Publicité

Contenu connexe

Présentations pour vous(20)

Similaire à Στατικός ηλεκτρισμός(20)

Publicité

Plus de Dimitra Mylonaki(20)

Dernier(20)

Publicité

Στατικός ηλεκτρισμός

 1. Ο ηλεκτρισμός είναι κάτι που έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος;
 2. Ο ηλεκτρισμός δεν είναι δημιούργημα του ανθρώπου. Ηλεκτρικά φαινόμενα υπάρχουν, όσο υπάρχει και η Γη. Σε παλαιότερες εποχές οι άνθρωποι εντυπωσιάζονταν από τους κεραυνούς, τους οποίους σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία έριχνε ο Δίας, για να τιμωρήσει τους ανθρώπους.
 3. Ηλεκτρικά φαινόμενα υπάρχουν από τη στιγμή της δημιουργίας του σύμπαντος. Κατά τον αρχικό μετασχηματισμό ενέργειας σε μάζα, που δημιούργησε το σύμπαν, δημιουργήθηκαν και ηλεκτρικά φορτία που ονομάστηκαν έτσι, γιατί «φορτώθηκαν» στα μικροσκοπικά σωματίδια της μάζας. Από πού πήρε άραγε το όνομά του ο ηλεκτρισμός;
 4. Ο ηλεκτρισμός πήρε το όνομά του από το ήλεκτρον, την ελληνική ονομασία για το κεχριμπάρι. Tι είναι το κεχριμπάρι;
 5. Το κεχριμπάρι σχηματίζεται από τη συμπίεση και τη συμπύκνωση της ρητίνης των κωνοφόρων δέντρων. Τι είναι η ρητίνη; Έχετε δει ποτέ; Ποια είναι τα κωνοφόρα δέντρα;
 6. Ορισμένα κωνοφόρα δένδρα (πεύκα, κυπαρίσια κλπ), όταν τραυματιστούν από διάφορες αιτίες (άνεμο, φωτιά, κεραυνό ή κ.ά.) εκκρίνουν ένα πυκνόρ- ρευστο, κολλώδες, άχρωμο υγρό, τη ρητίνη ή αλλιώς ρετσίνι, η οποία καλύ- πτει την πληγή και προστατεύει το δένδρο από την υγρασία, τα έντομα, το σάπισμα κλπ.
 7. Όταν η ρητίνη απολιθώνεται, δημιουργείται το κεχριμπάρι ή ήλεκτρον. Το ήλεκτρον λοιπόν έχει ηλεκτρικές ιδιότητες και γι΄αυτό ονομάστηκε έτσι. Οι αρχαίοι Έλληνες παρατήρησαν ότι, αν έτριβαν το κεχριμπάρι με πανί, αποκτούσε στατικό ηλεκτρισμό και έλκυε τη σκόνη. Ο ηλεκτρισμός πήρε από αυτό το όνομά του και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ δημιούργημα του ανθρώπου.
 8. Ωστόσο το ηλεκτρικό ρεύμα ΕΙΝΑΙ ανθρώπινη εφεύρεση. Γύρω στα 1800 ο Ιταλός φυσικός Alessandro Volta κατασκεύασε την πρώτη μπαταρία, με την οποία μπορούσε να δημιουργήσει ηλεκτρικό ρεύμα. Μέχρι τότε ήταν γνωστοί μόνο οι σπινθήρες. Από τότε διάφορες εφευρέσεις οδήγησαν στη δημιουργία του ηλεκτρικού ρεύματος.
 9. Η εφεύρεση του ηλεκτρισμού άλλαξε τη ζωή των ανθρώπων και έφερε μια καινούργια εποχή. Το ηλεκτρικό ρεύμα μεταφέρει εύκολα μεγάλα ποσά ενέρ- γειας από το ένα μέρος στο άλλο. Με τη λειτουργία των πρώτων εργοστασίων της ΔΕΗ τα κεριά και οι λάμπες πετρελαίου αντικαταστάθηκαν σταδιακά από τους ηλεκτρικούς λαμπτήρες. Οι πόλεις έγιναν φωτεινές και πιο ασφαλείς. Μπορείτε να σκεφτείτε πώς ένιωσαν οι άνθρωποι κατά τη μετάβαση από τις λάμπες πετρελαίου στις ηλεκτρικές λάμπες;
 10. Kαι στην καθημερινή ζωή, το ηλεκτρικό ρεύμα άλλαξε τις συνήθειές μας. Το φαγητό τρώγεται ζεστό με το πάτημα ενός διακόπτη και διατηρείται στο ψυγείο για αρκετές ημέρες χωρίς το φόβο της αλλοίωσης και χωρίς να είναι απαραίτητο να τροφοδοτούμε το ψυγείο διαρκώς με πάγο. Το ηλεκτρικό σίδερο αντικαθιστά το σίδερο με τα κάρβουνα, η ηλεκτρική σκούπα και το πλυντήριο ρούχων και πιάτων κάνουν τις δουλειές του σπιτιού ευκολότερες. Το ραδιόφωνο, η τηλεόραση και το κινητό τηλέφωνο μας φέρνουν σε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο.
 11. Στη χώρα μας το ηλε- κτρικό ρεύμα χρησιμο- ποιήθηκε για πρώτη φορά το 1889 για το φωτισμό του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Το 1905 ηλεκτροφω- τίζονται οι περισσότεροι δρόμοι της πρωτεύου- σας, αλλά μέχρι το 1950 μόνο 823 πόλεις και χωριά, από τα 11.600 που υπήρχαν, είχαν ρεύμα για κάποιες ώρες και με αρκετές διακοπές.
 12. Παρόλη τη δυσκολία για την ολοκλήρωση του δικτύου, η χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος άλλαξε την εικόνα της χώρας. Είναι εντυπωσιακό ότι, αν και η ιστορία του ηλεκτρικού ρεύματος είναι σχετικά μικρή, η καθημερινή μας ζωή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτό.
 13. Σήμερα οι περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές λειτουργούν με ρεύμα από το δίκτυο της ΔΕΗ. Το ηλεκτρικό ρεύμα μεταφέρει ενέργεια από τα εργοστάσια της ΔΕΗ στα σπίτια μας. Εκεί με τις ηλεκτρικές συσκευές, η ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε άλλες μορφές, εξυπηρετώντας τις διάφορες ανάγκες μας. Η ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε θερμότητα στον θερμοσίφωνα ή στο μάτι της ηλεκτρικής κουζίνας, σε φως στις λάμπες ή στην τηλεόραση, σε κινητική ενέργεια στους ανεμιστήρες ή στο πλυντήριο κλπ.
 14. Εμείς συνήθως καταλαβαίνουμε το ηλεκτρικό ρεύμα από το γεγονός ότι δουλεύουν οι ηλεκτρικές συσκευές μας. Το έχετε δει ποτέ; Έχετε αισθανθεί ποτέ τον ηλεκτρισμό; Πώς;
 15. Σίγουρα κάποια στιγμή έχεις νιώσει κι εσύ ένα μικρό «τίναγμα», καθώς βγάζεις ένα μάλλινο πουλόβερ ή καθώς ακουμπάς την πόρτα του αυτοκινήτου, όταν βγαίνεις από αυτό. Πού οφείλεται άραγε το «τίναγμα» αυτό;
 16. Πάρτε ένα πλαστικό καλαμάκι και δέστε στο μέσο του μία κλωστή. Στερεώστε το καλαμάκι, όπως βλέπετε στην εικόνα. Τρίψτε με ένα χαρτομάντιλο το καλαμάκι που κρέμεται από την κλωστή. Με το ίδιο χαρτομάντιλο τρίψτε άλλο ένα καλαμάκι.
 17. Πλησιάστε τα δύο καλαμάκια, όπως βλέπετε στην εικόνα. Τι παρατηρείτε;
 18. Όταν πλησιάζουμε τα καλαμάκι, βλέπουμε ότι το ένα απομακρύνεται από το άλλο.
 19. Τρίψτε με ένα χαρτο- μάντιλο το καλαμάκι που κρέμεται από την κλωστή. Πλησιάστε στο καλα- μάκι το σημείο του χαρτομάντιλου που τρίψατε σε αυτό. Τι παρατηρείτε;
 20. Όταν φέρνουμε το χαρτομάντιλο κοντά στο καλαμάκι, βλέπουμε ότι το καλαμάκι πλησιάζει το χαρτομάντιλο. Τι μπορούμε να συμπεράνουμε;
 21. Το καλαμάκι και το χαρτομάντιλο έλκονται, γιατί είναι φορτισμένα διαφορετικά. Τα δύο καλαμάκια απωθούνται, γιατί είναι όμοια φορτισμένα.
 22. πρωτόνια νετρόνια ηλεκτρόνια πυρήνας + - + + - - Συνήθως τα άτομα έχουν τόσα ηλεκτρόνια να στριφογυρίζουν γύρω τους όσα είναι τα πρωτόνια του πυρήνα τους. Αυτά τα άτομα λέμε ότι είναι ηλεκτρικά ουδέτερα, δηλαδή ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ. Ηλεκτρικά ουδέτερα είναι όλα τα υλικά που υπάρχουν γύρω μας, αφού το θετικό φορτίο των πρωτο- νίων στον πυρήνα είναι ίσο με το αρνητικό φορτίο των ηλεκτρονίων που κινούνται γύρω από αυτόν. Παλιότερα μάθαμε ότι στα άτομα υπάρχουν δύο είδη φορτίων: Το των θετικό πρωτονίων Το των αρνητικό ηλεκτρονίων.
 23. Τα ηλεκτρικά φορτία, τα θετικά των πρωτονίων και τα αρνητικά των ηλεκτρο- νίων δε δημιουργούνται ούτε εξαφανίζονται. Όταν όμως κάποια σώματα τρί- βονται, μπορεί να μεταφερθούν ηλεκτρόνια από το ένα στο άλλο. Τότε το σώ- μα που πήρε ηλεκτρόνια έχει περισσότερα ηλεκτρόνια από πρωτόνια και άρα είναι αρνητικά φορτισμένο. Ενώ το σώμα που έχασε ηλεκτρόνια τώρα έχει περισσότερα πρωτόνια και άρα είναι θετικά φορτισμένο. ΠΡΟΣΟΧΗ: Με την τριβή μεταφέρονται ΜΟΝΟ ηλεκτρόνια. Πώς είναι φορτισμένα τα παρακάτω άτομα; + πρωτόνια νετρόνια πυρήνας + + ηλεκτρόνια - - + πρωτόνια νετρόνια ηλεκτρόνια πυρήνας + + + - - - - - + + +
 24. ΑΡΑ;
 25. ΑΡΑ; αρνητικά θετικά αρνητικά θετικά Ωστόσο εμείς καταλαβαίνουμε αυτή τη μεταφορά των ηλεκτρονίων;
 26. Μάθαμε ότι αν πλησιάσουμε δύο αντίθετα φορτισμένα σώματα, τότε αυτά έλκονται. Αν πάλι πλησιάσουμε δύο όμοια φορτισμένα σώματα, αυτά απωθούνται. Τα ηλεκτρόνια στις περιπτώσεις αυτές μετακινούνται με τριβή από ένα σώμα σε ένα άλλο, δεν μπορούν όμως να μετακινηθούν ελεύθερα μέσα στο σώμα στο οποίο βρίσκονται, δε «ρέουν» μέσα στο υλικό, αλλά είναι σταθερά, όπως λέμε αλλιώς, είναι στατικά στο υλικό. - - - - - - - - - - - - Όμοια φορτία απωθούνται + + + + + + - - - - - - Αντίθετα φορτία έλκονται + + + + + + + + + + + +
 27. Τα ηλεκτρικά φαινόμενα που οφείλονται σε στατικά φορτία, δηλαδή σε ηλεκτρόνια που μεταφέρθηκαν και μένουν σταθερά μέσα στο υλικό, ονομάζονται στατικός ηλεκτρισμός.
 28. 1. Μπορείς να εξηγήσεις το τίναγμα που νιώθεις, όταν βγάζεις το πουλόβερ σου;
 29. Καθώς βγάζουμε το πουλόβερ αυτό τρίβεται πάνω στο σώμα μας και στα μαλλιά μας. Με την τριβή αυτή μεταφέρονται ηλεκτρόνια και έτσι το πουλόβερ και το σώμα μας φορτίζονται με διαφορετικά φορτία. Έτσι δημιουργείται στατικός ηλεκτρισμός και αισθανόμαστε ένα τίναγμα. Τα μαλλιά μας επίσης σηκώνονται.
 30. 2. Πώς εξηγείς το τίναγμα που νιώθουμε μερικές φορές, όταν βγαίνουμε από το αυτοκίνητο;
 31. Το σώμα μας τρίβεται στο κάθισμα του αυτοκινήτου. Με την τριβή μεταφέρονται ηλεκτρόνια και έτσι το σώμα μας και το αυτοκίνητο φορτίζονται ηλεκτρικά. Επίσης το αυτοκίνητο έχει ήδη ηλεκτρικό φορτίο από την τριβή του με το οδόστρωμα. Έτσι δημιουργείται στατικός ηλεκτρισμός και όταν ακουμπάμε τα μεταλλικά μέρη του αυτοκινήτου αισθανόμαστε το τίναγμα.
 32. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ Τα αντικείμενα μπορεί να φορτιστούν θετικά ή αρνητικά, συνήθως λόγω τριβής. Αυτό ονομάζεται στατικός ηλεκτρισμός. Τα όμοια φορτισμένα σώματα απωθούνται και τα αντίθετα φορτισμένα σώματα έλκονται.
 33. Παρουσίαση: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ
Publicité