SlideShare une entreprise Scribd logo
1  sur  12
Ahmet Zogu
Drite-hijet e tij
Ahmet Zogu,
formalisht Naltmadhnia e Tij Zog
I Skëndërbeu III Mbret i
Shqiptarëve, (Lindi më 8
Tetor 1895 , në Burgajet tëMatit, në
një kështjellë të ndërtuar rreth
shekullit të XV. - 9
Prill 1961. Suresnes pranë Parisit),
ishte politikan shqiptar, Ministër i
Brendshëm (30 janar, 1920 – 14
nëntor, 1920), kryeministër
i Shqipërisë (1922-1924),
president (1925 - 1928) dhe mbret i
shqiptarëve 1 shtator1928 - de
facto 7 prill 1939 pas pushtimit
italian, ndërsa de iure më 2
janar 1946 pas shpalljes së
Shqipërisë Republikë.
• U lind Ahmet Muhtar(kryeplak)[3] Bej Zogolli në kalanë e Burgajetit,
qytet i afërt me Burrelin në Perandorinë Osmane, djali i dytë iXhemal
Pashë Zogollit, dhe djali i parë me gruan e tij të dytë, Sadije
Toptani në 1895. Familja e tij ishte një familje bejlerësh e pronarë
tokash, me autoritet feudal mbi krahinën e Matit. Familja e s'ëmës,
Toptani, pretendonte se ishte trashëgimtare nga motra e heroit
kombëtar, Gjergj Kastrioti, Mamica.
• Mësimet e para i mori në vendlindje nga mësues privat si Sali Toron,
Hysen (Efendi) Cekën dhe Dervish Himën për gjuhën shqipe, Hafiz
Muharremin për gjuhën turke, deri në moshën 13 vjeçare. Më 15
Qershor 1905, largohet për në Stamboll dhe fillon studimet në Lycée
Impérial de Galatasaray, qëndra e atëhershme e Perandorisë Osmane
në rënie, që kontrollonte Shqipërinë dhe më vonë në akademinë
ushtarake deri më 1912. Pas vdekjes së t'atit më 1908, u bë Beu i Matit,
i quajtur edhe Beu i vogël. U zgjodh në vend të të vëllasë Xhelal Bej
Zogolli.
• Gjatë Lufta e Parë Botërore doli vullnetar në krah të Austro-
Hungarisë. U mbajt në Vjenë në 1917 e 1918, e në Romë në 1918 e 1919
përpara se të kthehej në Shqipëri më 1919. Gjatë kohës në Vjenë, ai
shijonte stilin e jetës së Europës Perëndimore, dhe thuhet të ketë qenë
shumë i pëlqyer mes grave vieneze. Mori mësimet në gjuhën
gjermane dhe thelloi njohuritë në artin ushtarak dhe në diplomacinë
perëndimore.
Kronologjia e jetës së Zogut
• Më 20 korrik 1912 Ahmeti, u
kthye në Shqipëri, për arsye se
Fuqitë Ballkanike, të
përkrahur hapur nga Rusia, po
përgatiteshin që ti shpallnin
luftë Perandorisë Osmane, si
rrjedhojë Shqipëria do të
vuante pasojat e kësaj lufte.
Në 1 Nëntor 1912, ai merr
pjesë me ~2000 matjanët e Tij
në luftë kundër ushtrive serbo-
malazeze duke i ardhur në
ndihmë qytetit të Shkodrës i
cili mbrohej nga Hasan
Riza Pasha dhe daja i tij Esat
Pashë Toptani.
• Por thyhet keq nga serbët në
Zadrimë. Më 28 Nëntor 1912,
në shpalljen e pavarësisë
në Vlorë nga Ismail Qemali,
Matin, Dibrën dhe Mirditën do
ta përfaqësonte Beu i Vogël, i
cili kryesonte delegacionin
prej 26 vetash. Ndërkohë që
luftonte, u njoftua se Dibra u
pushtua dhe u dogj nga forcat
serbe, si dhe po i drejtoheshin
Matit. Atëherë Ahmet Zogu me
shpejtësi të madhe u nis për në
Mat, ku filloi menjëherë
përgatitjet për të mbrojtur të
paktën Matin nga sulmi.
Mbas një përgjigje negative nga ana e
rebelëve, ai marshon
drejt Elbasanit dhe Krujës, i thyen forcat
rebele dhe vendoset në Krujë. Gjatë
kohës që ishte në Krujë, Princ Vidi
largohet nga Shqipëria dhe ia lë
administrimin e vendit një përfaqësie
ndërkombëtare, kjo bëri që edhe Zogu,
të tërhiqej nga Kruja drejt Matit.
• Mbas përfundimit të kuvendit u kthye
në vendlindje, ku organizoi mbrojtjen
e krahinave të Matit dhe Dibrës,
kundër ushtrisë serbo-sllave. Në Mat
Zogu, kishte shumë armatim dhe
municione për të cilët kishin nevojë
kryetarët e Kosovës e të Dibrës, të cilët
vinin në Mat për t’u furnizuar. Edhe
një herë Mati u bë qendra e Shqipërisë
dhe bijtë e tij nuk i braktisën të
ardhurit por i mbajtën në familjet e
tyre të pa ndarë në ushqime. Gjatë
qeverisjes së Ismail Qemalit, Zogu
mbrojti interesat e kësaj qeverie duke
kundërshtuar edhe Esat Pashë
Toptanin. Në kohën e ardhjes dhe
përpjekjeve të Princ Vidit që të
instalonte qeverinë e tij në Shqipëri, ai
e përkrahu atë. Në pranverën e 1914,
plasi një kryengritje kundër Vidit (e
cila mendohej se ishte ideuar nga Esat
Pashë Toptani). Zogu u vu në ndihmë
të Princ Vidit dhe kërkoi nga forcat
rebele që të tërhiqeshin dhe mos të
rrezikonin interesat kombëtare.
Në luftën e parë botërore Mbreti Zog u rreshtua ne krah te Austro-Hungarisë
dhe vuri në dispozicion të luftës 10.000 luftëtarë
(çliron Skraparin dhe Durrësin). Më 3 Mars 1916, Zogu, thërret Kongresin
Kombëtar, në Elbasan për të diskutuar mbi fatin e Shqipërisë. Kjo iniciativë e
tij, në fillim pati mbështetjen nga Austro-Hungaria, e cila më vonë u tremb
dhe e pengoi. Ky akt bëri që Zogu, të tërhiqej nga Lufta e Parë Botërore, si
shenjë revolte kundër këtij veprimi. Austriakët, ngaqë ishte nip i Esat
Toptanit donin ta internonin. E jëma, i kërkon ndihmë At' Pal Dodajt, atëherë
në Rubik, që t'i shpëtonte të birin. At Dodaj, shkon në Burgajet, e vesh si frat
Ahmetin e e merr në Kuvendin e Rubikut. Me ndërhymjen e At Dodajt, Zogu
shkon me studime n'Austri në nji Akademi Ushtarake.
Më 11 shkurt 1920 pas
kundërshtisë italiane për të
mos lejuar vendosjen e
qeverisë në kryeqytetin e
vendit në Durrës, Zogu çan
barrikadën dhe siguron
vendosjen e qeverisë dhe
Këshillit të Naltë në Tiranë.
• Në Janarin e 1917, mbas vdekjes së
Franc Jozefit, në Vjenë u bë
kurorëzimi i Karlit dhe u ftua një
delegacion nga Shqipëria. Mbas
kësaj ceremonie austriakët i
kërkuan Zogut, që të qëndronte në
Vjenë, vend i cili kishte ofruar
bursa për një grusht shqiptarësh, e
kishte plane për vendin tonë. Atje
takon dhe Çatin Saraçin[4]. Ai u
detyrua të vendosej në Vjenë deri
në përfundim të Luftës. Në 1919,
Shqipëria rrezikonte realisht
ndarjen, kështu që Zogu, rikthehet
në aktivitetin politik duke kërkuar
që të mbahej një kongres kombëtar
për të mbrojtur fatet e Shqipërisë,
kongres që u mbajt në Lushnjë me
21-31 janar 1920 i siguruar me
9,000 vete nga ai (Kongresi e
emëroj ministër te brendshëm).
Shpallja "Mbret'i Shqiptarëve"
• Paqëndrueshmëria e stabilitetit politik të vendit në vitet '20, detyroi një
grup parlamentarësh të propozonin shqyrtimin e regjimit shtetëror
në Shqipëri, parlamenti vendosi në favor të këtij propozimi. Mbas
zgjedhjeve të parakohshme më 25 Gusht 1928, u propozua ndërrimi i
formës së qeverisjes, u formua komisioni statusor, i cili propozoi ndërrimin
e formës së regjimit nga republikë në monarki. Ky propozim u hodh në
votim dhe parlamenti më 30 Gusht 1928, vendosi që Asambleja
Kushtetuese të proklamojë Shqipërinë Mbretëri Demokratike Parlamentare
të Trashëgueshme.
• Më 1 Shtator 1928, Asambleja Kushtetuese proklamoj: "Mbret të
Shqiptarëve" nën emrin "Zog I". Ceremonia e kurorëzimit ishte planifikuar
për në orën pesë, por në katër e gjysmë dhoma e bardhë e parlamentit ishte
mbushur plot me deputetë, punonjës civilë, kryetarë të fiseve disa të veshur
me frakë dhe të tjerë me feste prej leshi të bardhë. Krerët e misioneve të
huaja ishin gjithashtu të pranishëm, edhe pse përpiqeshin të mos binin në
sy. Rasti ngrinte pyetje të vështira protokolli, ndaj duke reflektuar verdiktet
pezull të qeverive të tyre, diplomatët kishin zgjedhur veshje mëngjesi, pa
dekorime. Për të dëshmuar se pjesëmarrja e tyre ishte informale ato u
rrasën në turmën e mbledhur në hollin modest, duke ua lënë hapësirën e
rezervuar për to korrespondentëve të “Associated Press”.
Largimi nga vendi
• Më 7 prill 1939 duke mos pranuar kushtet e pushtimit fashist,
largohet nga Shqipëria. Më 8 Prill 1939 vendoset në Greqi dhe
fillon jetën në mërgim. Duke iu trembur një reagimi negativ nga
ana e qeverisë italiane autoritetet greke informuan menjëherë
Romën se mbreti dhe suita e tij prej 113 vetësh nuk do të
lejoheshin që të organizonin kurrfarë veprimtarie politike në
Greqi. Hapi tjetër ishte ushtrimi i një presioni të vazhdueshëm
ndaj mbretit që ky i fundit të largohej nga Greqia. Gjithashtu
fillon organizimin e rezistencës së armatosur. Më 3
Maj 1939mbërrin në Turqi, ku pritet nga autoritet më të larta të
vendit dhe nga shqiptarët. Më 30 Qershor 1939 niset për në
Evropë. Më 2 Maj 1939familja mbretërore e shoqëruar nga tetë
vetë mbërriti në Turqi, ku qëndrimi i saj ishte më i këndshëm. Në
Stamboll mbreti gjeti shumë përkrahës të tij me të cilet pati
mundësi të takohej pasi turqit u ruheshin më pak italianëve sesa
grekët. Për shkak të fjalëve që u përhapen në lidhje me ngjitjen
sërish në fron, e kjo mund të bëhej e mundur vetëm me ndihmën
e një Fuqie të Madhe, shumë shpejt ai u largua dhe nga Turqia
dhe i hodhi sytë drejt Britanisë.
• Ai e informoi ambasadorin n'Ankara për dëshirën e tij m'u vendos
në Londër. Pergjigja i erdhi në mes të qershorit pasi mbreti u zotua
se nuk do të perfshihej n'asnjë aktivitet politik. Me qëllim që të
shmangte një udhëtim pranë kufinjve t'Italisë ose përmes
Gjermanisë, Zogu dhe suita e tij u detyruan të ndermarrin një
udhëtim të gjatë përmes Europës Lindore e Qendrore, i cili perfshiu
etapa ndalesash në Rumani, Poloni, Lituani, Finlandë e Suedi. Më 2
Korrik 1939, mbërrin në Rumani ku pritet nga Mbreti Karol i
Rumanisë. Më 15 Gusht 1939, mbërrin në Paris, ku vendoset dhe
merr me qera një shtëpi. Këtu vihet në kontakt me autoritet më të
larta të Francës duke u kërkuar atyre leje për t'ushtruar njëfarë
aktiviteti politik. Kjo kërkesë iu refuzua megjithatë ai qëndroi në
Francë deri në prag të pushtimit të saj nga gjermanët. Më 22
Qershor1941, mbërrin në Mbretërinë e Bashkuar. Vendoset dhe
fillon aktivitetin e tij në Londër. Fillimisht qëndron në Hotelin Ritz
dhe më vonë merr me qira një shtëpi në Parmoor. Qëndron në
Mbretërinë e Bashkuar deri në përfundim të luftës. Më 18
Mars 1946, vendoset në Egjipt mbasi merr një ftesë nga Mbreti
Faruk i Egjiptit.
• Në pasluftë, më 29 Gusht 1955, mbërrin në Francë dhe vendoset në
fillim në Paris. Më vonë në Kanë ku dhe ndërron jetë, në spitalin
“Foch”, më 8 Prill 1961.
Hymni i Mbretit ZOG I Mbreti i
Shqiptareve
• Si shkëndijë që lëshohet prej
diellit
• Edhe tym edhe mjergull
shpërndanë,
• Si rrufe që shkëputet prej qiellit
• E shkatërron edhe djek e
përlanë,
• Si një engjëll I nalt prej Zotit
• Si një yll që zbret befas mbi dhe,
• Ashtu zbriti n’Arbrin e Kastriotit
• Ashtu leu Zog’ I re për ne,
• Rroftë Zog I parë, rroftë,
• Shpëtimtari I Atdheut,
• Brez pas brezit mbretëroftë,
•
• Përmbi fron’ e Skënderbeut.
• Shpëtimtar, Ty të qofshim falë,
• Ç’do Shqiptar për Ty hyjin e lut,
• Se në kanë tallaze e valë,
• Syri yt as u-tremb, as u-tut,
• Ti që sot e shpëtove Shqipërinë,
• Brez pas brezit kujtim je për ne,
• Merr kurorën me lul’ e dafin
• Si I dytë I vërtetë Skënderbe,
• Rroftë Zog I parë, rroftë,
• Shpëtimtari I Atdheut,
• Brez pas brizit Mbretëroftë ;
• Përmbi Fron e Skënderbeut.
Ahmet Zogu

Contenu connexe

Tendances

Pa familje - HEKTOR MALO
Pa familje - HEKTOR MALOPa familje - HEKTOR MALO
Pa familje - HEKTOR MALOFialdoMema
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
 
Shqiperia e mesme
Shqiperia e mesmeShqiperia e mesme
Shqiperia e mesmeArlinda
 
Zbulimet e medha gjeografike
Zbulimet e medha gjeografike Zbulimet e medha gjeografike
Zbulimet e medha gjeografike zejnep
 
Projekt historie
Projekt historieProjekt historie
Projekt historieS Gashi
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.enerisaloti
 
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiMarinela Abedini
 
Aparati fotografik
Aparati fotografikAparati fotografik
Aparati fotografikeni eni
 
Millosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj NikollaMillosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj NikollaVilma Kafexhiu
 
Njesite hyrse dhe dalese te Kompjuterit ©
Njesite hyrse dhe dalese te Kompjuterit ©Njesite hyrse dhe dalese te Kompjuterit ©
Njesite hyrse dhe dalese te Kompjuterit ©Lirim Jahiu
 
Shqiperia pj2
Shqiperia pj2Shqiperia pj2
Shqiperia pj2EGLI TAFA
 
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Kristjana Duni
 
Sinjalistika Rrugore
Sinjalistika RrugoreSinjalistika Rrugore
Sinjalistika RrugoreJuljan Tahiri
 
Lufta i boterore
Lufta i boteroreLufta i boterore
Lufta i boteroreEGLI TAFA
 
Ndryshimet Klimaterike
Ndryshimet KlimaterikeNdryshimet Klimaterike
Ndryshimet KlimaterikeErgi Nushi
 
Shqiperia nga viti 1944 1990 - TIK
Shqiperia nga viti 1944 1990 - TIKShqiperia nga viti 1944 1990 - TIK
Shqiperia nga viti 1944 1990 - TIKShkollë
 
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperiLojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperiAlimerko Brunilda
 

Tendances (20)

Pa familje - HEKTOR MALO
Pa familje - HEKTOR MALOPa familje - HEKTOR MALO
Pa familje - HEKTOR MALO
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
 
Shqiperia e mesme
Shqiperia e mesmeShqiperia e mesme
Shqiperia e mesme
 
Modelet e atomit
Modelet e atomitModelet e atomit
Modelet e atomit
 
Zbulimet e medha gjeografike
Zbulimet e medha gjeografike Zbulimet e medha gjeografike
Zbulimet e medha gjeografike
 
Projekt historie
Projekt historieProjekt historie
Projekt historie
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
 
Kosova
KosovaKosova
Kosova
 
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
 
Aparati fotografik
Aparati fotografikAparati fotografik
Aparati fotografik
 
Millosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj NikollaMillosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj Nikolla
 
Njesite hyrse dhe dalese te Kompjuterit ©
Njesite hyrse dhe dalese te Kompjuterit ©Njesite hyrse dhe dalese te Kompjuterit ©
Njesite hyrse dhe dalese te Kompjuterit ©
 
Shqiperia pj2
Shqiperia pj2Shqiperia pj2
Shqiperia pj2
 
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
Sinjalistika Rrugore
Sinjalistika RrugoreSinjalistika Rrugore
Sinjalistika Rrugore
 
Lufta i boterore
Lufta i boteroreLufta i boterore
Lufta i boterore
 
Ndryshimet Klimaterike
Ndryshimet KlimaterikeNdryshimet Klimaterike
Ndryshimet Klimaterike
 
Shqiperia nga viti 1944 1990 - TIK
Shqiperia nga viti 1944 1990 - TIKShqiperia nga viti 1944 1990 - TIK
Shqiperia nga viti 1944 1990 - TIK
 
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperiLojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi
 

En vedette

SHKOLLA "ALBANET Ahmet Zogu Kimberli KLASA 8
SHKOLLA "ALBANET Ahmet Zogu Kimberli KLASA 8SHKOLLA "ALBANET Ahmet Zogu Kimberli KLASA 8
SHKOLLA "ALBANET Ahmet Zogu Kimberli KLASA 8SHKOLLA "ALBANET"
 
Shqiperia gjate viteve 1920-1924
Shqiperia gjate viteve 1920-1924Shqiperia gjate viteve 1920-1924
Shqiperia gjate viteve 1920-1924Ke Keiss
 
SHKOLLA "ALBANET" Ahmet zogu Klaudio Merepeza
SHKOLLA "ALBANET"  Ahmet zogu Klaudio MerepezaSHKOLLA "ALBANET"  Ahmet zogu Klaudio Merepeza
SHKOLLA "ALBANET" Ahmet zogu Klaudio MerepezaSHKOLLA "ALBANET"
 
Ahmet Zogu jetëshkrimi-Andi Metaliaj
Ahmet Zogu jetëshkrimi-Andi MetaliajAhmet Zogu jetëshkrimi-Andi Metaliaj
Ahmet Zogu jetëshkrimi-Andi MetaliajAndi Metaliaj
 
Rilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare ShqiptareOlsi Sita
 
rrugetimi i shqiperise ne be
rrugetimi i shqiperise ne berrugetimi i shqiperise ne be
rrugetimi i shqiperise ne beklerina
 
Lufterat Boterore
Lufterat BoteroreLufterat Boterore
Lufterat BoteroreDenis Lezo
 
A ultima religiao divina islam
A ultima religiao divina  islamA ultima religiao divina  islam
A ultima religiao divina islamCristiane Freitas
 
FIGURAT ME TE RENDESISHME NE SHQIPERI
FIGURAT ME TE RENDESISHME NE SHQIPERIFIGURAT ME TE RENDESISHME NE SHQIPERI
FIGURAT ME TE RENDESISHME NE SHQIPERIcelmani
 
Operacione me polinome
Operacione me polinomeOperacione me polinome
Operacione me polinomeTefik Rika
 
Shumzimii polinomeve (1)
Shumzimii polinomeve (1)Shumzimii polinomeve (1)
Shumzimii polinomeve (1)Tefik Rika
 
Operacione me polinome
Operacione me polinomeOperacione me polinome
Operacione me polinomeTefik Rika
 
Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2
Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2
Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2Ysni Ismaili
 
Uilliam Shekspir
Uilliam Shekspir Uilliam Shekspir
Uilliam Shekspir Diana Lamaj
 
Kendin periferik qendrorkaterkendeshi_kordiak_tr
Kendin periferik qendrorkaterkendeshi_kordiak_trKendin periferik qendrorkaterkendeshi_kordiak_tr
Kendin periferik qendrorkaterkendeshi_kordiak_trTefik Rika
 

En vedette (20)

Ahmet zogu grasiela mulla
Ahmet zogu grasiela mullaAhmet zogu grasiela mulla
Ahmet zogu grasiela mulla
 
PROJEKT"HISTORI"
PROJEKT"HISTORI" PROJEKT"HISTORI"
PROJEKT"HISTORI"
 
Histori 9
Histori 9Histori 9
Histori 9
 
SHKOLLA "ALBANET Ahmet Zogu Kimberli KLASA 8
SHKOLLA "ALBANET Ahmet Zogu Kimberli KLASA 8SHKOLLA "ALBANET Ahmet Zogu Kimberli KLASA 8
SHKOLLA "ALBANET Ahmet Zogu Kimberli KLASA 8
 
Shqiperia gjate viteve 1920-1924
Shqiperia gjate viteve 1920-1924Shqiperia gjate viteve 1920-1924
Shqiperia gjate viteve 1920-1924
 
SHKOLLA "ALBANET" Ahmet zogu Klaudio Merepeza
SHKOLLA "ALBANET"  Ahmet zogu Klaudio MerepezaSHKOLLA "ALBANET"  Ahmet zogu Klaudio Merepeza
SHKOLLA "ALBANET" Ahmet zogu Klaudio Merepeza
 
Ahmet Zogu jetëshkrimi-Andi Metaliaj
Ahmet Zogu jetëshkrimi-Andi MetaliajAhmet Zogu jetëshkrimi-Andi Metaliaj
Ahmet Zogu jetëshkrimi-Andi Metaliaj
 
Rilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare Shqiptare
 
rrugetimi i shqiperise ne be
rrugetimi i shqiperise ne berrugetimi i shqiperise ne be
rrugetimi i shqiperise ne be
 
Lufterat Boterore
Lufterat BoteroreLufterat Boterore
Lufterat Boterore
 
A ultima religiao divina islam
A ultima religiao divina  islamA ultima religiao divina  islam
A ultima religiao divina islam
 
FIGURAT ME TE RENDESISHME NE SHQIPERI
FIGURAT ME TE RENDESISHME NE SHQIPERIFIGURAT ME TE RENDESISHME NE SHQIPERI
FIGURAT ME TE RENDESISHME NE SHQIPERI
 
Operacione me polinome
Operacione me polinomeOperacione me polinome
Operacione me polinome
 
Ahmet Zogu
Ahmet ZoguAhmet Zogu
Ahmet Zogu
 
Shumzimii polinomeve (1)
Shumzimii polinomeve (1)Shumzimii polinomeve (1)
Shumzimii polinomeve (1)
 
Operacione me polinome
Operacione me polinomeOperacione me polinome
Operacione me polinome
 
Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2
Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2
Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2
 
Uilliam Shekspir
Uilliam Shekspir Uilliam Shekspir
Uilliam Shekspir
 
Unioni evropian
Unioni evropianUnioni evropian
Unioni evropian
 
Kendin periferik qendrorkaterkendeshi_kordiak_tr
Kendin periferik qendrorkaterkendeshi_kordiak_trKendin periferik qendrorkaterkendeshi_kordiak_tr
Kendin periferik qendrorkaterkendeshi_kordiak_tr
 

Similaire à Ahmet Zogu

SHKOLLA " ALBANET" TIRANE DETYRE:Ahmet zogu Ergi Tafa klasa 8
SHKOLLA " ALBANET" TIRANE DETYRE:Ahmet zogu Ergi Tafa klasa 8SHKOLLA " ALBANET" TIRANE DETYRE:Ahmet zogu Ergi Tafa klasa 8
SHKOLLA " ALBANET" TIRANE DETYRE:Ahmet zogu Ergi Tafa klasa 8SHKOLLA "ALBANET"
 
Hebrenjte ne Shqiperi Para luftes se dyte boterore KLASA 8B histori.docx
Hebrenjte ne Shqiperi Para luftes se dyte boterore KLASA 8B histori.docxHebrenjte ne Shqiperi Para luftes se dyte boterore KLASA 8B histori.docx
Hebrenjte ne Shqiperi Para luftes se dyte boterore KLASA 8B histori.docxfilanfisteku13
 
Shqipëria në vitet 1912 1939
Shqipëria në vitet 1912 1939Shqipëria në vitet 1912 1939
Shqipëria në vitet 1912 1939Shkollë
 
Shpallja e Pavarësisë në Vorë më 28
Shpallja e Pavarësisë në Vorë  më 28Shpallja e Pavarësisë në Vorë  më 28
Shpallja e Pavarësisë në Vorë më 28Adelina Dani
 
Krijimi i shtetit Shqipëtar
Krijimi i shtetit ShqipëtarKrijimi i shtetit Shqipëtar
Krijimi i shtetit ShqipëtarBesjona Jusufi
 
Shpallja e pavartesis skenderbeus
Shpallja e pavartesis skenderbeusShpallja e pavartesis skenderbeus
Shpallja e pavartesis skenderbeusKlodjan Hoxha
 
Histori ardiana farruku
Histori ardiana farrukuHistori ardiana farruku
Histori ardiana farrukuJana Farruku
 
Si nisi lufta e dyte boterore
Si nisi lufta e dyte boteroreSi nisi lufta e dyte boterore
Si nisi lufta e dyte boteroredionis dioni
 
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13Arjan Shahinlli
 
SHKOLLA " ALBANET" Historia 8 Klaudio Merepeza. DETYRE SHTEPIJE HSITORIA NGA ...
SHKOLLA " ALBANET" Historia 8 Klaudio Merepeza. DETYRE SHTEPIJE HSITORIA NGA ...SHKOLLA " ALBANET" Historia 8 Klaudio Merepeza. DETYRE SHTEPIJE HSITORIA NGA ...
SHKOLLA " ALBANET" Historia 8 Klaudio Merepeza. DETYRE SHTEPIJE HSITORIA NGA ...SHKOLLA "ALBANET"
 
Lufta e 1 dhe 2 Boterore
Lufta e 1 dhe 2 BoteroreLufta e 1 dhe 2 Boterore
Lufta e 1 dhe 2 BoteroreAltea Reci
 
Ahmed Zogu vs Fan Noli
Ahmed Zogu vs Fan NoliAhmed Zogu vs Fan Noli
Ahmed Zogu vs Fan NoliHektor Jalasi
 
Projekt histori
Projekt historiProjekt histori
Projekt historiAdi Hoxha
 
SHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boterore
SHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boteroreSHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boterore
SHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boteroreSHKOLLA "ALBANET"
 
100-VJET-PAVARSI.pptx
100-VJET-PAVARSI.pptx100-VJET-PAVARSI.pptx
100-VJET-PAVARSI.pptxBesimFetahu
 
Projekt "Histori": Ahmet Zogu
Projekt "Histori": Ahmet ZoguProjekt "Histori": Ahmet Zogu
Projekt "Histori": Ahmet ZoguAldrin Pashku
 

Similaire à Ahmet Zogu (20)

Ahmet zogu
Ahmet zoguAhmet zogu
Ahmet zogu
 
SHKOLLA " ALBANET" TIRANE DETYRE:Ahmet zogu Ergi Tafa klasa 8
SHKOLLA " ALBANET" TIRANE DETYRE:Ahmet zogu Ergi Tafa klasa 8SHKOLLA " ALBANET" TIRANE DETYRE:Ahmet zogu Ergi Tafa klasa 8
SHKOLLA " ALBANET" TIRANE DETYRE:Ahmet zogu Ergi Tafa klasa 8
 
Hebrenjte ne Shqiperi Para luftes se dyte boterore KLASA 8B histori.docx
Hebrenjte ne Shqiperi Para luftes se dyte boterore KLASA 8B histori.docxHebrenjte ne Shqiperi Para luftes se dyte boterore KLASA 8B histori.docx
Hebrenjte ne Shqiperi Para luftes se dyte boterore KLASA 8B histori.docx
 
Ismail qemali
Ismail qemaliIsmail qemali
Ismail qemali
 
Shqipëria në vitet 1912 1939
Shqipëria në vitet 1912 1939Shqipëria në vitet 1912 1939
Shqipëria në vitet 1912 1939
 
Shpallja e Pavarësisë në Vorë më 28
Shpallja e Pavarësisë në Vorë  më 28Shpallja e Pavarësisë në Vorë  më 28
Shpallja e Pavarësisë në Vorë më 28
 
Krijimi i shtetit Shqipëtar
Krijimi i shtetit ShqipëtarKrijimi i shtetit Shqipëtar
Krijimi i shtetit Shqipëtar
 
Shpallja e pavartesis skenderbeus
Shpallja e pavartesis skenderbeusShpallja e pavartesis skenderbeus
Shpallja e pavartesis skenderbeus
 
Napoleon Bonaparti
Napoleon BonapartiNapoleon Bonaparti
Napoleon Bonaparti
 
Histori ardiana farruku
Histori ardiana farrukuHistori ardiana farruku
Histori ardiana farruku
 
Si nisi lufta e dyte boterore
Si nisi lufta e dyte boteroreSi nisi lufta e dyte boterore
Si nisi lufta e dyte boterore
 
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13
 
SHKOLLA " ALBANET" Historia 8 Klaudio Merepeza. DETYRE SHTEPIJE HSITORIA NGA ...
SHKOLLA " ALBANET" Historia 8 Klaudio Merepeza. DETYRE SHTEPIJE HSITORIA NGA ...SHKOLLA " ALBANET" Historia 8 Klaudio Merepeza. DETYRE SHTEPIJE HSITORIA NGA ...
SHKOLLA " ALBANET" Historia 8 Klaudio Merepeza. DETYRE SHTEPIJE HSITORIA NGA ...
 
Lufta e 1 dhe 2 Boterore
Lufta e 1 dhe 2 BoteroreLufta e 1 dhe 2 Boterore
Lufta e 1 dhe 2 Boterore
 
Ahmed Zogu vs Fan Noli
Ahmed Zogu vs Fan NoliAhmed Zogu vs Fan Noli
Ahmed Zogu vs Fan Noli
 
Projekt histori
Projekt historiProjekt histori
Projekt histori
 
SHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boterore
SHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boteroreSHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boterore
SHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boterore
 
100-VJET-PAVARSI.pptx
100-VJET-PAVARSI.pptx100-VJET-PAVARSI.pptx
100-VJET-PAVARSI.pptx
 
Faik konica
Faik konicaFaik konica
Faik konica
 
Projekt "Histori": Ahmet Zogu
Projekt "Histori": Ahmet ZoguProjekt "Histori": Ahmet Zogu
Projekt "Histori": Ahmet Zogu
 

Plus de Diana Lamaj

Veshjet tradicionale te Shqiperise
Veshjet tradicionale te ShqiperiseVeshjet tradicionale te Shqiperise
Veshjet tradicionale te ShqiperiseDiana Lamaj
 
Shqiperia ne fokus
Shqiperia ne fokus Shqiperia ne fokus
Shqiperia ne fokus Diana Lamaj
 
Fotografia dhe aparatet fotografike
Fotografia dhe aparatet fotografikeFotografia dhe aparatet fotografike
Fotografia dhe aparatet fotografikeDiana Lamaj
 
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquarShkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquarDiana Lamaj
 
Filma te bazuar ne libra
Filma te bazuar ne libraFilma te bazuar ne libra
Filma te bazuar ne libraDiana Lamaj
 
Fizikanet e medhenj
Fizikanet e medhenj Fizikanet e medhenj
Fizikanet e medhenj Diana Lamaj
 
Dhuro gjak , shpeto jete!
Dhuro gjak , shpeto jete! Dhuro gjak , shpeto jete!
Dhuro gjak , shpeto jete! Diana Lamaj
 
Antikiteti ne Shqiperi ( Pasurite kulturore)
Antikiteti ne Shqiperi ( Pasurite kulturore)Antikiteti ne Shqiperi ( Pasurite kulturore)
Antikiteti ne Shqiperi ( Pasurite kulturore)Diana Lamaj
 
Metoda per parashikimin e motit
Metoda per parashikimin e motit Metoda per parashikimin e motit
Metoda per parashikimin e motit Diana Lamaj
 
Naim Frasheri dhe vepra e tij
Naim Frasheri dhe vepra e tijNaim Frasheri dhe vepra e tij
Naim Frasheri dhe vepra e tijDiana Lamaj
 
Parlare d’Italia
Parlare d’ItaliaParlare d’Italia
Parlare d’ItaliaDiana Lamaj
 
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë Diana Lamaj
 
Shqiptaret e famshem ne bote ( George Tenet Ish-drejtor i CIA-s)
Shqiptaret e famshem ne bote ( George Tenet Ish-drejtor i CIA-s)Shqiptaret e famshem ne bote ( George Tenet Ish-drejtor i CIA-s)
Shqiptaret e famshem ne bote ( George Tenet Ish-drejtor i CIA-s)Diana Lamaj
 

Plus de Diana Lamaj (20)

Veshjet tradicionale te Shqiperise
Veshjet tradicionale te ShqiperiseVeshjet tradicionale te Shqiperise
Veshjet tradicionale te Shqiperise
 
Shqiperia ne fokus
Shqiperia ne fokus Shqiperia ne fokus
Shqiperia ne fokus
 
Fotografia dhe aparatet fotografike
Fotografia dhe aparatet fotografikeFotografia dhe aparatet fotografike
Fotografia dhe aparatet fotografike
 
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquarShkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
 
Gjakmarrja
GjakmarrjaGjakmarrja
Gjakmarrja
 
Filma te bazuar ne libra
Filma te bazuar ne libraFilma te bazuar ne libra
Filma te bazuar ne libra
 
Fizikanet e medhenj
Fizikanet e medhenj Fizikanet e medhenj
Fizikanet e medhenj
 
Iliada (Homeri)
Iliada (Homeri)Iliada (Homeri)
Iliada (Homeri)
 
Edit Durham
Edit DurhamEdit Durham
Edit Durham
 
Dhuro gjak , shpeto jete!
Dhuro gjak , shpeto jete! Dhuro gjak , shpeto jete!
Dhuro gjak , shpeto jete!
 
Antikiteti ne Shqiperi ( Pasurite kulturore)
Antikiteti ne Shqiperi ( Pasurite kulturore)Antikiteti ne Shqiperi ( Pasurite kulturore)
Antikiteti ne Shqiperi ( Pasurite kulturore)
 
Adolf Hitler
Adolf Hitler Adolf Hitler
Adolf Hitler
 
Jeronim de rada
Jeronim de radaJeronim de rada
Jeronim de rada
 
Metoda per parashikimin e motit
Metoda per parashikimin e motit Metoda per parashikimin e motit
Metoda per parashikimin e motit
 
Naim Frasheri dhe vepra e tij
Naim Frasheri dhe vepra e tijNaim Frasheri dhe vepra e tij
Naim Frasheri dhe vepra e tij
 
Ndotja e ajrit
Ndotja e ajrit Ndotja e ajrit
Ndotja e ajrit
 
Parlare d’Italia
Parlare d’ItaliaParlare d’Italia
Parlare d’Italia
 
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
 
Shqiptaret e famshem ne bote ( George Tenet Ish-drejtor i CIA-s)
Shqiptaret e famshem ne bote ( George Tenet Ish-drejtor i CIA-s)Shqiptaret e famshem ne bote ( George Tenet Ish-drejtor i CIA-s)
Shqiptaret e famshem ne bote ( George Tenet Ish-drejtor i CIA-s)
 
Vace Zela
Vace Zela Vace Zela
Vace Zela
 

Ahmet Zogu

 • 2. Ahmet Zogu, formalisht Naltmadhnia e Tij Zog I Skëndërbeu III Mbret i Shqiptarëve, (Lindi më 8 Tetor 1895 , në Burgajet tëMatit, në një kështjellë të ndërtuar rreth shekullit të XV. - 9 Prill 1961. Suresnes pranë Parisit), ishte politikan shqiptar, Ministër i Brendshëm (30 janar, 1920 – 14 nëntor, 1920), kryeministër i Shqipërisë (1922-1924), president (1925 - 1928) dhe mbret i shqiptarëve 1 shtator1928 - de facto 7 prill 1939 pas pushtimit italian, ndërsa de iure më 2 janar 1946 pas shpalljes së Shqipërisë Republikë.
 • 3. • U lind Ahmet Muhtar(kryeplak)[3] Bej Zogolli në kalanë e Burgajetit, qytet i afërt me Burrelin në Perandorinë Osmane, djali i dytë iXhemal Pashë Zogollit, dhe djali i parë me gruan e tij të dytë, Sadije Toptani në 1895. Familja e tij ishte një familje bejlerësh e pronarë tokash, me autoritet feudal mbi krahinën e Matit. Familja e s'ëmës, Toptani, pretendonte se ishte trashëgimtare nga motra e heroit kombëtar, Gjergj Kastrioti, Mamica. • Mësimet e para i mori në vendlindje nga mësues privat si Sali Toron, Hysen (Efendi) Cekën dhe Dervish Himën për gjuhën shqipe, Hafiz Muharremin për gjuhën turke, deri në moshën 13 vjeçare. Më 15 Qershor 1905, largohet për në Stamboll dhe fillon studimet në Lycée Impérial de Galatasaray, qëndra e atëhershme e Perandorisë Osmane në rënie, që kontrollonte Shqipërinë dhe më vonë në akademinë ushtarake deri më 1912. Pas vdekjes së t'atit më 1908, u bë Beu i Matit, i quajtur edhe Beu i vogël. U zgjodh në vend të të vëllasë Xhelal Bej Zogolli. • Gjatë Lufta e Parë Botërore doli vullnetar në krah të Austro- Hungarisë. U mbajt në Vjenë në 1917 e 1918, e në Romë në 1918 e 1919 përpara se të kthehej në Shqipëri më 1919. Gjatë kohës në Vjenë, ai shijonte stilin e jetës së Europës Perëndimore, dhe thuhet të ketë qenë shumë i pëlqyer mes grave vieneze. Mori mësimet në gjuhën gjermane dhe thelloi njohuritë në artin ushtarak dhe në diplomacinë perëndimore.
 • 4. Kronologjia e jetës së Zogut • Më 20 korrik 1912 Ahmeti, u kthye në Shqipëri, për arsye se Fuqitë Ballkanike, të përkrahur hapur nga Rusia, po përgatiteshin që ti shpallnin luftë Perandorisë Osmane, si rrjedhojë Shqipëria do të vuante pasojat e kësaj lufte. Në 1 Nëntor 1912, ai merr pjesë me ~2000 matjanët e Tij në luftë kundër ushtrive serbo- malazeze duke i ardhur në ndihmë qytetit të Shkodrës i cili mbrohej nga Hasan Riza Pasha dhe daja i tij Esat Pashë Toptani. • Por thyhet keq nga serbët në Zadrimë. Më 28 Nëntor 1912, në shpalljen e pavarësisë në Vlorë nga Ismail Qemali, Matin, Dibrën dhe Mirditën do ta përfaqësonte Beu i Vogël, i cili kryesonte delegacionin prej 26 vetash. Ndërkohë që luftonte, u njoftua se Dibra u pushtua dhe u dogj nga forcat serbe, si dhe po i drejtoheshin Matit. Atëherë Ahmet Zogu me shpejtësi të madhe u nis për në Mat, ku filloi menjëherë përgatitjet për të mbrojtur të paktën Matin nga sulmi.
 • 5. Mbas një përgjigje negative nga ana e rebelëve, ai marshon drejt Elbasanit dhe Krujës, i thyen forcat rebele dhe vendoset në Krujë. Gjatë kohës që ishte në Krujë, Princ Vidi largohet nga Shqipëria dhe ia lë administrimin e vendit një përfaqësie ndërkombëtare, kjo bëri që edhe Zogu, të tërhiqej nga Kruja drejt Matit. • Mbas përfundimit të kuvendit u kthye në vendlindje, ku organizoi mbrojtjen e krahinave të Matit dhe Dibrës, kundër ushtrisë serbo-sllave. Në Mat Zogu, kishte shumë armatim dhe municione për të cilët kishin nevojë kryetarët e Kosovës e të Dibrës, të cilët vinin në Mat për t’u furnizuar. Edhe një herë Mati u bë qendra e Shqipërisë dhe bijtë e tij nuk i braktisën të ardhurit por i mbajtën në familjet e tyre të pa ndarë në ushqime. Gjatë qeverisjes së Ismail Qemalit, Zogu mbrojti interesat e kësaj qeverie duke kundërshtuar edhe Esat Pashë Toptanin. Në kohën e ardhjes dhe përpjekjeve të Princ Vidit që të instalonte qeverinë e tij në Shqipëri, ai e përkrahu atë. Në pranverën e 1914, plasi një kryengritje kundër Vidit (e cila mendohej se ishte ideuar nga Esat Pashë Toptani). Zogu u vu në ndihmë të Princ Vidit dhe kërkoi nga forcat rebele që të tërhiqeshin dhe mos të rrezikonin interesat kombëtare.
 • 6. Në luftën e parë botërore Mbreti Zog u rreshtua ne krah te Austro-Hungarisë dhe vuri në dispozicion të luftës 10.000 luftëtarë (çliron Skraparin dhe Durrësin). Më 3 Mars 1916, Zogu, thërret Kongresin Kombëtar, në Elbasan për të diskutuar mbi fatin e Shqipërisë. Kjo iniciativë e tij, në fillim pati mbështetjen nga Austro-Hungaria, e cila më vonë u tremb dhe e pengoi. Ky akt bëri që Zogu, të tërhiqej nga Lufta e Parë Botërore, si shenjë revolte kundër këtij veprimi. Austriakët, ngaqë ishte nip i Esat Toptanit donin ta internonin. E jëma, i kërkon ndihmë At' Pal Dodajt, atëherë në Rubik, që t'i shpëtonte të birin. At Dodaj, shkon në Burgajet, e vesh si frat Ahmetin e e merr në Kuvendin e Rubikut. Me ndërhymjen e At Dodajt, Zogu shkon me studime n'Austri në nji Akademi Ushtarake.
 • 7. Më 11 shkurt 1920 pas kundërshtisë italiane për të mos lejuar vendosjen e qeverisë në kryeqytetin e vendit në Durrës, Zogu çan barrikadën dhe siguron vendosjen e qeverisë dhe Këshillit të Naltë në Tiranë. • Në Janarin e 1917, mbas vdekjes së Franc Jozefit, në Vjenë u bë kurorëzimi i Karlit dhe u ftua një delegacion nga Shqipëria. Mbas kësaj ceremonie austriakët i kërkuan Zogut, që të qëndronte në Vjenë, vend i cili kishte ofruar bursa për një grusht shqiptarësh, e kishte plane për vendin tonë. Atje takon dhe Çatin Saraçin[4]. Ai u detyrua të vendosej në Vjenë deri në përfundim të Luftës. Në 1919, Shqipëria rrezikonte realisht ndarjen, kështu që Zogu, rikthehet në aktivitetin politik duke kërkuar që të mbahej një kongres kombëtar për të mbrojtur fatet e Shqipërisë, kongres që u mbajt në Lushnjë me 21-31 janar 1920 i siguruar me 9,000 vete nga ai (Kongresi e emëroj ministër te brendshëm).
 • 8. Shpallja "Mbret'i Shqiptarëve" • Paqëndrueshmëria e stabilitetit politik të vendit në vitet '20, detyroi një grup parlamentarësh të propozonin shqyrtimin e regjimit shtetëror në Shqipëri, parlamenti vendosi në favor të këtij propozimi. Mbas zgjedhjeve të parakohshme më 25 Gusht 1928, u propozua ndërrimi i formës së qeverisjes, u formua komisioni statusor, i cili propozoi ndërrimin e formës së regjimit nga republikë në monarki. Ky propozim u hodh në votim dhe parlamenti më 30 Gusht 1928, vendosi që Asambleja Kushtetuese të proklamojë Shqipërinë Mbretëri Demokratike Parlamentare të Trashëgueshme. • Më 1 Shtator 1928, Asambleja Kushtetuese proklamoj: "Mbret të Shqiptarëve" nën emrin "Zog I". Ceremonia e kurorëzimit ishte planifikuar për në orën pesë, por në katër e gjysmë dhoma e bardhë e parlamentit ishte mbushur plot me deputetë, punonjës civilë, kryetarë të fiseve disa të veshur me frakë dhe të tjerë me feste prej leshi të bardhë. Krerët e misioneve të huaja ishin gjithashtu të pranishëm, edhe pse përpiqeshin të mos binin në sy. Rasti ngrinte pyetje të vështira protokolli, ndaj duke reflektuar verdiktet pezull të qeverive të tyre, diplomatët kishin zgjedhur veshje mëngjesi, pa dekorime. Për të dëshmuar se pjesëmarrja e tyre ishte informale ato u rrasën në turmën e mbledhur në hollin modest, duke ua lënë hapësirën e rezervuar për to korrespondentëve të “Associated Press”.
 • 9. Largimi nga vendi • Më 7 prill 1939 duke mos pranuar kushtet e pushtimit fashist, largohet nga Shqipëria. Më 8 Prill 1939 vendoset në Greqi dhe fillon jetën në mërgim. Duke iu trembur një reagimi negativ nga ana e qeverisë italiane autoritetet greke informuan menjëherë Romën se mbreti dhe suita e tij prej 113 vetësh nuk do të lejoheshin që të organizonin kurrfarë veprimtarie politike në Greqi. Hapi tjetër ishte ushtrimi i një presioni të vazhdueshëm ndaj mbretit që ky i fundit të largohej nga Greqia. Gjithashtu fillon organizimin e rezistencës së armatosur. Më 3 Maj 1939mbërrin në Turqi, ku pritet nga autoritet më të larta të vendit dhe nga shqiptarët. Më 30 Qershor 1939 niset për në Evropë. Më 2 Maj 1939familja mbretërore e shoqëruar nga tetë vetë mbërriti në Turqi, ku qëndrimi i saj ishte më i këndshëm. Në Stamboll mbreti gjeti shumë përkrahës të tij me të cilet pati mundësi të takohej pasi turqit u ruheshin më pak italianëve sesa grekët. Për shkak të fjalëve që u përhapen në lidhje me ngjitjen sërish në fron, e kjo mund të bëhej e mundur vetëm me ndihmën e një Fuqie të Madhe, shumë shpejt ai u largua dhe nga Turqia dhe i hodhi sytë drejt Britanisë.
 • 10. • Ai e informoi ambasadorin n'Ankara për dëshirën e tij m'u vendos në Londër. Pergjigja i erdhi në mes të qershorit pasi mbreti u zotua se nuk do të perfshihej n'asnjë aktivitet politik. Me qëllim që të shmangte një udhëtim pranë kufinjve t'Italisë ose përmes Gjermanisë, Zogu dhe suita e tij u detyruan të ndermarrin një udhëtim të gjatë përmes Europës Lindore e Qendrore, i cili perfshiu etapa ndalesash në Rumani, Poloni, Lituani, Finlandë e Suedi. Më 2 Korrik 1939, mbërrin në Rumani ku pritet nga Mbreti Karol i Rumanisë. Më 15 Gusht 1939, mbërrin në Paris, ku vendoset dhe merr me qera një shtëpi. Këtu vihet në kontakt me autoritet më të larta të Francës duke u kërkuar atyre leje për t'ushtruar njëfarë aktiviteti politik. Kjo kërkesë iu refuzua megjithatë ai qëndroi në Francë deri në prag të pushtimit të saj nga gjermanët. Më 22 Qershor1941, mbërrin në Mbretërinë e Bashkuar. Vendoset dhe fillon aktivitetin e tij në Londër. Fillimisht qëndron në Hotelin Ritz dhe më vonë merr me qira një shtëpi në Parmoor. Qëndron në Mbretërinë e Bashkuar deri në përfundim të luftës. Më 18 Mars 1946, vendoset në Egjipt mbasi merr një ftesë nga Mbreti Faruk i Egjiptit. • Në pasluftë, më 29 Gusht 1955, mbërrin në Francë dhe vendoset në fillim në Paris. Më vonë në Kanë ku dhe ndërron jetë, në spitalin “Foch”, më 8 Prill 1961.
 • 11. Hymni i Mbretit ZOG I Mbreti i Shqiptareve • Si shkëndijë që lëshohet prej diellit • Edhe tym edhe mjergull shpërndanë, • Si rrufe që shkëputet prej qiellit • E shkatërron edhe djek e përlanë, • Si një engjëll I nalt prej Zotit • Si një yll që zbret befas mbi dhe, • Ashtu zbriti n’Arbrin e Kastriotit • Ashtu leu Zog’ I re për ne, • Rroftë Zog I parë, rroftë, • Shpëtimtari I Atdheut, • Brez pas brezit mbretëroftë, • • Përmbi fron’ e Skënderbeut. • Shpëtimtar, Ty të qofshim falë, • Ç’do Shqiptar për Ty hyjin e lut, • Se në kanë tallaze e valë, • Syri yt as u-tremb, as u-tut, • Ti që sot e shpëtove Shqipërinë, • Brez pas brezit kujtim je për ne, • Merr kurorën me lul’ e dafin • Si I dytë I vërtetë Skënderbe, • Rroftë Zog I parë, rroftë, • Shpëtimtari I Atdheut, • Brez pas brizit Mbretëroftë ; • Përmbi Fron e Skënderbeut.