Shtypja e gjakut

SHTYPJA E GJAKUT(TENSIO ARTERIALIS)
Shtypja e gjakut është një prej shenjave
vitale shum të rëndësishme që njëksohësisht
është edhe tregues shum i mir i punës së
organizmit.
Shtypja e gjakut paraqet shtypjen që
bën gjaku në muret e eneve te gjakut.
Dallojmë :
1.Shtypje sistolike (120mmHg)
2.Shtypje diastolike(80mmHg)
Vlerat e shtypjes së gjakut:
- Mbi 140-90mmHg (Hipertensio arter.)
-120-80mmHg (normotensio)
-Nën 90-60mmHg (hipotensio arteria.)
SHTYPJA E LARTE E GJAKUT
HIPERTESIO ARTERIALIS (HTA)
Shtypja e lartë e gjakut paraqet:- shtypje
sistolike mbi 40 mmHg dhe shtypje diastolik
mbi 90 mmHg.
HTA mund te jete:-
1.Esencial
2.Jo esencial
Shkrtarët më të shpesht te HTA mund të
jenë:
1.Obesiteti
2.Joaktiviteti
3.Ushqimi jo i mirë
4.Arterioskleroza
5.Çregullime hormonale të
veshkave
6.Semundje tjera ne organizem
etj.
NJERIU OBES (I TRASHE)
ARTERIOSKLEROZA
Simtomat ma të shpeshta janë:
1.Maramendja
2.Kokëdhembja
3.Plogështia
Pasojat mund të jenë:
1.Infarkti akut i miokardit
2.Hemoragjit cerebrale
3.Çregullimi i punës së zemrës
INFARKTI
HEMORAGJIJA CEREBRALE.
GJERESIA E ENËS SË GJAKUT.
SHTYPJA E ULËT E GJAKUT
HIPOTENSIO ARTERIALIS
Shtypja e ulët e gjakut paraqet shtypjen
sistolike nën 90 mmHg dhe shtypje
diastolike nën 60 mmHg.
Si shkaktarë të shtypjes së ulet t5 gjakut janë:-
1.Çregullimi hormonal i veshkave
2.Ushqimi jo i mirë.
3.Pamjaftueshmëria e zemrës
4.Pamjaftueshmeria e veshkave
5.Çrregullim i qarkullimit të gjakut
6.Anemit e ndryshme
7.Prishja e shtypjes koloido-
osmotike
Simtomat me te shpeshta janë:
1.Plogështija
2.Maramendja
3.Dobësia
4.Pafuqia
5.Anemik etj.
Pasojat qe mund ti shkaktoje shtypja e
ulet e gjakut:-
1.Shok hipovolemik
2.Çregullime te ritmit te zemres
3.Pmjaftueshmeria e furnizimit me
gjak te organeve te ndryshme.
MATJA E SHTYPJES SË GJAKUT
TENSION METRI
Sfigamomanometri i Riva
Rochi-it
Aparati me zhivë
MJEKSIMI I HTA
Behët me anë të:
-Diuretikëve
-Betabllokuesve
-Regjim higjieno-dietik
-Aktivitet fizik të rritur
MJEKIMI I SHTYPJËS S0235 UL0235T
Behet me ane te:-
-Me anë të dietave të
ndryshme.
-Ushqim I pasur me
vitamina,minerale.
-Pushim te pacjentit.
A E DINI NËSE JU KENI SHTYPJE TË
LARTË?
1 sur 19

Recommandé

Sjelljet Deviante - Projekt sociologji par
Sjelljet Deviante - Projekt sociologjiSjelljet Deviante - Projekt sociologji
Sjelljet Deviante - Projekt sociologjiMirsad - New
19.8K vues16 diapositives
Papunesia par
PapunesiaPapunesia
PapunesiaMaja
10.7K vues17 diapositives
Tregtia nderkombetare par
Tregtia nderkombetareTregtia nderkombetare
Tregtia nderkombetareLandmark Communications Tirana
7.8K vues13 diapositives
Droga dhe efektet e saj par
Droga dhe efektet e saj Droga dhe efektet e saj
Droga dhe efektet e saj Klodjan Hoxha
4.5K vues23 diapositives
PROJEKT BIOLOGJI BOTA BIMORE DHE BOTA SHTAZORE NE SHQIPERINE E MESME par
PROJEKT BIOLOGJI BOTA BIMORE DHE BOTA SHTAZORE NE SHQIPERINE E MESMEPROJEKT BIOLOGJI BOTA BIMORE DHE BOTA SHTAZORE NE SHQIPERINE E MESME
PROJEKT BIOLOGJI BOTA BIMORE DHE BOTA SHTAZORE NE SHQIPERINE E MESMENiku Clash Niku
2K vues7 diapositives
Ndotja akustike par
Ndotja akustikeNdotja akustike
Ndotja akustikeNatty S
31.5K vues13 diapositives

Contenu connexe

Tendances

1 pasqyra e te ardhurave par
1 pasqyra e te ardhurave1 pasqyra e te ardhurave
1 pasqyra e te ardhuraveMenaxherat
30.8K vues18 diapositives
Projekt ekonomie/Sistemi Bankar ne Shqiperi par
Projekt ekonomie/Sistemi Bankar ne ShqiperiProjekt ekonomie/Sistemi Bankar ne Shqiperi
Projekt ekonomie/Sistemi Bankar ne ShqiperiMatilda Gremi
10.9K vues16 diapositives
Duhanpirja, drogat e tjera dhe shendeti yne. par
Duhanpirja, drogat e tjera dhe shendeti yne.Duhanpirja, drogat e tjera dhe shendeti yne.
Duhanpirja, drogat e tjera dhe shendeti yne.EsliSula1
1.8K vues22 diapositives
5 so motivimi par
5 so motivimi5 so motivimi
5 so motivimiUBT University
5K vues38 diapositives
Bazat e Te Dhenave - ACCESS par
Bazat e Te Dhenave - ACCESSBazat e Te Dhenave - ACCESS
Bazat e Te Dhenave - ACCESSAjla Hasani
87.8K vues177 diapositives
medikamentet antihipertensive par
medikamentet antihipertensivemedikamentet antihipertensive
medikamentet antihipertensiveUniversiteti 'Aleksander Moisiu' Durres
8.8K vues20 diapositives

Tendances(20)

1 pasqyra e te ardhurave par Menaxherat
1 pasqyra e te ardhurave1 pasqyra e te ardhurave
1 pasqyra e te ardhurave
Menaxherat30.8K vues
Projekt ekonomie/Sistemi Bankar ne Shqiperi par Matilda Gremi
Projekt ekonomie/Sistemi Bankar ne ShqiperiProjekt ekonomie/Sistemi Bankar ne Shqiperi
Projekt ekonomie/Sistemi Bankar ne Shqiperi
Matilda Gremi10.9K vues
Duhanpirja, drogat e tjera dhe shendeti yne. par EsliSula1
Duhanpirja, drogat e tjera dhe shendeti yne.Duhanpirja, drogat e tjera dhe shendeti yne.
Duhanpirja, drogat e tjera dhe shendeti yne.
EsliSula11.8K vues
Bazat e Te Dhenave - ACCESS par Ajla Hasani
Bazat e Te Dhenave - ACCESSBazat e Te Dhenave - ACCESS
Bazat e Te Dhenave - ACCESS
Ajla Hasani87.8K vues
Njesite hyrse dhe dalese te Kompjuterit © par Lirim Jahiu
Njesite hyrse dhe dalese te Kompjuterit ©Njesite hyrse dhe dalese te Kompjuterit ©
Njesite hyrse dhe dalese te Kompjuterit ©
Lirim Jahiu35K vues
Kimia 10 kinetika kimika.ushtrimet e fp par Daniela Muhaj
Kimia 10 kinetika kimika.ushtrimet e fpKimia 10 kinetika kimika.ushtrimet e fp
Kimia 10 kinetika kimika.ushtrimet e fp
Daniela Muhaj8K vues
Programimilinear 090520012255-phpapp02 par Alteo Caka
Programimilinear 090520012255-phpapp02Programimilinear 090520012255-phpapp02
Programimilinear 090520012255-phpapp02
Alteo Caka1.3K vues
Letrat me vlere par Menaxherat
Letrat me vlere Letrat me vlere
Letrat me vlere
Menaxherat14.6K vues
Inflacioni dhe papunesia par Menaxherat
Inflacioni dhe papunesiaInflacioni dhe papunesia
Inflacioni dhe papunesia
Menaxherat17.5K vues
Sistemet ekonomike par VeronSaa
Sistemet ekonomikeSistemet ekonomike
Sistemet ekonomike
VeronSaa8.3K vues
Ligjerata 7 indekset (perqindjet) par coupletea
Ligjerata 7  indekset (perqindjet)Ligjerata 7  indekset (perqindjet)
Ligjerata 7 indekset (perqindjet)
coupletea27.8K vues
Oksigjenoterapia par Hysni Dida
OksigjenoterapiaOksigjenoterapia
Oksigjenoterapia
Hysni Dida3.2K vues
Leter zyrtare ne pdf par Shkelzen B.
Leter zyrtare ne pdfLeter zyrtare ne pdf
Leter zyrtare ne pdf
Shkelzen B.101.8K vues
Pyetjet me përgjigje nga kontabiliteti par Kushtrim Xhemajli
Pyetjet me përgjigje nga kontabilitetiPyetjet me përgjigje nga kontabiliteti
Pyetjet me përgjigje nga kontabiliteti
Kushtrim Xhemajli46.5K vues

En vedette

Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike par
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja AtmosferikeProjekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja AtmosferikePatrik Liçi
37K vues13 diapositives
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme par
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshmeTema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshmeJetmira Sula
67.4K vues20 diapositives
projekt fizike par
projekt fizikeprojekt fizike
projekt fizikexhesiona pera
55.3K vues13 diapositives
Fizika ne jeten e perditshme par
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeAn An
169.9K vues37 diapositives
ENET E GJAKUT...PROJEKT !!! par
ENET E GJAKUT...PROJEKT !!!ENET E GJAKUT...PROJEKT !!!
ENET E GJAKUT...PROJEKT !!!#MesueseAurela Elezaj
10.3K vues19 diapositives
Metoda per parashikimin e motit par
Metoda per parashikimin e motit Metoda per parashikimin e motit
Metoda per parashikimin e motit Diana Lamaj
10.2K vues9 diapositives

En vedette(20)

Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike par Patrik Liçi
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja AtmosferikeProjekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike
Patrik Liçi37K vues
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme par Jetmira Sula
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshmeTema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Jetmira Sula67.4K vues
Fizika ne jeten e perditshme par An An
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshme
An An169.9K vues
Metoda per parashikimin e motit par Diana Lamaj
Metoda per parashikimin e motit Metoda per parashikimin e motit
Metoda per parashikimin e motit
Diana Lamaj10.2K vues
Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike par Olsi Sita
Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferikeParashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike
Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike
Olsi Sita28.9K vues
Platformat ekonomike - OEMVP par Suad Bajrami
Platformat ekonomike - OEMVPPlatformat ekonomike - OEMVP
Platformat ekonomike - OEMVP
Suad Bajrami792 vues
Miokard infarkti (Myocardia infarctus) par Samir Ekberov
Miokard infarkti (Myocardia infarctus)Miokard infarkti (Myocardia infarctus)
Miokard infarkti (Myocardia infarctus)
Samir Ekberov4.3K vues
Semundjet e trashegueshme par An An
Semundjet e trashegueshmeSemundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshme
An An19K vues
Moti dhe parashikimi i tij par Klodjan Hoxha
Moti dhe parashikimi i tij Moti dhe parashikimi i tij
Moti dhe parashikimi i tij
Klodjan Hoxha1.9K vues
Zemra dhe enët e gjakut (Biologji) par Fleurati
Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)
Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)
Fleurati49.4K vues
Detyra nga fizika_-_www.unik-place.blogspot.com (1) par Burim Guri
Detyra nga fizika_-_www.unik-place.blogspot.com (1)Detyra nga fizika_-_www.unik-place.blogspot.com (1)
Detyra nga fizika_-_www.unik-place.blogspot.com (1)
Burim Guri22.5K vues
Sëmundjet gjenetike par XhuLia Muca
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
XhuLia Muca50.8K vues
Struktura e punimit te diplomes par Xh MedicalTeam
Struktura e punimit te diplomesStruktura e punimit te diplomes
Struktura e punimit te diplomes
Xh MedicalTeam101.9K vues

Shtypja e gjakut

 • 1. SHTYPJA E GJAKUT(TENSIO ARTERIALIS) Shtypja e gjakut është një prej shenjave vitale shum të rëndësishme që njëksohësisht është edhe tregues shum i mir i punës së organizmit. Shtypja e gjakut paraqet shtypjen që bën gjaku në muret e eneve te gjakut.
 • 2. Dallojmë : 1.Shtypje sistolike (120mmHg) 2.Shtypje diastolike(80mmHg) Vlerat e shtypjes së gjakut: - Mbi 140-90mmHg (Hipertensio arter.) -120-80mmHg (normotensio) -Nën 90-60mmHg (hipotensio arteria.)
 • 3. SHTYPJA E LARTE E GJAKUT HIPERTESIO ARTERIALIS (HTA) Shtypja e lartë e gjakut paraqet:- shtypje sistolike mbi 40 mmHg dhe shtypje diastolik mbi 90 mmHg. HTA mund te jete:- 1.Esencial 2.Jo esencial
 • 4. Shkrtarët më të shpesht te HTA mund të jenë: 1.Obesiteti 2.Joaktiviteti 3.Ushqimi jo i mirë 4.Arterioskleroza 5.Çregullime hormonale të veshkave 6.Semundje tjera ne organizem etj.
 • 5. NJERIU OBES (I TRASHE)
 • 7. Simtomat ma të shpeshta janë: 1.Maramendja 2.Kokëdhembja 3.Plogështia Pasojat mund të jenë: 1.Infarkti akut i miokardit 2.Hemoragjit cerebrale 3.Çregullimi i punës së zemrës
 • 10. GJERESIA E ENËS SË GJAKUT.
 • 11. SHTYPJA E ULËT E GJAKUT HIPOTENSIO ARTERIALIS Shtypja e ulët e gjakut paraqet shtypjen sistolike nën 90 mmHg dhe shtypje diastolike nën 60 mmHg.
 • 12. Si shkaktarë të shtypjes së ulet t5 gjakut janë:- 1.Çregullimi hormonal i veshkave 2.Ushqimi jo i mirë. 3.Pamjaftueshmëria e zemrës 4.Pamjaftueshmeria e veshkave 5.Çrregullim i qarkullimit të gjakut 6.Anemit e ndryshme 7.Prishja e shtypjes koloido- osmotike
 • 13. Simtomat me te shpeshta janë: 1.Plogështija 2.Maramendja 3.Dobësia 4.Pafuqia 5.Anemik etj.
 • 14. Pasojat qe mund ti shkaktoje shtypja e ulet e gjakut:- 1.Shok hipovolemik 2.Çregullime te ritmit te zemres 3.Pmjaftueshmeria e furnizimit me gjak te organeve te ndryshme.
 • 15. MATJA E SHTYPJES SË GJAKUT
 • 16. TENSION METRI Sfigamomanometri i Riva Rochi-it Aparati me zhivë
 • 17. MJEKSIMI I HTA Behët me anë të: -Diuretikëve -Betabllokuesve -Regjim higjieno-dietik -Aktivitet fizik të rritur
 • 18. MJEKIMI I SHTYPJËS S0235 UL0235T Behet me ane te:- -Me anë të dietave të ndryshme. -Ushqim I pasur me vitamina,minerale. -Pushim te pacjentit.
 • 19. A E DINI NËSE JU KENI SHTYPJE TË LARTË?