Publicité
Publicité

Contenu connexe

Publicité

4. Intencio_resultat.pptx

  1. Quan valorem moralment una acció, quan decidim si és una bona acció o una mala acció, què hem de tenir en compte: La intenció de la persona o les persones que han realitzat l’acció? o bé… Els resultats (volguts o no volguts) de l’acció que s’ha realitzat?
  2. Estructura de l’acció moral La intenció o el motiu que em porta a fer l’acció L’impacte que l’acció tindrà en mi i en altres persones ACCIÓ Com aconsegueixo la finalitat que busco? Intenció Mitjà Resultat
  3. Intenció: motiu pel qual es fa una acció. El perquè o la finalitat de l’acció. De vegades és possible conéixer de forma pública la intenció, de vegades només la coneix la persona que la realitza. Només les persones humanes poden fer accions amb intenció, perquè per fer una acció intencionada implica tenir conciència. Els animals no tenen ni bona ni mala intenció.
  4. Hi ha accions que es fan amb una determinada intenció. Accions que es duen a terme sense intenció. Incendi intencionat Incendi provocat
  5. Resultat: conseqüència d’una acció. De vegades van units a la intenció en el sentit que la persona que realitza l’acció busca aquest resultat; de vegades els resultats no són els volguts (siguin positius o negatius). No conèixer les conseqüències d’una acció no eximeix a la persona de la responsabilitat de l’acció. A vegades és impossible preveure determinades conseqüències d'algunes accions, però, en general, no només és possible sinó que estem obligats a conèixer-les.
  6. Mala intenció Bon resultat Bona intenció Mal resultat
  7. El fi justifica els mitjans? Faries el mal per aconseguir el bé?
  8. Un terrorista que acaba de ser capturat confessa que ha posat una bomba a algun lloc (o que coneix la seva ubicació), la qual esclatarà de manera imminent i matarà a centenars de persones. Per tant, aquest escenari té tres elements: primer, la vida de molts civils innocents està en perill; segon, la catàstrofe és imminent; i, finalment, un terrorista que ha estat capturat coneix informació que podria evitar que aquest desastre passi.
  9. La vida d'un tirà estranger està a les meves mans (sóc ​​el seu metge). Sé de bona font que, quan ho curi, tornarà al seu país amb la intenció expressa de massacrar a part de la població (supòsits rebels). Hauria fer tot el possible per salvar la seva vida, o més aviat tot el possible per no salvar (sense que es noti molt)?
Publicité