Publicité
Publicité

Contenu connexe

Présentations pour vous(20)

Similaire à Η κώφωση στην οικογένεια. Μια μητέρα αφηγείται τις εμπειρίες της.(20)

Publicité

Dernier(20)

Η κώφωση στην οικογένεια. Μια μητέρα αφηγείται τις εμπειρίες της.

 1. Μαυρίκη – Μπόβη Ουρανία
 2. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ως μητέρα του Στασινού, ατόμου με αισθητηριακή ατέλεια, νιώθω ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση σήμερα, που θα μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις και τα συναισθήματα που βίωσα και βιώνω μαζί του. Η αφορμή βέβαια μου δόθηκε από την γνωριμία μου με άτομα που ασχολούνται επιστημονικά με την ειδική αγωγή και με παρότρυναν να δημοσιοποιήσω τις εμπειρίες μου.
 3. Η ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Το διάστημα της εγκυμοσύνης αποτελεί μια χρονική περίοδο κατά την οποία υιοθετείται βαθμιαία ο ρόλος του μελλοντικού γονέα. Οι γονείς κάνουν όνειρα και σκέψεις πριν τη γέννηση του παιδιού τους. Οι σκέψεις τους, δεν περιλαμβάνουν την πιθανότητα της γέννησης ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες και η διάγνωση ενός τέτοιου παιδιού είναι κάτι μη αναμενόμενο, που έρχεται σε αντίθεση με τις προσδοκίες τους.
 4. Ο ΕΡΧΟΜΟΣ Εδώ τώρα στην υπαρκτή πραγματικότητα παίζει ρόλο το πόσο είναι σε θέση οι γονείς να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος και σε συνεργασία με τους ειδικούς. Ο ρόλος του παιδίατρου στην πρώιμη διάγνωση της αισθητηριακής ατέλειας είναι καθοριστικός, γιατί όταν οι γονείς φτάσουν στο ιατρείο του με την υποψία ότι το παιδί δεν ακούει έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για την εκπαίδευσή του.
 5. Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ Είχαμε την ατυχία, καθώς παρατηρούσαμε ότι το παιδί μας ήταν ανησυχητικά ήσυχο, να χαθεί αρκετός χρόνος έγκαιρης διάγνωσης και ενημέρωσης από τους ειδικούς των νοσοκομείων, όπως εμείς τη ζήσαμε στα μέσα της δεκαετίας του ΄80. Μας έλεγαν ότι το παιδί είναι μικρό ακόμη για να βάλει ακουστικά, ενώ την ίδια περίοδο η επιστήμη εφάρμοζε ακουστικά σε βρέφη από 6 μηνών και πάνω για παράδειγμα στη Γερμανία, στις ΗΠΑ κ.α.
 6. ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ Το βίωμα αυτό μεγάλωσε την αγωνία, το άγχος και τις ενοχές μας για το χαμένο χρόνο. Παρ’ όλα αυτά όμως όταν η αγωνία έγινε πραγματικότητα από τα χείλη του γιατρού ότι το παιδί δεν ακούει ο κλονισμός που προκάλεσε ήταν καταλυτικός και ο πόνος μεγάλος. Το βιωμένο στάδιο του σοκ εκδηλώθηκε με συναισθηματική αποδιοργάνωση, δυσπιστία, θυμό, απελπισία, φόβο, ενοχές και έντονο άγχος μπροστά στη νέα αυτή κατάσταση.
 7. ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ Στο στάδιο της δυνατότερης προσαρμογής στο πρόβλημα θυμάμαι ότι βρήκα την ψυχική δύναμη να πω: «δεν είναι δυνατόν να μην αντιμετωπίζεται, να μην υπάρχουν και τα αντίδοτα». Δεν πίστευα σε μια τόσο άδικη φύση και μοιράστηκα τα συναισθήματά μου με το σύντροφό μου. Έτσι από κοινού ως γονείς, με ενωμένες τις δυνάμεις μας, μακριά από γκρίνιες και απόδοση ευθυνών ο ένας στον άλλο και χωρίς να διαφοροποιηθεί η συναισθηματική μας στάση απέναντι στο Στασινό, ίσα-ίσα που δυνάμωσε, αναζητήσαμε βοήθεια και ενημέρωση
 8. ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Βρέθηκαν τότε στο δρόμο μας οι κατάλληλοι άνθρωποι: γιατροί, λογοθεραπευτές, ειδικοί δάσκαλοι, έμπειροι γονείς, φίλοι κ.α. Εδώ θα ήθελα να ξεχωρίσω το πρόσωπο της Ούλας που ως λογοθεραπεύτρια-δασκάλα κωφών ατόμων, βρέθηκε την περίοδο αυτή στην περιφέρειά μας και η συνεργασία της υπήρξε πολύτιμη. Βασικό ρόλο έπαιξαν επίσης οι γονείς μας και οι συγγενείς μας, αφού δεν αφήσαμε να μας επηρεάσει ο υπαρκτός πόνος αρνητικά και όλοι μαζί συνεργαστήκαμε αρμονικά και αποτελεσματικά.
 9. ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ Φροντίσαμε και με την ψυχολογική στήριξη να αποδεχτούμε το Στασινό γι αυτό που ήταν πραγματικά, με ευεργετικές συνέπειες για τον ίδιο και το ευρύτερο περιβάλλον. Ειδικά ως μητέρα ενισχύθηκα ψυχολογικά για να μη νιώθω ενοχικά και μειονεκτικά σε σύγκριση με άλλες μητέρες αρτιμελών ατόμων. Εδώ να επισημανθεί ότι και οι δυο γονείς του είμαστε εκπαιδευτικοί και αυτό βοήθησε στην καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος, αφού τέτοιες καταστάσεις είναι πολύπλοκες και απαιτούν επιπλέον γνώσεις και αυξημένες υποχρεώσεις. Έτσι μιλάμε πλέον όχι για απλούς γονείς αλλά για ειδικούς γονείς.
 10. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Πήρα ένα χρόνο άδεια από το σχολείο και ενημερώθηκα σε ανάλογα εκπαιδευτικά προγράμματα ομιλίας και συμπεριφοράς, με υπέρμετρο ζήλο και πάθος. Θα έλεγα, πως η καθημερινή καλυτέρευση του Στασινού, με μέσο την χειλεανάγνωση, γλωσσικά, πνευματικά, και κοινωνικά με δικαίωσε, μας δικαίωσε ως γονείς. Έτσι ο πόνος μετασχηματιζόταν σε χαρά! Υπέρμετρη χαρά!
 11. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ Κάθε μέρα που περνούσε γινόμουν όλο και πιο δυνατή να αναζητήσω, να διαβάσω, να μάθω ό,τι το καλύτερο γινόταν για το παιδί μου. Νόμιζα ότι δε με φτάνει ο χρόνος για να μετατρέψω τις πληροφορίες σε δραστηριότητες. Εργαζόμουν μαζί του με υπέρμετρο ζήλο και πάθος, δεν έβλεπα καθόλου το πρόβλημα αρνητικά, ένιωθα σαν να μην υπάρχει, του μιλούσα και του εξηγούσα συνεχώς λες και ζούσα μόνο γι αυτό, φτάνοντας έτσι πολλές φορές και σε υπερβολές.
 12. ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Ιδιαίτερη θέση στην εκπαίδευσή του είχε η ανάγνωση μικρών βιβλίων και η δραματοποίηση κοινωνικών ρόλων, γεγονότων κ.α. όπου η γλώσσα γινόταν πιο ζωντανή και παραστατική. Φρόντιζα να είναι μέσα σε όλα: μαγειρική, ζαχαροπλαστική, κηπουρική, χορό, μουσική κ.α. με ατέλειωτη υπομονή. Μιλάω πάντα για την προσχολική περίοδο που την κύρια εκπαίδευση την είχαν οι γονείς.
 13. ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
 14. ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
 15. ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
 16. ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
 17. ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ Στην πληρέστερη κατάρτισή μας συνέβαλε και το ταξίδι που κάναμε οικογενειακά στην Αμερική. Συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη και στη Βοστώνη παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικά προγράμματα σε ειδικά σχολεία και συνεργαστήκαμε με ειδικούς στο θέμα της κώφωσης. Έτσι σε ερωτήματα και αγωνίες: Πώς να μιλάω στο παιδί ; Ποια εκπαίδευση πρέπει να πάρει; Ποιες δραστηριότητες πρέπει να του ενισχύσουμε; κ.α. δόθηκαν απαντήσεις.
 18. ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ Στις αποσκευές μας φέραμε ακόμα τα μηνιαία μαθήματα του ιδρύματος John Tracy Clinic, τα οποία εφαρμόζοντάς τα μετά από ένα χρόνο μας απένειμαν πτυχίο ολοκλήρωσης τους. Επιστρέψαμε πιο χαρούμενοι, ανάλαφροι και γεμάτοι διάθεση για δράση.
 19. ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ
 20. ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Στη συνέχεια πριν ενταχτεί ο Στασινός στη δημόσια εκπαίδευση και αναφερόμενοι πάντα στη δεκαετία του ΄80, μας προβλημάτισε το είδος του σχολείου που θα παρακολουθήσει. Έχοντας ο ίδιος έφεση στην χειλεανάγνωση και με δεδομένο την εκπαιδευτική μας ιδιότητα πήραμε το ρίσκο της φοίτησης σε κανονικό σχολείο με παράλληλη ενίσχυση της μάθησης στο σπίτι. Η φοίτηση του Στασινού σ΄ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης εμπεριείχε μεγάλες δυσκολίες, αλλά αντιμετωπίσιμες, αφού η συνεργασία με τους δασκάλους του ήταν πολύ καλή και αποτελεσματική.
 21. ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
 22. ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Επίσης η σχέση του με τους συμμαθητές του ήταν πολύ καλή, πάντα σε ετοιμότητα και προθυμία να τον βοηθήσουν, αφού κ ο Στασινός ήταν ένα παιδί εύκολο και προσαρμοστικό στις παρέες του. Η ευρύτερη κοινωνικοποίησή του ήταν και είναι τόσο θετική που μέχρι σήμερα να μας λένε οι άνθρωποι : «αυτό το άτομο δε μοιάζει με κωφό και όλοι να έχουν να μιλούν για το χαρούμενο και χαμογελαστό πρόσωπο του, προς μεγάλη μας χαρά.
 23. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ Το ίδιο και η εξέλιξή του στον επαγγελματικό χώρο μας έχει αφήσει έκπληκτους για τις πολλαπλές του δεξιότητες. Οι αυξημένες δυνατότητες συλλογισμού, κρίσεων, επικοινωνιακής ικανότητας και διείσδυσης στην ανθρώπινη ψυχολογία, τον έχουν απαλλάξει από συμπλέγματα κατωτερότητας, παρεξηγήσεων και καχυποψιών κατά πολύ.
 24. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Έτσι φτάνοντας στο σήμερα, με ορατή πλέον την εξέλιξη του Στασινού, ως μητέρα του νιώθω βαθύτατα ικανοποιημένη και η καρδιά μου κλαίει από χαρά που οι αρχικά μεγάλες δυσκολίες ξεπεράστηκαν με πολύ δουλειά και δύναμη ψυχής! Αλλά και τα προσωπικά μας οφέλη απ’ αυτό το ταξίδι ήταν μεγάλα.
 25. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Σε αυτό το σημείο θυμάμαι τα λόγια του Δημήτρη από τη Θεσσαλονίκη, πατέρα κωφού παιδιού, που μας έλεγε ότι μέσα από αυτό το πρόβλημα θα ανακαλύψετε πλευρές του εαυτού σας και γενικότερα της ζωής σας ενδιαφέρουσες που θα σας κάνουν πιο σοφούς. Πράγματι, έτσι νιώθουμε και οι ίδιοι σήμερα και αυτό είναι μια δικαίωση των λόγων του.
 26. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Δεν αγνοώ βέβαια και τις δυσκολίες της σταθερής επαγγελματικής αποκατάστασης, της αυτοδύναμης διαχείρισης του εαυτού του, της δημιουργίας οικογένειας, της μείωσης της στήριξης της πολιτείας λόγω και της οικονομικής κρίσης κ.α.
 27. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Θέλω να πιστεύω όμως ότι μπαίνοντας γερές βάσεις στο ξεκίνημα της αντιμετώπισης του προβλήματος, όλα αυτά που ακολουθούν θα αντιμετωπιστούν χωρίς πολλές γκρίνιες και μεμψιμοιρίες, αφού υπάρχουν σήμερα πολλοί άνθρωποι ευαισθητοποιημένοι παγκόσμια, ειδικοί και μη, που εργάζονται ακατάπαυστα για το καλύτερο των παιδιών με ειδικές ανάγκες και δε νιώθουμε μόνοι.
 28. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Άλλωστε άπειρα είναι και τα παραδείγματα του παρελθόντος, αλλά και του παρόντος, που άνθρωποι όπως η Κέλερ, ο Μπετόβεν, ο Ντοστογιέφσκι, ο Στήβεν Χώκινγκ (Stephen Hawkingκ) κ.α. μεγαλούργησαν και μεγαλουργούν μέσα από το την ασθένειά τους. Υπάρχουν δυνάμεις άγνωστες μέσα μας που οι δυσκολίες τις κινητοποιούν. Και ας μην ξεχνάμε την αρχαία ρήση: « ουδέν κακόν αμιγές καλού»
 29. ΕΠΙΛΟΓΟΣ Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την υπομονή σας να με ακούσετε και να μοιραστώ μαζί σας τους στίχους του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη: έτσι λέει ο Ηλίας: «εγώ θα βρω τον τρόπο να παίζω φυσαρμόνικα» κ’ ας τούχουν κόψει και τα δύο τα χέρια .
 30. ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ  Ευχαριστίες θα ήθελα να απευθύνω στους: κ. Πέτρο Ορφανό σχολικό σύμβουλο ειδικής αγωγής και κ. Μίμη Σκαναβή πρόεδρο της Π.Α.Λ.Ο. που με παρότρυναν να μοιραστώ τις εμπειρίες μου μαζί σας.
 31. ΒΙΝΤΕΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΑΣΙΝΟΥ Ακολουθεί βίντεο με αποσπάσματα από την εκπαίδευση του Στασινού.
 32. ΒΙΝΤΕΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΑΣΙΝΟΥ
Publicité