Publicité
Közösségi média évtervező 2023.
Közösségi média évtervező 2023.
Közösségi média évtervező 2023.
Közösségi média évtervező 2023.
Publicité
Közösségi média évtervező 2023.
Közösségi média évtervező 2023.
Közösségi média évtervező 2023.
Közösségi média évtervező 2023.
Közösségi média évtervező 2023.
Publicité
Közösségi média évtervező 2023.
Közösségi média évtervező 2023.
Prochain SlideShare
Klausz Melinda - Közösségi média trendekKlausz Melinda - Közösségi média trendek
Chargement dans ... 3
1 sur 11
Publicité

Contenu connexe

Publicité
Publicité

Közösségi média évtervező 2023.

  1. h
  2. Új év, új kihívások Bizony, már számolnunk kell a következő évvel. Az újév sok cégnek, marketingesnek olyan, mint amikor kezdődik az iskola. Újra bele kell vágni a tanulásba, kutatásba, fejlesztenünk kell stratégiánkat, megismerni az aktualitásokat, újításokat, legfrissebb trendeket. Az új üzleti év mindig kihívásokat tartogat és jó, ha nem csak a szokásos fortélyokkal felvértezve vágunk bele, hanem kicsit szétnézünk az újdonságok területén is, hogy még jobbá tegyünk kommunikációnkat. Legyen szó személyes vagy professzionális ötletekről, projektekről, célokról, évtervezőnk biztosan hasznos lesz számodra. Van egy jó hírünk: nem feltétlen kell költséges tankönyvekre költened, mint az iskolásoknak – az online világnak hála már rengeteg ingyenes, hasznos szakmai anyag elérhető. A neheze inkább az, hogy megtaláljuk a megfelelő információkat és eligazodjunk a töménytelen tudnivaló között. Az interneten minden irányból ömlenek ránk a hirdetések, ajánlások, információk és rettentően nehéz kiszűrni, hogy mire szánjuk a drága időnket. Segítünk eligazodni! A közösségi média marketinget külön kiemelnénk az online marketing lehetőségek sorából, hiszen ezek a platformok tényleg folyamatosan változnak, lépést tartani még a szakembereknek sem egyszerű, hogy éppen hol és mi az, ami új, ami nem működik, ami megváltozik, ami holnaptól teljesen máshogy néz ki. Tehát a social media egy olyan kommunikációs felület, amiről rendszeresen tájékozódnunk kell, hogy sikereket tudjunk elérni és közelebb kerüljünk a kitűzött célokhoz. Néhány érdekesség, mi vár ránk 2023-ban: • A közösségi médiában történő eladások körülbelül kétszeresére fognak nőni az Egyesült Államokban, a 2020-as 28 milliárd dollárról 2023-ra több mint 56 milliárd dollárra. • Az eMarketer szerint 2023-ra csak az Egyesült Államokban 4,62 milliárd dolláros iparág lesz az influencer marketing. • Az élő kereskedelem hatalmas növekedése várható Kínában, ami a már elért eredmények fényében nem is csoda. Az eMarketer szerint 2023-ra az ország összes online értékesítésének közel 20%-át fogja képviselni ez az újítás. Érdekelnek a részletek? Tarts velünk!
  3. Mi vár ránk 2023-ban? Itt az ideje, hogy előre felkészüljünk a legújabb trendekből, amelyek a közösségi média világát uralják. Új platformok, folyamatosan változó tartalmak és bizony lehetséges, hogy a fókusz és a fogyasztói ízlés is erősen más lesz az új évben, mint eddig. Vágjunk is bele: A hang szerepe Ahogy egyre több közösségi média platform a videó alapú tartalom felé fordul, a hangok szerepe is változik. Megjelenhetnek audió alapú események vagy például hanghoz kapcsolódó Facebook-reakciók, hangos tweet-ek a Twitteren. Ahhoz, hogy kísérletezni tudj az audióhoz kapcsolódó marketinggel, kezdj bele olyan tartalmak gyártásába, amelyek már elérhetők, népszerűek és bizony meghatározó elemei a hanghatások. Ilyen például az Instagram Reels. Egy felkapott hanghatás segítségével nagyobb elköteleződést és elérést zsebelhetsz be. Játékok a közösségi médiában Ha valaha is játszottál Candy Crush-al vagy Wordle-lel a mindennapi ingázás közben, akkor hivatalosan is játékos vagy. Míg a közösségi média platformok kipróbált hirdetési felületek, a játék egy csomó izgalmas új lehetőséget kínál a márkák és vállalkozások számára 2023-ban. Számos technológiai vállalat és márka is megduplázza a játékba való befektetését. A Netflix például megépíti első házon belüli videójáték stúdióját Helsinkiben. Ráadásul a luxusdivatházak továbbra is a játékot használják a közösségi szerepvállalás eszközeként, valamint a virtuális valóság és az IRL közötti szakadék áthidalására. A szerencsejáték ipar értéke körülbelül 200,8 milliárd dollár lesz, a játékon belüli reklámozás pedig a becslések szerint 2023-ra eléri a 17,6 millió dollárt. Ez egy olyan világ, amely virágzik a közösségi interakciókon keresztül, és viszonylag kihasználatlan maradt eddig a marketing terén.
  4. A tartalom teljes képernyőre vált Bár a TikTok csillagászati fellendülése nem újdonság, a többi közösségi média platform működésére gyakorolt befolyása továbbra is megmarad. Várhatóan több 9:16-os (teljes képernyős és függőleges) tartalom fog megjelenni. Bár nem meglepő, hogy az Instagram követte a TikTok példáját ezen a téren, most már a YouTube és a Facebook is. A Facebookon a függőleges videók teljesítési aránya 90%-kal magasabb, mint a vízszintes elrendezésű videóké, és a YouTube egy új funkciót próbál ki, amely újraformázza a videohirdetéseket függőleges lejátszásra. Mivel több platform támogatja ezt a képarányt, ugyanaz a tartalom újrafelhasználható a nagyobb elérés érdekében. Gondolj csak a TikTok- ra, Instagram Reels-re, Snapchat-re, YouTube Shorts-ra vagy a LinkedIn, Instagram és Facebook történetekre. A hitelesség lesz a legfontosabb A BeReal 2022-ben alapjaiban rengette meg azt, amit eddig hittünk a közösségi médiáról. Tökéletes látszat, hibátlan képek, szerkesztések, retusálás, letisztultság, elegancia – ez éles ellentétben áll a legtöbb esetben a valóságos, vágatlan, nyers realitással. A BeReal azonban nagyobb hangsúlyt fektet a hitelességre. Már 2020-ban megjelent, ám az alkalmazás az elmúlt évben lendült be, és máris egy új esztétikai korszakot hirdetett meg, amely a pillanatnyi, élethű tartalmakat részesíti előnyben a tökélyre szerkesztett, válogatott tartalommal szemben. A még csak tervezés alatt álló Instagram Candid hamarosan véletlenszerű időpontokban értesítést küld a felhasználóknak, és kétkamerás fotót kér. Ez gyanúsan ismerősen csenghet, mert a BeReal is elég hasonlóan működik. A TikTok Now is épp ilyen értesítést küld, de természetéhez híven a videót is támogatja. Így várható, hogy ahogy a történetek elterjedtek szinte mindegyik platformon, ezt a realitáshoz közeli, hiteles opció is elérhető lesz egyre több helyen. Ezek alapján jó ötlet lehet előnyben részesíteni a kevésbé szerkesztett, autentikusabb tartalmakat.
  5. Neked már van közösségi média stratégiád? A közösségi média stratégia megléte alapvető, ha növelni szeretnéd a márkaismertséget, elérni célközönségedet és konverziót is bezsebelnél. Egy erős közösségi média stratégiával sosem fogysz majd ki az ötletekből, hogy mit is posztolj. Mit takar a közösségi média stratégia? Ide tartozik minden, amit a közösségi média felületeken tenni akarsz, amit el szeretnél érni. Részletezi, mit fogsz posztolni, melyik felületeket fogod használni. Meghatározó, milyen célokat tűztél ki és ezeknek az elérést hogyan tudja elősegíteni a közösségi média jelenlét. Tisztában kell lennünk azzal, hogy a növekedés, a vágyott eredmények nem jönnek majd egyetlen nap alatt és ezt szem előtt kell tartanunk már akkor is, mikor kitűzzük céljainkat. A következetes és stratégiai megközelítés szükségszerű. Nézzük meg példaként ennek a kávézónak az oldalát! Rendszeresen posztolnak több platformon is, aminek eredményeképp egy remek közösséget tudtak kialakítani. A közösségi média jelenlétük tipikusan 3 tartalomtípust alkalmaz: receptek, termék fotók és videók. A recepteket tartalmazó bejegyzések informatívak és inspirálóak, miközben a termékfotók direkt módon promóciós jellegűek. A videók tartalmai olyan művészeket mutatnak be, akik a márka értékeit képviselik. Ez a hármas egység jól működik, hogy felhívja a figyelmet a márkára, növelje az ismertséget, ugyanakkor vásárlásokat is kiváltson. A közösségi média stratégia összhangban van mindegyik platformon.
  6. A célok meghatározása
  7. Most egy alap táblázattal segítünk is az első lépésekben: Tudj meg többet célközönségedről!
  8. Kövesd figyelemmel, hogyan viselkednek a közösségi médiában azok a felhasználók, akik célcsoportodhoz tartoznak! Itt nem csak az a fontos, hogy hol említik meg márkádat, hanem általánosságban is érdemes tisztában lenni vele, milyen témák érdeklik őket, hogyan vélekednek dolgokról, milyen tartalmakat hoznak létre vagy osztanak tovább. A következő kérdések segítenek, hogy még jobban kiismerd célcsoportodat: • Miről beszél közönséged és mit osztanak meg? • Mi a véleménye célcsoportodnak márkádról, a szektorról, termékekről, szolgáltatásokról, konkurenciádról? • Mit osztanak meg fórumokon vagy ehhez hasonló platformokon? (Például: Reddit, Quora, Gyakori kérdések) • Hogy áll közönséged a véleményvezérekhez, aktuális kérdésekhez, trendekhez, releváns eseményekhez? Ezek ismeretében megfontoltan, tudatosan fogalmazhatsz meg üzeneteket és olyan tartalmakat tudsz készíteni, amiket értékelni fognak, ami érdeklődést fog kiváltani. Az is nagy segítség, hogy ha tudod, mi iránt szenvedélyes célcsoportod, milyen véleményük van az aktuális helyzetekről, társadalmi kérdésekről, akkor tudod, hogy a társadalmi felelősségvállalás keretein belül cégednek milyen ügyeket kell felkarolnia. Figyelj a trendekre! Tudjuk, már nagy nehezen megszületett a stratégiád, nem akarsz újításokat belevenni és változtatni. Pedig érdemes! Ugyanis a trendek folyton változnak, mindig más dolog friss, aktuális, menő. Ezeket pedig sajnos megjósolni nem tudjuk, így előre nem tudjuk betervezni, hogy miben veszünk részt, de akkor és ott, jó döntés lehet, ha Te is kiveszed a részed az aktuális trendekből. Ha olyan trendekre vadászol, melyek segítenek, hogyan kommunikálj a közösségi platformokon, akkor a kutatást nagyban elősegítik a blogok és a hírlevelek. Így nem Neked kell folyton a külföldi oldalakat bújnod, hogy megtaláld, milyen újdonságok vannak, elég a blogokon egy összefoglalót elolvasnod vagy feliratkoznod egy hírlevélre és akkor időnként értesülhetsz a legfrissebb tudnivalókról. Ezenkívül a fórumok olvasgatása is közelebb vihet a témához, hiszen rengeteg információ, vélemény és bizony sok hasznos tudás is rejtőzik ezeken a platformokon. A webináriumok, kurzusok pedig egyszerre adnak át rengeteg tudást, ráadásul akár személyes tanácsokat is kaphatsz az oktatótól, amennyiben nem írott/felvett oktatóanyagot vásárolsz, hanem személyesen/élő adásban veszel részt egy oktatáson.
  9. Újgenerációs közösségi média felületek Most egy gyorstalpaló keretein belül megismertetjük Veled a manapság trendi újgenerációs felületeket! Te hányról hallottál már a felsoroltak közül? TikTok A TikTok egy videómegosztó alkalmazás, ahol az álló helyzetű, rövid tartalmak érvényesülnek a legjobban. Egyedi szerkesztési lehetőségeinek és zenei- illetve hanganyag választékának köszönhetően az alkalmazás egymagában megállja a helyét tartalom felvevő, szerkesztő és megosztó szerepben is. Tehát nincs szükségünk más appokra, hogy tartalmat gyárthassunk a felületre. Ez napjaink egyik legnépszerűbb közösségi felülete, ami elhozta a rövid videós tartalmak forradalmát az online világba. Clubhouse Ez egy meghíváson alapuló, chatelésre koncentráló, audió bázisú alkalmazás. Élő időben hallgathatsz beszélgetéseket. Kicsit olyan ez, mint egy interaktív podcast, mert akár részt is vehetsz kedvenc tartalomgyártóid műsorában. A beszélgetők általában híresek vagy rendelkeznek valamilyen tudással, kitűnnek valamiért és ezért az emberek kíváncsiak rájuk, szívesen hallgatják őket. Olyan ez az applikáció, mint egy audió-chat alapú közösségi háló. Stereo A Stereo egy, a Clubhouse-hoz nagyon hasonló alkalmazás. Lehetővé teszi, hogy a felhasználók élő időben, valódi beszélgetéseknek legyenek tanúi. A felület segíti, hogy hírességek, zenészek, művészek, oktatók, tartalomgyártók egy közelebbi, bizalmasabb kapcsolatot tudjanak létrehozni és fenntartani rajongóikkal. Különlegessége, hogy minden felhasználó beállíthat magának egy saját avatart. Ez elősegíti, hogy a felület kiemelten biztonságos legyen és nyugodtan folyhassanak az eszmecserét anélkül, hogy a külsőségekhez fűződő sztereotípiák, személyeskedések szerephez jutnának. Az avatar megőrzi a privát szférát, mégis megkülönböztet másoktól és egyedi, saját képet is létrehozhatunk. Flive A Flive egy olyan alkalmazás ahol a fő irány a beauty, fashion témaköre és akár az Instagram vetélytársaként is tekinthetünk rá. Az app-on keresztül lehetőség adódik oktatóként új ismereteket átadni, illetve tanulóként új tudást elsajátítani. Az oktatások megvásárolhatók, így pénzkeresési lehetőségnek is nagyszerű. A feltöltött fotókon linkelve lehet termékeket megjelölni, ami nagy előny az Instagrammal szemben a márkák számára.
Publicité