Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
Breu resum del
MOVIMENT OBRER
Males condicions de treball
Treball infantil. Habitual a
partir dels vuit anys.
Llargs horaris, feina
dura, sous baixos...
Primeres protestes: el
ludisme
Els obrers destrueixen les
màquines, a qui acusen de
les seves males condicions
de vida i t...
Socialisme i anarquisme
Ideologies que apareixen al llarg del segle XIX.
Defensen els drets dels treballadors.
Critique...
El socialisme utòpic
Critica la propietat privada, l’explotació dels obrers i la
concentració de la riquesa en poques man...
El socialisme utòpic: Fourier.
Proposa la creació de falansteris.
Comunitats on viurien unes 1600 persones. Tots són
cop...
El socialisme utòpic: Cabet.
Cabet va proposar la creació d’Icària, una nova societat
basada en els principis del sociali...
El socialisme utòpic: Owen.
Robert Owen fou un empresari que va posar en pràctica les idees
utòpiques a les seves fàbriqu...
El marxisme o socialisme
científic
Formulat per Karl Marx i Friederich Engels.
Creuen que el proletariat s’ha d’organitz...
El marxisme: anàlisi del
passat.
MODE DE PRODUCCIÓ ESCLAVISTA
MODE DE PRODUCCIÓ FEUDAL
MODE DE PRODUCCIÓ CAPITALISTA
MODE ...
El marxisme: crítica del
present.
Marx i Engels denuncien la propietat privada dels mitjans de
producció com el problema ...
El marxisme: proposta de
futur.
REVOLUCIÓ OBRERA
DICTADURA DEL PROLETARIAT
SOCIETAT SENSE CLASSES O COMUNISTA
Marx creia q...
ANARQUISME O SOCIALISME
LLIBERTARI
Els primers ideòlegs de l’anarquisme són Joseph Proudhon i
Mikhaïl Bakunin.
L’objecti...
PRIMERES ORGANITZACIONS
OBRERES
1820 – 1830: Els obrers veuen que el luddisme no serveix de res.
Apareixen les primeres A...
LA PRIMERA INTERNACIONAL
(AIT)
És un intent d’unir a socialistes i anarquistes en una organització.
1864: L’any 1864 es ...
EVOLUCIÓ DEL MOVIMENT OBRER
(1875 – 1914)
Divisió de l’anarquisme entre anarcocomunisme i
anarcosindicalisme.
Els anarco...
EVOLUCIÓ DEL MOVIMENT OBRER
LA SEGONA INTERNACIONAL (1889)
Formada exclusivament per partits socialistes.
Alguns partits...
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

El moviment obrer

587 vues

Publié le

Breu resum de les principals ideologies i organitzacions del moviment obrer al segle XIX

Publié dans : Formation
 • Soyez le premier à commenter

 • Soyez le premier à aimer ceci

El moviment obrer

 1. 1. Breu resum del MOVIMENT OBRER
 2. 2. Males condicions de treball Treball infantil. Habitual a partir dels vuit anys. Llargs horaris, feina dura, sous baixos...
 3. 3. Primeres protestes: el ludisme Els obrers destrueixen les màquines, a qui acusen de les seves males condicions de vida i treball.
 4. 4. Socialisme i anarquisme Ideologies que apareixen al llarg del segle XIX. Defensen els drets dels treballadors. Critiquen la propietat privada i la concentració de la riquesa en poques mans. Proposen un nou model econòmic i social basat en una societat sense classes socials.
 5. 5. El socialisme utòpic Critica la propietat privada, l’explotació dels obrers i la concentració de la riquesa en poques mans. Proposen com a solució un nou model social basat en la propietat col·lectiva, drets bàsics i sistemes democràtics. Creuen que s’arribarà al socialisme perquè la gent s’adonarà que el capitalisme no és bo. Creuen en la fraternitat humana. Principals ideòlegs: Charles Fourier, Étienne Cabet, Robert Owen.
 6. 6. El socialisme utòpic: Fourier. Proposa la creació de falansteris. Comunitats on viurien unes 1600 persones. Tots són copropietaris dels mitjans de producció. Charles Fourier (1776 – 1837)
 7. 7. El socialisme utòpic: Cabet. Cabet va proposar la creació d’Icària, una nova societat basada en els principis del socialisme utòpic. Als Estats Units va fundar-se algunes societats icarianes entre 1848 i 1898. Étienne Cabet (1788 – 1856) Placa en record de la colònia d’Icària – Speranza,Califòrnia, EUA. (1881 – 1886)
 8. 8. El socialisme utòpic: Owen. Robert Owen fou un empresari que va posar en pràctica les idees utòpiques a les seves fàbriques. Defensava la propietat cooperativa. New Harmony, Indiana, EUA. (1838) Robert Owen (1771 – 1858)
 9. 9. El marxisme o socialisme científic Formulat per Karl Marx i Friederich Engels. Creuen que el proletariat s’ha d’organitzar políticament per acabar amb el capitalisme. (Partits i sindicats). L’objectiu dels socialistes és la societat sense classes. El mitjà per fer-ho, la revolució. Els socialistes participen a les eleccions però no descarten l’ús de la violència revolucionària si no és possible. Obres més importants: El manifest comunista (1848) El Capital (1867)
 10. 10. El marxisme: anàlisi del passat. MODE DE PRODUCCIÓ ESCLAVISTA MODE DE PRODUCCIÓ FEUDAL MODE DE PRODUCCIÓ CAPITALISTA MODE DE PRODUCCIÓ SOCIALISTA Fi de l’imperi romà (476 d.C) Revolució francesa (1789) Revolució obrera (?) FETS HISTÒRICS Descobriment d’Amèrica (1492)
 11. 11. El marxisme: crítica del present. Marx i Engels denuncien la propietat privada dels mitjans de producció com el problema principal del capitalisme. Denuncien que els empresaris es queden la plusvàlua de la feina dels treballadors. Karl Marx (1818 – 1883) Friederich Engels (1820 – 1895) Tot allò produït pels treballadors més enllà del que és socialment necessari.
 12. 12. El marxisme: proposta de futur. REVOLUCIÓ OBRERA DICTADURA DEL PROLETARIAT SOCIETAT SENSE CLASSES O COMUNISTA Marx creia que seria en un país industrialitzat Provisional, per establir les bases de la nova societat Fi de la propietat privada i desaparició de les classes socials
 13. 13. ANARQUISME O SOCIALISME LLIBERTARI Els primers ideòlegs de l’anarquisme són Joseph Proudhon i Mikhaïl Bakunin. L’objectiu de l’anarquisme és la societat sense classes. Creuen que els estats s’han de destruir, no transformar. No creuen en els partits polítics, només en els sindicats. Defensen que la propietat ha de ser col·lectiva, de tots els treballadors.
 14. 14. PRIMERES ORGANITZACIONS OBRERES 1820 – 1830: Els obrers veuen que el luddisme no serveix de res. Apareixen les primeres Associacions de Socors Mutu. c.1825: Primers sindicats. Apareixen les Trade Union a Anglaterra. El primer sindicat a Espanya serà l’Associació de Teixidors de Barcelona (1840). 1842: Primer projecte polític dels obrers, el Cartisme, amb demandes polítiques a banda de les laborals.
 15. 15. LA PRIMERA INTERNACIONAL (AIT) És un intent d’unir a socialistes i anarquistes en una organització. 1864: L’any 1864 es crea a Londres l’Associació Internacional de Treballadors. Karl Marx serà el primer president. Objectius: Conquerir el poder polític i implantar el socialisme. Demandes: Reducció de la jornada laboral, supressió del treball infantil, socialització dels mitjans de producció, ús de la vaga. Problema: Enfrontament entre Marx i Bakunin. Conseqüències: Trencament de l’AIT el 1872.
 16. 16. EVOLUCIÓ DEL MOVIMENT OBRER (1875 – 1914) Divisió de l’anarquisme entre anarcocomunisme i anarcosindicalisme. Els anarcocomunistes opten per atemptar contra qualsevol símbol d’autoritat i la “propaganda pel fet. Els anarcosindicalistes opten per la vaga general i l’acció directa. Assassinat de McKinley, president dels EUA, 1901 Creació de la CNT a Espanya, 1910.
 17. 17. EVOLUCIÓ DEL MOVIMENT OBRER LA SEGONA INTERNACIONAL (1889) Formada exclusivament per partits socialistes. Alguns partits importants: SPD, Partit Socialdemòcrata Alemany (Alemanya,1875) PSOE, Partido Socialista Obrero Español (Espanya,1879) Partit Laborista (Regne Unit, 1900) Creació dels símbols del moviment obrer: 1r de Maig, Dia Internacional dels Treballadors. La Internacional

×