Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.

Sistemi diellor

Ky eshte nje projekt ne lenden e. Gjeografi se …Shkence Toke

Ky projekt synon te tregoje mbi sistemin diellor si edhe te ardhmen e tij ne lidhje me teknologjine.

Projekti eshte sipas kendveshtrimit te nxenesve qe e kane punuarur ne grup
Projekti eshte ndihmuar nga motorri i kerkimit Google dhe Wikipedia.
Shpresojme qe ky projekt t’iu ndihmoje ne detyrat tuaja.
#MesueseAurela

  • Identifiez-vous pour voir les commentaires

Sistemi diellor

  1. 1. SISTEMI DIELLOR Sistemi Diellor Punoi: Grupi 2 Mësuese: #MesueseAurela Lënda:Gjeografi …Shkence Toke Klasa: X Shkolla: “……………….. ” Ky eshte nje projekt ne lenden e. Gjeografi se …Shkence Toke Ky projekt synon te tregoje mbi sistemin diellor si edhe te ardhmen e tij ne lidhje me teknologjine. Projekti eshte sipas kendveshtrimit te nxenesve qe e kane punuarur ne grup Projekti eshte ndihmuar nga motorri i kerkimit Google dhe Wikipedia. Shpresojme qe ky projekt t’iu ndihmoje ne detyrat tuaja.
  2. 2. Përmbajtja:  Sistemi Diellor  Ndërtimi i sistemit diellor  Planetet  Satelitet Natyrore
  3. 3.  Sistemi diellor është sistem i organizuar planetësh, të cilët sillen rreth Diellit. Sistemi diellor është një sistem planetar i përbërë nga trupa qiellorë të ndryshëm që mbahen në orbita nga forca e gravitetit të yllit tonë, Diellit.  Planetët e sistemit diellor sipas largësisë nga dielli janë: Mërkuri, Afërdita, Toka, Marsi, Jupiteri, Saturni, Ur ani dhe Neptuni. Prej këtyre tetë planetëve gjashtë prej tyre kanë satelitë natyrorë ,dhe secili prej planetëve të jashtëm është i rrethuar nga rrathë planetarë prej pluhuri dhe grimcash të tjera. Të gjithë planetet, përveç Tokës, janë emëruar sipas perëndive dhe perëndeshave të mitologjisë greko - romake.
  4. 4. Ndërtimi i sistemit diellor  Dielli është ylli në qëndër të sitemit diellor që prodhon dritë e nxehtësi (elmente të domosdoshme për jetën në tokë). Toka dhe trupat e tjere qiellore të sistemit diellor (duke përfshirë planetet, asteroidet, meteoritet, kometat dhe pluhurin kozmik) rrotullohen rreth diellit (revolucioni) dhe boshtit te vet (rrotacioni). Dielli përbën 99% të masës së sistemit diellor.  Shenja astronomike e diellit është ☉. Pas rreth 5 miliard vjetësh dielli do të shndërrohet në fillim në një gjigand të kuq dhe pastaj në një xhuxh të bardhë, duke krijuar një mjegullnajë planetare.
  5. 5. Planetet  Planetet ne Sistemin Diellor ndahen në dy kategori: planete tokësore (Mërkuri, Afërdita, Toka dhe Marsi) dhe planetë gjigande (Jupiteri, Saturni,Urani dhe Neptuni).  Planetet tokësore ndodhen më afër Diellit dhe janë relativisht të vogla. Ato mbështillen nga nje qënder e ngurtë "trualli" që u jep kuptim emërtimit te tyre. Janë mjaft të dendura dhe përmbajne shumë pak hidrogjen dhe helium.
  6. 6.  Satelitët natyrore janë trupa që rrotullohen rreth planeteve. Deri ne vitin 1970 njiheshin vetëm 32 satelitë, sot numri i tyre është mbi 60.  Hëna eshte sateliti natyror i Tokes.  Dy satelitët e vetëm të Marsit quhen Fobos dhe Deimos.  Jupiteri ka 17 satelitë, ndër me te mëdhenjte janë kater, Io, Europe, Ganimed dhe Kalisto, zbuluar nga Galileu.  Saturni ka 18 satelitë, nder te cilët shquhen tre: Hiperioni, Zhapeti dhe Titani.  Urani ka 15 satelitë, ndër te cilët dallohet Miranda.  Ndër 8 satelitët e Neptunit dallohet Tritoni.

×