Projektkevi1

Historiku I Kompjuterit
Kompjuteri është një makinë llogaritëse e sofistikuar.
Zanafillën e saj historia e makinave llogaritëse e ka
kohë më parë. Si datë fillimi të shpikjes së
kompjuterave mund të përmendim vitin 1673.
Në këtë vit matematikani i njohur Leibnic i shtyrë nga
nevojat e atëhershme ushtarake arriti të ndërtojë një
makinë të sofistikuar për atë kohë që u quajt
arifmometër.
Arifmometri ishte një makinë mekanike që bënte të
mundur kryerjen e katër veprimeve bazë të
matematikës dhe u përdor në shekullin XIX në fushën e
artilerisë për llogaritjet balistike.
Do të duheshin shumë vite e përpjekje për t’ju afruar
koncepteve të sotme të kompjuterit dhe për të
ndërtuar një makinë të tillë elektronike si ajo që
përdorim ne sot.
Vitet 1940-‘50. Kostoja e kompjuterave dhe
përmasat e tyre ishin gjigante. Komjuteri
kushtonte dhjetëra mijëra dollarë dhe zinte
volumin e dhomave të tëra të mbushura me
pajisje elektrike e mekanike. Perveç kësaj
duheshin një numër i madh njerëzish të
kualifikuar për vënien në përdorim,
mirëmbajtjen e remontin e tij. Viti 1949 Në
këtë vit u shpik tranzistori i parë. Kjo pajisje
zëvendësoi llampat elektronike në dy
drejtime. Së pari përmasat dhe
qëndrueshmëria në punë e tranzistorit
zvogëluan shumë përmasat e kompjuterave.
Së dyti, konsumi i energjisë është dhjetra herë
më i vogël. Kjo bëri të mundur uljen e kostove
dhe hapjen e perspektivave të reja në
vazhdim.
Viti 1960 Deri në këtë vit çdo tranzistor prodhohej e
montohej në skemën elektronike më vete. Kjo kerkonte
një punë të madhe, (mikroprocesori ose truri i
kompjuterit të sotëm përmban deri ne 5 milionë
tranzistorë). Në këtë vit u shpikën skemat integrale që
lehtësuan prodhimin e kompjuterave. Prodhimi i qarqeve
të integruar të cilët përmbajnë në vetvete mijëra e
miliona tranzistorë, jo vetëm zvogëloi si përmasat e
paisjes ashtu edhe konsumin e energjisë, por i dha një
hov të madh teknologjisë së zhvillimit të paisjeve të
ndryshme duke bërë të mundur komandimin e shumë
proçeseve teknologjike. Ky vit shënon datëlindjen e
minikompjuterit të parë. Ai kishte përmasat e një
frigoriferi dhe kushtonte 20 mijë $.
Viti 1970 Firma e re INTEL nxorri në shitje kompjuterin e parë
të ndërtuar në bazë të skemave integrale. Gjithashtu në këtë
vit po prej saj dolën në treg skemat e integruara të kujtesave,
(të cilat u dhanë mundësi përdoruesve të përmirësojnë të
dhënat e kompjuterave të tyre në kushte jo industriale). Viti
1970 shënon datën në të cilën inxhinieri Hoff po i firmës
INTEL (firmë e cila në kohën tonë është prodhuesja më e
madhe e mikroproçesorëve për PC), ndërtoi një skemë të
integruar e cila për nga vetitë i ngjante trurit (CPU) të
kompjuterave të mëdhenj. Ky ishte proçesori i parë me emrin
INTEL-4004. Viti 1975 Me kalimin e viteve me radhë dolën
proçesorët INTEL-8008, INTEL-8080 të cilët ishin më të shpejtë
e më të fuqishëm. Viti ’75 nxorri në treg kompjuterin e parë
komercial Altair 8800, me proçesor INTEL-8080, i cili
kushtonte rreth 5000 $ pa ekran dhe pa tastjerë, me memorje
256 Kb. Që muajt e parë u shiten disa mijëra ekzemplarë.
Njerëzit i blenin Altair 8800, i pajisnin me ekrane, tastjera e
blloqe shtesë kujtese. Në fund të vitit 1975 Bill Gates (krijuesi
i famshëm i Microsoft) i sapo dalë nga dyert e universitetit
shpiku gjuhën BASIC që lehtësonte komunikimin e njeriut me
kompjuterin. Paralelisht dolën programe ndihmëse që krijonin
lehtësira në shkrimin e teksteve (WordStar), përpunimin e të
dhënave financiare (VisiCalc) etj.
Viti 1981 Doli ne treg IBM PC (PC-Personal Computer)
i parë. Falë lirisë që i dha kjo firme departamentit të
PC për të punuar me blloqe të firmave e prodhimeve
të tjera. Një faktor tjetër që ndihmoi në zhvillimin e
shpejtë të kompjuterave IBM PC ishte mungesa e
sekretit dhe mënyra e ndërtimit të tyre. Çdo
përdorues me fantazi mund të ndërtonte një pjesë të
përmirësuar të kompjuterit dhe ta vendoste atë direkt
në skemën mëmë pa patur asnjë vështirësi (nga
mënyra e ndërtimit me blloqe e kompjuterit.) NE
DITET TONA Në kohën e sotme falë zhvillimit të
vrullshëm të elektronikës, komjuterat kane ndryshuar
shumë nga ato të disa viteve më parë dhe vazhdojnë
të ndryshojnë. Sot kompjuterat janë të pajisur me
mikroprocesorë të shpejtë, kujtesa të mëdha e pajisje
ndihmëse për përpunimin e zërit e të figurës
(Multimedia).
Punoi :Kevi Metalla
1 sur 7

Recommandé

Bekliprojekt1 par
Bekliprojekt1Bekliprojekt1
Bekliprojekt1Dorjan Collaku
462 vues7 diapositives
Historiku_i_kompjuterëve par
Historiku_i_kompjuterëveHistoriku_i_kompjuterëve
Historiku_i_kompjuterëveAbazmemeti
902 vues5 diapositives
L02 kompjuteri200 par
L02 kompjuteri200L02 kompjuteri200
L02 kompjuteri200stiunada
615 vues48 diapositives
Evolimi i kompjuterit power point presantation erson halili par
Evolimi i kompjuterit power point presantation erson haliliEvolimi i kompjuterit power point presantation erson halili
Evolimi i kompjuterit power point presantation erson haliliErson Halili
4.7K vues21 diapositives
Teknologjia kompjuteri par
Teknologjia kompjuteriTeknologjia kompjuteri
Teknologjia kompjuteriOlt Shala
1.8K vues12 diapositives
Histori dhe zhvillimi i kompjuterave par
Histori dhe zhvillimi i kompjuteraveHistori dhe zhvillimi i kompjuterave
Histori dhe zhvillimi i kompjuteraveEGLI TAFA
12.8K vues16 diapositives

Contenu connexe

En vedette

Electrical maintenance par
Electrical maintenanceElectrical maintenance
Electrical maintenanceKiran Kulkarni
4K vues10 diapositives
Instalime elektrike par
Instalime elektrikeInstalime elektrike
Instalime elektrikeXhelal Bislimi
38.1K vues233 diapositives
kompjuteri par
kompjuterikompjuteri
kompjuterikamila zerellari
15.3K vues14 diapositives
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT par
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMITTEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMITornela rama
29.6K vues10 diapositives
Projekt Per lenden Informatike Viti 1 par
Projekt Per lenden Informatike Viti 1 Projekt Per lenden Informatike Viti 1
Projekt Per lenden Informatike Viti 1 dritispahiu
38.1K vues33 diapositives
projekt ne informatike par
projekt ne informatikeprojekt ne informatike
projekt ne informatikekoralda
30K vues27 diapositives

En vedette(6)

TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT par ornela rama
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMITTEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT
ornela rama29.6K vues
Projekt Per lenden Informatike Viti 1 par dritispahiu
Projekt Per lenden Informatike Viti 1 Projekt Per lenden Informatike Viti 1
Projekt Per lenden Informatike Viti 1
dritispahiu38.1K vues
projekt ne informatike par koralda
projekt ne informatikeprojekt ne informatike
projekt ne informatike
koralda30K vues

Similaire à Projektkevi1

PROJEKT: TE REJAT NE FUSHEN E TIK-UT par
PROJEKT: TE REJAT NE FUSHEN E TIK-UTPROJEKT: TE REJAT NE FUSHEN E TIK-UT
PROJEKT: TE REJAT NE FUSHEN E TIK-UTKleaHaka
347 vues9 diapositives
Bazat e kompjuterit par
Bazat e kompjuterit Bazat e kompjuterit
Bazat e kompjuterit Klodjan Hoxha
3.9K vues13 diapositives
Leksione - Njohuri - Informatike par
Leksione - Njohuri - InformatikeLeksione - Njohuri - Informatike
Leksione - Njohuri - Informatikeschizoidal
3.5K vues4 diapositives
Ligjerata 1 par
Ligjerata 1Ligjerata 1
Ligjerata 1ilir 1122
1.4K vues26 diapositives
Ligjerata 1 par
Ligjerata 1Ligjerata 1
Ligjerata 1Ferdi Nuredini
2.2K vues26 diapositives
Teknologji kompjuteri par
Teknologji kompjuteriTeknologji kompjuteri
Teknologji kompjuteriFlorentinaQenaj
379 vues12 diapositives

Similaire à Projektkevi1(12)

Projektkevi1

  • 2. Kompjuteri është një makinë llogaritëse e sofistikuar. Zanafillën e saj historia e makinave llogaritëse e ka kohë më parë. Si datë fillimi të shpikjes së kompjuterave mund të përmendim vitin 1673. Në këtë vit matematikani i njohur Leibnic i shtyrë nga nevojat e atëhershme ushtarake arriti të ndërtojë një makinë të sofistikuar për atë kohë që u quajt arifmometër. Arifmometri ishte një makinë mekanike që bënte të mundur kryerjen e katër veprimeve bazë të matematikës dhe u përdor në shekullin XIX në fushën e artilerisë për llogaritjet balistike. Do të duheshin shumë vite e përpjekje për t’ju afruar koncepteve të sotme të kompjuterit dhe për të ndërtuar një makinë të tillë elektronike si ajo që përdorim ne sot.
  • 3. Vitet 1940-‘50. Kostoja e kompjuterave dhe përmasat e tyre ishin gjigante. Komjuteri kushtonte dhjetëra mijëra dollarë dhe zinte volumin e dhomave të tëra të mbushura me pajisje elektrike e mekanike. Perveç kësaj duheshin një numër i madh njerëzish të kualifikuar për vënien në përdorim, mirëmbajtjen e remontin e tij. Viti 1949 Në këtë vit u shpik tranzistori i parë. Kjo pajisje zëvendësoi llampat elektronike në dy drejtime. Së pari përmasat dhe qëndrueshmëria në punë e tranzistorit zvogëluan shumë përmasat e kompjuterave. Së dyti, konsumi i energjisë është dhjetra herë më i vogël. Kjo bëri të mundur uljen e kostove dhe hapjen e perspektivave të reja në vazhdim.
  • 4. Viti 1960 Deri në këtë vit çdo tranzistor prodhohej e montohej në skemën elektronike më vete. Kjo kerkonte një punë të madhe, (mikroprocesori ose truri i kompjuterit të sotëm përmban deri ne 5 milionë tranzistorë). Në këtë vit u shpikën skemat integrale që lehtësuan prodhimin e kompjuterave. Prodhimi i qarqeve të integruar të cilët përmbajnë në vetvete mijëra e miliona tranzistorë, jo vetëm zvogëloi si përmasat e paisjes ashtu edhe konsumin e energjisë, por i dha një hov të madh teknologjisë së zhvillimit të paisjeve të ndryshme duke bërë të mundur komandimin e shumë proçeseve teknologjike. Ky vit shënon datëlindjen e minikompjuterit të parë. Ai kishte përmasat e një frigoriferi dhe kushtonte 20 mijë $.
  • 5. Viti 1970 Firma e re INTEL nxorri në shitje kompjuterin e parë të ndërtuar në bazë të skemave integrale. Gjithashtu në këtë vit po prej saj dolën në treg skemat e integruara të kujtesave, (të cilat u dhanë mundësi përdoruesve të përmirësojnë të dhënat e kompjuterave të tyre në kushte jo industriale). Viti 1970 shënon datën në të cilën inxhinieri Hoff po i firmës INTEL (firmë e cila në kohën tonë është prodhuesja më e madhe e mikroproçesorëve për PC), ndërtoi një skemë të integruar e cila për nga vetitë i ngjante trurit (CPU) të kompjuterave të mëdhenj. Ky ishte proçesori i parë me emrin INTEL-4004. Viti 1975 Me kalimin e viteve me radhë dolën proçesorët INTEL-8008, INTEL-8080 të cilët ishin më të shpejtë e më të fuqishëm. Viti ’75 nxorri në treg kompjuterin e parë komercial Altair 8800, me proçesor INTEL-8080, i cili kushtonte rreth 5000 $ pa ekran dhe pa tastjerë, me memorje 256 Kb. Që muajt e parë u shiten disa mijëra ekzemplarë. Njerëzit i blenin Altair 8800, i pajisnin me ekrane, tastjera e blloqe shtesë kujtese. Në fund të vitit 1975 Bill Gates (krijuesi i famshëm i Microsoft) i sapo dalë nga dyert e universitetit shpiku gjuhën BASIC që lehtësonte komunikimin e njeriut me kompjuterin. Paralelisht dolën programe ndihmëse që krijonin lehtësira në shkrimin e teksteve (WordStar), përpunimin e të dhënave financiare (VisiCalc) etj.
  • 6. Viti 1981 Doli ne treg IBM PC (PC-Personal Computer) i parë. Falë lirisë që i dha kjo firme departamentit të PC për të punuar me blloqe të firmave e prodhimeve të tjera. Një faktor tjetër që ndihmoi në zhvillimin e shpejtë të kompjuterave IBM PC ishte mungesa e sekretit dhe mënyra e ndërtimit të tyre. Çdo përdorues me fantazi mund të ndërtonte një pjesë të përmirësuar të kompjuterit dhe ta vendoste atë direkt në skemën mëmë pa patur asnjë vështirësi (nga mënyra e ndërtimit me blloqe e kompjuterit.) NE DITET TONA Në kohën e sotme falë zhvillimit të vrullshëm të elektronikës, komjuterat kane ndryshuar shumë nga ato të disa viteve më parë dhe vazhdojnë të ndryshojnë. Sot kompjuterat janë të pajisur me mikroprocesorë të shpejtë, kujtesa të mëdha e pajisje ndihmëse për përpunimin e zërit e të figurës (Multimedia).