Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
Obeziteti Pediatrik  LEDIAN FEZOLLARI, MD , Msc
Cfare do te thote OBEZITETI pediatrik per ju???
Kriteret diagnostike per obezitetin:BMI (Body Mass Index – kg/m2)- Metoda më e besueshme, në kombinim me vlerësimin klinik...
Rritje e jashtëzakonëshme prevalencës.-Afro 1/3 e fëmijëve në SHBA janëmbipeshë ose gati mbipeshë-Rritje 300% në 40 vjetOb...
BMI ≥ 95th        Obezpercentile85th - < 95th  Ne risk perpercentile   mbipeshe    5  50  85 955th - < ...
Ne nje anketim mbi 100 milionamerikane jane mbi peshe!!!          Sturm R. Arch Int Med 2003;163:2146
Obesiteti dhe   semundjet      Se    Kroniken       mu         d  dje  etei        t...
Pasojat shendetsore te Obezitetit! Diabeti tip II Semundja e arterieve koronareC Disaa lloje Kanceresh Hipertensioni ...
Obesiteti: Faktori I vetem qendror             HTN  Thromboza                Rritje     ...
Komplikacionet mjekesore te  Pulmonary disease           Obezitetit                Idiopathic ...
Trendi sa vjen e po keqsohet I Diabetit dhe             Obezitetit!!                  Diabet...
Lidhja midis BMI dhe riskut            Kardiovaskular       3.0               Burra   ...
isiShkaqet e obezitetit  Mjed           Ma            rrja               ekal    ...
Shkaqet
Shkaqet qe cojne ne rritje teMbipeshes  Balanca pozitive e energjise  Marrja energjitike = Harxhimi I energjise    ...
1-Kontributi gjenetik ne Obezitet?  Shkon midis 25% dhe 70%.        Bouchard C et al. HumBiol 1985;57:61    ...
Gjenetika kontribuon ne mbipeshe/obezitet por PSE eshterritur 3 fishi I prevalences nedekadat e fundit ???
Armet e shkaterrimit ne mase!
  2-Aktiviteti fizik I ulur Pse?  Qëndrimi para ekraneve (TV, reklama për  ushqimet, filmat, lojrat në kompjuter, pu...
Koha sedentare                         (Ore TV te para/jave)                   ...
Joshja sedentare e Teknologjise* Ne nje anketim qe eshte bere rezultoi se gruposhat ndermjet 8-18 vjec e shpenzojne koh...
68% e femijeve kane ne dhomen e gjumit te tyre TV dhe 31% kane kompjuter.Kaiser Family Foundation Menlo Park, CA:2005
Perqindja e udhetimit me          automjete, 1977 - 1995       90       89       88      ...
Perqindja e te Ecurit , ne udhetim,       1977 - 1995       10       9       8     9.3   ...
Eliminimi I Aktivitetit fizik ne shekullin 21, ne        ditet e sotme    1900 A.D.              ...
OBEZITETI - MBIPESHA             3-DIETA  Ndryshimet e mëdha në ushqyerje.  Lloji dhe çmimi i ushqimeve. ...
Te ngrenit jashte : 46% te parave per ushqim shpenzohen jashte shtepise 44% hane ne restorant ne cdo dite te caktuar P...
Femijet hane ne restorant 2 fishin e kalorazhit(770) qe do hanin ne shtepi (420).       Zoumas-Morse C et al. J Am ...
Trendi i Fundit
Pizza - PizzaBle nje pice, merr nje falas
The “Super-Sizing” of America “Kete vit Amerikanet do harxhojne me shume   para ne fast food se sa ne arsimim.…” Eric ...
?
Obeziteti  Studimet flasin per një lidhje te forte midis shikimit të televizionit  dhe obezitetit.  Duke shkaktuar ...
Obeziteti  Prevalenca e obezitetit rritet aq sa rritet numri i orëve të shikimit  të televizionit.  Për më tepër shp...
Obeziteti  Objektivat  Qëllimi i këtij studimi është që të gjejë lidhjen që ekziston midis:  aktivitetit fizik,  k...
Obeziteti  Metoda  Ky është një studim kros-seksional ku janë marrë 80 raste ne  shkolla te ndryshme, në Tirane në m...
ObezitetiRezultatet dhe diskutimi
Obeziteti- TV  TV: Të rinjtë tanë shpenzojnë kohë të gjatë duke parë programe televizive.  Kjo i ben ata inaktivë dhe ...
TV
Obeziteti- Kompjuteri  Te dhënat tregojnë së në familje  1. Eshtë futur kultura e kompjuterit- posedimi I kompjuterit ...
Kompjuteri:Eshtë futur kultura e kompjuterit- posedimiI kompjuterit/ Shfrytezim I tij me shume nga moshat erritura 15 vjec
Koha e perdorimit te kompjuterit gjate javes/Shfrytezim I tij me shume nga moshat e rritura15 vjec
Koha e perdorimit te kompjuterit gjate fundjaves/Shfrytezim I tij me shume nga moshat e rritura 15 vjec
Vlerësimi i vetvehtes të shëndoshë, mbipeshë
Aktiviteti fiziki I kufizuar mund te kontibuoje nezhvillimin e obezitetit.
Aktiviteti FizikOret e aktivitetit fizik ne jave (fig)Aktiviteti fizik ishte i lidhur në mënyre sinjifikative në mënyreinv...
Oret e aktivitetit fizik ne jave
Obeziteti  Kufizimet  Është vështirë të gjendet një lidhje shkakpasojë,  dhe e pamundur të përcaktohen  drejtimet ...
Obeziteti  Përfundime  1-Vajzat janë me të kujdesshme ndaj peshës së tyre  dhe tentojnë të mbajnë diete, por pa i k...
Obeziteti Pediatrik
Obeziteti Pediatrik
Obeziteti Pediatrik
Obeziteti Pediatrik
Obeziteti Pediatrik
Obeziteti Pediatrik
Obeziteti Pediatrik
Obeziteti Pediatrik
Obeziteti Pediatrik
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

Obeziteti Pediatrik

6 073 vues

Publié le

Publié dans : Santé & Médecine
 • Login to see the comments

Obeziteti Pediatrik

 1. 1. Obeziteti Pediatrik LEDIAN FEZOLLARI, MD , Msc
 2. 2. Cfare do te thote OBEZITETI pediatrik per ju???
 3. 3. Kriteret diagnostike per obezitetin:BMI (Body Mass Index – kg/m2)- Metoda më e besueshme, në kombinim me vlerësimin klinik:<18,5 Nënpeshë18,5-24,9 Peshë normale25-29,9 Mbipeshë30-34,9 Obez35-39,9 Obez i moderuar40-49,9 Obez i rëndë>50 Super obez i rëndë
 4. 4. Rritje e jashtëzakonëshme prevalencës.-Afro 1/3 e fëmijëve në SHBA janëmbipeshë ose gati mbipeshë-Rritje 300% në 40 vjetObeziteti i fëmijëve -epidemi ne vëndet të zhvilluara dhe tëindustrializuara. Obeziteti nuk është një sëmundje e vetme, por një sindromë meetiologji multifaktoriale që përfshin ndryshime të metabolizmit,gjenetike, mjedisore, sociale dhe kulturore.Rritja e shpejte e prevalences ? -Jo vetem ndryshimet gjenetikë, -Dieta -Veprimtaritë fizike
 5. 5. BMI ≥ 95th Obezpercentile85th - < 95th Ne risk perpercentile mbipeshe 5 50 85 955th - < 85th Peshe normalepercentile < 5th Nen peshepercentile
 6. 6. Ne nje anketim mbi 100 milionamerikane jane mbi peshe!!! Sturm R. Arch Int Med 2003;163:2146
 7. 7. Obesiteti dhe semundjet Se Kroniken mu d dje etei teDiab Kanceri zem resCrregullimet Muskuloskeletale
 8. 8. Pasojat shendetsore te Obezitetit! Diabeti tip II Semundja e arterieve koronareC Disaa lloje Kanceresh Hipertensioni Osteoarthriti Semundjet e fshikezes se temthit Insulino resistanca (syndrome X)
 9. 9. Obesiteti: Faktori I vetem qendror HTN Thromboza Rritje TG CAD Ulje Diabeti Heart Obesity Failure HDL-C Atrial Fib VTESindroma Metabolike Rritje LDL-C Inflammation (hs-CRP)Ortho/PMR Pulm/Asthma/Sleep
 10. 10. Komplikacionet mjekesore te Pulmonary disease Obezitetit Idiopathic intracranial abnormal function hypertension obstructive sleep apnea Stroke hypoventilation syndrome Cataracts Nonalcoholic fatty liver Coronary heart disease disease Diabetes steatosis steatohepatitis Dyslipidemia cirrhosis Hypertension Gall bladder disease Severe pancreatitisGynecologic abnormalities Cancerabnormal menses breast, uterus, cervixinfertility colon, esophagus, pancreaspolycystic ovarian syndrome kidney, prostate Osteoarthritis Phlebitis Skin venous stasis Gout
 11. 11. Trendi sa vjen e po keqsohet I Diabetit dhe Obezitetit!! Diabeti Obesiteti 8 22Prevalenca (%) Prevalenca (%) 20 7 18 6 16 14 5 12 4 10 98 94 96 00 92 92 94 96 00 98 19 19 19 19 20 19 19 19 19 20 Mokdad et al. JAMA. 1999;282:1519; Mokdad et al. Diabetes Care. 2000;23:1278; Mokdad et al. Diabetes Care. 2001;24:412; Mokdad et al. JAMA. 2001;286:1195; Mokdad et al. JAMA. 2000;284:1650.
 12. 12. Lidhja midis BMI dhe riskut Kardiovaskular 3.0 Burra 2.6 GravdekshmeriseRisku relativ I 2.2 1.8 1.4 1.0 Norma Mbipeshe Obeze 0.6 <18.5 18.5 20.5 22.0 23.5 25.0 26.5 28.0 30.0 32.0 35.0 >40.0 – – – – – – – – – – 20.4 21.9 23.4 24.9 26.4 27.9 29.9 31.9 34.9 39.9 Body Mass index Calle et al. N Engl J Med 1999;341:1097.
 13. 13. isiShkaqet e obezitetit Mjed Ma rrja ekal ntare Gjenetika lar ora asede te zhit teJet
 14. 14. Shkaqet
 15. 15. Shkaqet qe cojne ne rritje teMbipeshes Balanca pozitive e energjise Marrja energjitike = Harxhimi I energjise Aktivitetit Fizik Kalorazhit Jetes sedentare
 16. 16. 1-Kontributi gjenetik ne Obezitet? Shkon midis 25% dhe 70%. Bouchard C et al. HumBiol 1985;57:61 Cardon LR et al. HumBiol 1994;66:465 Stunkard AJ et al. JAMA 1986;256:51 Stunkard AJ et al. NEJM 1986;314:193
 17. 17. Gjenetika kontribuon ne mbipeshe/obezitet por PSE eshterritur 3 fishi I prevalences nedekadat e fundit ???
 18. 18. Armet e shkaterrimit ne mase!
 19. 19.  2-Aktiviteti fizik I ulur Pse? Qëndrimi para ekraneve (TV, reklama për ushqimet, filmat, lojrat në kompjuter, puna në kompjuter, interneti, telefoni, pakësojne aktivitetin fizik të fëmijëve.
 20. 20. Koha sedentare (Ore TV te para/jave) 10 15 20 25 30 35 0 5 19 40 19 45 19 50 19 55 19 60 19 6 5 Vite 19 70 19 75 19 80 19 85 Shikimi TV nga femijet 19 90 19 95Data from Multiple references
 21. 21. Joshja sedentare e Teknologjise* Ne nje anketim qe eshte bere rezultoi se gruposhat ndermjet 8-18 vjec e shpenzojne kohen me keto aktivitete: • Shikim te TV – 3 ore. 51 min. • Perdorimi kompjuterit – 1 ore. 2 min. • Video games – 49 min. • Leximi – 43 min.*Generation M: Media in the Lives of 8-18 year olds Menlo Park, Calif: Kaiser Family Foundation 2005
 22. 22. 68% e femijeve kane ne dhomen e gjumit te tyre TV dhe 31% kane kompjuter.Kaiser Family Foundation Menlo Park, CA:2005
 23. 23. Perqindja e udhetimit me automjete, 1977 - 1995 90 89 88 89.3 87 Percent 86 87.1 85 84 85.0 83 83.9 82 81 1977 1983 1990 1995National Personal Transportation Survey, 1995
 24. 24. Perqindja e te Ecurit , ne udhetim, 1977 - 1995 10 9 8 9.3 7 8.5 6 Percent 7.2 5 4 5.5 3 2 1 0 1977 1983 1990 1995National Personal Transportation Survey, 1995
 25. 25. Eliminimi I Aktivitetit fizik ne shekullin 21, ne ditet e sotme 1900 A.D. 2006 A.D.Walking No sidewalks, electric scooter, motorized walkways, automobileRiding bike to school Unsafe streetsStairs Elevators, escalatorsSweeping with broom VacuumingPlowing field Tractor with air conditioning and radioPicking crops Mechanized harvestersFiling papers ComputersCarrying messages E-mail, telephone, faxWashing dishes DishwasherPainting a house with brush Spray paintSawing a tree limb Power sawWashing clothes Washing machineHanging clothes out to dry DryerShoveling snow Snow blowerSharpening pencil Electric pencil sharpenerWalking to library InternetOpening cans Electric can opener
 26. 26. OBEZITETI - MBIPESHA 3-DIETA Ndryshimet e mëdha në ushqyerje. Lloji dhe çmimi i ushqimeve. Industria ushqimore prodhon ushqime relativisht të lira, me shumë kalori, yndyrna, karbohidrate të thjeshta, kripë, me pak fibra dhe mikronutrientë. Snack-et që përdoren ndërmjet vakteve janë të pasur në yndyrë e sheqer Fast-food-et, të volitëshme për shumë qytetarë janë përhapur shumë
 27. 27. Te ngrenit jashte : 46% te parave per ushqim shpenzohen jashte shtepise 44% hane ne restorant ne cdo dite te caktuar Permasat e porcioneve te restoranteve po behen 2-3 fishi I normales Ka nje lidhje pozitive ndermjet te ngrenit jashte dhe shtimit ne peshe dhe kalorive Ushqimet ne restorant priren të jenë me me yndyrë me te larte dhe kalori, dhe më te ulta në vitamina, fibra dhe minerale, se sa ushqimet të përgatitura në shtëpi
 28. 28. Femijet hane ne restorant 2 fishin e kalorazhit(770) qe do hanin ne shtepi (420). Zoumas-Morse C et al. J Am Diet Assoc 2001;101:923
 29. 29. Trendi i Fundit
 30. 30. Pizza - PizzaBle nje pice, merr nje falas
 31. 31. The “Super-Sizing” of America “Kete vit Amerikanet do harxhojne me shume para ne fast food se sa ne arsimim.…” Eric Schlosser. Fast Food Nation: The Dark Side of the All-American Meal. Meal. Harper Collins. 2002.
 32. 32. ?
 33. 33. Obeziteti Studimet flasin per një lidhje te forte midis shikimit të televizionit dhe obezitetit. Duke shkaktuar spostim negativ të veprimtarisë fizike, ulur sasinë e kalorive të shpenzuara, ndërkohe që shikohet televizion mundësinë e rritjes së përdorimit të ushqimeve të thata, shpesh e lidhur me reklamat
 34. 34. Obeziteti Prevalenca e obezitetit rritet aq sa rritet numri i orëve të shikimit të televizionit. Për më tepër shpenzimi i energjisë mund të ulet, sepse koha qe shpenzohet në shikimin e televizionit në vend që të shpenzohet në veprimtaritë të cilat janë me shumë shpenzim energjie siç janë dhënia e biçikletës, apo noti. Ka prova që ulja e nivelit të energjisë së shpenzuar është një faktor etiologjik shumë i fuqishëm për zhvillimin e obezitetit në moshën e fëmijëve .
 35. 35. Obeziteti Objektivat Qëllimi i këtij studimi është që të gjejë lidhjen që ekziston midis: aktivitetit fizik, kohës së shpenzuar për të pare televizion, përdorimit të kompjuterit apo lojërave elektronike dhe obezitetit në fëmijët shqiptare.
 36. 36. Obeziteti Metoda Ky është një studim kros-seksional ku janë marrë 80 raste ne shkolla te ndryshme, në Tirane në moshat 11, 13 dhe 15- vjeç— meshkuj dhe në femra. Evidentuam lidhjet e pavarura midis shikimit të TV-së dhe aktivitetit fizik të matur me ane të pyetësorëve. Gjetëm 1. Lidhje pozitive midis shikimit të TV-së dhe mbipeshës (p=0.016). 2. Veprimtaria fizike ishte e lidhur në mënyrë inverse me mbipeshën (p<0.014).
 37. 37. ObezitetiRezultatet dhe diskutimi
 38. 38. Obeziteti- TV TV: Të rinjtë tanë shpenzojnë kohë të gjatë duke parë programe televizive. Kjo i ben ata inaktivë dhe kjo gjë vjen duke u rritur me rritjen e moshës. Mesatarja në të gjithë moshat është më e lartë në krahasim me të dhënat në Evrope. Shikim I television mbi 4 orë gjatë ditëve të javës dhe gjate fundjaves (Shih fig). Gjetëm një lidhje pozitive midis shikimit të TV dhe ndjenjës së të qënit mbipeshë (p = 0.016).
 39. 39. TV
 40. 40. Obeziteti- Kompjuteri Te dhënat tregojnë së në familje 1. Eshtë futur kultura e kompjuterit- posedimi I kompjuterit (fig) 2. Shfrytezim I tij me shume nga moshat e rritura 15 vjec.(fig) 3. Koha e perdorimit te kompjuterit gjate javes dhe ne fundjave (fig)
 41. 41. Kompjuteri:Eshtë futur kultura e kompjuterit- posedimiI kompjuterit/ Shfrytezim I tij me shume nga moshat erritura 15 vjec
 42. 42. Koha e perdorimit te kompjuterit gjate javes/Shfrytezim I tij me shume nga moshat e rritura15 vjec
 43. 43. Koha e perdorimit te kompjuterit gjate fundjaves/Shfrytezim I tij me shume nga moshat e rritura 15 vjec
 44. 44. Vlerësimi i vetvehtes të shëndoshë, mbipeshë
 45. 45. Aktiviteti fiziki I kufizuar mund te kontibuoje nezhvillimin e obezitetit.
 46. 46. Aktiviteti FizikOret e aktivitetit fizik ne jave (fig)Aktiviteti fizik ishte i lidhur në mënyre sinjifikative në mënyreinverse me të ndjerit mbipeshë (p < 0.014), në mënyre të pavarur.Veprimtaria fizike është e lidhur në mënyre sinjifikative medhjamosjen, në mënyre të pavarur kjo në lidhje me shikimin etelevizionit dhe me faktorët e tjerë
 47. 47. Oret e aktivitetit fizik ne jave
 48. 48. Obeziteti Kufizimet Është vështirë të gjendet një lidhje shkakpasojë, dhe e pamundur të përcaktohen drejtimet e ardhshme të këtyre lidhjeve vetëm mbi bazën e të dhënave krosseksionale. Ne nuk gjetëm ndonjë lidhje midis shikimit të TV dhe veprimtarisë fizike. Lidhja midis shikimit të TV-së dhe veprimtarisë fizike me shtresën dhjamore duket së është e pavarur. Kjo sugjeron së shikimi i televizionit nuk arrin të zëvendësoje aktivitetin fizik në orët e lira pas shkolle.
 49. 49. Obeziteti Përfundime 1-Vajzat janë me të kujdesshme ndaj peshës së tyre dhe tentojnë të mbajnë diete, por pa i kushtuar vëmendje veprimtarisë fizike. 2-Jeta sedentare është një problem i madh për fëmijët sepse ata shpenzojnë një kohe të gjate para televizionit dhe kompjuterit. 3-Të dhënat tona sugjerojnë për një lidhje midis shikimit të TV dhe obezitetit, ndërkohe që veprimtaria fizike lidhet me obezitetin në mënyre të pavarur nga shikimi i TV-së.

×