Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.

Indija

6 722 vues

Publié le

Publié dans : Formation
 • Sex in your area is here: ❶❶❶ http://bit.ly/2F4cEJi ❶❶❶
     Répondre 
  Voulez-vous vraiment ?  Oui  Non
  Votre message apparaîtra ici
 • Dating direct: ❶❶❶ http://bit.ly/2F4cEJi ❶❶❶
     Répondre 
  Voulez-vous vraiment ?  Oui  Non
  Votre message apparaîtra ici

Indija

 1. 1. INDIJA 12. studeni 2010.
 2. 2. Karta Indije.
 3. 3. Predsjednik- - Pratibha Patil Neovisnost od Ujedinjenog Kraljevstva 15.kolovoza.1947. Zastava Indije
 4. 4. Površina 7.po veličini Ukupno 3.287.590km2 Vode-9,5% Stanovništvo 2.po veličini ukupno(2006) 1.095.351.995. Gustoća 333,2/km2 Valuta-indijska rupija (100 paisea) Vremenska zona-UTC +5.30
 5. 5. Himna-Jana Gana Mana Glavni grad-New Delhi Službeni jezici-hindi,engleski,urdski,bengalski,maratski,teluški,tamilski,biharski,gudžaratski,kanarski,i još oko 200 jezika Vjere-hinduizam,islam,budizam,kršćanstvo,sikhizam Sikhizam-je je religija nastala u Indiji u kontekstu sukoba doktrine hinduizma i islama. Pripadnici ove vjere se zovu siki (ili sikhi ). Riječ sikh na punjabi jeziku znači „učenik“.
 6. 6. New Delhi je glavni grad Indije.
 7. 7. Amritsar Taj Mahal
 8. 8. Indija je upravno podijeljena na 28 saveznih država, 6 saveznih teritorija, dok glavni grad New Delhi ima poseban status.
 9. 9. Nekoliko saveznih država Indije. 6.Goa 7.Gujarat 25.Tripura 4.Bihar 3.Assam 13.Kerala
 10. 10. Najveći indijski grad i luka je Bombay,s više od 8 milijuna stanovnika.Bombay je glavni grad zapadne pokrajine Maharashtra i glavna luka za trgovinu sa Zapada.Sagrađen je na otoku,a na istočnoj strani je veličanstevena prirodna luka.U okolici grada uzgaja se pamuk.Bombay je najveće središte pamučne industrije u zemlji.Polovica stanovnika Bombaya zaposleno je u tekstilnoj industriji. BOMBAY
 11. 11. Republika Indija , koja je smještena u Južnoj Aziji i pokriva veći dio Indijanskog pod kontinenta,ona je druga najmnogoljudnija država na svijetu, s više od milijardu stanovnika, koji govore više od sto različitih jezika.
 12. 12. Indija graniči s Bangladešom, Mianmarom,Kinom,Butanom, Nepalom i Pakistanom, a na jugu je oplakuje Indijanskim oceanom, gdje ima susjede Sri Lanku i Maldive. Najveća gradska područja su Mumbai na jugozapadu i Calcutta na rijeci Ganges.
 13. 13. Indija se može podijeliti na 4 glavne regije : Himalaja,riječno-ravničarski dio,Dekan i Istočni i Zapadni Gati.
 14. 14. HIMALAJA-To je najviši planinski sistem na svijetu.Najviši vrh je Mont Everest (8848),a za njim dolaze Kancendzunga i K2.Na Himalaji se nalazi više od 30 vrhova preko 7620m nadmorske visine.
 15. 15. RIJEČNO-RAVNIČARSKI DIO-Južno i paralelno od Himalaja prostire se sjeverni riječno-ravničarski dio.Tu su nizine kroz koje protječu velike rijeke Ind,Gang i Bramaputra.Taj najplodniji dio Indije se širi od granica sa Pakistanom do granica sa Bangladešom.
 16. 16. DEKAN-je ogromna visoravankoja zahvaća veći dio Indijanskog poluotoka.Dekan je uglavnom stjenovit i neravan. GATI-istočni i zapadni Gati su planinski lanci.
 17. 17. Istočni Gati Središnja pobrđa i visoravan Dekan
 18. 18. Karta brdovitih regija u Indiji.
 19. 19. Indija se dijeli na sedam zemljopisnih regija. One su Sjeverne planine koje uključuju Himalaje i sjeveroistočne planinske lance. Indogangeska ravan Pustinja Thar Središnja pobrđa i visoravan Dekan Istočna obala Zapadna obala Granična mora i otoci
 20. 20. Indogangeska ravan Pustinja Thar
 21. 21. Indija ima nekoliko većih planinskih lanaca čiji se vrhovi nalaze iznad 1.000 m. Himalaje su jedini planinski lanci koji imaju snijegom prekrivene vrhove. Ti lanci su: Istočni Gati Himalaje Patkai Vindhyas
 22. 22. POVIJEST Prva kultura Indije razvila se u dolini rijeke Ind.Kulture Inda su gradile gradove od opeke.Ti su gradovi imali kanalizacijski sustav i široke ulice.Narod koji je ondje živio nazivao se Dravidi,a bio je tamne puti,te se bavio sa poljodjelstvom i obrtom.Poznavali su pismo koje još da danas nije odgonetnuto.
 23. 23. Najveći gradovi bili su Harapa i Mohenjo daro.U Indiji su se oko 1400.g.pr.Krista indoeuropski Arijci i uništili indekse gradova.Glavni povijesni izvori za to doba su Vede zbirka četiri knjige.U uporabi je bilo pismo i jezik Sanskrt . Društvo se raslojilo na četiri kaste .
 24. 24. KLIMA Indijski potkontinent ima izrazito monsunsku klimu,od kraja travnja do listopada,sa Indijskog oceana pušu topli i vlažni jugozapadni vjetrovi,koji donose dosta padalina.Prosječne temperature su cijele godine visoke.
 25. 25. BILJKE I ŽIVOTINJE Monsunska klima omogućava velik broj biljaka i životinja.Od životinja tu živi bengalski tigar kao i velik broj krokodila,zmija i ptica.
 26. 26. bengalski tigar
 27. 27. Indijanska kobra je opasna otrovnica,dugačka oko 4,5m. Indijski krokodil Gavijal
 28. 28. GOSPODARSTVO Indija je snažna agrarno-industrijska zemlja. U Indiji se vadi plin,nafta ,a i mnogo je rudnika,željeza,boksita,dijamanta i zlata. Uzgajaju se šećerna trska,riža,pšenica,čaj,pamuk,povrće, kava… Po broju goveda Indija je prva u svijetu.
 29. 29. IZVORNA ROBA:pamuk(četvrta u svijetu);juta,duhan,riža,konoplja(prva u svijetu);drago kamenje i nakit,masline,lijekovi,čaj,voće i povrće,koze,ručno rađeni tepisi,… UVOZNA ROBA:petrolej,neorganske kemikalije,gvozđe,čelik,plastika,drago i polu drago kamenje,… ZASTUPLJENOST PRIVREDNIH GRANA: 67% poljoprivreda,ribolov,šumarstvo 20% uslužne djelatnosti i 13% industrija
 30. 30. Gang je najveća i najvažnija indijska rijeka. Izvire visoko na Himalaji,među bogovima,pa je za Hinduise sveta rijeka. Kupanje u vodama Ganga je religiozna obaveza,a sveta voda Ganga raznosi se po čitavoj Indiji. Ljudi i piju vodu Ganga,prosipaju u nju prah umrlih,odnose svetu vodu kućama. SIMBOLI
 31. 31. Sveti gradovi Indije su Benares i Ahmedabad,glavna vjerska središta. Iz vjerskih razloga,krava je u Indiji sveta životinja i ona se koristi isključivo za vuču i poljske radove.
 32. 32. Benares Ahmedabad
 33. 33. Na dekanu živi lemur(polumajmun sličan psu). U Indiji se govori oko 250 jezika. U Indiji se nalazi kuća na najvećoj nadmorskoj visini (5486). Na ulicama Indije često se može vidjeti ,,ples” kobre. ZANIMLJIVOSTI
 34. 34. PITANJA 1.GDJE SE NALAZI INDIJA? 2.KAKO SE NAZIVA NAJVIŠI VRH SVIJETA,A NALAZI SE NA HIMALAJI? 3.KOJA JE ŽIVOTINJA U INDIJI ,,SVETA ŽIVOTINJA”?A KOJA JE RIJEKA ,,SVETA RIJEKA”? 4.ČIME SE BAVI VEĆINA STAOVNIŠTVA? 5.KOJE ZMIJE ČESTO MOŽETE VIDJETI DA ,,PLEŠU” NA ULICAMA?

×