Coca cola

S
COCA-COLA eshte një biznes global që vepron në një shkallë lokale, në çdo komunitet, ku
behet biznes. Ata jane në gjendje të arrijne qellime globale me fokus lokal për shkak të forcës
se sistemit te tyre, i cili përbëhet nga kompania Coca-cola dhe partnereve te tyre.
    Bota është duke ndryshuar gjithmone rreth nesh. Coca-cola duhet të vazhdojë të
lulëzojë si një biznes gjatë dhjetë viteve të ardhshme dhe më tej,duhet të shikojë
përpara, të kuptojë trendet dhe forcat që do të formësojnë kete biznes në të ardhmen
dhe për të shkuar me shpejtësi për t'u përgatitur për atë që do të vijë. Duhet të bëhet
gati për nesër sot. Per kete flet dhe vizioni I 2020. Ai krijon një destinacion afat-gjatë për
kete biznes dhe jep një "plan" per nje fitim sa me te larte se bashku me partneret e saj.

HYRJE

E themeluar në vitin 1886, kompania Coca-Cola është prodhuesi kryesor botëror,
marketer, shperndares i pije joalkoolike dhe shurupeve. Selia e korporatave e
kompanisë eshte në Atlanta, me operacione lokale në mbi 200 vende të botës.
Edhe pse Coca-Cola u krijua së pari në Shtetet e Bashkuara, ajo shpejt u bë e njohur
kudo që shkoi. Bimët e para ndërkombëtare prodhimi u hapen në vitin 1906 në Kanada,
Kubë dhe Panama, u pasurua shpejt nga shumë më tepër. Sot prodhohet më shumë
se 300 marka. Më shumë se 70 për qind e të ardhurave vjen nga jashtë SHBA, por
arsyeja e vërtetë që eshte një kompani me të vërtetë globale është që produktet e tyre
përmbushin preferencat e ndryshme shijen e konsumatorëve kudo.

HISTORIKU I COCA-COLA

Më 8 maj, 1886, nje farmacist nga Atlanta Dr John Pemberton Styth (ish oficer aleate)
shpiku "Coca-Cola" shurup sheqeri i shkrirë duke përdorur, ujë dhe përbërës të tjerë.
Ajo ishte e përzier në një 30-gal. kazan tunxh varur mbi një zjarr ne oborrin e shtëpisë.
Ajo ishte shitur si një "tonifikus truri dhe nervash" në farmaci.
Ai i pari "shpërndan" Coca-Cola me mbajtjen e saj në një enë poshtë rrugës në Farmaci
Jacobs ". Për pesë cent, konsumatorët mund të gëzonin një gotë Coca-Cola në burim
sode.Ne ate vit, shitja e Coca-Cola mesatar ishte nëntë pije në ditë.
Frank M. Robinson, llogaritar Pemberton-së, ishte personi i cili sugjeroi se emri "Coca-
Cola", i cili ishte zgjedhur për shkak të dy përbërësve te gjetur në shurup. Ata ishin fletë
koka dhe arrë Kola. Robinson e shkruajti Kola me një "C" për ta bërë atë të duket më
mirë në reklama.
Coca-Cola u shit për 5 ¢ një gotë në një burim sode në Farmaci Jakobit në
Atlanta.Shitja e saj e par bruto ishte 50 $ dhe kostot e reklamimit ishin 73,96 $.
Formula origjinal përfshin ekstraktet e gjetheve të Afrikës arrë dhe coca kola, dy
stimulues të fortë. "Coca-Cola" është një nga barnat patentë ekzotike të shitura në
1800-n që përmbante gjurmë në të vërtetë te kokainës.
1888
Në 1888, Asa Griggs Candler bleu kompaninë nga Dr Pemberton. Më vonë atë vit, Dr
Pemberton vdiq. Nga 1914, Candler kishte fituar një pasuri prej rreth 50 milion. Baseball sallën
e Famer Cobb, një amtare Gjeorgji, ishte një tjetër investitori në fillim në kompani.
1891
Atlanta sipërmarrës Asa Griggs Candler fiton pronësinë e plotë të biznesit të Coca-Cola për
$2.300.Brenda katër viteve, dhunti e tij Merchandising ndihmon te zgjerohet konsumi i Coca-
Cola në çdo pjesë të kombit. Në këtë vit Coca-Cola prodhon kalendarin e saj.MISIONI

Udhërrëfyesi I COCA-COLES fillon me misionin I cili eshte i qëndrueshem. Ai deklaron
qëllimin e tyre si një kompani dhe shërben si standard kundrejt të cilave peshohen
veprimet dhe vendimet e tyre.

 *Per te rifreskuar boten...
 * Për të frymëzuar momentet e optimizmit dhe lumturi ...
 * Për të krijuar vlera dhe të bëjë një ndryshim…

VIZIONI

Vizioni I tyre shërben si kornizë për Udhërrëfyesit dhe udhëzon çdo aspekt të ketij
biznesi duke përshkruar se çfarë ata kane nevojë për të përmbushur;në mënyrë që të
vazhdojë te arrihet rritje e qëndrueshme e cilësisë.

  *Njerëzit: Të jetë një vend i madh për të punuar aty ku njerëzit janë të frymëzuar dhe
mund te japin me te miren e tyre.
  * Portofoli: Ti sjelli botës një portofol të markave pije të cilësisë që parashikojnë dhe
të kënaqin dëshirat dhe nevojat e njerëzve.
  * Partneret: Te ushqeje një rrjet të fituar të klientëve dhe furnizuesve, qe së bashku
kane krijuar vlera të përbashkta te përjetshme.
  * Planet: Të jetë një “qytetar i përgjegjshëm” duke ndihmuar ndërtimin dhe
mbështetjen e komuniteteve të qëndrueshme.
  * Fitimi: kthimi Maximize afat-gjatë për të shareowners duke qenë të ndërgjegjshëm
për përgjegjësitë tona të përgjithshëm.
  * Produktiviteti: Të jetë një organizatë shumë efektive, mbeshtetese dhe qe leviz
shpejt.

BESIME

Ka shumë gjera në botën tonë për të festuar, forcuar dhe mbrojtur. Kompania Coca-
Cola është një rrjet i gjallë i njerëzve, në gati 200 vende, duke i dhënë shtetësinë në
veprim. Nëpërmjet veprimeve si qytetarë lokal,përpiqen çdo ditë për të rifreskuar tregun,
pasuruar vendin e punës, mbrojtjen e mjedisit dhe për të forcuar komunitetet e tyre.
Jane punëdhënës lokal, me përgjegjësi për të mundësuar njerëzve potencialin e tyre të
plotë, duke punuar në të mirë te mundesive te reja dhe që përfaqësojnë diversitetin e
botës të cilëve ata u shërbejnë.
Jane investitore në ekonomitë lokale dhe sjellin risi ne treg, me një përgjegjësi për të
vepruar drejt ne perputhje me mbrojtjen e mjedisit.
Nje qytetar lokal e kupton pergjegjesine e tyre per te kontribuar ne permiresmin e
cilesise se jetes ne komunitetet ku vepron Coca-cola.


VLERAT
Vlerat e tyre të shërbejnë si një busull për veprimet dhe të përshkruajnë se si ata duhet
te sillen në botë.

 * Udhëheqja: guximin për të krijuar një të ardhme më të mirë
 * Bashkëpunimi: leva gjeniale kolektive
 * Integriteti: Të jene te vërtetë
 * Përgjegjësia: Në qoftë se kjo eshte qe te behet atehere varet nga ata
 * Passion: te kryera me zemër dhe mendje
 * Diversiteti:përfshirës si markat e tyre
 * Cilësia: Ajo që ata bëjneë,e bëjnë mirë
MENAXHIMI I CILESISE

Reputacioni I Coca coles është i ndërtuar mbi besimin. Me anë të një qytetarie të mirë, ata do të
ushqejnë marrëdhëniet e tyre dhe të vazhdojnë të ndërtojnë atë besim. Kjo është esenca e
premtimi i tyre - Kompania Coca-Cola ekziston që të përfitojnë te gjithe ata qe e prekin
ate.
Kudo që Coca-Cola ben biznes, ata përpiqen që të jene te besueshëm,partnerë dhe
qytetarë të mirë. ata jane të angazhuar për menaxhimin e biznesit se tyre nëpër botë
me një grup të qëndrueshëm të vlerave që përfaqësojnë standardet më të larta të
integritetit dhe të përsosmërisë. Ata i ndajmë këto vlera me mbushësit e tyre, duke e
bërë sistemin e tyre me të fortë.
Këto vlera kryesore janë thelbësore për suksesin afatgjatë të biznesit dhe do të
pasqyrohen në të gjitha marrëdhëniete tyre dhe veprimet në treg, në vendin e punës,
mjedisin dhe komunitetin.PERQENDRIMI NE TREG

 * Te fokusohen në nevojat e konsumatorëve, klientëve dhe partnerëve
 *Te futen jashtë në treg dhe të dëgjojnë, respektojnë dhe të mësojnë
 * Të kenë nje bilanc real
 * Te fokusohen në ekzekutimin në treg çdo ditë
Teknologjia e zhvillimit
Teknologjia është celesi në çdo aktivitet brenda Coca-Cola.
Nje teknologji që ndryshon me shpejtësi të tille si automatizimi, supply chain
management
dhe të teknologjia e paketimit ka rëndësi të jashtëzakonshme.Coca-Cola është e
përqëndruar kryesisht në kërkimin dhe zhvillim.Coca-Cola ka një grup strategjik risi ku R
& D stafit është e përkushtuar për të eksploruar produkte të reja dhe proceset.
Teknologjia e Coca-coal mund të kategorizohet si produkt zhvillimi.
Zhvillimi i produkteve ka të bëjë me projektimin, konceptin dhe komercializimin
e produkteve të reja. Shembuj të kohëve të fundit të rezultateve të zhvillimit të produktit
jane
Dasani plus, Enhanced Minute dhe Enviga.
Zhvillimi i procesit i referohet zhvillimit dhe përdorimit te procedurave të reja, praktikave
ose pajisje për të përmirësuar vlerën e shtuar ne aktivitetin e kompanise. Një nga
projektet ambicioze Coca Cola po zbaton në procesin e zhvillimit është projekti i
gjashtë-SIGMA. Coca-Cola është duke implementuar Six Sigma nën titullin e biznesit
Procesi i Ekselencës, një program i plotë për të ndihmuar e drejtuar biznesin. Coca-
Cola e shikon atë më shumë si një mënyrë për të lidhur pjesët e biznesit me njëri-
tjetrin.Modeli përfshin tre komponente:

1-përqëndrohet në treguesit kryesorë të të kuptuarit e biznesit
2-përafrimin e proceseve të biznesit ,matjen e tyre nga një klient perspektiv

3- përmirësime përmes aplikimit rigoroz të DMAlC (Përcaktimi, Masa, Analiza,
përmirësimi
&Kontrolli) përmirësimi e metodologjise ose DMADV (Përcaktomi, Masa, Analiza,
Design,&Vleresimi)

Qëllimi i zhvillimit të procesit është pershtatja e teknikave të reja apo përmirësimi i
metodave ekzistuese të kryerjes së aktiviteteve. Coca-Cola ka investuar
në teknologjinë e prodhimit dhe procesin e-për të gjetur burime të reja të forcës
konkurruese.


Kultura
Kultura e Coca-Coles është e veçantë dhe e lavdërueshme. Komuniteti i saj
përbëhet nga njerëz të talentuar të udhëhequr nga etika e përbashkët.Ai përbëhet nga
punonjësit, shpërndarësit, shitësit me shumicë bottlers dhe vjen nga çdo pjesë të
botës.Mbajtja e këtij grupi të ndryshme të njerëzvesë bashku dhe të unifikuar në qëllim
nuk është detyrë e lehtë.
Sistemi organizativ dhe i shperblimit ndihmojnë, por nuk mund zëvendësojne për Coca-
Colen vlerat dhe imazhin global ne baze te kulturave dhe besimeve. Udhëheqje,
, pasion integriteti, përgjegjshmëria,bashkëpunimi,risi dhe cilësi që përfaqësojnë
vlerat thelbësore përcaktojnë mënyrën dhe pikëpamjet e Coca-Coles. Këto vlera kane
formuar një lidhje të padukshme midis tyre duke bere te mundur nje marredhenie te
mire te kesaj kompanie me punonjesit dhe me komunitetin ku vepron.Ambienti i punës
është shumë e rehatshem dhe e bën më të lehtë për të marrë detyra të përfunduara.
Ata që punojnë përCoca-Cola ndajnë të njëjtat cilësi që të lejojnë Coca-Cola që të
vazhdojë të
rritet. Punonjësit e Coca-Cola-së janë të zgjuar, avid, të përkushtuar, krijues, dhe marrin
persiper riskun. Në çdo nivel, Coca-Cola ka njerëz të klasit botëror që kontribuojnë ne
cdo sukses.
Ata janë besnikë në përpjekjet e kompanise per tu zhvilluar.Qëllimi i saj është që të
mbajë dhe të përcjellë entuziazm për të tregua se Coca-Cola eshte nje kompani
eorientuar, me markat mbizotëruese dhe njerëz të klasit botëror.
Analiza e zinxhirit të vlerës na ndihmoi për të kuptuar aktivitetet primare dhe
aktivitetet mbështetëse në Coca-Cola. Kjo mund të përdoret më tej për të vlerësuar
nëse
Coca-Cola ka kryer çdo aktivitet në një mënyrë më të mirë se ajo e konkurrentëve të
saj.
Ajo që ne mësojmë nga kjo analizë është se Coca-Cola ka nje pike të fortë të
brendshme,qe eshte
infrastruktura për të konkurruar në industrinë e pijeve te buta.

ANALIZA PEST
Faktore e makromjedisit: -Politike, -Ekonomike, -Social, -Teknologjike
Faktoret Politike: Eshte nje nga pjest me te rendesishme te kompanise, ne vendin ku
operon kompania.Perfshine rregullat e qeverisjes dhe ceshjet e ligjshme qe percakojne
rregullat formale dhe joformale mbi te cilat operon firma.

Perfshihen: -Taksat bashkiake

      -Ligjet e punesimit

      -Kushtet e Mjedisit

      -Tarifa e kushtezuara te shperndarjes

      -Staliliteti Politik

Faktoret Ekonomike:
Efektet e faktoreve ekonomike perfshijne: Fuqia e cmimit e konsumaorit potencial dhe
kosto e kapitalit te firmave. –Rritja ekonomike

           -Norma e ineresit

           -Kursi i kembimit

           -Norma e inflacionitFaktoret Social: Keta faktore perfshijne aspekin demografik dhe kuluror te mjedisit te
jashtem makroekonomik.

         -Ndergjegjesimi per shendetin

         -Norma e rritjes se popullsise

         -Klasifikimi i moshes.

         -Karriere e qendrueshme

         -Siguria

Faktore teknologjike: Keta fakore mund e ulin barrierat hyres, reduktojne ne minimum
nivelet e produktiviteti eficent. Perfshijne: -Arktiviteti R&D (Research & Developement).

                  -Automaizimi

                  -Nxitja teknologjike

                  -Norma e ndryshimi teknlogjikMjedisi: Shishet jane te krijuara ne ate menyre qe mos ta ndotin mjedisin.

Nderkombetarizimi: -Agresiviteti ne shtrirjen globale.MODELI I 5 FORCAVE


Fuqia Blerese: - Konsumatoret prederojne pije te pagazuara.

        -Fuqia blerse e madhe
Fuqia Furnitore: -Perpjekjet per te marre furnizuesi lokal.Rivalitei: -Rivaliet te ulet per shkak te politikave hyrese.

Kercenimi i Hyresve te Rinj: -Kerkese e larte e konkurenteve te rinj.

                -Duhe kohe qe te nderoje lidhjet me qeverine.

Zevendesuesit: -Pepsi dhe pije e tjera jo-alkolike

Plotesuesit: -Muzika, arti,sporti jane gjithmone bashke me Coca-Cola. –Ka
sponsorizuar evenimente te rendesishme.
ANALIZA SWOT

FUQITE : Coca Cola ka qene pjese e kultures Amerikane per me shume se nje
shekull.Imazhi i ketij produkti eshte reklamuar ne bluza , kapele , neper koleksione te
ndryshme duke zene vend ne shume zemra te njerezve. Ky imazh kaq i theksuar dhe i
ngulitur ne mendje eshte nje prej fuqive te Coca Cola; si edhe faktori kyc i suksesit.Ne
1995 nje nga motot e Coca Coles ishte: “Te kenaqesh me shume se 685 milion here ne
dite ne boten e Coca Coles, duke qendruar akoma si nje simbol i fuqishem i cilesise ,
thjeshtesise dhe zbavitjes.Ne 1998 :“Sistemi me shishe i Coca Coles ishte nje nder me
te fuqishmit” Kjo lejoi qe kompania ta drejtoje biznesin ne shkallen globale dhe ne te
njejten kohe te mbeshtese dhe pjesen lokale. Kompanite e paketimit te shisheve
operojne si biznese te pavarura, te cilet jane te autorizuar te shesin produktet e Coca
Cola . Pasi Coke nuk e zoteron rrjetin e paketimit me shishe dhe burimi kryesor i te
ardhurave eshte shitja e shisheve te grumbulluara.

DOBESITE : M.gj.th. biznesi ne tregje internacionale ishte duke lulezuar si psh(shitjet
ne Ameriken Latine mbi 12%) Coca Cola raportoi se ne Indonesi dhe Tailande kohet e
fundit kishte pasur nje renie te fuqise blerese.Ne Japoni njesite e shitjes rane deri ne
3%; e frikshme , sepse Japonia siguronte ne tregun nderkombetar 5% te volumit te
shitjeve , duke siguruar 3 here me shume te ardhura . Tregu Amerikes Latine , Azise
Juglindore dhe Japonise zinin 35% te volumit te Coke, asnje nga keto tregje nuk po
ecte ashtu sic duhej.
SHANCET :Nje prej pzicioneve konkurruese eshte njohja e markes se Coca Cola gati
ne 90 % te botes. Para dy vjetesh qellimi kryesor i kompanise ishte qe te bente emrin e
Coca Coles akoma edhe me te njohur . Ndryshimi ne paketim pati efektin e saj ne shitje
dhe ne pozicionimin e industries, por ne pergjithesi klientet nuk ishin shume te kenaqur
me produktet e reja.Sistemi i paketimit ne shishe e lejoi kompanise te kishte avantazh
dhe mundesi per rritjen e shanseve ne te gjithe boten . Kjo strategji e shtriu gjeresisht
Coca Colen ne mjedise te ndryshme gjoegrafike.

KERCENIMET : Zevendesuesit si kafja, lengjet , cokollatat e ngrohta, cajrat etj jane
kercenimet kryesore ne kompanine e Coca Coles. Megjithate keto kompani kontrollojne
afersisht 40% te tregut te pijeve joalkoolike ; ndergjegjesimi i konsumatoreve per vlerat
e shendetit ka nje ndikim serioz ne zgjedhjen e produktit . Diversifikimi i Coca Cola ne
keto tregje e lejoi kompanine te eci me perpara duke zvogeluar rrezikun dhe luhatjet e
cmimeve ne treg, Ajo eshte quajtur Lufta e Coca Coles ( Coca Cola WAR).Fuqite
blerese te konsumatoreve paraqiten gjithashtu nje kercenim ne industri . Rivaliteti midis
Pepsi dhe Coles coi ne nje levizje te ngadalte te industrise , net e cilen manaxhimi
duhej te vazhdimisht ti pergjigjej ndryshimit te sjelljes se konsumatoreve ose
perndryshe te perballeshin me humbjen e tregut nga kjo konkurrence . Akoma dhe me
teper konsumatoret mund te zgjedhin pije te reja me kosto dhe pasoja me te vogla.ANALIZA FINANCIARE

Coca-Cola ka qenë në gjendje të rrisi të ardhurat nga $ 1 9.564 milion për $ 24.088
milionë lekë nga 2002 në 2006. Më mbresëlënëse, kompania ka qenë në gjendje të
të zvogëloje përqindjen e shitjeve të përkushtuar për koston e mallrave të shitura nga
36,31 për qind të 33,88 për qind. Në reduktimin e kostos së mallit të shitur është një
faktor kyç që çoi në
një rritje nga 3.050 $ milion për $ 5.080 milion. Coca-Cola vepron në pijet joalkoolike
shumë konkurrues segment të industrisë komerciale të pijeve. Fytyrat e forta e
kompanise ka bere qe ajo te jete nje konkurrente e forte me kompanitë e njejta
të tilla si PepsiCo dhe Cadbury. Coca-Cola është prekur nga një numër faktorësh,
si shpenzimet për prodhimin dhe shpërndarjen e produkteve,
shpenzimet e konsumatorëve, kushtet ekonomike, disponueshmërinë dhe cilësinë e ujit,
preferencat e konsumatorit, inflacionit, klima politike, lokale dhe ligjet kombëtare dhe
rregulloret, luhatjet e këmbimit valutor të monedhës, dhe çmimet e karburantit dhe motit.

REKOMANDIME

1-Nje ulje te volumin e pijeve te gazuara
Egsiston nje treg shume I madh I pijeve joalkolike.Coca-Cola duhet te fokusohet me
shume ne kete treg dhe ne strategjite konkuruese.Aktualisht Pepsi ka 50% te tregut dhe
kjo per shkak te pershtatjes me strategjite konkuruese ndersa Coca-Cola 23% per
shkak te fokusimit te saj shume te madh ne tregun e pijeve te gazuara.Pepsi zoteron
marke kryesore ne cdo kategori te pijeve joalkoolike si uje i ambalazhuar (Aquafina);
pije sportive (Gatorade); lëng i ftohtë (Tropicana); çaj shishe (Lipton) dhe kafe për të
pirë-(Starbucks).Coca-cola duhet te perdore nja strtegji me aggressive duke u fokusuar
me shume ne tregjet e pijeve te energjise,ujit te ambalazhuar dhe pijeve te tjera pa
karbon. Coca-Cola duhet të ndryshojë e të përshtatet me nevojat e gjeneratave të reja
të konsumatorëve të rinj .Keshtu ajo do te jete me mire e pozicionur per te perballuar
sfidat e nevojave ne te ardhmen e konsumatoreve.

2-Rekomandimet ne lidhje me shendetin dhe prirjet Wellnes
Pepsi po ecen perpara me angazhimin per te siguruar industry udheheqese ne lidhje
me shendetin dhe pririjet Wellnes..Coca-cola duhet te kuptoje tregun ne menyre te tille
qe konsumatoret te jene me te kenaqur dhe me te sigurt ne ate cka ata konsumojne.Ajo
duhet te fokusohet ne spote te cilet tregojne per cilesine e e produktit te tyre.Duhet të
bëjë një punë më të mirë për të qëndruar në kontakt me blerësit dhe konsumatorët dhe
në procesin e inovativ dhe krijimin e vlerës. Kjo është absolutisht thelbësor për krijimin e
vlerës në industrinë e pijeve.Duhet te fokusohet me shume ne demografine e
popullsise.

3-Rekomandime ne lidhje me konkurencen me Pepsin
Keto dy kompani kane qene gjithmone ne nje lufte me njera tjetren per pozicionin e
liderit.Nje diversifikim me I madh I pijeve,sidomos ne pijet e reja dhe tju tregoj klienteve
per sigurine shendetesore te pijeve te tyre.kjo do te beje te mundur fitimin e liderit ne
kete shekull nga Coca-Cola.

4-Rekomandime ne lidhje me konfliktin me bottlers
Disa analistë të industrisë kanë quajtur marrëdhënien me bottlers
"jofunksionale". Isdell, CEO për Coca-Cola dhe ish-shefi i shisheve,
theksoi nevojën për të përmirësuar marrëdhëniet me mbushësin. Përmirësimi i ketyre
marrëdhënieve është gjithnjë e më e rëndësishme për Coca-Cola për shkak se disa
kanë filluar
shpërndarjen e më shumë jo-Coke markave dhe shtyn me çmim të shitjes me pakicë
agresive
rritjes se rrisin fitimet e tyre, por të zvogëlojë sasinë e shurup ata blejnë.
Rekomandimi për Coca-Cola është për të adresuar këtë çështje përmes
negociatave të udhëheqjes dhe diskutim menjëherë, sepse janë një bottlers
lidhje kritike për konsumatorët lokal. Bottlers shesin Coca-Cola ne tregun e
produkteve për bizneset dhe institucionet, zinxhirët e shitjes me pakicë, supermarkete,
restorante,
grocers vogël lagje, sportive dhe objektet argëtuese, shkolla dhe
kolegje. Këtyre klientëve nga ana e shitjes se produkteve te Coca-Cola markë të
të konsumit. Duke punuar me bottlers si një Coca-Cola Sistemi do të mundësojë
kompani për të përmbushur konceptin e "një fytyrë të konsumatorit"

5-Rekomandime ne lidhje me mungesen e inovacionit
Rritja e konkurences nga lojtaret kryesore dhe nje konsum me te shendetshem reflekton
nje ndryshim te vashdueshem te pijeve joalkoolike.Coca-Cola ka mar nje rol jo aktiv ne
lidhje me kete ndryshim.Edhe pse ajo ka tentuar shume here ne diversifikimin e
produkteve te saj persei ka deshtuar. Të paturit e një linjë të ndryshme produkt do bëjë
korporaten
shumë shume me te qëndrueshme, i cila është tërheqës për investitorët dhe kreditorët.
Coca-Cola duhet pranojë se risi të çon në krijimin e vlerës. ide inovative , risitë ne
zinxhirin e furnizimit ose produkte të reja, paketa ose shërbime të reja.

Recommandé

Coca cola par
Coca colaCoca cola
Coca colashar bakalli
4K vues12 diapositives
Coca cola par
Coca colaCoca cola
Coca colashar bakalli
4K vues10 diapositives
Strategjia Ndërkombëtare e Biznesit Coca-Cola par
Strategjia Ndërkombëtare e Biznesit Coca-ColaStrategjia Ndërkombëtare e Biznesit Coca-Cola
Strategjia Ndërkombëtare e Biznesit Coca-ColaDiellza Haxhimehmeti
3.2K vues29 diapositives
Marketingu i nje komapnie par
Marketingu i nje komapnieMarketingu i nje komapnie
Marketingu i nje komapnieLandmark Communications Tirana
11.1K vues15 diapositives
Rast studimi:ZARA par
Rast studimi:ZARARast studimi:ZARA
Rast studimi:ZARAVilma Hoxha
21.4K vues13 diapositives
Analiza ekonomike e kompanise DEKA par
Analiza ekonomike e kompanise DEKA  Analiza ekonomike e kompanise DEKA
Analiza ekonomike e kompanise DEKA #MesueseAurela Elezaj
29.6K vues18 diapositives

Contenu connexe

Tendances

Detyr kursi ne ndermarja dhe drejtmi i biz.te vogel pof. eda luga par
Detyr kursi ne ndermarja dhe drejtmi i biz.te vogel  pof. eda lugaDetyr kursi ne ndermarja dhe drejtmi i biz.te vogel  pof. eda luga
Detyr kursi ne ndermarja dhe drejtmi i biz.te vogel pof. eda lugailjana
20.7K vues27 diapositives
Punim Seminarik par
Punim SeminarikPunim Seminarik
Punim SeminarikErmirë Redenica
44.2K vues18 diapositives
Punim seminarik-Marketingu ne ndermarrjen "Sinalco" par
Punim seminarik-Marketingu ne ndermarrjen "Sinalco"Punim seminarik-Marketingu ne ndermarrjen "Sinalco"
Punim seminarik-Marketingu ne ndermarrjen "Sinalco"Ajete Malaj
5.5K vues19 diapositives
Plan biznesi par
Plan biznesiPlan biznesi
Plan biznesiDiana Rama
82.9K vues26 diapositives
Plan biznesi par
Plan biznesiPlan biznesi
Plan biznesiEnea Jahollari
45.7K vues21 diapositives
Pepsi co par
Pepsi coPepsi co
Pepsi coArsi Risto
5.2K vues19 diapositives

Tendances(20)

Detyr kursi ne ndermarja dhe drejtmi i biz.te vogel pof. eda luga par iljana
Detyr kursi ne ndermarja dhe drejtmi i biz.te vogel  pof. eda lugaDetyr kursi ne ndermarja dhe drejtmi i biz.te vogel  pof. eda luga
Detyr kursi ne ndermarja dhe drejtmi i biz.te vogel pof. eda luga
iljana20.7K vues
Punim seminarik-Marketingu ne ndermarrjen "Sinalco" par Ajete Malaj
Punim seminarik-Marketingu ne ndermarrjen "Sinalco"Punim seminarik-Marketingu ne ndermarrjen "Sinalco"
Punim seminarik-Marketingu ne ndermarrjen "Sinalco"
Ajete Malaj5.5K vues
Plan biznesi par Diana Rama
Plan biznesiPlan biznesi
Plan biznesi
Diana Rama82.9K vues
7. kostot par coupletea
7. kostot7. kostot
7. kostot
coupletea53.5K vues
Njohuri Baze Marketing par Menaxherat
Njohuri Baze MarketingNjohuri Baze Marketing
Njohuri Baze Marketing
Menaxherat66.2K vues
Plani i Biznesit par Menaxherat
Plani i BiznesitPlani i Biznesit
Plani i Biznesit
Menaxherat31.9K vues
Pepsi keq perdorimi i markes par Gimi Fjolla
Pepsi keq perdorimi i markesPepsi keq perdorimi i markes
Pepsi keq perdorimi i markes
Gimi Fjolla6K vues
MENAXHMENTI - Dr. Ymer Havolli (Sllajdet e ligjëratave) par fatonbajrami1
MENAXHMENTI - Dr. Ymer Havolli (Sllajdet e ligjëratave)MENAXHMENTI - Dr. Ymer Havolli (Sllajdet e ligjëratave)
MENAXHMENTI - Dr. Ymer Havolli (Sllajdet e ligjëratave)
fatonbajrami130K vues
Apple- Tema e diplomes (rast studimor) par shar bakalli
Apple- Tema e diplomes (rast studimor)Apple- Tema e diplomes (rast studimor)
Apple- Tema e diplomes (rast studimor)
shar bakalli6.4K vues
Plani strategjik i Korporates Walmart par Target
Plani strategjik i Korporates WalmartPlani strategjik i Korporates Walmart
Plani strategjik i Korporates Walmart
Target4.2K vues
Marketingu Nderkombetar - Ali Jakupi par Menaxherat
Marketingu Nderkombetar - Ali JakupiMarketingu Nderkombetar - Ali Jakupi
Marketingu Nderkombetar - Ali Jakupi
Menaxherat11.3K vues
Ndermarresi par Menaxherat
NdermarresiNdermarresi
Ndermarresi
Menaxherat20.5K vues
Punim seminarik menaxhimi i rriskut ne ndermarrje par Muhamet Sopa
Punim seminarik menaxhimi i rriskut ne ndermarrjePunim seminarik menaxhimi i rriskut ne ndermarrje
Punim seminarik menaxhimi i rriskut ne ndermarrje
Muhamet Sopa39.4K vues
Sjellja konsumatoreve par Valdet Shala
Sjellja konsumatoreveSjellja konsumatoreve
Sjellja konsumatoreve
Valdet Shala33.7K vues

Similaire à Coca cola

Marketing par
MarketingMarketing
MarketingFitore ZEQIRI
2K vues29 diapositives
PROJEKT DETYR par
PROJEKT DETYRPROJEKT DETYR
PROJEKT DETYRBesmir Murati
10.6K vues13 diapositives
Etika ne Biznes Prezantim par
Etika ne Biznes PrezantimEtika ne Biznes Prezantim
Etika ne Biznes PrezantimTarget
5.6K vues18 diapositives
Tregu i firmës “mc food”, sfidat dhe mundësit par
Tregu i firmës “mc food”, sfidat dhe mundësitTregu i firmës “mc food”, sfidat dhe mundësit
Tregu i firmës “mc food”, sfidat dhe mundësitFitore ZEQIRI
587 vues15 diapositives
Coca Cola par
Coca ColaCoca Cola
Coca ColaAlex Shehu
344 vues6 diapositives
Universiteti m ikroekonimi par
Universiteti m ikroekonimiUniversiteti m ikroekonimi
Universiteti m ikroekonimiDuresa M. Bytyqi
1K vues21 diapositives

Similaire à Coca cola(16)

Etika ne Biznes Prezantim par Target
Etika ne Biznes PrezantimEtika ne Biznes Prezantim
Etika ne Biznes Prezantim
Target5.6K vues
Tregu i firmës “mc food”, sfidat dhe mundësit par Fitore ZEQIRI
Tregu i firmës “mc food”, sfidat dhe mundësitTregu i firmës “mc food”, sfidat dhe mundësit
Tregu i firmës “mc food”, sfidat dhe mundësit
Fitore ZEQIRI587 vues
Tendencat në Marketing, prezantuar nga Uragan Alija par Uragan Alija
Tendencat në Marketing, prezantuar nga Uragan AlijaTendencat në Marketing, prezantuar nga Uragan Alija
Tendencat në Marketing, prezantuar nga Uragan Alija
Uragan Alija1.3K vues
Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1 par Zana Agushi
Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1
Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1
Zana Agushi1.7K vues
Pdfslide.net punim seminarik-55b0cd262e832 par INVA SHAHOLLI
Pdfslide.net punim seminarik-55b0cd262e832Pdfslide.net punim seminarik-55b0cd262e832
Pdfslide.net punim seminarik-55b0cd262e832
INVA SHAHOLLI242 vues
Danone - Rast Studimor par KetiGjipali
Danone - Rast StudimorDanone - Rast Studimor
Danone - Rast Studimor
KetiGjipali7.6K vues
Punim seminarik në Lëndën : Menaxhimi i Dijes dhe Inovacionit par Lulzim Hasani
Punim seminarik në Lëndën : Menaxhimi i Dijes dhe InovacionitPunim seminarik në Lëndën : Menaxhimi i Dijes dhe Inovacionit
Punim seminarik në Lëndën : Menaxhimi i Dijes dhe Inovacionit
Lulzim Hasani1.2K vues

Coca cola

 • 1. COCA-COLA eshte një biznes global që vepron në një shkallë lokale, në çdo komunitet, ku behet biznes. Ata jane në gjendje të arrijne qellime globale me fokus lokal për shkak të forcës se sistemit te tyre, i cili përbëhet nga kompania Coca-cola dhe partnereve te tyre. Bota është duke ndryshuar gjithmone rreth nesh. Coca-cola duhet të vazhdojë të lulëzojë si një biznes gjatë dhjetë viteve të ardhshme dhe më tej,duhet të shikojë përpara, të kuptojë trendet dhe forcat që do të formësojnë kete biznes në të ardhmen dhe për të shkuar me shpejtësi për t'u përgatitur për atë që do të vijë. Duhet të bëhet gati për nesër sot. Per kete flet dhe vizioni I 2020. Ai krijon një destinacion afat-gjatë për kete biznes dhe jep një "plan" per nje fitim sa me te larte se bashku me partneret e saj. HYRJE E themeluar në vitin 1886, kompania Coca-Cola është prodhuesi kryesor botëror, marketer, shperndares i pije joalkoolike dhe shurupeve. Selia e korporatave e kompanisë eshte në Atlanta, me operacione lokale në mbi 200 vende të botës. Edhe pse Coca-Cola u krijua së pari në Shtetet e Bashkuara, ajo shpejt u bë e njohur kudo që shkoi. Bimët e para ndërkombëtare prodhimi u hapen në vitin 1906 në Kanada, Kubë dhe Panama, u pasurua shpejt nga shumë më tepër. Sot prodhohet më shumë se 300 marka. Më shumë se 70 për qind e të ardhurave vjen nga jashtë SHBA, por arsyeja e vërtetë që eshte një kompani me të vërtetë globale është që produktet e tyre përmbushin preferencat e ndryshme shijen e konsumatorëve kudo. HISTORIKU I COCA-COLA Më 8 maj, 1886, nje farmacist nga Atlanta Dr John Pemberton Styth (ish oficer aleate) shpiku "Coca-Cola" shurup sheqeri i shkrirë duke përdorur, ujë dhe përbërës të tjerë. Ajo ishte e përzier në një 30-gal. kazan tunxh varur mbi një zjarr ne oborrin e shtëpisë. Ajo ishte shitur si një "tonifikus truri dhe nervash" në farmaci. Ai i pari "shpërndan" Coca-Cola me mbajtjen e saj në një enë poshtë rrugës në Farmaci Jacobs ". Për pesë cent, konsumatorët mund të gëzonin një gotë Coca-Cola në burim sode.Ne ate vit, shitja e Coca-Cola mesatar ishte nëntë pije në ditë. Frank M. Robinson, llogaritar Pemberton-së, ishte personi i cili sugjeroi se emri "Coca- Cola", i cili ishte zgjedhur për shkak të dy përbërësve te gjetur në shurup. Ata ishin fletë koka dhe arrë Kola. Robinson e shkruajti Kola me një "C" për ta bërë atë të duket më mirë në reklama. Coca-Cola u shit për 5 ¢ një gotë në një burim sode në Farmaci Jakobit në Atlanta.Shitja e saj e par bruto ishte 50 $ dhe kostot e reklamimit ishin 73,96 $. Formula origjinal përfshin ekstraktet e gjetheve të Afrikës arrë dhe coca kola, dy stimulues të fortë. "Coca-Cola" është një nga barnat patentë ekzotike të shitura në 1800-n që përmbante gjurmë në të vërtetë te kokainës. 1888 Në 1888, Asa Griggs Candler bleu kompaninë nga Dr Pemberton. Më vonë atë vit, Dr Pemberton vdiq. Nga 1914, Candler kishte fituar një pasuri prej rreth 50 milion. Baseball sallën
 • 2. e Famer Cobb, një amtare Gjeorgji, ishte një tjetër investitori në fillim në kompani. 1891 Atlanta sipërmarrës Asa Griggs Candler fiton pronësinë e plotë të biznesit të Coca-Cola për $2.300.Brenda katër viteve, dhunti e tij Merchandising ndihmon te zgjerohet konsumi i Coca- Cola në çdo pjesë të kombit. Në këtë vit Coca-Cola prodhon kalendarin e saj. MISIONI Udhërrëfyesi I COCA-COLES fillon me misionin I cili eshte i qëndrueshem. Ai deklaron qëllimin e tyre si një kompani dhe shërben si standard kundrejt të cilave peshohen veprimet dhe vendimet e tyre. *Per te rifreskuar boten... * Për të frymëzuar momentet e optimizmit dhe lumturi ... * Për të krijuar vlera dhe të bëjë një ndryshim… VIZIONI Vizioni I tyre shërben si kornizë për Udhërrëfyesit dhe udhëzon çdo aspekt të ketij biznesi duke përshkruar se çfarë ata kane nevojë për të përmbushur;në mënyrë që të vazhdojë te arrihet rritje e qëndrueshme e cilësisë. *Njerëzit: Të jetë një vend i madh për të punuar aty ku njerëzit janë të frymëzuar dhe mund te japin me te miren e tyre. * Portofoli: Ti sjelli botës një portofol të markave pije të cilësisë që parashikojnë dhe të kënaqin dëshirat dhe nevojat e njerëzve. * Partneret: Te ushqeje një rrjet të fituar të klientëve dhe furnizuesve, qe së bashku kane krijuar vlera të përbashkta te përjetshme. * Planet: Të jetë një “qytetar i përgjegjshëm” duke ndihmuar ndërtimin dhe mbështetjen e komuniteteve të qëndrueshme. * Fitimi: kthimi Maximize afat-gjatë për të shareowners duke qenë të ndërgjegjshëm për përgjegjësitë tona të përgjithshëm. * Produktiviteti: Të jetë një organizatë shumë efektive, mbeshtetese dhe qe leviz shpejt. BESIME Ka shumë gjera në botën tonë për të festuar, forcuar dhe mbrojtur. Kompania Coca- Cola është një rrjet i gjallë i njerëzve, në gati 200 vende, duke i dhënë shtetësinë në veprim. Nëpërmjet veprimeve si qytetarë lokal,përpiqen çdo ditë për të rifreskuar tregun, pasuruar vendin e punës, mbrojtjen e mjedisit dhe për të forcuar komunitetet e tyre. Jane punëdhënës lokal, me përgjegjësi për të mundësuar njerëzve potencialin e tyre të plotë, duke punuar në të mirë te mundesive te reja dhe që përfaqësojnë diversitetin e botës të cilëve ata u shërbejnë.
 • 3. Jane investitore në ekonomitë lokale dhe sjellin risi ne treg, me një përgjegjësi për të vepruar drejt ne perputhje me mbrojtjen e mjedisit. Nje qytetar lokal e kupton pergjegjesine e tyre per te kontribuar ne permiresmin e cilesise se jetes ne komunitetet ku vepron Coca-cola. VLERAT Vlerat e tyre të shërbejnë si një busull për veprimet dhe të përshkruajnë se si ata duhet te sillen në botë. * Udhëheqja: guximin për të krijuar një të ardhme më të mirë * Bashkëpunimi: leva gjeniale kolektive * Integriteti: Të jene te vërtetë * Përgjegjësia: Në qoftë se kjo eshte qe te behet atehere varet nga ata * Passion: te kryera me zemër dhe mendje * Diversiteti:përfshirës si markat e tyre * Cilësia: Ajo që ata bëjneë,e bëjnë mirë MENAXHIMI I CILESISE Reputacioni I Coca coles është i ndërtuar mbi besimin. Me anë të një qytetarie të mirë, ata do të ushqejnë marrëdhëniet e tyre dhe të vazhdojnë të ndërtojnë atë besim. Kjo është esenca e premtimi i tyre - Kompania Coca-Cola ekziston që të përfitojnë te gjithe ata qe e prekin ate. Kudo që Coca-Cola ben biznes, ata përpiqen që të jene te besueshëm,partnerë dhe qytetarë të mirë. ata jane të angazhuar për menaxhimin e biznesit se tyre nëpër botë me një grup të qëndrueshëm të vlerave që përfaqësojnë standardet më të larta të integritetit dhe të përsosmërisë. Ata i ndajmë këto vlera me mbushësit e tyre, duke e bërë sistemin e tyre me të fortë. Këto vlera kryesore janë thelbësore për suksesin afatgjatë të biznesit dhe do të pasqyrohen në të gjitha marrëdhëniete tyre dhe veprimet në treg, në vendin e punës, mjedisin dhe komunitetin. PERQENDRIMI NE TREG * Te fokusohen në nevojat e konsumatorëve, klientëve dhe partnerëve *Te futen jashtë në treg dhe të dëgjojnë, respektojnë dhe të mësojnë * Të kenë nje bilanc real * Te fokusohen në ekzekutimin në treg çdo ditë
 • 4. Teknologjia e zhvillimit Teknologjia është celesi në çdo aktivitet brenda Coca-Cola. Nje teknologji që ndryshon me shpejtësi të tille si automatizimi, supply chain management dhe të teknologjia e paketimit ka rëndësi të jashtëzakonshme.Coca-Cola është e përqëndruar kryesisht në kërkimin dhe zhvillim.Coca-Cola ka një grup strategjik risi ku R & D stafit është e përkushtuar për të eksploruar produkte të reja dhe proceset. Teknologjia e Coca-coal mund të kategorizohet si produkt zhvillimi. Zhvillimi i produkteve ka të bëjë me projektimin, konceptin dhe komercializimin e produkteve të reja. Shembuj të kohëve të fundit të rezultateve të zhvillimit të produktit jane Dasani plus, Enhanced Minute dhe Enviga. Zhvillimi i procesit i referohet zhvillimit dhe përdorimit te procedurave të reja, praktikave ose pajisje për të përmirësuar vlerën e shtuar ne aktivitetin e kompanise. Një nga projektet ambicioze Coca Cola po zbaton në procesin e zhvillimit është projekti i gjashtë-SIGMA. Coca-Cola është duke implementuar Six Sigma nën titullin e biznesit Procesi i Ekselencës, një program i plotë për të ndihmuar e drejtuar biznesin. Coca- Cola e shikon atë më shumë si një mënyrë për të lidhur pjesët e biznesit me njëri- tjetrin.Modeli përfshin tre komponente: 1-përqëndrohet në treguesit kryesorë të të kuptuarit e biznesit 2-përafrimin e proceseve të biznesit ,matjen e tyre nga një klient perspektiv 3- përmirësime përmes aplikimit rigoroz të DMAlC (Përcaktimi, Masa, Analiza, përmirësimi &Kontrolli) përmirësimi e metodologjise ose DMADV (Përcaktomi, Masa, Analiza, Design,&Vleresimi) Qëllimi i zhvillimit të procesit është pershtatja e teknikave të reja apo përmirësimi i metodave ekzistuese të kryerjes së aktiviteteve. Coca-Cola ka investuar në teknologjinë e prodhimit dhe procesin e-për të gjetur burime të reja të forcës konkurruese. Kultura Kultura e Coca-Coles është e veçantë dhe e lavdërueshme. Komuniteti i saj përbëhet nga njerëz të talentuar të udhëhequr nga etika e përbashkët.Ai përbëhet nga punonjësit, shpërndarësit, shitësit me shumicë bottlers dhe vjen nga çdo pjesë të botës.Mbajtja e këtij grupi të ndryshme të njerëzvesë bashku dhe të unifikuar në qëllim nuk është detyrë e lehtë. Sistemi organizativ dhe i shperblimit ndihmojnë, por nuk mund zëvendësojne për Coca-
 • 5. Colen vlerat dhe imazhin global ne baze te kulturave dhe besimeve. Udhëheqje, , pasion integriteti, përgjegjshmëria,bashkëpunimi,risi dhe cilësi që përfaqësojnë vlerat thelbësore përcaktojnë mënyrën dhe pikëpamjet e Coca-Coles. Këto vlera kane formuar një lidhje të padukshme midis tyre duke bere te mundur nje marredhenie te mire te kesaj kompanie me punonjesit dhe me komunitetin ku vepron.Ambienti i punës është shumë e rehatshem dhe e bën më të lehtë për të marrë detyra të përfunduara. Ata që punojnë përCoca-Cola ndajnë të njëjtat cilësi që të lejojnë Coca-Cola që të vazhdojë të rritet. Punonjësit e Coca-Cola-së janë të zgjuar, avid, të përkushtuar, krijues, dhe marrin persiper riskun. Në çdo nivel, Coca-Cola ka njerëz të klasit botëror që kontribuojnë ne cdo sukses. Ata janë besnikë në përpjekjet e kompanise per tu zhvilluar.Qëllimi i saj është që të mbajë dhe të përcjellë entuziazm për të tregua se Coca-Cola eshte nje kompani eorientuar, me markat mbizotëruese dhe njerëz të klasit botëror. Analiza e zinxhirit të vlerës na ndihmoi për të kuptuar aktivitetet primare dhe aktivitetet mbështetëse në Coca-Cola. Kjo mund të përdoret më tej për të vlerësuar nëse Coca-Cola ka kryer çdo aktivitet në një mënyrë më të mirë se ajo e konkurrentëve të saj. Ajo që ne mësojmë nga kjo analizë është se Coca-Cola ka nje pike të fortë të brendshme,qe eshte infrastruktura për të konkurruar në industrinë e pijeve te buta. ANALIZA PEST Faktore e makromjedisit: -Politike, -Ekonomike, -Social, -Teknologjike Faktoret Politike: Eshte nje nga pjest me te rendesishme te kompanise, ne vendin ku operon kompania.Perfshine rregullat e qeverisjes dhe ceshjet e ligjshme qe percakojne rregullat formale dhe joformale mbi te cilat operon firma. Perfshihen: -Taksat bashkiake -Ligjet e punesimit -Kushtet e Mjedisit -Tarifa e kushtezuara te shperndarjes -Staliliteti Politik Faktoret Ekonomike:
 • 6. Efektet e faktoreve ekonomike perfshijne: Fuqia e cmimit e konsumaorit potencial dhe kosto e kapitalit te firmave. –Rritja ekonomike -Norma e ineresit -Kursi i kembimit -Norma e inflacionit Faktoret Social: Keta faktore perfshijne aspekin demografik dhe kuluror te mjedisit te jashtem makroekonomik. -Ndergjegjesimi per shendetin -Norma e rritjes se popullsise -Klasifikimi i moshes. -Karriere e qendrueshme -Siguria Faktore teknologjike: Keta fakore mund e ulin barrierat hyres, reduktojne ne minimum nivelet e produktiviteti eficent. Perfshijne: -Arktiviteti R&D (Research & Developement). -Automaizimi -Nxitja teknologjike -Norma e ndryshimi teknlogjik Mjedisi: Shishet jane te krijuara ne ate menyre qe mos ta ndotin mjedisin. Nderkombetarizimi: -Agresiviteti ne shtrirjen globale. MODELI I 5 FORCAVE Fuqia Blerese: - Konsumatoret prederojne pije te pagazuara. -Fuqia blerse e madhe
 • 7. Fuqia Furnitore: -Perpjekjet per te marre furnizuesi lokal. Rivalitei: -Rivaliet te ulet per shkak te politikave hyrese. Kercenimi i Hyresve te Rinj: -Kerkese e larte e konkurenteve te rinj. -Duhe kohe qe te nderoje lidhjet me qeverine. Zevendesuesit: -Pepsi dhe pije e tjera jo-alkolike Plotesuesit: -Muzika, arti,sporti jane gjithmone bashke me Coca-Cola. –Ka sponsorizuar evenimente te rendesishme. ANALIZA SWOT FUQITE : Coca Cola ka qene pjese e kultures Amerikane per me shume se nje shekull.Imazhi i ketij produkti eshte reklamuar ne bluza , kapele , neper koleksione te ndryshme duke zene vend ne shume zemra te njerezve. Ky imazh kaq i theksuar dhe i ngulitur ne mendje eshte nje prej fuqive te Coca Cola; si edhe faktori kyc i suksesit.Ne 1995 nje nga motot e Coca Coles ishte: “Te kenaqesh me shume se 685 milion here ne dite ne boten e Coca Coles, duke qendruar akoma si nje simbol i fuqishem i cilesise , thjeshtesise dhe zbavitjes.Ne 1998 :“Sistemi me shishe i Coca Coles ishte nje nder me te fuqishmit” Kjo lejoi qe kompania ta drejtoje biznesin ne shkallen globale dhe ne te njejten kohe te mbeshtese dhe pjesen lokale. Kompanite e paketimit te shisheve operojne si biznese te pavarura, te cilet jane te autorizuar te shesin produktet e Coca Cola . Pasi Coke nuk e zoteron rrjetin e paketimit me shishe dhe burimi kryesor i te ardhurave eshte shitja e shisheve te grumbulluara. DOBESITE : M.gj.th. biznesi ne tregje internacionale ishte duke lulezuar si psh(shitjet ne Ameriken Latine mbi 12%) Coca Cola raportoi se ne Indonesi dhe Tailande kohet e fundit kishte pasur nje renie te fuqise blerese.Ne Japoni njesite e shitjes rane deri ne 3%; e frikshme , sepse Japonia siguronte ne tregun nderkombetar 5% te volumit te shitjeve , duke siguruar 3 here me shume te ardhura . Tregu Amerikes Latine , Azise Juglindore dhe Japonise zinin 35% te volumit te Coke, asnje nga keto tregje nuk po ecte ashtu sic duhej.
 • 8. SHANCET :Nje prej pzicioneve konkurruese eshte njohja e markes se Coca Cola gati ne 90 % te botes. Para dy vjetesh qellimi kryesor i kompanise ishte qe te bente emrin e Coca Coles akoma edhe me te njohur . Ndryshimi ne paketim pati efektin e saj ne shitje dhe ne pozicionimin e industries, por ne pergjithesi klientet nuk ishin shume te kenaqur me produktet e reja.Sistemi i paketimit ne shishe e lejoi kompanise te kishte avantazh dhe mundesi per rritjen e shanseve ne te gjithe boten . Kjo strategji e shtriu gjeresisht Coca Colen ne mjedise te ndryshme gjoegrafike. KERCENIMET : Zevendesuesit si kafja, lengjet , cokollatat e ngrohta, cajrat etj jane kercenimet kryesore ne kompanine e Coca Coles. Megjithate keto kompani kontrollojne afersisht 40% te tregut te pijeve joalkoolike ; ndergjegjesimi i konsumatoreve per vlerat e shendetit ka nje ndikim serioz ne zgjedhjen e produktit . Diversifikimi i Coca Cola ne keto tregje e lejoi kompanine te eci me perpara duke zvogeluar rrezikun dhe luhatjet e cmimeve ne treg, Ajo eshte quajtur Lufta e Coca Coles ( Coca Cola WAR).Fuqite blerese te konsumatoreve paraqiten gjithashtu nje kercenim ne industri . Rivaliteti midis Pepsi dhe Coles coi ne nje levizje te ngadalte te industrise , net e cilen manaxhimi duhej te vazhdimisht ti pergjigjej ndryshimit te sjelljes se konsumatoreve ose perndryshe te perballeshin me humbjen e tregut nga kjo konkurrence . Akoma dhe me teper konsumatoret mund te zgjedhin pije te reja me kosto dhe pasoja me te vogla. ANALIZA FINANCIARE Coca-Cola ka qenë në gjendje të rrisi të ardhurat nga $ 1 9.564 milion për $ 24.088 milionë lekë nga 2002 në 2006. Më mbresëlënëse, kompania ka qenë në gjendje të të zvogëloje përqindjen e shitjeve të përkushtuar për koston e mallrave të shitura nga 36,31 për qind të 33,88 për qind. Në reduktimin e kostos së mallit të shitur është një faktor kyç që çoi në një rritje nga 3.050 $ milion për $ 5.080 milion. Coca-Cola vepron në pijet joalkoolike shumë konkurrues segment të industrisë komerciale të pijeve. Fytyrat e forta e kompanise ka bere qe ajo te jete nje konkurrente e forte me kompanitë e njejta të tilla si PepsiCo dhe Cadbury. Coca-Cola është prekur nga një numër faktorësh, si shpenzimet për prodhimin dhe shpërndarjen e produkteve, shpenzimet e konsumatorëve, kushtet ekonomike, disponueshmërinë dhe cilësinë e ujit, preferencat e konsumatorit, inflacionit, klima politike, lokale dhe ligjet kombëtare dhe rregulloret, luhatjet e këmbimit valutor të monedhës, dhe çmimet e karburantit dhe motit. REKOMANDIME 1-Nje ulje te volumin e pijeve te gazuara Egsiston nje treg shume I madh I pijeve joalkolike.Coca-Cola duhet te fokusohet me shume ne kete treg dhe ne strategjite konkuruese.Aktualisht Pepsi ka 50% te tregut dhe kjo per shkak te pershtatjes me strategjite konkuruese ndersa Coca-Cola 23% per
 • 9. shkak te fokusimit te saj shume te madh ne tregun e pijeve te gazuara.Pepsi zoteron marke kryesore ne cdo kategori te pijeve joalkoolike si uje i ambalazhuar (Aquafina); pije sportive (Gatorade); lëng i ftohtë (Tropicana); çaj shishe (Lipton) dhe kafe për të pirë-(Starbucks).Coca-cola duhet te perdore nja strtegji me aggressive duke u fokusuar me shume ne tregjet e pijeve te energjise,ujit te ambalazhuar dhe pijeve te tjera pa karbon. Coca-Cola duhet të ndryshojë e të përshtatet me nevojat e gjeneratave të reja të konsumatorëve të rinj .Keshtu ajo do te jete me mire e pozicionur per te perballuar sfidat e nevojave ne te ardhmen e konsumatoreve. 2-Rekomandimet ne lidhje me shendetin dhe prirjet Wellnes Pepsi po ecen perpara me angazhimin per te siguruar industry udheheqese ne lidhje me shendetin dhe pririjet Wellnes..Coca-cola duhet te kuptoje tregun ne menyre te tille qe konsumatoret te jene me te kenaqur dhe me te sigurt ne ate cka ata konsumojne.Ajo duhet te fokusohet ne spote te cilet tregojne per cilesine e e produktit te tyre.Duhet të bëjë një punë më të mirë për të qëndruar në kontakt me blerësit dhe konsumatorët dhe në procesin e inovativ dhe krijimin e vlerës. Kjo është absolutisht thelbësor për krijimin e vlerës në industrinë e pijeve.Duhet te fokusohet me shume ne demografine e popullsise. 3-Rekomandime ne lidhje me konkurencen me Pepsin Keto dy kompani kane qene gjithmone ne nje lufte me njera tjetren per pozicionin e liderit.Nje diversifikim me I madh I pijeve,sidomos ne pijet e reja dhe tju tregoj klienteve per sigurine shendetesore te pijeve te tyre.kjo do te beje te mundur fitimin e liderit ne kete shekull nga Coca-Cola. 4-Rekomandime ne lidhje me konfliktin me bottlers Disa analistë të industrisë kanë quajtur marrëdhënien me bottlers "jofunksionale". Isdell, CEO për Coca-Cola dhe ish-shefi i shisheve, theksoi nevojën për të përmirësuar marrëdhëniet me mbushësin. Përmirësimi i ketyre marrëdhënieve është gjithnjë e më e rëndësishme për Coca-Cola për shkak se disa kanë filluar shpërndarjen e më shumë jo-Coke markave dhe shtyn me çmim të shitjes me pakicë agresive rritjes se rrisin fitimet e tyre, por të zvogëlojë sasinë e shurup ata blejnë. Rekomandimi për Coca-Cola është për të adresuar këtë çështje përmes negociatave të udhëheqjes dhe diskutim menjëherë, sepse janë një bottlers lidhje kritike për konsumatorët lokal. Bottlers shesin Coca-Cola ne tregun e produkteve për bizneset dhe institucionet, zinxhirët e shitjes me pakicë, supermarkete, restorante, grocers vogël lagje, sportive dhe objektet argëtuese, shkolla dhe kolegje. Këtyre klientëve nga ana e shitjes se produkteve te Coca-Cola markë të të konsumit. Duke punuar me bottlers si një Coca-Cola Sistemi do të mundësojë kompani për të përmbushur konceptin e "një fytyrë të konsumatorit" 5-Rekomandime ne lidhje me mungesen e inovacionit
 • 10. Rritja e konkurences nga lojtaret kryesore dhe nje konsum me te shendetshem reflekton nje ndryshim te vashdueshem te pijeve joalkoolike.Coca-Cola ka mar nje rol jo aktiv ne lidhje me kete ndryshim.Edhe pse ajo ka tentuar shume here ne diversifikimin e produkteve te saj persei ka deshtuar. Të paturit e një linjë të ndryshme produkt do bëjë korporaten shumë shume me te qëndrueshme, i cila është tërheqës për investitorët dhe kreditorët. Coca-Cola duhet pranojë se risi të çon në krijimin e vlerës. ide inovative , risitë ne zinxhirin e furnizimit ose produkte të reja, paketa ose shërbime të reja.