Valet elektomagnetike

Valet elektromagnetike
Dukuria magjike e natyres
• Cfare jane valet elektromagnetike?
• Vetite e tyre
• Si ndahen ato?
• Rendesia e tyre ne jeten tone.
• Problemet qe mund te shkaktojne.
Pikat kyce qe do te mesojme:
• Vala elektromagnetike
eshte nje vale terthore.
• Ajo eshte nje vale me
energji elektromagnetike
qe rrezatohet nga
pershpejtimi ose lekundja e
ngarkeses elektrike dhe qe
perhapet ne boshllek ose
ne mjedis.
• Vala elektromagnetike
bene pjes ne spektrin
elektromagnetik
Cfare jane valet elektromagnetike?
• Qe vala te jete nje vale elektromagnetike duhet qe te plotesoj keto
kushte:
• Vala duhet qe te transmetoj energji.
• Duhet qe te jete nje vale terthore.
• Ne boslek duhet te perhapet me shpejtesin e drites 300.000.000 m/s
• Gjithasht valet mund te pasqyrohen,te perthyhen ose te shperhapen.
Vetite e vales elektromagnetike
• Valet espektrit
elektromagnetik ndahen
ne:
• Valet e radios
• Mikrovalet
• Rrezet infra te kuqe
• Drita e dukshme
• Rrezet ultravjollce
• Rrezet x
• Rrezet gama
Si ndahen valet elektromagnetike
Video……
• Valet e radios
Valet e radios jane valet me
gjatesi me te madhe ne
spektrin elektromagnetik.ato
perdoren kryesisht ne
komunikacion.Keto vale
emetohen nga nje
transmetues ato nuk jane
vale te demshme per trupin e
njeriut.perdoren kryesisht ne
telekomunikacion.
Valet e Radios
• Mikrovalet
mikrovalet gjene njeperdorim
shume te gjere ne jeten e
perditshme ato perdoren
ne gatim,komunikim dhe
komunikacionketo vale ne
nje intesitet shume te lart
mund te jene te demshme
per trupin e njeriut dhe
mund te shkaktojn djegje
Mikrovalet
• Rrezet infra te kuqe
Te gjitha objektet emetojne rrezatim infra te kuq.Keto rreze trregojne energjine termike te nje
trupi.Ato perdoren ne kamerat e siguris ne izolimet termike e tjer.
Rrezatimi infra I kuq mund te shkaktoj djegje te lekures e nese eshte ne distance te shkurter
dhe ne sasi te madhe.
Rrezet infra te kuqe
• Rrezet ultravjollce
nje pjes e rrezatimit djellor eshte
dhe rrezet ultravjollce .ato
jane rreze shume te
demshme mud te shkaktoj
djegje dhe kancer te lekures
dhe verbim.nje karakteristik e
tyre eshte se disa lende
kimike ndricojne kur
ekspozohen ndaj rrezeve
ultravjollce dhe perdoret per
shenjuesit e siguris dhe tubat
fluoreshent.
Rrezet ultravjollce
• Rrezet x
rrezet x kane aftesi qe te kalojne shume
lehte neindet dhe kokat e drupit te
njeriut.ato gjejne nje perdorim shume te
gjere ne mjekesi por ekspozimi I tepert
ndaj tyre mun te sjelle edhe
kancer.gjithashtu ato perdoren dhe ne
industri per te pare strukturat e
brendshme te ndertesave
Rrezet x
• Rrezet gama
Rrezet gama jane rreze
depertuese dhe mund te
demtojne qelizat e
gjalla.demtimi nga to mund
te shkaktoi edhe
mutacione.ato pedoren per
trajtimin e kancerit dhe
zterilizimin e istrumenteve
mjekesore.
Rrezet gama
Gjithashtu dhe drita e duksme bene pjes
ne spektrin elektromagnetik..ajo eshte
vala elektromagnetike e vetme qe
mund te kapet nga syri I njeiut.ne e
perdorim ate per te pare,gjithashtu ajo
perdoret dhe tek lazeratdhe fibrat
optike.|Drita mund te kapet dhe nga
sensoret dhe kamerat.kur I referohemi
dritez ne e perfytyrojme ate si nje
ngjyre te vetme por ajo ndahet ne shtat
ngjyra.
Drita e Dukshme
Si behet ndarja e ngjyrave te drits
Punoi:
-Dionis Hasanaj
-Blendi Muco
-Brikena Boduri
-Edison Alioti
-Anisa Mema klasa: xB
-Benard Aliu
Me rrespekt :
Fationa Cela
1 sur 15

Recommandé

Projekt Fizik - valet par
Projekt Fizik - valetProjekt Fizik - valet
Projekt Fizik - valetMarinela Abedini
18.9K vues20 diapositives
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme par
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshmeZbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshmeErhan Luma
23.4K vues19 diapositives
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme par
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme ornela rama
50.3K vues15 diapositives
Valet par
ValetValet
ValetAn An
48.5K vues20 diapositives
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike) par
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)Denisa Caushi
2K vues5 diapositives
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne) par
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Rexhino Kovaci
29.1K vues31 diapositives

Contenu connexe

Tendances

Ndotja nga Hidrokarburet par
Ndotja nga HidrokarburetNdotja nga Hidrokarburet
Ndotja nga Hidrokarburetarnoldbeqiri
5.9K vues69 diapositives
Hebrenjtë në Shqipëri par
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
39.1K vues13 diapositives
energjia par
energjia energjia
energjia ANA KOSHI
27.1K vues29 diapositives
turizmi ne shqiperi par
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi manomano46
16.1K vues8 diapositives
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore par
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
109.9K vues9 diapositives
Matematika ne jeten e perditshme par
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeAna Ana
150.8K vues15 diapositives

Tendances(20)

Ndotja nga Hidrokarburet par arnoldbeqiri
Ndotja nga HidrokarburetNdotja nga Hidrokarburet
Ndotja nga Hidrokarburet
arnoldbeqiri5.9K vues
Hebrenjtë në Shqipëri par DonikaLici
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
DonikaLici39.1K vues
energjia par ANA KOSHI
energjia energjia
energjia
ANA KOSHI27.1K vues
turizmi ne shqiperi par manomano46
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
manomano4616.1K vues
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore par Xheni Marku
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Xheni Marku109.9K vues
Matematika ne jeten e perditshme par Ana Ana
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshme
Ana Ana150.8K vues
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi par Marinela Abedini
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Marinela Abedini49.2K vues
Mutacionet gjenetike par amla hoxha
Mutacionet gjenetikeMutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetike
amla hoxha40.3K vues
Filozofia gjate shekullit XVII par Denisa Caushi
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
Denisa Caushi6.7K vues
Funksionet ne jeten e perditshme par matildad93
Funksionet ne jeten e perditshmeFunksionet ne jeten e perditshme
Funksionet ne jeten e perditshme
matildad9330K vues
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz) par Denisa Caushi
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Denisa Caushi7.7K vues
Energjia, llojet dhe perdorimi par BlerinaMuobega
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimi
BlerinaMuobega34.7K vues
Komunizmi ne shqiperi par Elton Gjoka
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperi
Elton Gjoka49.4K vues
Shqiperia -slide par Fre Nkly
Shqiperia -slideShqiperia -slide
Shqiperia -slide
Fre Nkly42.9K vues
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut par mikaela basha
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
mikaela basha38.4K vues

Similaire à Valet elektomagnetike

Spektri elektromagnetik: Fizike par
Spektri elektromagnetik: FizikeSpektri elektromagnetik: Fizike
Spektri elektromagnetik: Fizikebusinessforlife
1.8K vues21 diapositives
ZBATIMET E VALEVE par
ZBATIMET E VALEVEZBATIMET E VALEVE
ZBATIMET E VALEVEornela rama
5.9K vues9 diapositives
Elektrostatika par
ElektrostatikaElektrostatika
ElektrostatikaEgla Mërzheku
7.3K vues28 diapositives
Valet par
ValetValet
Valetornela rama
2.9K vues19 diapositives
zbatimet e elektricitetit par
zbatimet e elektricitetitzbatimet e elektricitetit
zbatimet e elektricitetitornela rama
2.7K vues14 diapositives
Rrezatimi berthamor.fizik par
Rrezatimi berthamor.fizikRrezatimi berthamor.fizik
Rrezatimi berthamor.fizikDaniela Muhaj
1.8K vues20 diapositives

Similaire à Valet elektomagnetike(11)

zbatimet e elektricitetit par ornela rama
zbatimet e elektricitetitzbatimet e elektricitetit
zbatimet e elektricitetit
ornela rama2.7K vues
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr... par Edward Newgate
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Edward Newgate37.8K vues
Fibrat optike , lazerat , magnetet ,elektromagnetet dhe perdorimi i tyre ne f... par xhessiana
Fibrat optike , lazerat , magnetet ,elektromagnetet dhe perdorimi i tyre ne f...Fibrat optike , lazerat , magnetet ,elektromagnetet dhe perdorimi i tyre ne f...
Fibrat optike , lazerat , magnetet ,elektromagnetet dhe perdorimi i tyre ne f...
xhessiana3.1K vues
Environmental and public health considerations par Bes Halimi
Environmental and public health considerationsEnvironmental and public health considerations
Environmental and public health considerations
Bes Halimi503 vues

Valet elektomagnetike

 • 2. • Cfare jane valet elektromagnetike? • Vetite e tyre • Si ndahen ato? • Rendesia e tyre ne jeten tone. • Problemet qe mund te shkaktojne. Pikat kyce qe do te mesojme:
 • 3. • Vala elektromagnetike eshte nje vale terthore. • Ajo eshte nje vale me energji elektromagnetike qe rrezatohet nga pershpejtimi ose lekundja e ngarkeses elektrike dhe qe perhapet ne boshllek ose ne mjedis. • Vala elektromagnetike bene pjes ne spektrin elektromagnetik Cfare jane valet elektromagnetike?
 • 4. • Qe vala te jete nje vale elektromagnetike duhet qe te plotesoj keto kushte: • Vala duhet qe te transmetoj energji. • Duhet qe te jete nje vale terthore. • Ne boslek duhet te perhapet me shpejtesin e drites 300.000.000 m/s • Gjithasht valet mund te pasqyrohen,te perthyhen ose te shperhapen. Vetite e vales elektromagnetike
 • 5. • Valet espektrit elektromagnetik ndahen ne: • Valet e radios • Mikrovalet • Rrezet infra te kuqe • Drita e dukshme • Rrezet ultravjollce • Rrezet x • Rrezet gama Si ndahen valet elektromagnetike
 • 7. • Valet e radios Valet e radios jane valet me gjatesi me te madhe ne spektrin elektromagnetik.ato perdoren kryesisht ne komunikacion.Keto vale emetohen nga nje transmetues ato nuk jane vale te demshme per trupin e njeriut.perdoren kryesisht ne telekomunikacion. Valet e Radios
 • 8. • Mikrovalet mikrovalet gjene njeperdorim shume te gjere ne jeten e perditshme ato perdoren ne gatim,komunikim dhe komunikacionketo vale ne nje intesitet shume te lart mund te jene te demshme per trupin e njeriut dhe mund te shkaktojn djegje Mikrovalet
 • 9. • Rrezet infra te kuqe Te gjitha objektet emetojne rrezatim infra te kuq.Keto rreze trregojne energjine termike te nje trupi.Ato perdoren ne kamerat e siguris ne izolimet termike e tjer. Rrezatimi infra I kuq mund te shkaktoj djegje te lekures e nese eshte ne distance te shkurter dhe ne sasi te madhe. Rrezet infra te kuqe
 • 10. • Rrezet ultravjollce nje pjes e rrezatimit djellor eshte dhe rrezet ultravjollce .ato jane rreze shume te demshme mud te shkaktoj djegje dhe kancer te lekures dhe verbim.nje karakteristik e tyre eshte se disa lende kimike ndricojne kur ekspozohen ndaj rrezeve ultravjollce dhe perdoret per shenjuesit e siguris dhe tubat fluoreshent. Rrezet ultravjollce
 • 11. • Rrezet x rrezet x kane aftesi qe te kalojne shume lehte neindet dhe kokat e drupit te njeriut.ato gjejne nje perdorim shume te gjere ne mjekesi por ekspozimi I tepert ndaj tyre mun te sjelle edhe kancer.gjithashtu ato perdoren dhe ne industri per te pare strukturat e brendshme te ndertesave Rrezet x
 • 12. • Rrezet gama Rrezet gama jane rreze depertuese dhe mund te demtojne qelizat e gjalla.demtimi nga to mund te shkaktoi edhe mutacione.ato pedoren per trajtimin e kancerit dhe zterilizimin e istrumenteve mjekesore. Rrezet gama
 • 13. Gjithashtu dhe drita e duksme bene pjes ne spektrin elektromagnetik..ajo eshte vala elektromagnetike e vetme qe mund te kapet nga syri I njeiut.ne e perdorim ate per te pare,gjithashtu ajo perdoret dhe tek lazeratdhe fibrat optike.|Drita mund te kapet dhe nga sensoret dhe kamerat.kur I referohemi dritez ne e perfytyrojme ate si nje ngjyre te vetme por ajo ndahet ne shtat ngjyra. Drita e Dukshme
 • 14. Si behet ndarja e ngjyrave te drits
 • 15. Punoi: -Dionis Hasanaj -Blendi Muco -Brikena Boduri -Edison Alioti -Anisa Mema klasa: xB -Benard Aliu Me rrespekt : Fationa Cela