Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)

Punoi; Denisa Caushi
Semundjet gjenetike
• Sëmundjet e trashëguara, ose sëmundjet gjenetike, janë
sëmundje që transmetohen nga njëri brez në tjetrin. Sëmundjet
gjenetike janë aktualisht të pashërueshme, mbasi shkenca
akoma nuk është në gjendje të korrigjoje defektin, edhe pse
ekzistojnë kura për to. Një pjesë e madhe e sëmundjeve
gjenetike janë vdekjeprurëse, ose shkaktojnë çrregullime të rënda
të funksionimit të organeve të njeriut, që bëjnë të pamundur një
jetesë normale dhe për një kohë të gjatë. Në ndryshim nga
sëmundjet e tjera, sëmundjet gjenetike, duke u transmetuar nga
brezi në brez, përbëjnë një rrezik në rritje për popullatën, mbasi
shtohen bartësit e fshehtë të këtyre sëmundjeve dhe, për
rrjedhojë, rritet mundësia e lindjes së fëmijëve të sëmurë. Është
folur disa vite më parë dhe rishfaqet herë pas here ideja se duhet
një ligj për analiza paramartesore për t’i detyruar njerëzit që të
bëjnë analizat e gjakut para martesës, për disa sëmundje
gjenetike.
Mutacionet
Mutacionet janë ndryshime të ADN -së që ndryshojnë funksionin
Mendohet se janë dy shkaqet që cojnë në mutacione.
1. Transkiptimi
2. Dyfishimi I ADN-së
Kur mutacionet ndodhin gjatë dyfishimit të ADN-së :
· Në qeliza somatike ndryshimi shfaqet në të gjitha qelizat qe lindin
prej saj por nuk transmetohet në pasardhës Mutacione të cilat cojnë në
krijimin e tumoreve
· Në qeliza riprodhuese ndryshimi shfaqet edhe tek pasardhësit
Mutacione seksuale janë baza gjenetike e sëmundjeve të trashëgueshme.
Ideja se mutacionet vijnë nga dyfishimi I ADN –së është e kufizuar sepse
frekuenca e gabimit është me një probabilitet 1 në 1 miliard nucleotide.
Shkaqet e vërteta që cojnë në mutacione janë:
· Rrezatimet (radioactive X)
· Pesticidet organike ( Helme bujqësor)
· Viruset (prania e shumtë e tyre në gjeomën e së gjallës)
Mutacione kromozomike
Aneuploidia prek çifte të veçanta kromozomesh. Këto gabime ndodhin gjatë spermatogjenezës dhe
ovogjenezës në këto raste formohen gametë:
- Euploid me vetëm një kromozom homolog (n)
- Disomik me dy kromozome homologe te njëri çift (n+1)
- Nulisomik pa asnjë kromozom homolog te njëri çift (A-1)
Kur këto gametë shkrihen me gametin tjetër takohen këto forma aneuploidie:
-Monosomia - humbja e një kromozomi formula gjenomike (2n-1)
- Trisomia - kur një çifti kromozomesh i është shtuar një kromozom formula gjenomike (2n+1)
- Nulisomia - humbja e plotë e një çifti kromozomik (2n-2)
Këto gabime mund të prekin si kromozomet autosomike ashtu edhe qelizat seksuale.Rastet më të
njohura janë:
Sindroma Daun: Në kariotipin e individëve me këtë sindromë kromozomi 21 është në 3 kopje.
Formula gjenomike është (47, +21), ndryshe kjo quhet edhe trisomia 21.
Tiparet fizike karakteristike:
• Fytyrë mongoloide
• Prapambetje mendore
• Tepër të shoqërueshëm dhe të dashur
• Vuajnë nga sëmundje të zemrës
• Infeksione të mushkërive
• Vdesin në moshë të vogël por ka raste që arrijnë deri në 60 vjec
Mutacione strukturore kromozomike
• Ndryshimi i formës kromozomike të një gjallese të dhënë quhet mutacoin strukturor krmozomik.Të tilla
mutacione janë:
• Këputjet
• Inversionet
• Translokacionet
• Këputjet: Janë mutacione strukturore kromozomike, gjatë të cilave ndodh këputja e një pjese të
kromozomit.Këputjet mund të jenë:
• Në pjesën skajore
• Në mes të kromozomit, ku pjesa e këputur është pa centromer
• Në mes të kromozomit ku pjesa e këputur është me centromere
• Këputjet ulin aftësinë për të jetuar dhe për të lënë pasardhës.Këputjet përdoren për të përcaktuar gjenet
në një segment të dhënë të kromozomit.Mungesa e njërit alel shkakton shprehjen e alelit tjetër (kur ai
është reçesiv).Te njeriu këputja fundore e kromozomit 21 çon në shfaqjen e leucemisë.
• Inversionet:Mutacioni strukturor kromozomik që shkakton ndryshim të renditjes së gjeneve në kromozom
quhet inversion.
• Dyfishimet:Janë mutacione strukturore kromozomike që ndodhin gjatë kryqkëmbimit jo të barabartë, gjë
që shkakton përseritjen e disa gjeneve dy herë në të njëjtin kromozom.
• Translokacionet:Janë bashkime të çifteve të ndryshme kromozomike duke formuar një kromozom të
vetëm, p.sh. dy kromozome akrocentrike formojnë një kromozom metacentrik.
1 sur 5

Recommandé

Sëmundjet gjenetike par
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeXhuLia Muca
50.8K vues15 diapositives
Semundjet e trashegueshme par
Semundjet e trashegueshmeSemundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshmeAn An
19K vues37 diapositives
Crregullimet kromozomike par
Crregullimet kromozomike Crregullimet kromozomike
Crregullimet kromozomike businessforlife
875 vues2 diapositives
Ligjet e Mendelit par
Ligjet e MendelitLigjet e Mendelit
Ligjet e MendelitAldo Keçi
34K vues5 diapositives
Mutacionet gjenetike par
Mutacionet gjenetikeMutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetikeamla hoxha
40.3K vues12 diapositives
Semundjet gjenetike par
Semundjet gjenetikeSemundjet gjenetike
Semundjet gjenetike280137
27.5K vues28 diapositives

Contenu connexe

Tendances

Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi par
Elementet kimik ne trupin tone  projekt kimiElementet kimik ne trupin tone  projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
76.5K vues23 diapositives
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme par
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshmeNdikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshmeSa Ide
39K vues18 diapositives
Mjedisi dhe njeriu par
Mjedisi dhe njeriuMjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriuKlarisa Klara
29.2K vues5 diapositives
Mjedisi par
MjedisiMjedisi
MjedisiKlarisa Klara
57.8K vues18 diapositives
energjia par
energjia energjia
energjia ANA KOSHI
27.1K vues29 diapositives
Projekt ngrohja globale par
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleMatilda Gremi
88.4K vues17 diapositives

Tendances(20)

Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi par Facebook
Elementet kimik ne trupin tone  projekt kimiElementet kimik ne trupin tone  projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Facebook76.5K vues
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme par Sa Ide
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshmeNdikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Sa Ide39K vues
energjia par ANA KOSHI
energjia energjia
energjia
ANA KOSHI27.1K vues
Projekt ngrohja globale par Matilda Gremi
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globale
Matilda Gremi88.4K vues
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme par ornela rama
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
ornela rama50.4K vues
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut par mikaela basha
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
mikaela basha38.5K vues
Projekt ne fizike par Daniela Ela
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizike
Daniela Ela26.4K vues
gjenet dhe semundjet gjenetike par Dajana Gjini
gjenet dhe semundjet gjenetikegjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetike
Dajana Gjini6.7K vues
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr... par Edward Newgate
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Edward Newgate37.8K vues
Biodiversiteti par Arlinda
BiodiversitetiBiodiversiteti
Biodiversiteti
Arlinda 64.7K vues
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike par Patrik Liçi
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja AtmosferikeProjekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike
Patrik Liçi37K vues
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare par Ke Keiss
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Ke Keiss84.3K vues
Hebrenjtë në Shqipëri par DonikaLici
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
DonikaLici39.1K vues
Energjia, llojet dhe perdorimi par BlerinaMuobega
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimi
BlerinaMuobega34.8K vues

Similaire à Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)

Modelet e trashegimise njegjenike dhe semundjet par
Modelet e trashegimise njegjenike dhe semundjetModelet e trashegimise njegjenike dhe semundjet
Modelet e trashegimise njegjenike dhe semundjetSunilda Rexhaj
5.3K vues14 diapositives
Detyre kursi biologji 1 par
Detyre kursi biologji 1Detyre kursi biologji 1
Detyre kursi biologji 1Danjela Lushaj
3.9K vues24 diapositives
Fazat e gjenetikes moderne par
Fazat e gjenetikes moderne Fazat e gjenetikes moderne
Fazat e gjenetikes moderne An An
17.8K vues35 diapositives
Biologji par
Biologji Biologji
Biologji Ulpian Allaraj
940 vues7 diapositives
Al genetic tests_bd par
Al genetic tests_bdAl genetic tests_bd
Al genetic tests_bdGaniel Licka
673 vues11 diapositives
New microsoft office power point presentation par
New microsoft office power point presentationNew microsoft office power point presentation
New microsoft office power point presentationEros Hoxha
1.1K vues12 diapositives

Similaire à Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)(20)

Modelet e trashegimise njegjenike dhe semundjet par Sunilda Rexhaj
Modelet e trashegimise njegjenike dhe semundjetModelet e trashegimise njegjenike dhe semundjet
Modelet e trashegimise njegjenike dhe semundjet
Sunilda Rexhaj5.3K vues
Fazat e gjenetikes moderne par An An
Fazat e gjenetikes moderne Fazat e gjenetikes moderne
Fazat e gjenetikes moderne
An An17.8K vues
New microsoft office power point presentation par Eros Hoxha
New microsoft office power point presentationNew microsoft office power point presentation
New microsoft office power point presentation
Eros Hoxha1.1K vues
Projekt biologji xc par Google
Projekt biologji xcProjekt biologji xc
Projekt biologji xc
Google3.9K vues
Biologjia par nida63
BiologjiaBiologjia
Biologjia
nida633.1K vues
JEMI ZOTER APO SKLLEVER TE GJENEVE TONA par Ermir Kuta
JEMI ZOTER APO SKLLEVER TE GJENEVE TONAJEMI ZOTER APO SKLLEVER TE GJENEVE TONA
JEMI ZOTER APO SKLLEVER TE GJENEVE TONA
Ermir Kuta1.3K vues
Acidet nukleike dhe nderrimi i kromozomeve par Fortesa Hoti
Acidet nukleike dhe nderrimi i kromozomeve Acidet nukleike dhe nderrimi i kromozomeve
Acidet nukleike dhe nderrimi i kromozomeve
Fortesa Hoti600 vues
Biologji kanceri forme e rebelimit qelizor par sindi idnis
Biologji kanceri forme e rebelimit qelizorBiologji kanceri forme e rebelimit qelizor
Biologji kanceri forme e rebelimit qelizor
sindi idnis1.2K vues

Plus de Denisa Caushi

Serish pranver par
Serish pranverSerish pranver
Serish pranverDenisa Caushi
675 vues4 diapositives
Ne dhe mjedisi! par
Ne dhe mjedisi!Ne dhe mjedisi!
Ne dhe mjedisi!Denisa Caushi
725 vues10 diapositives
Roli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeve par
Roli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeveRoli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeve
Roli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeveDenisa Caushi
426 vues3 diapositives
Regjimi komunist ne Shqiperi dhe kundershtimi i tij par
Regjimi komunist ne Shqiperi dhe kundershtimi i tijRegjimi komunist ne Shqiperi dhe kundershtimi i tij
Regjimi komunist ne Shqiperi dhe kundershtimi i tijDenisa Caushi
1.2K vues5 diapositives
Filozofia marksiste (Karl Marks) par
Filozofia marksiste (Karl Marks)Filozofia marksiste (Karl Marks)
Filozofia marksiste (Karl Marks)Denisa Caushi
90 vues3 diapositives
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz) par
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)Denisa Caushi
7.7K vues6 diapositives

Plus de Denisa Caushi(13)

Roli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeve par Denisa Caushi
Roli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeveRoli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeve
Roli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeve
Denisa Caushi426 vues
Regjimi komunist ne Shqiperi dhe kundershtimi i tij par Denisa Caushi
Regjimi komunist ne Shqiperi dhe kundershtimi i tijRegjimi komunist ne Shqiperi dhe kundershtimi i tij
Regjimi komunist ne Shqiperi dhe kundershtimi i tij
Denisa Caushi1.2K vues
Filozofia marksiste (Karl Marks) par Denisa Caushi
Filozofia marksiste (Karl Marks)Filozofia marksiste (Karl Marks)
Filozofia marksiste (Karl Marks)
Denisa Caushi90 vues
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz) par Denisa Caushi
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Denisa Caushi7.7K vues
Krahasim midis rajonit jugor dhe juglindore te republikes se shqiperis par Denisa Caushi
Krahasim midis rajonit jugor dhe juglindore te republikes se shqiperisKrahasim midis rajonit jugor dhe juglindore te republikes se shqiperis
Krahasim midis rajonit jugor dhe juglindore te republikes se shqiperis
Denisa Caushi1.4K vues
INXHINIERIA GJENETIKE- AVANTAZHET DHE DISAVANTAZHET E ORGANIZMAVE OMGJ (ORGAN... par Denisa Caushi
INXHINIERIA GJENETIKE- AVANTAZHET DHE DISAVANTAZHET E ORGANIZMAVE OMGJ (ORGAN...INXHINIERIA GJENETIKE- AVANTAZHET DHE DISAVANTAZHET E ORGANIZMAVE OMGJ (ORGAN...
INXHINIERIA GJENETIKE- AVANTAZHET DHE DISAVANTAZHET E ORGANIZMAVE OMGJ (ORGAN...
Denisa Caushi1.8K vues
Filozofia gjate shekullit XVII par Denisa Caushi
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
Denisa Caushi6.7K vues
-kushtetuta shqiptare deri ne 1912 par Denisa Caushi
-kushtetuta shqiptare deri ne 1912-kushtetuta shqiptare deri ne 1912
-kushtetuta shqiptare deri ne 1912
Denisa Caushi870 vues
Projekt-fizik-madhesit fizike par Denisa Caushi
Projekt-fizik-madhesit fizikeProjekt-fizik-madhesit fizike
Projekt-fizik-madhesit fizike
Denisa Caushi5.8K vues

Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)

  • 2. Semundjet gjenetike • Sëmundjet e trashëguara, ose sëmundjet gjenetike, janë sëmundje që transmetohen nga njëri brez në tjetrin. Sëmundjet gjenetike janë aktualisht të pashërueshme, mbasi shkenca akoma nuk është në gjendje të korrigjoje defektin, edhe pse ekzistojnë kura për to. Një pjesë e madhe e sëmundjeve gjenetike janë vdekjeprurëse, ose shkaktojnë çrregullime të rënda të funksionimit të organeve të njeriut, që bëjnë të pamundur një jetesë normale dhe për një kohë të gjatë. Në ndryshim nga sëmundjet e tjera, sëmundjet gjenetike, duke u transmetuar nga brezi në brez, përbëjnë një rrezik në rritje për popullatën, mbasi shtohen bartësit e fshehtë të këtyre sëmundjeve dhe, për rrjedhojë, rritet mundësia e lindjes së fëmijëve të sëmurë. Është folur disa vite më parë dhe rishfaqet herë pas here ideja se duhet një ligj për analiza paramartesore për t’i detyruar njerëzit që të bëjnë analizat e gjakut para martesës, për disa sëmundje gjenetike.
  • 3. Mutacionet Mutacionet janë ndryshime të ADN -së që ndryshojnë funksionin Mendohet se janë dy shkaqet që cojnë në mutacione. 1. Transkiptimi 2. Dyfishimi I ADN-së Kur mutacionet ndodhin gjatë dyfishimit të ADN-së : · Në qeliza somatike ndryshimi shfaqet në të gjitha qelizat qe lindin prej saj por nuk transmetohet në pasardhës Mutacione të cilat cojnë në krijimin e tumoreve · Në qeliza riprodhuese ndryshimi shfaqet edhe tek pasardhësit Mutacione seksuale janë baza gjenetike e sëmundjeve të trashëgueshme. Ideja se mutacionet vijnë nga dyfishimi I ADN –së është e kufizuar sepse frekuenca e gabimit është me një probabilitet 1 në 1 miliard nucleotide. Shkaqet e vërteta që cojnë në mutacione janë: · Rrezatimet (radioactive X) · Pesticidet organike ( Helme bujqësor) · Viruset (prania e shumtë e tyre në gjeomën e së gjallës)
  • 4. Mutacione kromozomike Aneuploidia prek çifte të veçanta kromozomesh. Këto gabime ndodhin gjatë spermatogjenezës dhe ovogjenezës në këto raste formohen gametë: - Euploid me vetëm një kromozom homolog (n) - Disomik me dy kromozome homologe te njëri çift (n+1) - Nulisomik pa asnjë kromozom homolog te njëri çift (A-1) Kur këto gametë shkrihen me gametin tjetër takohen këto forma aneuploidie: -Monosomia - humbja e një kromozomi formula gjenomike (2n-1) - Trisomia - kur një çifti kromozomesh i është shtuar një kromozom formula gjenomike (2n+1) - Nulisomia - humbja e plotë e një çifti kromozomik (2n-2) Këto gabime mund të prekin si kromozomet autosomike ashtu edhe qelizat seksuale.Rastet më të njohura janë: Sindroma Daun: Në kariotipin e individëve me këtë sindromë kromozomi 21 është në 3 kopje. Formula gjenomike është (47, +21), ndryshe kjo quhet edhe trisomia 21. Tiparet fizike karakteristike: • Fytyrë mongoloide • Prapambetje mendore • Tepër të shoqërueshëm dhe të dashur • Vuajnë nga sëmundje të zemrës • Infeksione të mushkërive • Vdesin në moshë të vogël por ka raste që arrijnë deri në 60 vjec
  • 5. Mutacione strukturore kromozomike • Ndryshimi i formës kromozomike të një gjallese të dhënë quhet mutacoin strukturor krmozomik.Të tilla mutacione janë: • Këputjet • Inversionet • Translokacionet • Këputjet: Janë mutacione strukturore kromozomike, gjatë të cilave ndodh këputja e një pjese të kromozomit.Këputjet mund të jenë: • Në pjesën skajore • Në mes të kromozomit, ku pjesa e këputur është pa centromer • Në mes të kromozomit ku pjesa e këputur është me centromere • Këputjet ulin aftësinë për të jetuar dhe për të lënë pasardhës.Këputjet përdoren për të përcaktuar gjenet në një segment të dhënë të kromozomit.Mungesa e njërit alel shkakton shprehjen e alelit tjetër (kur ai është reçesiv).Te njeriu këputja fundore e kromozomit 21 çon në shfaqjen e leucemisë. • Inversionet:Mutacioni strukturor kromozomik që shkakton ndryshim të renditjes së gjeneve në kromozom quhet inversion. • Dyfishimet:Janë mutacione strukturore kromozomike që ndodhin gjatë kryqkëmbimit jo të barabartë, gjë që shkakton përseritjen e disa gjeneve dy herë në të njëjtin kromozom. • Translokacionet:Janë bashkime të çifteve të ndryshme kromozomike duke formuar një kromozom të vetëm, p.sh. dy kromozome akrocentrike formojnë një kromozom metacentrik.