Publicité

Družina in vzgoja otrok

avrelij
14 May 2012
Publicité

Contenu connexe

Publicité

Družina in vzgoja otrok

  1. DRUŽINA IN VZGOJA OTROK Ddddddddddeee Iz knjige Janka Bohaka: Mladost med starši in samostojnost
  2. Prvo, kar človek v življenju odkrije, zadnje, za čemer steguje roko, najdragocenejše, kar v življenju ima, pa četudi se ne zaveda, je družinsko življenje. (Kopling) Če si izgubil svoj dom, kje si poiščeš utehe! (Latinski pregovor)
  3. Vse življenje si boš grel roke ob ognju svoje mladosti. (G. Papini) Nevzgojen človek je karikatura samega sebe. (Schlegel)
  4. Kako pogosto dosežejo starši in šola samo to, da so naše glave polne znanja, o razumni sodbi in dobroti pa ni sledu. (Montaigne) Odvrzimo nasilje in pretirano strogost, zakaj po mojem mnenju ni ničesar, kar bi bolj zatrlo in oplašilo dobro naravo, kakor to dvoje. (Montaigne)
  5. Vzgoja brez discipline je mlin brez vode. (J.A.Komensky) Če daš sinu lahko samo eno darilo, mu daj navdušenje. (B.Barton)
  6. Pobude mladih so toliko vredne kot izkušnje starih. (Knorr) Otrokom so bolj potrebni vzori kot kritika. (Joubert)
  7. Vzgoja, ki temelji zgolj na zahtevah in nasvetih, ne pa na zgledih, je slaba vzgoja. (J.A.Komensky) Prve otrokove solze so prošnje; če jih ne boste preprečili, bodo postale ukaz. (Reusseau)
  8. Ali poznate najzanesljivejše sredstvo, s katerim lahko pahnete v nesrečo svojega otroka? Dovolite mu, da bo počel vse, kar se bu bo zahotelo. (Rousseau) Preden sem se poročil, sem imel šest teorij, kako vzgojiti otroke. Sedaj imam šest otrok in nobene teorije več. (J.W.Rochester)
  9. Leta 1969 so izvedli to vajo med dijaki v nemškem Freiburgu. Rezultati so pokazali tole: Idealna lestvica vrednot Realna lestvica vrednot 1. Ljubezen do bližnjega 1. Znanje 2. Znanje 2. Umetnost 3. Vera 3. Življenjski standard 4. Umetnost 4. Ljubezen do bližnjega 5. Življenjski standard 5. Ugled in moč 6. Ugled in moč 6. Vera
Publicité