Naim Frasheri dhe vepra e tij

Diana Lamaj
Naim Frasheri dhe vepra e tij
“Bageti e bujqesi”
• Poeti më i madh i Rilindjes Kombëtare shqiptare, atdhetar, mendimtar
dhe veprimtar i shquar i arsimit e i kulturës shqiptare. Lindi më 25 maj
1846 në Frashër, ku bëri mësimet fillore dhe nisi të mësonte persishten
pranë teqesë bektashiane. Më 1865 familja u shpërngul në Janinë, ku
bashkë me vëllanë më të vogël Samiun, mbaroi gjimnazin grek
"Zosimea" (1869). Bëri pastaj pak muaj në Stamboll, si nëpunës i vogël
në zyrën e shtypit (1870), po iu shfaq tuberkulozi dhe u kthye në
vendlindje për klimë të mirë. Në fillim ishte nëpunës të dhjetash në Berat
e më pas i doganës në Sarandë (1372-77). Në këtë periudhë Naim
Frashëri. bëri prova të vjershërimit shqip, nën ndikimin e bejtexhinjve e
u dha pas vjershërimit persisht, me sukses, duke botuar më vonë edhe
një përmbledhje lirika sh Tejhyjylat (Ëndërrimet, 1885). Nën ndikimin e
ngjarjeve historike, sidomos të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit, njëri nga
udhëheqësit e së cilës ishte Abdyli, vëllai i tij më i madh, dhe të
veprimtarisë kulturore patriotike të Shoqërisë së Stambollit, në krye të
së cilës ishte Samiu, Naim Frashëri. braktisi vjershërimin persisht dhe iu
kushtua le tërsisë shqiptare. Poema e tij e parë e re ishte Shqipëria
(1880, botuar më 1897), që entuziazmoi patriotët shqiptarë. Në Stamboll
Naim Frashëri. ka qenë ndër botuesit kryesorë të revistës "Drita", më pas
"Dituria"(1884-85), ku u botuan shumë vjersha të tij, proza e vargje për
shkollat e para shqipe që do të hapeshin, disa shqipërime të shkrimtarit.
Ai shërbente si anëtar i Komisionit të Botimeve pranë Ministrisë së
Arsimit, më pas si kryetar.
• Më 1886 Naim Frashëri. botoi poemën e tij të famshme Bagëti e bujqësia,
atë greqisht Dëshira e vërtetë e shqiptarëve (O alithis pothos ton Alvanon)
dhe katër libra për shkollat: "Vjersha për mësonjtoret e para", "E këndimit
të çunavet këndonjëtoreja", (në dy vëllime, me poezi, lexime të ndryshme,
njohuri të para shkencore humanitare), si dhe një "Histori të
përgjithshme". Më 1888 vijoi me "Dituritë" (ribotuar më 1895 me titullin
"Gjithësia", - shkenca të natyrës). Më 1890 doli përmbledhja e lirikave
Lulet e verës, pastaj "Mësimet" (proza patriotike dhe të moralit) dhe Fjala
flutarake (vjersha) më 1894, së fundi më 1898 poema e madhe epike
Historia e Skënderbeut dhe poema fetare Qerbelaja etj. Naim Frashëri.
vdiq në 20.10.1900 në lagjen Erenqoj të Stambollit, ku dhe u varros.
Eshtrat e tij janë sjellë në Shqipëri. Naim Frashëri. u shqua për lirikën e tij
patriotike me temë aktuale (vjershat "Gjuha shqipe", "Korçës" 1887 etj.), u
këndoi me pasion të rrallë mallit dhe bukurive të atdheut ("Bagëti e
bujqësia") dhe bëri thirrje të fuqishme për çlirimin e tij (krijime të
ndryshme, "Dëshira e vërtetë e shqiptarëve"), si dhe për begatimin e
vendit dhe një të ardhme demokratike të tij. Ai i këndoi natyrës, dashurisë
(poema "Bukuria", një ndër kryesoret e tij, 1890), miqësisë, jetës intime
(me brengën për të afërmit që bori). Poema "Historia e Skënderbeut"qe
një kurorëzim i veprës së tij, "testamenti i tij politik e poetik", me grishje të
hapëta për çlirim nga Turqia. Poema është shkruar sipas traditës së madhe
barletiane. Në poemat epike ai u ndikua nga historitë e vjershëruara të
Lindjes dhe nga bejtexhinjtë frashëriotë, po duke iu kundërvënë këtyre me
shqipen e kulluar apo me shkarkirnin e dogmës fetare (në "Qerbelaja" dhe
në veprat e tjera, që i hartoi për afrimin e elementit besimtar në lëvizjen
kombëtare). Naim Frashëri.
• Poema "Bagëtia e bujqësia" u botua më 1886. Është një nga veprat
më të bukura e më të frymëzuara jo vetëm të Naimit, por edhe të
krejt letërsisë së Rilindjes. Askush para Naimit nuk i kishte kënduar
dashurisë e mallit për atdhe, krenarisë kombëtare dhe bukurisë së
natyrës shqiptare me një patos aq të zjarrtë e me një gjuhë poetike
aq të ëmbël e të bukur.
Me këtë poemë Naimi krijoi poezinë e madhe të Atdheut e të
natyrës shqiptare. Kjo vepër jo vetëm u bë e dashur për
bashkatdhetarët, por krijoi një traditë të pasur edhe për poetët që
erdhën më pas.
Siç e tregon edhe titulli, poema përbëhet nga dy pjesë. Në pjesën e
parë flitet për punët e blegtorisë, për jetën dhe punën e bariut,
kurse në pjesën e dytë për punët e bujkut. Megjithatë, kjo s'është
aspak një vepër për këto fusha të jetës.
Prej tyre poeti vetëm sa merr pikënisje për të shprehur ndjenjat e
flakta patriotike. Në të vërtetë, vepra është një himn poetik i
frymëzuar, kushtuar Atdheut, natyrës dhe njerëzve të tij.
Poema hapet me një apostrofë madhështore, e cila me një qartësi
të habitshme na sjell para syve bukuritë e natyrës shqiptare,
larminë dhe ngjyrat e saj, një peizazh të pafund plot dritë e gjallëri.
• O malet e Shqipërisë e ju, o lisat e gjatë,
fushat e gjera me lule q'u kam ndër mend dit `natë,
ju, bregore bukuroshe, e ju, lumenjt' e kulluar,
çuka, kodra, brinja, gërxhe dhe pyje të gjelbëruar,
do të këndoj bagëtinë që mbani ju e ushqeni
o vendëthit e bekuar ju mendjen ma dëfreni.
• Kur dëgjon zëthin e s'ëmës qysh e lë qingji kopenë
blegërinë dy a tri herë edhe ikën e merr dhenë,
edhe në i prefshin udhën njëzet a tridhjetë vetë,
e ta trembin ai s'kthehet, po shkon në mes si shigjetë.
Ashtu dhe zemra ime, më lë këtu, tek jam, mua,
vjen me vrap e me dëshirë aty, në viset e tua.
• Ti Shqipëri, më ep nder, më ep emrin shqipëtar,
zemrën ti ma gatove plot me dëshirë e me zjarr.
• Tregomu dhe shqiptarët udhën e punës së mbarë,
bashkomi, bëmi vëllezër edhe fjeshtë shqiptarë.
Falmi, falmi Shqipërisë ditën e bardhë të lirisë,
udhën e vëllazërisë, vahn e gjithë mirësisë.
Nxirr të vërtetën në shesh, paskëtaj të mbretërojë,
errësira të përndahet, gënjeshtra të pushojë.
• Vashë bukuroshe e bariut, që vjen me llërë përveshur,
me zemër të dëfryer e me buzëzë të qeshur…
në sythit tënd shoh gazë…
1 sur 5

Recommandé

Naim Frasheri par
Naim FrasheriNaim Frasheri
Naim FrasheriMuki Huduti
14.4K vues8 diapositives
Rilindja Kombetare Shqiptare par
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare ShqiptareOlsi Sita
51.5K vues61 diapositives
Komunizmi ne Shqiperi par
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiDenis Lezo
44.2K vues18 diapositives
Jeronim De Rada par
Jeronim De RadaJeronim De Rada
Jeronim De RadaMuki Huduti
12.4K vues7 diapositives
Figurat e rilindjes sonë kombëtare par
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareolinuhi
20.8K vues9 diapositives
PROJEKT : SKENDERBEU par
PROJEKT : SKENDERBEU PROJEKT : SKENDERBEU
PROJEKT : SKENDERBEU #MesueseAurela Elezaj
72.9K vues35 diapositives

Contenu connexe

Tendances

Shqiperia Turistike par
Shqiperia TuristikeShqiperia Turistike
Shqiperia Turistikeolinuhi
3.3K vues8 diapositives
Projekt gjeografie klasa 9 par
Projekt gjeografie klasa 9Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9S Gashi
22.9K vues50 diapositives
Regjimi komunist në shqipëri par
Regjimi komunist në shqipëriRegjimi komunist në shqipëri
Regjimi komunist në shqipëriKlea Vyshka
40K vues13 diapositives
Dritëro agolli par
Dritëro agolliDritëro agolli
Dritëro agolliAlbulena Kryeziu
6.1K vues13 diapositives
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi par
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiFlavioHabilaj
67K vues5 diapositives
Hekuri ,elementi kimik me vlere... par
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Xhesiana Muka
50.7K vues7 diapositives

Tendances(20)

Shqiperia Turistike par olinuhi
Shqiperia TuristikeShqiperia Turistike
Shqiperia Turistike
olinuhi3.3K vues
Projekt gjeografie klasa 9 par S Gashi
Projekt gjeografie klasa 9Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9
S Gashi22.9K vues
Regjimi komunist në shqipëri par Klea Vyshka
Regjimi komunist në shqipëriRegjimi komunist në shqipëri
Regjimi komunist në shqipëri
Klea Vyshka40K vues
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi par FlavioHabilaj
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
FlavioHabilaj67K vues
Hekuri ,elementi kimik me vlere... par Xhesiana Muka
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Xhesiana Muka50.7K vues
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore par Xheni Marku
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Xheni Marku109.9K vues
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona par #MesueseAurela Elezaj
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor. par ronela hasanaj
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
ronela hasanaj24.7K vues
Hebrenjtë në Shqipëri par DonikaLici
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
DonikaLici39.1K vues
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST par elvakastrati
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNISTDESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
elvakastrati19.4K vues
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13 par Arjan Shahinlli
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13
Arjan Shahinlli5.6K vues
Zhvillimi ekonomik shqiptar par Bleona Çoba
Zhvillimi ekonomik shqiptarZhvillimi ekonomik shqiptar
Zhvillimi ekonomik shqiptar
Bleona Çoba22.6K vues
Vitet e rinise (1) par DonikaLici
Vitet e rinise (1)Vitet e rinise (1)
Vitet e rinise (1)
DonikaLici2.4K vues
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare par Exhitah Vasija
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptareNdikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Exhitah Vasija94.6K vues
Letersia nen Diktature par Ornela Keçi
Letersia nen DiktatureLetersia nen Diktature
Letersia nen Diktature
Ornela Keçi22.6K vues
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare par Ke Keiss
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Ke Keiss84.2K vues
Llojet e teksteve par sindi21
Llojet e teksteveLlojet e teksteve
Llojet e teksteve
sindi21113.7K vues

Similaire à Naim Frasheri dhe vepra e tij

Shkrimtare te shquar shkrimtar par
Shkrimtare te shquar shkrimtarShkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtarDenis Celaj
1.4K vues4 diapositives
POETET SHQIPTARE.pptx par
POETET SHQIPTARE.pptxPOETET SHQIPTARE.pptx
POETET SHQIPTARE.pptx313klevis
9 vues6 diapositives
Mrizi i Zanave par
Mrizi i ZanaveMrizi i Zanave
Mrizi i ZanaveMightyGirl20
10.3K vues11 diapositives
Dritero Agolli. par
Dritero Agolli.Dritero Agolli.
Dritero Agolli.Genti Mustafaj
1.8K vues3 diapositives
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe par
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeLetersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeAjlinda Idrizi
12.6K vues17 diapositives
Naim frasheri par
Naim frasheriNaim frasheri
Naim frasheriGabriel baro
2.5K vues10 diapositives

Similaire à Naim Frasheri dhe vepra e tij(20)

Shkrimtare te shquar shkrimtar par Denis Celaj
Shkrimtare te shquar shkrimtarShkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtar
Denis Celaj1.4K vues
POETET SHQIPTARE.pptx par 313klevis
POETET SHQIPTARE.pptxPOETET SHQIPTARE.pptx
POETET SHQIPTARE.pptx
313klevis9 vues
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe par Ajlinda Idrizi
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeLetersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Ajlinda Idrizi12.6K vues
Pashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe Shqiptaret par Marjan DODAJ
Pashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe ShqiptaretPashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe Shqiptaret
Pashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe Shqiptaret
Marjan DODAJ7.9K vues
Sami frashri shqipriaqkaqenqeshteqdotebehet par Albi Muca
Sami frashri shqipriaqkaqenqeshteqdotebehetSami frashri shqipriaqkaqenqeshteqdotebehet
Sami frashri shqipriaqkaqenqeshteqdotebehet
Albi Muca11.4K vues
Koment vepre (1) par pjetri
Koment vepre (1)Koment vepre (1)
Koment vepre (1)
pjetri1.5K vues
Lahuta e Malësisë - nga At Gjergj Fishta par Marjan DODAJ
Lahuta e Malësisë - nga At Gjergj FishtaLahuta e Malësisë - nga At Gjergj Fishta
Lahuta e Malësisë - nga At Gjergj Fishta
Marjan DODAJ6.5K vues
LAHUTA E MALCIS - nga At Gjergj FISHTA par Marjan DODAJ
LAHUTA E MALCIS - nga At Gjergj FISHTALAHUTA E MALCIS - nga At Gjergj FISHTA
LAHUTA E MALCIS - nga At Gjergj FISHTA
Marjan DODAJ19.1K vues
Lahuta e Malcis - At Gjergj FISHTA par Marjan DODAJ
Lahuta e Malcis  - At Gjergj FISHTALahuta e Malcis  - At Gjergj FISHTA
Lahuta e Malcis - At Gjergj FISHTA
Marjan DODAJ18.3K vues
Hasan tahsini 100 vjet pavaresi par Ardit Bido
Hasan tahsini 100 vjet pavaresiHasan tahsini 100 vjet pavaresi
Hasan tahsini 100 vjet pavaresi
Ardit Bido1.2K vues

Plus de Diana Lamaj

Ahmet Zogu par
Ahmet ZoguAhmet Zogu
Ahmet ZoguDiana Lamaj
1.4K vues12 diapositives
Ahmet Zogu par
Ahmet ZoguAhmet Zogu
Ahmet ZoguDiana Lamaj
3.8K vues12 diapositives
Veshjet tradicionale te Shqiperise par
Veshjet tradicionale te ShqiperiseVeshjet tradicionale te Shqiperise
Veshjet tradicionale te ShqiperiseDiana Lamaj
40.8K vues80 diapositives
Shqiperia ne fokus par
Shqiperia ne fokus Shqiperia ne fokus
Shqiperia ne fokus Diana Lamaj
10.3K vues65 diapositives
Fotografia dhe aparatet fotografike par
Fotografia dhe aparatet fotografikeFotografia dhe aparatet fotografike
Fotografia dhe aparatet fotografikeDiana Lamaj
2.7K vues12 diapositives
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar par
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquarShkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquarDiana Lamaj
21.6K vues22 diapositives

Plus de Diana Lamaj(20)

Veshjet tradicionale te Shqiperise par Diana Lamaj
Veshjet tradicionale te ShqiperiseVeshjet tradicionale te Shqiperise
Veshjet tradicionale te Shqiperise
Diana Lamaj40.8K vues
Shqiperia ne fokus par Diana Lamaj
Shqiperia ne fokus Shqiperia ne fokus
Shqiperia ne fokus
Diana Lamaj10.3K vues
Fotografia dhe aparatet fotografike par Diana Lamaj
Fotografia dhe aparatet fotografikeFotografia dhe aparatet fotografike
Fotografia dhe aparatet fotografike
Diana Lamaj2.7K vues
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar par Diana Lamaj
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquarShkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
Diana Lamaj21.6K vues
Filma te bazuar ne libra par Diana Lamaj
Filma te bazuar ne libraFilma te bazuar ne libra
Filma te bazuar ne libra
Diana Lamaj2.5K vues
Fizikanet e medhenj par Diana Lamaj
Fizikanet e medhenj Fizikanet e medhenj
Fizikanet e medhenj
Diana Lamaj15.1K vues
Iliada (Homeri) par Diana Lamaj
Iliada (Homeri)Iliada (Homeri)
Iliada (Homeri)
Diana Lamaj25.8K vues
Dhuro gjak , shpeto jete! par Diana Lamaj
Dhuro gjak , shpeto jete! Dhuro gjak , shpeto jete!
Dhuro gjak , shpeto jete!
Diana Lamaj5.3K vues
Antikiteti ne Shqiperi ( Pasurite kulturore) par Diana Lamaj
Antikiteti ne Shqiperi ( Pasurite kulturore)Antikiteti ne Shqiperi ( Pasurite kulturore)
Antikiteti ne Shqiperi ( Pasurite kulturore)
Diana Lamaj6.1K vues
Metoda per parashikimin e motit par Diana Lamaj
Metoda per parashikimin e motit Metoda per parashikimin e motit
Metoda per parashikimin e motit
Diana Lamaj10.2K vues
Ndotja e ajrit par Diana Lamaj
Ndotja e ajrit Ndotja e ajrit
Ndotja e ajrit
Diana Lamaj69.6K vues
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë par Diana Lamaj
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Diana Lamaj4.1K vues
Shqiptaret e famshem ne bote ( George Tenet Ish-drejtor i CIA-s) par Diana Lamaj
Shqiptaret e famshem ne bote ( George Tenet Ish-drejtor i CIA-s)Shqiptaret e famshem ne bote ( George Tenet Ish-drejtor i CIA-s)
Shqiptaret e famshem ne bote ( George Tenet Ish-drejtor i CIA-s)
Diana Lamaj1.3K vues

Naim Frasheri dhe vepra e tij

 • 1. Naim Frasheri dhe vepra e tij “Bageti e bujqesi”
 • 2. • Poeti më i madh i Rilindjes Kombëtare shqiptare, atdhetar, mendimtar dhe veprimtar i shquar i arsimit e i kulturës shqiptare. Lindi më 25 maj 1846 në Frashër, ku bëri mësimet fillore dhe nisi të mësonte persishten pranë teqesë bektashiane. Më 1865 familja u shpërngul në Janinë, ku bashkë me vëllanë më të vogël Samiun, mbaroi gjimnazin grek "Zosimea" (1869). Bëri pastaj pak muaj në Stamboll, si nëpunës i vogël në zyrën e shtypit (1870), po iu shfaq tuberkulozi dhe u kthye në vendlindje për klimë të mirë. Në fillim ishte nëpunës të dhjetash në Berat e më pas i doganës në Sarandë (1372-77). Në këtë periudhë Naim Frashëri. bëri prova të vjershërimit shqip, nën ndikimin e bejtexhinjve e u dha pas vjershërimit persisht, me sukses, duke botuar më vonë edhe një përmbledhje lirika sh Tejhyjylat (Ëndërrimet, 1885). Nën ndikimin e ngjarjeve historike, sidomos të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit, njëri nga udhëheqësit e së cilës ishte Abdyli, vëllai i tij më i madh, dhe të veprimtarisë kulturore patriotike të Shoqërisë së Stambollit, në krye të së cilës ishte Samiu, Naim Frashëri. braktisi vjershërimin persisht dhe iu kushtua le tërsisë shqiptare. Poema e tij e parë e re ishte Shqipëria (1880, botuar më 1897), që entuziazmoi patriotët shqiptarë. Në Stamboll Naim Frashëri. ka qenë ndër botuesit kryesorë të revistës "Drita", më pas "Dituria"(1884-85), ku u botuan shumë vjersha të tij, proza e vargje për shkollat e para shqipe që do të hapeshin, disa shqipërime të shkrimtarit. Ai shërbente si anëtar i Komisionit të Botimeve pranë Ministrisë së Arsimit, më pas si kryetar.
 • 3. • Më 1886 Naim Frashëri. botoi poemën e tij të famshme Bagëti e bujqësia, atë greqisht Dëshira e vërtetë e shqiptarëve (O alithis pothos ton Alvanon) dhe katër libra për shkollat: "Vjersha për mësonjtoret e para", "E këndimit të çunavet këndonjëtoreja", (në dy vëllime, me poezi, lexime të ndryshme, njohuri të para shkencore humanitare), si dhe një "Histori të përgjithshme". Më 1888 vijoi me "Dituritë" (ribotuar më 1895 me titullin "Gjithësia", - shkenca të natyrës). Më 1890 doli përmbledhja e lirikave Lulet e verës, pastaj "Mësimet" (proza patriotike dhe të moralit) dhe Fjala flutarake (vjersha) më 1894, së fundi më 1898 poema e madhe epike Historia e Skënderbeut dhe poema fetare Qerbelaja etj. Naim Frashëri. vdiq në 20.10.1900 në lagjen Erenqoj të Stambollit, ku dhe u varros. Eshtrat e tij janë sjellë në Shqipëri. Naim Frashëri. u shqua për lirikën e tij patriotike me temë aktuale (vjershat "Gjuha shqipe", "Korçës" 1887 etj.), u këndoi me pasion të rrallë mallit dhe bukurive të atdheut ("Bagëti e bujqësia") dhe bëri thirrje të fuqishme për çlirimin e tij (krijime të ndryshme, "Dëshira e vërtetë e shqiptarëve"), si dhe për begatimin e vendit dhe një të ardhme demokratike të tij. Ai i këndoi natyrës, dashurisë (poema "Bukuria", një ndër kryesoret e tij, 1890), miqësisë, jetës intime (me brengën për të afërmit që bori). Poema "Historia e Skënderbeut"qe një kurorëzim i veprës së tij, "testamenti i tij politik e poetik", me grishje të hapëta për çlirim nga Turqia. Poema është shkruar sipas traditës së madhe barletiane. Në poemat epike ai u ndikua nga historitë e vjershëruara të Lindjes dhe nga bejtexhinjtë frashëriotë, po duke iu kundërvënë këtyre me shqipen e kulluar apo me shkarkirnin e dogmës fetare (në "Qerbelaja" dhe në veprat e tjera, që i hartoi për afrimin e elementit besimtar në lëvizjen kombëtare). Naim Frashëri.
 • 4. • Poema "Bagëtia e bujqësia" u botua më 1886. Është një nga veprat më të bukura e më të frymëzuara jo vetëm të Naimit, por edhe të krejt letërsisë së Rilindjes. Askush para Naimit nuk i kishte kënduar dashurisë e mallit për atdhe, krenarisë kombëtare dhe bukurisë së natyrës shqiptare me një patos aq të zjarrtë e me një gjuhë poetike aq të ëmbël e të bukur. Me këtë poemë Naimi krijoi poezinë e madhe të Atdheut e të natyrës shqiptare. Kjo vepër jo vetëm u bë e dashur për bashkatdhetarët, por krijoi një traditë të pasur edhe për poetët që erdhën më pas. Siç e tregon edhe titulli, poema përbëhet nga dy pjesë. Në pjesën e parë flitet për punët e blegtorisë, për jetën dhe punën e bariut, kurse në pjesën e dytë për punët e bujkut. Megjithatë, kjo s'është aspak një vepër për këto fusha të jetës. Prej tyre poeti vetëm sa merr pikënisje për të shprehur ndjenjat e flakta patriotike. Në të vërtetë, vepra është një himn poetik i frymëzuar, kushtuar Atdheut, natyrës dhe njerëzve të tij. Poema hapet me një apostrofë madhështore, e cila me një qartësi të habitshme na sjell para syve bukuritë e natyrës shqiptare, larminë dhe ngjyrat e saj, një peizazh të pafund plot dritë e gjallëri.
 • 5. • O malet e Shqipërisë e ju, o lisat e gjatë, fushat e gjera me lule q'u kam ndër mend dit `natë, ju, bregore bukuroshe, e ju, lumenjt' e kulluar, çuka, kodra, brinja, gërxhe dhe pyje të gjelbëruar, do të këndoj bagëtinë që mbani ju e ushqeni o vendëthit e bekuar ju mendjen ma dëfreni. • Kur dëgjon zëthin e s'ëmës qysh e lë qingji kopenë blegërinë dy a tri herë edhe ikën e merr dhenë, edhe në i prefshin udhën njëzet a tridhjetë vetë, e ta trembin ai s'kthehet, po shkon në mes si shigjetë. Ashtu dhe zemra ime, më lë këtu, tek jam, mua, vjen me vrap e me dëshirë aty, në viset e tua. • Ti Shqipëri, më ep nder, më ep emrin shqipëtar, zemrën ti ma gatove plot me dëshirë e me zjarr. • Tregomu dhe shqiptarët udhën e punës së mbarë, bashkomi, bëmi vëllezër edhe fjeshtë shqiptarë. Falmi, falmi Shqipërisë ditën e bardhë të lirisë, udhën e vëllazërisë, vahn e gjithë mirësisë. Nxirr të vërtetën në shesh, paskëtaj të mbretërojë, errësira të përndahet, gënjeshtra të pushojë. • Vashë bukuroshe e bariut, që vjen me llërë përveshur, me zemër të dëfryer e me buzëzë të qeshur… në sythit tënd shoh gazë…