Huazimet ne gjuhen shqipe

Tema: Huazimet
Punoi: Joana Facja
• Gjuha shqipe (ose thjesht shqipja)
është gjuhë dhe degë e
veçantë e familjes indo-evropiane të
folur nga më shumë se 6 milionë
njerëz,kryesisht
në Shqipëri, Kosovë dhe Maqedonin
ë e Veriut, por edhe në zona të tjera
të Evropës Jugore ku ka një popullsi
shqiptare, duke përfshirë Malin e
Zi dhe Luginën e Preshevës.
Është gjuha zyrtare e Shqipërisë dhe
Kosovës.
Gjuha shqipe 2
Cfare jane huzimet?
• Sipas Fjalorit të sotëm të gjuhës
shqipe huazime quhen: Fjalë a njësi
tjetër gjuhësore që është marrë prej
një gjuhe tjetër dhe përdoret në
gjuhën amtare.Huazim i
drejtpërdrejtë (i tërthortë). Huazim
leksikor. Huazim gjuhësor. Huazimet
latine(sllave, turke). Huazimet nga
greqishtja etj…
Cfare jane huazimet? 3
4
FAKTORET E PRANISE SE
FJALEVE TE HUAJA NE GJUHEN
SHQIPE
• Faktoret gjeografik (pushtimet nga vendet e shumta, afersia me vendet e tjera)
• Globalizimi (perhapja e fjalorit shkencor, teknologjike, teknike)
Kontakte te vazhdueshme të popullit shqiptar me popuj të tjerë kanë lënë
gjurmë edhe në gjuhë sidomos në leksik. Në leksikun e shqipes kahuazime
nga greqishtja e vjetër dhe e re,nga latinishtja dhe më pas nga italishtja, nga
gjuhët sllave të ballkanit, nga turqishtja dhe në fund nga anglishtja
universale.Gjithesi shqipja ia ka dale mbanë të ruajë origjinalitetin e saj.
FJALE TE HUAZUARA 5
6
7
1 sur 7

Recommandé

Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore par
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
110K vues9 diapositives
Te drejtat e njeriut par
Te drejtat e njeriutTe drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriutDonart Geci
64.1K vues17 diapositives
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit par
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisitxhulia osmanllari
206.9K vues34 diapositives
Hebrenjtë në Shqipëri par
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
39.1K vues13 diapositives
Gjuha shqipe dhe huazimet par
Gjuha shqipe dhe huazimetGjuha shqipe dhe huazimet
Gjuha shqipe dhe huazimetKlea Vyshka
30.7K vues10 diapositives
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912) par
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Kristjana Duni
74.4K vues71 diapositives

Contenu connexe

Tendances

Shqiperia ne OKB par
Shqiperia ne OKBShqiperia ne OKB
Shqiperia ne OKBDurim Krasniqi
10K vues13 diapositives
Letersia dhe Folklori !!!! par
Letersia dhe Folklori !!!!Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!#MesueseAurela Elezaj
38.8K vues16 diapositives
Filozofia gjate shekullit XVII par
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIDenisa Caushi
6.7K vues5 diapositives
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre par
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyreDialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyreKlevi Hoxha
26.6K vues15 diapositives
Shqiperia dhe Bashkimi Europian par
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europianolinuhi
16.7K vues17 diapositives
Lidhja e matematikes me lendet e tjera par
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraLidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraolinuhi
44.4K vues15 diapositives

Tendances(20)

Filozofia gjate shekullit XVII par Denisa Caushi
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
Denisa Caushi6.7K vues
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre par Klevi Hoxha
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyreDialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
Klevi Hoxha26.6K vues
Shqiperia dhe Bashkimi Europian par olinuhi
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
olinuhi16.7K vues
Lidhja e matematikes me lendet e tjera par olinuhi
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraLidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
olinuhi44.4K vues
Komunizmi ne Shqiperi par Denis Lezo
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne Shqiperi
Denis Lezo44.2K vues
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor. par ronela hasanaj
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
ronela hasanaj24.8K vues
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut par mikaela basha
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
mikaela basha38.6K vues
Letersia dhe artet e tjera par EGLI TAFA
Letersia dhe artet e tjeraLetersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjera
EGLI TAFA22.3K vues
Projekt historie par S Gashi
Projekt historieProjekt historie
Projekt historie
S Gashi32.5K vues
Hekuri ,elementi kimik me vlere... par Xhesiana Muka
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Xhesiana Muka50.9K vues
Historia e zhvillimit te matematikes par Xhuliana Haxhiu
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikes
Xhuliana Haxhiu203.7K vues
Komunizmi ne shqiperi par Elton Gjoka
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperi
Elton Gjoka49.5K vues
Shqiperia -slide par Fre Nkly
Shqiperia -slideShqiperia -slide
Shqiperia -slide
Fre Nkly43K vues
Kimia ne jeten e perditshme par Orven Bregu
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
Orven Bregu86.7K vues

Plus de businessforlife

letersia moderniste par
letersia modernisteletersia moderniste
letersia modernistebusinessforlife
1.4K vues7 diapositives
Rajoni Verilindor par
Rajoni VerilindorRajoni Verilindor
Rajoni Verilindorbusinessforlife
1.2K vues12 diapositives
Crregullimet kromozomike par
Crregullimet kromozomike Crregullimet kromozomike
Crregullimet kromozomike businessforlife
879 vues2 diapositives
Realizmi, Projekt par
Realizmi, ProjektRealizmi, Projekt
Realizmi, Projektbusinessforlife
870 vues7 diapositives
Elektriciteti, Fizike par
Elektriciteti, FizikeElektriciteti, Fizike
Elektriciteti, Fizikebusinessforlife
96 vues5 diapositives
Ekonomia gjate qeverisjes se Ahmet Zogut par
Ekonomia gjate qeverisjes se Ahmet ZogutEkonomia gjate qeverisjes se Ahmet Zogut
Ekonomia gjate qeverisjes se Ahmet Zogutbusinessforlife
84 vues6 diapositives

Huazimet ne gjuhen shqipe

 • 2. • Gjuha shqipe (ose thjesht shqipja) është gjuhë dhe degë e veçantë e familjes indo-evropiane të folur nga më shumë se 6 milionë njerëz,kryesisht në Shqipëri, Kosovë dhe Maqedonin ë e Veriut, por edhe në zona të tjera të Evropës Jugore ku ka një popullsi shqiptare, duke përfshirë Malin e Zi dhe Luginën e Preshevës. Është gjuha zyrtare e Shqipërisë dhe Kosovës. Gjuha shqipe 2
 • 3. Cfare jane huzimet? • Sipas Fjalorit të sotëm të gjuhës shqipe huazime quhen: Fjalë a njësi tjetër gjuhësore që është marrë prej një gjuhe tjetër dhe përdoret në gjuhën amtare.Huazim i drejtpërdrejtë (i tërthortë). Huazim leksikor. Huazim gjuhësor. Huazimet latine(sllave, turke). Huazimet nga greqishtja etj… Cfare jane huazimet? 3
 • 4. 4 FAKTORET E PRANISE SE FJALEVE TE HUAJA NE GJUHEN SHQIPE • Faktoret gjeografik (pushtimet nga vendet e shumta, afersia me vendet e tjera) • Globalizimi (perhapja e fjalorit shkencor, teknologjike, teknike) Kontakte te vazhdueshme të popullit shqiptar me popuj të tjerë kanë lënë gjurmë edhe në gjuhë sidomos në leksik. Në leksikun e shqipes kahuazime nga greqishtja e vjetër dhe e re,nga latinishtja dhe më pas nga italishtja, nga gjuhët sllave të ballkanit, nga turqishtja dhe në fund nga anglishtja universale.Gjithesi shqipja ia ka dale mbanë të ruajë origjinalitetin e saj.
 • 6. 6
 • 7. 7