Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Ljubezen je

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
Objemi me
Objemi me
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 10 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Plus récents (20)

Publicité

Ljubezen je

  1. 1. Moje telo govori ljubezen
  2. 3. Ljubezen!??
  3. 5. »Zapletla sem se z njim, ker sem mislila, da mu bom potem bolj všeč. Toda naslednji dan se je obnašal kot da me komaj pozna.« »Moji starši so se ločili, ko sem bil star štiri leta, tako da v resnici nisem imel očeta. Sedaj je moja mama z drugim tipom, a se veliko prepirata.« »Že leta sem »ujet« v pornografijo in ne vem kako naj se rešim te stvari.« »Nihče se ni nikoli zanimal zame. Sovražim svoje telo.« »Vedno znova slišiš kako fantje izkoriščajo dekleta, toda potem ko sem dal svojo nedolžnost svojemu dekletu, sem odkril, da me vara«
  4. 6. KAKO NAJ NAJDEM LJUBEZEN? Vsak si želi ljubezni. Vsak hrepeni po tem, da bi se podaril drugemu oz. drugi. Ustvarjeni smo za ljubezen in ta potreba je tako globoko zakoreninjena v nas, da bi mnogi raje tvegali zanositev ali spolno prenosljivo bolezen, kot da bi živeli brez ljubezni. Pripravljeni so sprejeti ta tveganja, ker nam svet govori, da je seks isto kot ljubezen. Potem pa vidimo odnose, v katerih je seks uničil ljubezen in se sprašujemo, kaj je bilo narobe. Edina rešitev, ki nas lahko popelje skozi to bolečino in zmedo je krepost čistosti.
  5. 7. ČISTOST????? Ja, čistost! KAJ JE ČISTOST? Čistost je vrlina, krepost – tako kot pogum ali poštenost – ki je povezana s človeško spolnostjo. Njen pomen je v tem, da svoje spolne želje umestiš v okvir resnične ljubezni. Na primer: če res ljubiš drugega, potem boš naredil vse, kar je potrebno, da mu ne bi škodoval, pripravljen boš celo na herojske žrtve, samo da bi storil to, kar je dobro zanj. Čistost pomeni, da sprejmeš to definicijo ljubezni in jo zaživiš na področju spolnosti. Nekateri mislijo, da čistost pomeni enostavno »NE« spolnosti. Toda to je vzdržnost – ta se osredotoča na to, česar ne smeš delati ali imeti. Čistost pa je v tem, kar lahko delaš in kar lahko imaš: življenjski stil, ki prinaša svobodo, spoštovanje, mir in tudi romanco – a brez obžalovanja. Ker čistost vsebuje tudi samoobvladovanje, nekateri mislijo, da gre za zatiranje spolnosti. Prav nasprotno, osvobaja fanta in dekle od sebičnih drž izrabljanja drugega kot predmeta in ju usposablja za resnično ljubezen.
  6. 8. EROS Privlačna ljubezen VISOKA PESEM 4,1-7 1 Kako lepa si, moja draga, kako lepa! Tvoje oči so golobi za tvojo tenčico. Tvoji lasje so kot čreda koz, ki se zgrinjajo z gileádske gore. 2 Tvoji zobje so kot čreda strižnih ovc, ki so prišle s kopanja; vse imajo dvojčke, jalove ni med njimi. 3 Kot škrlaten trak sta tvoji ustni, tvoja usta so ljubka. Kot kos granatnega jabolka je tvoje sencè za tvojo tenčico. 4 Kakor Davidov stolp je tvoj vrat, sezidan v plasteh; tisoč zaslonov visi na njem, sami ščiti junakov. 5 Tvoji dojki sta kakor dva mladiča, gazelina dvojčka, ki se paseta med lilijami. 6 Preden zaveje dan in se razbežijo sence, pohitim h gori mire in h griču kadila. 7 Vsa lepa si, moja draga, in madeža ni na tebi.
  7. 9. PHILIA Prijateljska ljubezen Jn 21 15 Ko so pojedli, je Jezus rekel Simonu Petru: »Simon, Janezov sin, ali me ljubiš bolj kakor tile?« Rekel mu je: »Da, Gospod, ti veš, da te imam rad.« Rekel mu je: »Hrani moja jagnjeta!« 16 Spet, drugič, mu je rekel: »Simon, Janezov sin, ali me ljubiš?« Rekel mu je: »Da, Gospod, ti veš, da te imam rad.« Rekel mu je: »Pasi moje ovce!« 17 Tretjič mu je rekel: »Simon, Janezov sin, ali me imaš rad?« Peter se je užalostil, ker mu je tretjič rekel: »Ali me imaš rad?« in mu je rekel: »Gospod, ti vse veš, ti veš, da te imam rad.« Jezus mu je rekel: »Hrani moje ovce! 18 Resnično, resnično, povem ti: Ko si bil mlad, si se opasoval sam in si hodil, kamor si hotel; ko pa se postaraš, boš raztegnil roke in drug te bo opasal in odvedel, kamor nočeš.« 19 To pa je rekel, da je označil, s kakšno smrtjo bo poveličal Boga. In ko je to rekel, mu je dejal: »Hôdi za menoj!«
  8. 10. AGAPE darovanjska ljubezen 1 Kor 13 4 Ljubezen je potrpežljiva, dobrotljiva je ljubezen, ni nevoščljiva, ljubezen se ne ponaša, se ne napihuje, 5 ni brezobzirna, ne išče svojega, ne da se razdražiti, ne misli hudega. 6 Ne veseli se krivice, veseli pa se resnice. 7 Vse prenaša, vse veruje, vse upa, vse prestane. 8 Ljubezen nikoli ne mine.

×