Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Ne dhe mjedisi!

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
Ndotja e ujit
Ndotja e ujit
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 10 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (20)

Publicité

Ne dhe mjedisi!

  1. 1. Punoi;Denisa Caushi
  2. 2. Ndotja e mjedisit Ndotja është futja e ndotësve në mjedis, që shkakton dëmtim dhe çrregullim të sistemeve dhe ekosistemeve të mjedisit. Ndotja mund të jetë natyrale, si në rastin e vullkaneve, ose mund të shkaktohet nga aktivitetet njerëzore. Format kryesore të ndotjes të shkaktuar nga njeriu janë: • Ndotja e ajrit; • Ndotja e ujit; • Ndotja e tokës; • Ndotja nga zhurmat, dhe; • Ndotja radioaktive.
  3. 3. Ndotja e ujit • Ndotja e ujit mund të grupohet në ndotje sipërfaqësore të ujit . Ndotja e detit dhe ndotja e lëndës djegëse janë subsets të ndotjes së ujit. Burimet e ndotjes së ujit janë burime pikë dhe burime jo-pikë. Burimet e pikës kanë një shkak të identifikueshëm të ndotjes, të tilla si një kullim stuhie , impiant për përpunimin e ujërave të ndotura ose rrjedhë. Burimet jo-pikë janë më të përhapura, të tilla si balotazhi bujqësor . [3] Ndotja është rezultat i efektit kumulativ me kalimin e kohës. Të gjitha bimët dhe organizmat që jetojnë ose ekspozohen ndaj trupave të ndotur të ujit mund të ndikohen. Efektet mund të dëmtojnë speciet individuale dhe ndikojnë në komunitetet natyrore biologjike ku janë pjesë e tyre. • Shkaqet e ndotjes së ujit përfshijnë një gamë të gjerë të kimikateve dhe patogjeneve, si dhe parametrave fizikë. Ndotësit mund të përfshijnë substanca organike dhe inorganike . Temperaturat e ngritura mund të çojnë gjithashtu në ujë të ndotur. Një shkak i përbashkët i ndotjes termike është përdorimi i ujit si një ftohës nga termocentralet dhe prodhuesit industrialë. Temperaturat e larta të ujit ulin nivelet e oksigjenit, të cilat mund të vrasin peshqit dhe të ndryshojnë përbërjen e zinxhirit të ushqimit , të zvogëlojnë biodiversitetin e specieve dhe të nxisin pushtimin nga speciet e reja termofilike
  4. 4. Ndotja e ajrit • Ndotja e ajrit (apo ndotja atmosferike) është një lloj i ndotjes i karakterizuar nga një ndryshim i nivelit të cilësisë së pastërtisë së ajrit. • Degradimi i ajrit zakonisht është rezultat i kombinimit të një kokteji ndotës i cili përbëhet nga grimcat (organike ose inorganike), apo substanca të tjera që përfshijnë ndër të tjera edhe gazet (si dioksidi i karbonit, monoksidi i karbonit, dioksidi i sulfurit, oksidet e nitratit, metani dhe klorfluorkarboni) tek të cilat shkalla e përqendrimit dhe zgjatja e pranisë është e mjaftueshme për të prodhuar një efekt toksik apo ekotoksik. Mund të shkaktojë sëmundje, alergji, madje dhe vdekje njerëzish; gjithashtu mund të shkaktojë dëme në organizmat e tjera të gjalla si kafshët dhe prodhimet ushqimore, dhe mund të dëmtojë mjedisin natyral ose të ndërtuar. Si aktiviteti njerëzor, ashtu dhe proceset natyale, mund të prodhojnë ndotje ajri.
  5. 5. Ndotja e Tokës Çdo ngjarje, veprim që prish veçoritë dhe cilësitë natyrore të kësaj hapësire jetike emërtohet ndotje e tokës. Toka është mjedisi kryesor mbi rruzullin tokësor ku jetojnë të gjitha gjallesat. Çdo ngjarje, veprim që prish veçoritë dhe cilësitë natyrore të kësaj hapësire jetike emërtohet ndotje e tokës. Nga ndotja e tokës në mënyrë të drejpërdrejtë ose të tërthortë preken të gjitha gjallesat. Shumica e faktorëve që krijojnë ndotjen e tokës vijnë nga shkaqe njerëzore, ku ndër më kryesoret janë: - Lënia në mënyrë direkte në natyrë e mbeturinave shtëpiake dhe mbetjeve industriale; - Gazrat e shkarkuara, pesticidet dhe plehrat kimikë; - Përzierja me tokën nëpërmjet reshjeve të gazrave të dëmshme që ndotin ajrin; - Erozionet që vijnë nga shkatërrimi i pyjeve
  6. 6. • Ndotja e tokës prish ekuilibrin e lëndëve ushqyese që përmban toka. Lëndët e ngurta artificiale akumulohen në tokë dhe ndryshojnë veçoritë e saj fizike. Mbetjet kimike përzihen me bimët e kultivuara në tokë dhe ndikojnë negativisht në veçoritë biologjike të këtyre bimëve. Metalet e rënda, gazrat dhe mbetjet e tjera që grumbullohen në tokë prishin zhvillimin dhe cilësinë e bimëve. Këto ndryshime negative që ndodhin në tokë, ndjekin zinxhirin ushqyes dhe përcillen deri tek bimët, kafshët dhe njerëzit. Tani për ti parandaluar këto dëme duhet që; • -Pesticidet dhe plehrat të përdoren në masën që të mos e dëmtojnë tokën; • -Mbetjet e ngurta të pa-riciklueshme duhen kthyer në gjendje të padëmshme me metodën e përshtatshme; • - Në veçanti ujërat e përdorur që përmbajnë lëndë të rrezikshme nuk duhen lëshuar në tokë pa u pastruar; • Dhe më e rëndësishmja duhet rritur niveli i vetëdijes shoqërore mbi çështjen e ndotjes së tokës. • Ndotja e tokës ndikon në përmasa serioze ekosistemin dhe rrezikon edhe jetën e njeriut, por edhe të gjallesave të tjera. Për një të ardhme më të shëndetshme dhe një botë të jetueshme është në përgjegjësinë e gjithësecilit që ta mbajë të pastër tokën
  7. 7. Shiu acid • Shiu acid është një lloj shiu ose çdo formë tjetër reshjeje që ka nivel të pazakontë aciditeti, çka do të thotë se ka nivel të lartë të joneve të hidrogjenit (pH i ulët). Mund të shkaktojë efekte të dëmshme mbi bimët, kafshët ujore dhe infrastrukturë. Shiu acid shkaktohet nga emetimi i dioksidit të squfurit dhe oksidi i azotit, të cilët bashkëveprojnë me molekulat e ujit në atmosferë dhe krijojnë acide. Që në vitet 1970, qeveritë kanë bërë përpjekje për të ulur nivelin e dioksidit të squfurit të çliruar në atmosferë, duke arritur rezultate pozitive. Oksidet e azotit mund të prodhohen natyrshëm nga goditjet e vetëtimave ndërsa dioksidi i squfurit nga shpërthimet vullkanike. Kimikatet në shiun acid mund të shkaktojnë heqjen e bojës, gërryerjen e strukturave të çelikut tek urat dhe erozion të statujave prej guri.Dhe keshtu shkaterrohen veprat e artit prej guri.
  8. 8. Pesticidet • Për herë të parë ato i ka zbuluar gjermani Liebeg ne 1800- n por Amerika nuk e përqafoi teorinë e tij. Vetëm ne 1939, zvicerani Myller ka zbuluar substancën e njohur me emrin DDT – e cila ishte një insekticid i fuqishëm. Ne fillim u përdor nga ushtria Amerikane për të kontrolluar malarien dhe tifon, më vonë u përhap edhe në të mbjellat e fermerëve. Cfare shkaktojn pesticidet te njeriu? • Çrregullime të përqendrimit te fëmijët • Defekte të embrionit • Infertilitet • Kancer • Ato akumulohen në indin dhjamor dhe çrregullojnë funksionin tonë hormonal.
  9. 9. Çfarë shkaktojnë pesticidet në natyrë? • Shkatërrojnë biodiversitetin • Vrasin bletët, faktorin kyç në vazhdimin e jetës së shumë bimëve • Insektet krijojnë rezistencë dhe doza duhet rritur • Vetëm 80% e preparatit të përdorur shkon te bima, pjesa tjetër përhapet në ajër dhe ujëra
  10. 10. Si ndikon perqendrimi i Co2 ne trupin tone; • Së bashku me oksigjenin, dioksidi i karbonit është një rregullator fiziologjik i frymëmarrjes dhe qarkullimit të gjakut. Me një rritje të përmbajtjes së CO 2 në gjak dhe inde, vërehet një rritje dhe thellim i frymëmarrjes, forcim dhe përshpejtim i aktivitetit kardiak. Në këtë mënyrë, trupi çlirohet nga dioksidi i karbonit të tepërt. Nëse kjo nuk mund të bëhet, ndodh helmimi. • Astma bronkiale ka një sfond inflamator. Kjo çon në simptoma të përsëritura të përgjumjes, kollitjes dhe gulçim. Shtë e rëndësishme të theksohet se riniti alergjik dhe astma bronkiale janë më të zakonshme tek njerëzit që jetojnë në zonat urbane sesa në zonat rurale. Për shembull, në një studim polak, 4 nga 300 fëmijë të moshës 4-9 vjet më shumë se dyfishoi përhapjen e astmës bronkiale në zonat urbane në krahasim me zonat rurale. Shtë treguar se edhe përqendrimet e ndotësve që konsiderohen të sigurta për ekspozimin afatgjatë ndikojnë negativisht në sistemin e frymëmarrjes 5.

×