Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

SEO курс 2014, лекция 6 - Информационна архитектура

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité

Consultez-les par la suite

1 sur 50 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (18)

Similaire à SEO курс 2014, лекция 6 - Информационна архитектура (20)

Publicité

SEO курс 2014, лекция 6 - Информационна архитектура

 1. 1. SEO курс Лекция 6 Информационна архитектура Лили Грозева allviaweb.com
 2. 2. Въведение
 3. 3. 1.1 Информационна архитектура означава: Най-просто казано, защото търсим скрити възможности. ● Какви страници на сайта са достъпни ● Как те са свързани по между си, и най-вече: ○ как е структурирана основната навигация ○ какви навигационни пътеки ви водят от началната страница (или друга важна страница) към другите страници на сайта
 4. 4. Примерни популярни архитектури
 5. 5. 2.1 Плоска и йерархична архитектура Плоската структура е за предпочитане, винаги когато е възможно. Тя дава изключително лесен достъп на търсачките до страниците, и ги поставя възможно най-близо до началната страница. Правилото е, че колкото е по-навътре се намира дадена страница, толкова по-слаб е авторитета й. Това е така заради начина, по който се разпространява PageRank.
 6. 6. Ограничения пред търсачките
 7. 7. 3.1 Проверка на cache на страницата За да сме сигурни, че архитектурата на сайта ни е разбрана и достъпна за търсачките, е важно да сме наясно с ограниченията пред тях. Най-лесно е да проверим кашето на страницата. Как?
 8. 8. 3.1 Проверка на cache на страницата cache:website.com Проверете пълната и текстовата версия на каширана страница. Тя ще ви даде пълна представа не само дали Google вижда даден линк, но и в каква последователност вижда всички линкове на страницата, което е важно.
 9. 9. 3.2 JavaScript Задължително трябва да проверите навигацията за JavaScript ако имате навигация като тази:
 10. 10. 3.2 JavaScript Най-лесната проверка е като изключите JavaScript с инструмент като този, и проверите дали линковете в менюто все още работят. Ако линковете не работят, и търсачките нямат друг достъп до същата страница, то те няма да я обходят.
 11. 11. 3.3 Flash Ситуацията със сайтовете на Flash е много подобна. Списък с такива сайтове: http://www.ebizmba.com/articles/best-flash-sites Опитайте се да проверите кашето им и преценете каква част от линковете в навигацията са достъпни, ако изобщо.
 12. 12. 3.4 AJAX AJAX е акроним на Аsynchronous JavaScript and XML. ● намалява времето за зареждане на страниците, като зарежда съдържание, само когато потребителя го извиква ● подобрява навигацията в страницата и нейната ползваемост При AJAX също проверявайте текст кашето на страницата, за да сте сигурни че Google вижда линковете към други страници. По-подробно за обхождането с AJAX можете да видите тук.
 13. 13. 3.5 Други спънки Другите спънки са основно: картинки, видео и iframes. Това не означава, че не бива да ги ползвате. Означава единствено че не бива да изобразявате цялото си съдържание само само тях. Когато става дума за картинки, основно правило е че ако можете да copy/paste текст в картинка, то търсачката го вижда.
 14. 14. Използване на sitemap за диагностика на архитектурата
 15. 15. 4.1 защо да използваме XML карти на големи сайтове Защото мапирането на логична и плоска навигация в сайт над 1млн страници е изключително трудна задача. В сайт с 1млн страници, ще ви е нужна повече от една карта, защото: ● максимум адреси в карта са 50 000 ● максимум големина на .xml файл е 5МБ
 16. 16. 4.2 Вертикални и хоризонтални XML карти ● Вертикалните карти намират проблеми в секции на сайта ● Хоризонталните намират проблеми свързани с дълбочината на обхождане За повечето сайтове, проблема е в дълбочината и по-често се използват хоризонтални карти. След създаването им, задължително се добавят в Google Webmaster tools и Bing Webmasters.
 17. 17. Интерлинкинг
 18. 18. 5.1 Защо вътрешните линкове са важни за позициите? Вътрешни са линковете, по който търсачките минават в различните страници от един и същи сайт, като по този начин разпределят PageRank. Общото правило е, че колкото е по-популярна дадена страница толкова повече страници сочат към нея. Най-важно за един вътрешен линк e, да води към правилната референтна страница. Това е особено вярно за големите сайтове, когато множество страници таргетират една и съща ключова дума.
 19. 19. 5.2 Паралелно вътрешно линкване Общ проблем е да искате да позиционирате едновременно много страници. Не е възможно да се линква винаги към всички категорийни страници, които имат шанс да се позиционират. Затова често се стига до ситуации като тази, където добро решение би било да линкнем страниците и помежду им. Разбира се страниците които имат линк от друга категория но не и от началната страница, получават по-малко PageRank, но по- добре по-малко, отколкото никакъв.
 20. 20. Различните (големи) сайтове се справят с този проблем по различен начин. Например, hotels.com поставят подобни страници във футъра.
 21. 21. 5.4 Breadcrumbs Основна навигация: не е напълно задължително да имате такава навигация, но ако нямате това е голямо предизвикателство за вътрешното свързване. Трябва обаче, сериозно да обмислите дали да направите компромис с достъпа до важните вътрешни страници и по- добрият изглед на сайта. Например, Moz.com се справят с този проблем като използват вътрешни менюта.
 22. 22. 5.3 Изграждане на информационна архитектура чрез вътрешни линкове Друг начин за изнасяне на вътрешни линкове са така наречените навигационни трохички (breadcrumbs). Те показват йерархията на сайта, като линкват както към страници, които са по-нагоре, така и към такива които са по-надолу в йерархията. Те също са страхотен начин да се използва таргетиран закотвен текст, входящ към таргетираните страници.
 23. 23. 5.4 Sidebars Друг начин за паралелно линкване към множество вътрешни страници са сайдбаровете. Те са много стар начин за интерлинкинг и са много експлоатирани, затова с тях трябва да се подхожда внимателно. Добавяйте в сайдбар само истински полезни линкове и не прекалявайте с количеството. Под 10 линка би трябвало да ви държи далеч от неприятности.
 24. 24. 5.5 Какво да се избягва Някои грешки които се срещат свързани с интерлинкинга: ● използването на релативни връзки вместо абсолютни ● не се ъпдейтват вътрешните линкове към новите адреси, когато има промяна в адресите ● скриването на линкове от търсачките чрез JavaScript (когато искаме тези линкове да се индексират)
 25. 25. Контролиране на търсачките
 26. 26. 6.1 meta name=”robots” index, follow Това е стойността на този таг по подразбиране ако изобщо липсва. Означава: Добави или запази тази страница в уеб индекса и следвай линковете които са публикувани на нея, освен ако тези линкове не са маркирани като nofollow. <html> <head> <title>The title of the page</title> <META NAME="ROBOTS" CONTENT="INDEX, FOLLOW"> </head>
 27. 27. 6.1 meta name=”robots” noindex, follow Noindex частта казва на търсачките да не добавят страницата в уеб индекса си, но те все пак ще я обходят. Follow частта казва на търсачките да следват линковете които намерят на страницата, освен ако не са обозначени като nofollow. Този таг е полезен когато не искате тази страница да се ранква, но на нея има линкове към други страници които не са линкнати от никъде другаде. <meta name="robots" content="NOINDEX, FOLLOW">
 28. 28. 6.1 meta name=”robots” noindex, nofollow Този таг трябва да се използва много предпазливо. Обикновено искате Google да следва всички линкове на дадена страница, дори и когато не искате тя да се ранква. Важно!: nofollow таг пренася PageRank, макар не и в същото количество като follow таг. Nofollow таг се ползва най-често при външните линкове и когато искате линкове към чужд сайт да не пренасят PageRank. Независимо че не пренасят на чуждия, PageRank продължава да се “изсмуква” от вашата страница. <meta name="Googlebot" content="INDEX, FOLLOW">
 29. 29. 6.2 Google Webmaster tools настройки GWT и BWT спомагат да се оформи модифицирана архитектура на сайта пред търсачките, макар тя да е друга за потребителите. В GWT това става с URL Parameters инструмента. Благодарение на него, можете да инструктирате Google как да третира конкретни уеб адреси, генерирани с параметри. Имайте предвид, че Google не гарантира че ще изпълни инструкцията.
 30. 30. 6.3 Bing Webmaster tools настройки В BWT изключването на адреси с параметри е по-лесно. Bing сам намира категориите параметри и ви дава възможност да ги контролирате.
 31. 31. 6.4 robots.txt Robots.txt също може да се използва за контролиране и оформяне на архитектурата на сайта. GWT дава възможност и robots.txt да се тества, за да се провери дали не се блокират важни страници.
 32. 32. Фасетна навигация
 33. 33. 7.1 Какво е фасетна навигация? Фасетната навигация се среща най-често в електронните магазини, където голям брой продукти могат да се категоризират брагодарение на фасети (могат да се разглеждат като филтри). Потребителското преживяване при фасетната навигация е изключително добро. Прекрасни примери са www.topshop.com www.laptop.bg
 34. 34. 7.2 Какви са недостатъците на фасетната навигация? Основно са три: ● много е лесно да се получат безкрайни и невъзможни за обхождане пътеки за кролерите ● дълбоките фасети много лесно могат да станат бедни на съдържание и практически дубликати. ● пътеките често стават трудни за обхождане заради обновяването в реално време, AJAX и комплексния JavaScript
 35. 35. 7.3 Решения Най-лесно е да се забранят за търсачките. Но има вариант и адресите, които искате задължително да влязат в индекса да използват текстови линкове, които не използват JavaScript или сесийни променливи. По-подробна информация можете да намерите тук. Основното правило е да сте сигурни, че има достатъчно на брой фасети, както и достатъчно по вид, така че да генерират чисти адреси, без да се използва странициране.
 36. 36. 7.4 Филтри Филтрите са непроследими бутони на сайта ви, много популярни в електронните магазини, които позволяват на потребителя да намали показваните резултати, като използва един критерий. Ако филтъра генерира параметър в адреса, то този параметър може да се забрани в GWT. Важно е да се отбележи, че филтрираните продукти нямат собствен уеб адрес, което е основната им архитектурна разлика с фасетите.
 37. 37. Международна информационна архитектура
 38. 38. 8.1 Интеграция Има три основни начина да се приложи: ● на отделни TLD домейни (website.co.uk) ● на отделни поддомейни (uk.website.com) ● на отделни подпапки (website.com/uk) Използването на подпапки е най-подходящо от SEO гледна точка, тъй като най-много засилва авторитета на основния домейн.
 39. 39. 8.2 Основни грешки ● избор на страна на началната страница - разпределя неравномерно PageRank за различните пазари ● избор на държава с JavaScript ● избод на държава с падащо меню ● nofollow версии към международните версии - най-често когато има съвпадение в езиците (US/UK, FR/CA и тн) за да се избегне двойното съдържание. Ако съдържанието е аналогично, много по-добре е да забраните цялата директория с robots.txt (защо?) ● автоматично намиране на страна по IP - много често се подава грешна версия на потребителя; популярно решение е да му съобщавате къде и защо сте го насочили и да му давате опция да се върне обратно
 40. 40. Допълнителни ресурси
 41. 41. ● Одит на архитектура стъпка по стъпка ● Въведение в плоската архитектура - Whiteboard Friday ● примери за добра и лоша навигация: ○ slideshow ○ blog post ● Keyword research and site architecture ● Преглед на архитектурата с Xenu и Excel ● Фасетната навигация и двойното съдържание

×