Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

овчарско кабларска клисура

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
Deliblatska pescara
Deliblatska pescara
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 14 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (20)

Les utilisateurs ont également aimé (17)

Publicité

Similaire à овчарско кабларска клисура (20)

Publicité

Plus récents (20)

овчарско кабларска клисура

  1. 1. *Kлисура је смештена између планина Овчар и Каблар на западу Србије. *Дужина јој је 20 км са највећом дубином од 710м, а удаљена је 18км од Чачка. *Налази се у појасу умерено континенталне климе. *Укљештена је меандрима Западне Мораве. *Она је под заштитом државе као предео изузетних одлика прве категорије. *Овчарско-кабларска клисура је најживописнија клисура Србије.
  2. 2. *Преко 60% површине користи се за разне пољопривредне активности тако да су и флора и фауна условљене гајеним културама и животињама. *Остатак слободне површине чине углавном континенталне листопадне шуме са пропланцима са добром травнатом покривеношћу. *Четинари су унешени на обронке Овчара и Каблара вештачким пошумљивањем. *Постоји и неколико барских вегетација у приобаљу Западне Мораве. * Јако је развијена херпето фауна (гуштери, водоземци) поготово у кршевитом делу клисуре. БИЉНИ СВЕТ
  3. 3. *Од листопадног дрвећа преовлађују и храст, граб, буква, јасика, топола... Јасен Липа Клен Граб
  4. 4. * Ово је ендемични звончац изузетне лепоте, израстао на простору од само једног квадратног километра на Каблару, у близини манастира Никоље, а цела популација има нешто мање од 2.000 примерака. Кабларски звончац Ендемична врста
  5. 5. *Ова клисура се такође сматра и орнитолошким парком. Веома је богата животињским светом. Л а с и ц а Од високе дивљачи заступљене су: Јазавац ДИВЉА СВИЊА СРНА Најмасовније ниске животиње су зец, лисица, куна, твор..
  6. 6. *Река Морава преграђена је бранама па је формирано једно вештачко језеро – Међувршје, на излазу из клисуре. Погодно је за риболов, пливање и вожњу чамцем. *Међувршје је највеће вештачко језеро на Западној Морави. У близини је Овчар бање и Овчарско-кабларског језера. *Од фауне доминирају шарани, а од птица ту су мочварице (роде, гњурци, велики корморани).
  7. 7. *Овчарско-Кабларска клисура препознатљива је по природним лепотама, али и по својим културно- историјским споменицима. *Клисуру још називају Српска Света Гора јер је обогаћује 10 манастира. *Постоје и веома ретки минерални извори. Они са лековитим својствима пружају основ за развој здравствено- лечилишног и рекреативног туризма. У експолоатацији су минерлне воде на теритирији три бање: Овчар Бања, Горња Трепча и Слатинска бања.
  8. 8. Тодор Туцаков VIII4
  9. 9. -Овчарско-кабларска клисура (20 км дуга са највечом дубином од 710м) је смештена између планина Овчар и Каблар на западу србије -Смештена је у појасу умерено континенталне климе. -Има развијену херпето фауну(гуштери и водоземци). Овчарско-Кабларска клисура препознатљива је по природним лепотама, али и по својим културно-историјским споменицима. - Od šumskog drveća preovlađuju: hrast, grab, bukva, jasen, jasika, klen, lipa, topola Od visoke divljači zastupljena je srna i divlja svinja, najmasovniji niski sisari su: zec, lisica, kuna, lasica, tvor, jazavac itd.

×