Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
MAPIRANJE
GOVORA
MRŽNJE NA
TVITERU
Sociološka i lingvistička analiza diskursa, autorski tvitovi javnih ličnosti,
tvitovi u...
H8INDEX – ŠTA I KAKO?
PREDMET ANALIZE
Predmet ove analize je govor
mržnje koji se pojavljuje na
Tviteru u Srbiji, odnosno ...
UZORAK
U periodu od septembra do novembra
2015. i tokom test perioda u junu i julu,
prikupljani su svi autorski tvitovi uz...
Polaznišne osnove:
Govor mržnje je neophodno posmatrati u tom kontekstu – kao formu verbalne agresije koja
izražava mržnju...
Metodologija
PRVI KORACI:
Iz analize su izdvojeni svi tvitovi koji su
predstavljali uredan dijalog i nisu nosili
u sebi ni...
Alatke dubinske analize
KATEGORIJE
(vrsta govora)
•Govor mržnje
•Verbalna agresija
•Mikroagresija
TAGOVI
(govorni čin i sr...
Uzorak*
*Lideri i liderke političkih partija sa nalozima na Tviteru istaknute figure. U nedostatku dovoljnog broja žena u ...
Zadavanje udaraca /
primanje udaraca
65%
11%
67%
57%
Javne ličnosti – autori tvitova
• Žene su duplo ređe tvitovale nasilnički
Tvitovi javnih ličnosti po
kategorijama
33%
27%
5%5% 4% 1%
Tvitovi javnosti prema javnim
ličnostima - kategorije
31% 31%
27%
21%
2%
1%
Javne ličnosti i njihova sredstva
za prenošenje nasilničkog
govora
41%
36%
20%
7%
5%
3% 3%
1%
Sredstva javnosti prilikom
obraćanja javnim ličnostima
Ključne reči
Jezik
Frekventnost psovki i
vulgarne leksike:
odjebati (fuck off), drolja,
droljetina, odvratna,
kurva, kurac, jebati
majk...
Obraćanje – kvalifikativi
Javnost se političarima najčešće obraća
kvalifikativima: „lopov” i „lažov”
I asocijacijama na me...
Obraćanje – sredstvo,
govorni čin
Muškarci su češće napadani direktnim uvredama,
napadima na ličnost i insinuacijama
Žene ...
Opšte uvrede i insinuacije na
moralne kvalifikacije –
političarima!
33%
21%
31%
21%
Etiketiranje
U slučaju dominantnog sadržaja, karaktera
i značenja govora mržnje na Tviteru u
posmatranom periodu, važno je...
Mentalne bolesti
Aluzija na mentalne bolesti i bolesti uopšte.
U pitanju je konvencionalna uvreda, iako i
grubo negativni ...
Homofobija
Homofobne uvrede gotovo po pravilu
iznose jedino – muškarci i upućuju se jedino
muškarcima.
@kazi_tibi Slušajte...
Seksizam
Najčešće napadane žene u ovoj analizi,
Jelena Karleuša i Vesna Pešić (ali i druge
žene poput političarki Gordane ...
Najčešće napadane javne
ličnosti iz uzorka
 Jelena Karleuša (198 nasilničkih
tvitova prema njoj u posmatranom
periodu),
...
Zaključak
 Teme-okidači za govor mržnje
najčešće su: nacionalna
pripadnost, fizički izgled,
kompetencija i veštine vezane...
KORACI
Platfroma za mapiranje verbalnog nasilja
na mrežama:
H8index.org
Ovaj projekat čini deo aktivnosti
CNM Liber u afirmaciji zdravog
digitalnog okruženja i borbe
protiv zloupotrebe Interneta...
#H8index - Mapiranje govora mrznje na tviteru
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

#H8index - Mapiranje govora mrznje na tviteru

1 424 vues

Publié le

Kako se javne ličnosti obraćaju javnosti, kako se javnost obraća javnim ličnostima.
Rezultati istraživanja o različitim vrstama verbalne agresije i govora mržnje na Tviteru.

Publié dans : Données & analyses
 • Soyez le premier à commenter

#H8index - Mapiranje govora mrznje na tviteru

 1. 1. MAPIRANJE GOVORA MRŽNJE NA TVITERU Sociološka i lingvistička analiza diskursa, autorski tvitovi javnih ličnosti, tvitovi upućeni javnim ličnostima Centar za nove medije Liber, 2016 H8index.org @h8index Blogopen.rs @blogopen
 2. 2. H8INDEX – ŠTA I KAKO? PREDMET ANALIZE Predmet ove analize je govor mržnje koji se pojavljuje na Tviteru u Srbiji, odnosno način na koji javne ili anonimne ličnosti koriste svoj govor na ovoj platformi. Osnovno istraživačko pitanje ove analize sastoji se u tome kako se utiče na javni diskurs, da li i na koji način svojim delovanjem učesnici kreiraju atmosferu mržnje, nasilja, diskriminacije... VRSTE ANALIZE Izvedena je kvalitativna, kvantitativna, kao i lingvistička analiza diskursa onlajn komunikacije na ovoj internet platformi u periodu od septembra do novembra 2015. godine i kroz test period u junu i julu iste godine. FOKUS U fokusu prisustvo govora mržnje i prisustvo agresivnog i konfliktnog govora uopšte.
 3. 3. UZORAK U periodu od septembra do novembra 2015. i tokom test perioda u junu i julu, prikupljani su svi autorski tvitovi uzorka (političari, javne ličnosti) i sva pominjanja ovog uzorka na Tviteru (mentions i reply)
 4. 4. Polaznišne osnove: Govor mržnje je neophodno posmatrati u tom kontekstu – kao formu verbalne agresije koja izražava mržnju, prezir, podsmeh ili pretnje prema određenoj grupi ljudi. U tom smislu, govor mržnje je aspekt agresivnog ponašanja, a ponašanje je legitimni predmet pravnih i drugih sankcija. Rasni epiteti, seksistički komentari, homofobni govor itd. istovremeno su i izraz ili rezultat, ali i generator ili uzrok diskriminacije, predrasuda i nasilja. Govor mržnje je ponašanje koje u svojoj osnovi ograničava (tuđu) slobodu izražavanja, kao i lično dostojanstvo i egzistenciju drugim grupama ljudi. Uzroke za onlajn govor mržnje treba tražiti u društvenoj strukturi i društvenim odnosima, kao i u psihološkim karakteristikama ili profilima realnih ljudi koji stvaraju govor mržnje. ALEKSEJ KIŠJUHAS:
 5. 5. Metodologija PRVI KORACI: Iz analize su izdvojeni svi tvitovi koji su predstavljali uredan dijalog i nisu nosili u sebi nikakve naznake nasilničkog govora, ni i u širem smislu. PROCES ANALITIKE: Svaki tvit koji je sačuvan za dalju obradu, a koji je nosio naznake govora nasilja, u narednim koracima analiziran je dubinski, kvalitativno: ZAVRŠNA ANALIZA: 1. Dodelom kategorija (vrsta govora) 2. Dodelom tagova (govorni čin, sredstvo) 3. Izborom ključne reči Nakon linearne i dubinske analize, svaki tvit je superviziran, eventualno korigivan po nekom kriterijumu, ili sačuvan kao uredan, završen primer.
 6. 6. Alatke dubinske analize KATEGORIJE (vrsta govora) •Govor mržnje •Verbalna agresija •Mikroagresija TAGOVI (govorni čin i sredstvo) • Vulgarizmi • Različite diskriminacije • Insinuacije • Seksizam • Homofobija • (...)
 7. 7. Uzorak* *Lideri i liderke političkih partija sa nalozima na Tviteru istaknute figure. U nedostatku dovoljnog broja žena u željenom uzorku, odabrane su različite javne ličnosti iz više sfera društvenog života, sa akcentom na novinarke. Iz pune analitike izostavljen je @avucic, jer je CNM Liber u više navrata radio analitike govora i odnosa tviteraške javnosti prema njemu, kao i kontrolni uzorci. MUŠKARCI (autorski tvitovi i pominjanja) ŽENE (autorski tvitovi i pominjanja) @marjanristievi @kihot_ex-of @npopovicSNP @PajticBojan @predsednikSRS @SasaRadulovich @ZoranDirektno @RodoljubSabic @IvanTasovac @jovanana @tanjajord @gordanacom @karleusastar @vukomand @vjericaR @miljkovicnatasa @kvucic @vestoma_Tomy @bojanamaljevic
 8. 8. Zadavanje udaraca / primanje udaraca 65% 11% 67% 57%
 9. 9. Javne ličnosti – autori tvitova • Žene su duplo ređe tvitovale nasilnički
 10. 10. Tvitovi javnih ličnosti po kategorijama 33% 27% 5%5% 4% 1%
 11. 11. Tvitovi javnosti prema javnim ličnostima - kategorije 31% 31% 27% 21% 2% 1%
 12. 12. Javne ličnosti i njihova sredstva za prenošenje nasilničkog govora 41% 36% 20% 7% 5% 3% 3% 1%
 13. 13. Sredstva javnosti prilikom obraćanja javnim ličnostima
 14. 14. Ključne reči
 15. 15. Jezik Frekventnost psovki i vulgarne leksike: odjebati (fuck off), drolja, droljetina, odvratna, kurva, kurac, jebati majku, govno Leksika sa ciljem da se isprovociraju i izazovu emocije nije iskrena, bagra izdajnička, izlečiti frustracije, grabite za sebe, otimate iz budžeta, braća lažovi, laž (lagati, izmišljati), manijak, izdajnik, ološ, bagra, poremećen, bolestan (bolesnik, ometen), polusvet, gadura,crkni, diktator, kreten, kriminalac, prolupati, ljudska i moralna olupina, ljudski šljam.
 16. 16. Obraćanje – kvalifikativi Javnost se političarima najčešće obraća kvalifikativima: „lopov” i „lažov” I asocijacijama na mentalne bolesti. Ženama se ćešće obraćaju aludirajući na godine, izgled i znanje: baba, tetka, silikonka, glupača.
 17. 17. Obraćanje – sredstvo, govorni čin Muškarci su češće napadani direktnim uvredama, napadima na ličnost i insinuacijama Žene su ćešće napadane zbog izgleda, godina i kompetencije
 18. 18. Opšte uvrede i insinuacije na moralne kvalifikacije – političarima! 33% 21% 31% 21%
 19. 19. Etiketiranje U slučaju dominantnog sadržaja, karaktera i značenja govora mržnje na Tviteru u posmatranom periodu, važno je primetiti da je etiketa lažova najčešća, i to prema oba pola. Takođe, muškarcima se najčešće lepe etikete lopova izdajnika, kao i homofobna etiketa pedera, dok žene dobijaju više direktnih ad hominem napada, mahom u vezi sa njihovim polom, fizičkim izgledom i/ili godinama  Ponosna sto zivim u zemlji cija se vlada bavi obnovom bolnica, a sramotim se sto zivim u pokrajni kojom vlada lopov @PajticBojan #teskarec  A od koje bolesti boluju ovi koji podrzavaju infekciju koja izaziva epidemiju lopovskog ludila @ZoranDirektno? http://t.co/0xnUInxJy9  Po sistemu @PajticBojan pitaj mog brata lažova @Kihot_ex_of ako meni neveruješ  @SlavkoTatic @ZoranDirektno A sa kim da razgovara sa Zivkovicem dajte molim vas,covek je lazov na lazovima
 20. 20. Mentalne bolesti Aluzija na mentalne bolesti i bolesti uopšte. U pitanju je konvencionalna uvreda, iako i grubo negativni stereotip koji svedoči o brutalnom odsustvu senzibilisanosti kada je reč o istinskim mentalnim poremećajima.  Dotični @predsednikSRS više nije ni za "Farmu". Čoveka treba hospitalizovati @Mima_NS • 10.oktobar DAN MENTALNOG ZDRAVLJA Za dobrobit nacije, molim @avucic da se ni on ni članovi #Vlada ne oglašavaju tokom dana. Hvala.
 21. 21. Homofobija Homofobne uvrede gotovo po pravilu iznose jedino – muškarci i upućuju se jedino muškarcima. @kazi_tibi Slušajte me Jona Tibore, sa vašim krvavim i pederskim aluzijama da se nosite dalje od mene!„ У каква времена живимо, промаршира чета брадоња са мртвачким главама и ником ништа, а од шаке педера са дугиним бојама цела Србија се тресе.
 22. 22. Seksizam Najčešće napadane žene u ovoj analizi, Jelena Karleuša i Vesna Pešić (ali i druge žene poput političarki Gordane Čomić i Vjerice Radete, glumice Bojane Maljević i novinarke Jovane Gligorijević), trpe upravo napade diskriminacije prema polu/rodu, odnosno mizogine napade.  @vestoma_Tomy @goranmiletic matora babetina je jos ziva. Ja sam mislio da je umrla. Treba je poslati u Meksiko da se uda. Bruko jedna.  @karleusastar tako zivjela deponijo plastike  @VjericaR a ko je tebe jahao,budalcino glupa  @BojanaMaljevic evo ja se baš rastužio. tedoh prodati i državu i zemlju i imanje i ženu i decu samo da Maljevići izleče svoje frustracije  @Jovanana Од сманутих жена једини јаднији облик гмизања су само тзв.мушкарци који следе сумануте жене.  @gordanacom nema reci koliko si ministrice odbrane iza kuce ogavna odvratna debela i zla zenturaca
 23. 23. Najčešće napadane javne ličnosti iz uzorka  Jelena Karleuša (198 nasilničkih tvitova prema njoj u posmatranom periodu),  Bojan Pajtić (142),  Vesna Pešić (132),  Ivan Tasovac (113),  Marijan Rističević (90) Zapažanje u Disproporcijama “zasluge”  Marijan Rističević, koji najčešće objavljuje nasilničke tvitove sa vulgarizmima i pretnjama, prima neproporcionala broj nasilničkih tvitova u formi mentions/reply, u odnosu na broj autorskih  Jelena Karleuša, koja tek povremeno tvituje s elementima nasilničkog govora (na aktuelne teme iz politike), prima disproporcionalno mnogo uvreda na svoj račun.  Bojan Pajtić, koji ne tvituje nasilnički uopšte, stalna je meta.  Ivan Tasovac je sa samo dva tvita mikroagresije u posmatranom periodu “zavredeo” poplavu hejta  Vesna Pešić je agresivno napadana najviše zbog godina i kompetencije
 24. 24. Zaključak  Teme-okidači za govor mržnje najčešće su: nacionalna pripadnost, fizički izgled, kompetencija i veštine vezane za profesiju kojom se sagovornik bavi, seksualna orijentacija, moralna ocena sagovornika. Uočljivo je da se pri pozivu na nasilje ili pri podsticanju nasilja, zapravo, retko javlja konkretizovana optužba (gotovo uvek su to uopštene optužbe), verovatno zato što se pri direktnom pozivu na nasilje očekuje sud mase, tj. linč. • Govor mržnje nije uvek eksplicitan, već presuponiran, što znači da su jezička sredstva nekada odabrana tako da zamaskiraju podrazumevano značenje. • Kao strategije koje se koriste u formiranju govora mržnje, izdvojena su dva procesa: manifestni proces diskreditovanja sagovornika i latentni proces afirmacije govornika. Govornik se najčešće postavlja kao sveznajući posmatrač.
 25. 25. KORACI Platfroma za mapiranje verbalnog nasilja na mrežama: H8index.org
 26. 26. Ovaj projekat čini deo aktivnosti CNM Liber u afirmaciji zdravog digitalnog okruženja i borbe protiv zloupotrebe Interneta i mržnje na mrežama. Podrška: Kontakt: Centar za nove medije Liber blogopen.rs / h8index.org @blogopen / @h8index Za više informacija: t.vehovec@blogopen.rs Stručni saradnici projekta: Aleksej Kišjuhas @kisjuhas Svetlana Slijepčević @The_Tlana

×