Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
Prochain SlideShare
Marul vladimir suteev
Marul vladimir suteev
Chargement dans…3
×
1 sur 36

Livres associés

Gratuit avec un essai de 30 jours de Scribd

Tout voir

Aranjarea Mesei

 1. 1. Stii sa aranjezi masa?
 2. 2. 1 Servetul de panza si farfuria pentru unt se pun intotdeauna in partea stanga, iar paharele - in dreapta, sus. 2 si 3 De obicei, paharul de vin rosu este mai mare decat cel de vin alb. 4 Paharul de apa este bombat si fara picior si adeseori are aceeasi dimensiune ca si paharul de vin rosu. 5 Lingura pentru supa/ciorba sta intotdeauna in partea dreapta. 6 si 7 Cutitul si furculita pentru acelasi fel doi se pun in partea dreapta, respectiv, in partea stanga. 8 si 9 Cat priveste tacamurile pentru desert, acestea se afla, de cele mai multe ori, in partea de sus a farfuriei, in sens invers unul fata de celalalt. Ce spune traditia
 3. 3. N. Lingurita de desert si furculita de tort M. Lingura de supa L. Cutit de peste K. Cutit de serviciu D. Farfurie pentru paine si unt cu cutit de unt C. Bol sau farfurie de supa B. Farfurie de serviciu A. Servet (servetel) H. Furculita de peste I. Furculita de masa J. Furculita de salata G. Vin rosu F. Vin alb E. Pahar de apa
 4. 4. Ce pahare se potrivesc la bauturi a . Apa : pahar cu corp plin si picior scund. tineti paharul de picior pentru a-i pastra raceala. b. Coniac : degustator de coniac. Rotiti paharul intre ambele maini apoi cuprindeti cupa cu o mana - incalzirea paharului releva buchetul coniacului. c. Vin alb : pahare usor mai mici cu o cupa mai larga pentru a retine buchetul. Tineti paharul de picior pentru a-i conserva raceala. d. Rosu de Burgundia si Pinot Noirs : o cupa mai larga pentru a-i releva complexitatea. Paharul este usor mai inalt decat cel de vin alb. e. Sampania : un pahar ingust prelungit care reduce suprafata vinului si impiedica bulele sa se disipeze. f. Vinul rosu : cel mai mare dintre paharele de vin. Tineti paharul de baza cupei, acolo unde se intalneste cu piciorul. Vin rosu Vin spumos Pinor Noir si de Burgundia Vin alb Coniac Apa
 5. 5. Variante Uneori, lingura si furculita pentru desert se aseaza chiar langa farfurie, de o parte si de alta a acesteia. Cutitul pentru unt este mai scurt si se pune pe farfuria pentru unt, in stanga ta. Prioritate la asezat (cat mai spre dreapta sau mai spre stanga) au intotdeauna tacamurile pentru aperitive. Furculita pentru peste are trei dinti (dar lati!), iar cutitul este curbat la unul dintre capete; ambele se asaza inaintea tacamurilor pentru felurile principale.
 6. 6. Ce spun bunele maniere... Intotdeauna foloseste prima data tacamurile aflate cel mai aproape de mana ta, nu de farfurie. Mancarea trebuie servita in partea stanga a celui care sta la masa, iar bautura - in partea dreapta. Nu musca niciodata din chifla/felia de paine, ci rupe din ea. Cand vrei sa mananci paine cu unt, intinde-l pe o bucata de paine, nu pe felia intreaga. Indiferent cat de mult tii la hainele tale, nu-ti pune niciodata servetul la gat (sfat destinat mai ales barbatilor). Pentru a sorbi ultimele linguri de supa, nu indrepta farfuria spre tine, ci in partea opusa. O veste buna: da, acum poti sa mananci (chiar si la restaurant) cu mana. Dar numai sparanghel si copane! Evita sa folosesti telefonul mobil si seteaza-l pe mesageria vocala. Numai pentru cazurile extreme regleaza sunetul la minimum, insa iesi afara ca sa vorbesti.
 7. 7. Modul cel mai simplu de a aranja o masa
 8. 8. 1. Pahar de apa 2. Pahar de vin alb 3. Pahar de vin rosu 4. Pahar de Sherry 5. Pahar de tuica 6. Pahar de lichior 7. Pahar de sampanie (cupa) 8. Pahar de sampanie (flûte) 9. Pahar de bere 10. Pahar de coniac 11. Pahar de whisky (tumbler)
 9. 9. 1. Pahar pentru lichior 2. Pahar pentru cherry 3. Pahar pentru samapanie 4. Pahar pentru apa minerala 5. Pahar pentru bere 6. Pahar pentru vin rozaliu 7. Pahar pentru sampanie 8. Pahar pentru vin de Burgundia 9. Pahar pentru vin rosu de masa 10. Pahar pentru vin alb de masa 11. Pahar pentru Rheinwein (vin) 12. Pahar pentru vin (desert) 13. Pahar pentru coniac 14. Pahar pentru whiskey 15. Pahar pentru vodka 16. Pahar pentru apa plata sau suc 17. Pahar pentru sampanie 18. Pahar pentru lichior 19. Pahar pentru Martini 20. Pahar pentru cocktail 21. Pahar pentru Grog (bautura alcoolica din Coniac sau Rom) 22. Pahar pentru ceai sau punch
 10. 13. Deservirea micului dejun Un şerveţel de in sau bumbac, pe care se plasează vesela pentru o persoană: farfurioară pentru gustare, perpendicular în dreapta – ceşcuţa cu suport, linguriţa pentru ceai – pe farfurioară. Furculiţa se aranjează în partea stângă a farfuriei , cuţitul – în dreapta . Tavile de servire care se folosesc pentru deservirea unei sigure persoane se acoperă cu un şerveţel din ţesătură sau plastic, pe care se plasează vesela necesară şi tacâmurile.
 11. 14. Deservirea prânzului <ul><ul><li>Pe masă se plasează 2 farfurii una întinsă ca suport pentru farfuria de felul I. </li></ul></ul><ul><li>În partea dreaptă se aranjează tacâmurile: cuţitul cu tăişul spre farfurie şi lingura cu adâncitura în sus; în partea stângă se pune furculiţa, lângă ea stă farfuria pentru pâine. Vesela pentru desert se plasează perpendicular în stânga farfuriilor pentru prânz. </li></ul><ul><li>Linguriţele pentru desert stau alături de veselă. </li></ul><ul><li>După ce s – a servit felul I de bucate la masă este adus platoul cu felul II, iar la sfârşit se serveşte desertul. </li></ul>
 12. 15. La cină masa se aranjează în acelaşi fel ca şi la dejun. Spre deosebire de dejun la cină se serveşte lapte, chefir sau suc în loc de ceai sau cafea. Aranjând masa pentru dejun, prânz sau cină, plasăm vesela la 2 cm de la marginea mesei.
 13. 16. Feţele de masă pot fi confecţionate din diferite materiale: din in, pânză, din bumbac, din ţesături artificiale fiind de culori deschise sau întunecate mai mult sau mai puţin pronunţate.
 14. 17. La sărbătorile solemne, în cazuri excepţionale faţa de masă şi şerveţelele albe se consideră tradiţionale.
 15. 19. Însă feţele de masă multicolore se întrebuinţează mai des. Se pot selecta feţe de culori aprinse sau tonuri pale, pastelate.
 16. 20. Feţele de masă şi şerveţelele trebuie să se asorteze cu vesela şi culorile.
 17. 21. Feţele de masă se aranjează, astfel ca marginile să atârne 30 – 35 cm până la podea.
 18. 22. Un alt element în aranjarea unei mese este alegerea şerveţelelor în concordanţă cu feţele de masă, în care se ţine cont de combinarea culorilor, de materialul din care sunt confecţionate, de forma obţinută în urma aranjării lor ş.a.                          
 19. 23. Trebuie să ţinem cont că pentru orice tip de masă sunt caracteristice diferite aranjamente ale şerveţelelor. Şerveţelele simple se potrivesc pentru întrebuinţarea zilnică, celelalte – pentru mese solemne. Cele compuse se plasează pe farfuriile de gustări sau în partea stângă a lor.
 20. 24. O importanţă mare o are culoarea lor, care acţionează diferit asupra dispoziţiei oaspeţilor. Trebuie ştiut că o masă elegantă nu permite folosirea largă a culorilor (maximum trei culori) dominante în acelaşi timp. Se consideră că albastrul exprimă liniştea, roşul emană energie şi trezeşte pofta de mâncare, culoarea albă simbolizează viaţa, iar galbenul – luminozitatea. De exemplu la sărbătorile de Paşti galbenul şi verdele întruchipează primele flori de primăvară.
 21. 25. în continuare forme de aranjare a şerveţelelor pentru orice tip de masă: <ul><li>Şerveţel de tipul „Crinului”, modest şi frumos . </li></ul>
 22. 26. Şerveţelul se aranjează cu colţul în jos. Toate colţurile se unesc în mijloc. Apoi iar se întoarce cu colţul în jos. Colţul drept, stâng şi de jos se îndoaie spre mijloc. Şerveţelul se întoarce pe partea opusă. Unghiurile stâng şi drept de jos se unesc la mijloc. Apoi colţul de jos se întoarce şi în stânga şi în dreapta.
 23. 27. <ul><li>„ Trandafir marin” – se potriveşte perfect pentru un prânz festiv. În mijlocul fiecărei flori se poate plasa câte un decor micuţ. </li></ul>
 24. 28. Pe un şerveţel bej se plasează altul de culoare verzuie slab pronunţată. Toate unghiurile se unesc la mijloc. Apoi încă o dată se îndoaie spre centru toate patru colţurile. Şi şerveţelul se întoarce pe partea opusă. Şi iar se îndoaie colţurile. Se apasă cu degetul mare unghiurile din centrul şerveţelului, iar cele de la capete se ridică în sus.
 25. 29. <ul><li>„ Ventilator” – este o formă perfectă a aranjării şerveţelelor pentru un picnic la natură. </li></ul>
 26. 30. Pătrimea dreaptă şi stângă a şerveţelului se îndoaie spre centru şerveţelului pe verticală. Marginile părţii de sus se trag spre linia orizontală de mijloc, totodată desfăcând unghiurile. În acelaşi mod procedăm şi cu partea de jos a şerveţelului. Unghiul drept superior se îndoaie în sus iar stângul inferior în jos.
 27. 31. <ul><li>„ Şerveţel egiptean” – astfel de formă a şerveţelului, cum nu se poate mai bine se potriveşte, pentru o masă la care se servesc bucate apusene. Aceasta va fi o seară de neuitat ca din „O mie şi una de nopţi”. </li></ul>
 28. 32. Se strânge şerveţelul în jumătate. Colţul drept de sus se aduce la mijloc. Unghiul drept se îndoaie după linia de mijloc în stânga. Apoi pe diagonală se ridică sus în stânga. Figura se întoarce la 90° împotriva acelor de ceasornic. Cele patru straturi ale colţului drept de jos pe rând se ridică în sus. Figura se îndreaptă uşor.
 29. 33. Decorând masa cu şerveţele, ţinem cont de igiena lor, pentru că aranjandu –le, dându–le diferite forme cu ajutorul mâinii, putem lăsa microbi pe suprafaţa lor.
 30. 34. Florile Este greu de imaginat o masă de sărbătoare fără flori. Pentru înfrumuseţarea mesei de sărbătoare se folosesc vaze de flori joase de diferite forme. Vasele înalte şi mari corespund mai mult meselor „a la furchet”. Se utilizează vaze confecţionate din sticlă, cristal, ceramică, argint ş.a. Culorile florilor trebuie să se combine cu culoarea veselei, feţei de masă şi şerveţelelor. Florile nu se plasează în faţa clientului, ci la margine sau în centrul mesei. Dacă la masă sunt mai mulţi de 50 de oaspeţi, atunci florile se repartizează pe grupuri (la 10 – 12 persoane).
 31. 35. Iarna se folosesc ichebane din flori uscate. Iar la sărbătorile de Anul – Nou se folosesc compoziţii cu lumânări decorative, crenguţe de brad şi conuri. Ca decor al mesei sunt şi lumânările. La nunţi se întrebuinţează mai multe lumânări albe, iar la mesele de servire a ceaiului şi cafelei – colorate.
 32. 36. BIBLIOGRAFIE fleurs-enrose.blogspot.com www.euroclass.ro www.tourismguide.ro www.didyouknow.cd dacia.edu.md www.decostyle.ro Prof. Cristea Marinela Sc. Gen. “Dominic Stanca” Orastie, jud. Hunedoara

×