Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Deliblatska pescara

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
Zemljiste Tanja Gagić
Zemljiste Tanja Gagić
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 26 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (20)

Les utilisateurs ont également aimé (20)

Publicité

Similaire à Deliblatska pescara (20)

Publicité

Plus récents (20)

Deliblatska pescara

 1. 1. EVROPSKA SAHARA
 2. 2. Deliblatska pescara ili Banatski pesak, je pescara u Evropi koja se nalazi u jugoistocnom delu Vojvodine tj. u Banatu. Ova prostrana oblast povrsine od oko 300km², cije su glavne pescane mase elipsoidnog oblika okruzene su plodnim lesnim poljoprivrednim povrsinama.
 3. 3.  Nastala je tokom ledenog doba od moćnih naslaga eolskog silikatno-karbonatnog peska. U savremenom periodu vetar Košava oblikovao je izražen dinski reljef, čije su nadmorske visine između 70 i 200 metara. Umereno kontinentalna klima, odsustvo površinskih vodotokova i peščana zemljišta uslovila su osobene životne zajednice, koje su izdvojene u posebnu biljno-geografsku oblast.
 4. 4. Ovaj spomenik istorije prirode Panonske nizije jedno je od retkih pribezista za mnoge specificne vrste flore I faune, tj. prirodnih retkosti.
 5. 5. Vegetacija:  Bogatstvo flore ovog podrucja, ogleda se u postojanju 900 vrsta visih biljaka od kojih su mnoge retkosti.  Deliblastka pescara je u vegetacijskom smislu mesavina stepe i sumo-stepe, koju odlikuje mozaik travnih, zbunastih i sumskih stanista.  Jedino se ovde, u odnosu na celu Srbiju nalaze:
 6. 6. Zivi svet Deliblatske pescare: Banatski bozur
 7. 7. Pancicev pelen
 8. 8. Degenova kockavica
 9. 9. Svoje staniste ovde naslo je i 20 vrsta orhideja
 10. 10. Zbog prisustva velikog broja ptica, od kojih su mnoge retke i ugrozene, ovo podrucje je uvrsceno u najznacajnija stanista ptica u Evropi. Ovde su zastupljene ugrozene vrste ptica grabljibavaca kao sto su:
 11. 11. Banatski soko
 12. 12. Orao krstas
 13. 13. Orao kliktas
 14. 14. Od zivotinjskog zarstva pescare izdvajamo: vuka jelena
 15. 15. Srnu i divlju svinju
 16. 16.  Prirodne karakteristike i jedinstvenost ovog kraja cine ga pogodnim za rekreaciju, lov i ribolov, nauticki turizam, a pre svega za ekoloski turizam. U cilju zastite ovog prostora Deliblatska pescara je proglasena za specijalni rezarvat prirode.  Od 2002. god. Deliblatska pescara nalazi se na preliminarnoj listi Uneska kao podrucje izuzetnih prirodnih vrednosti.
 17. 17. Loviste: Loviste Deliblatska pescara nalazi se na povrsini od 33610 hektara. Nalazi se u okviru javnog preduzeca Vojvodinesume. Labudovo okno je deo lovista gde se love divlje patke i guske.
 18. 18. Zanimljivosti:  Najveci deo radnje filma “Ko to tamo peva” sniman je na Deliblatskoj pescari.  Tu je sniman I film “Boj na Kosovu”.  Deliblatska pescara je tradicionalno i destinacija pcelara iz cele Srbije.

×