Bota ujore

Bota ujore
Synimi:
Njohja e gjallesave ujore në planetin tonë.
OBJEKTIVAT:
Të përshkruajne , krahasojnë
,analizojnë dhe argumentojnë llojet
e gjallesave ujore që rriten në
ujërat e lumenjve ,liqeneve,deteve
dhe oqeaneve në planetin tonë.
Të flasë për rëndësinë dhe vlerat e
ujërave natyrore ,mbrojtjen,
Në ujërat e planetit tonë jetojnë rreth
972.000 mijë gjallesa ujore, por ne njohim
vetëm një të tretën e tyre.
Le të zbulojmë disa prej tyre.
Bota ujore
Në botëne mrekullueshmetë nënujshmekoralet
janepjesamë e bukur.Ngjyrate tyrejanë
fantastikendërsaformatqë marrinjanëngamë të
ndryshmet.
Koraletjanëndërorganizmatmë të vjetërtë
planetittonëdhe kanëndërtuardinastitëtyrenën
ujë.
Koraletmundtëdukensolidedhepa jetë,por
vargjefigurashtërejatënjë koralikërpudhëduke
influencuarvetenka sjellëorganizminnë jetë.
Koraletjanëshumëtëndjeshme.
Atojanënë gjendjepraktikishtqë të parashikojnë
kohën.Mespermatozoidete koraleveshkëmbi
koralormundtëripërtërihet.
Bota ujore
Gjallesat e para , më të njohura dhe ato që
mbizotërojnë oqeanet dhe detet e botës janë peshqit
Bota ujore
Peshqitjanegjallesaujoremevelëza, megjak
te ftohtëe nukkanegjymtyre.
Atorritennë tëgjithamjedisetujorenga
rrjedhatmalorederi nethellesitee pafundme
të oqeaneve.
Në 32.000specie,peshkuekspozonspeciet
mediversitet mëtëmadhse çdo gruptjetëri
kurrizorëve.
Njëpeshk kanjëtruptë strukturuarpërnot
të shpejtë,ekstraktonoksigjenngaujiduke
përdorurgushënaponjëorganfrymëmarrjes
përtëthithuroksigjeninatmosferikdheka
dy grupetë çiftëzuarapendësh, zakonishtka
njëpendëdorsal,njëpendëanale, dhenjë
pendësi bisht,ka nofullat,ka lëkurëqë është
e mbuluarzakonishtmeluspa,kuhedh
vezët.Zemrapërbëhetngakatërpjesë,duke
përfshirëdy dhoma,një hyrjedhedalje.
Nofullati lejojnëpeshqittëhanënjë
shumëllojshmëritë gjerëtëushqimit, duke
përfshirëbimëtdheorganizmate tjerë.
Peshqithanëushqimpërmesgojësdhee
coptojnëatëposhtënë ezofag.
Në stomak,ushqimimëtejështëtreturdhe
shumëpeshqe përpunojnënë njëformëtë
quajturcaecapilorike,e cilatka enzimaqë
ndihmontretjene ushqimitdhethithjene
lëndëveushqyese.
Organetsi të mëlçisëdhepankreasitshtojnë
enzimadhekimikatetë ndryshme,gjatë
kohësqëlëvizushqimipërmestraktit
digjestiv.
Zorrapërfundonprocesine tretjesdhe
absorbimit e lëndëveushqyese.
Bota ujore
Kandili i detit është kafshë deti me
trup në trajtë kërpudhe e të bardhë
si pelte, që lëshon një lëngë djegës.Ka
formën e umbrellës.
Rreth 95% e kandilittëdetit përbëhet
nga uji.
Disa kandilë deti kanë 65 tentacle.
Kandilët e detit (shumëkëmbësh)
vrasin më shumë njerëz se çdo lloj
tjetër kafshe deti.
Vrasin brenda tre minutash, ndërsa
mund të lëvizin në dy metra largësi
brenda një sekonde.
Tentaclet (këmbët) e kandilit të detit
mund të rriten dhe të arrijnë disa
metra gjatësi.
Bota ujore
Janë nga kafshët më të
pangopura. Kanë shumë
oreks. Konsumojnë mbi
3000 karkaleca të kripur
në ditë
Çdo mëngjes kërcejnë,
ndryshojnë ngjyra, bëjnë
gjithçka me partnerin e
vet, ndërsa gjatë ditës
ndahen.
Kur çiftëzohen prodhojnë
tinguj muzikorë.
Bota ujore
Sfungje
rëtSfungjerët janë shtazë shumëqelizore
me ndërtim të thjeshtë. Ato jetojnë
në ambiente me ujë ,në ujërat e
deteve,liqeneve dhe lumenjve.
Gjendet ne Detit Adriatik.
Trupi i sfungjerit të zakonshëm është në
formë të një qeske me grykë
lart,jeton në koloni.
Trupi i tij është i përbërë prej dy
shtresave.
Në shtresën e jashtme ndodhen qeliza
në formë pak a shumë të
shtypura,ndërsa në shtresën e
brendshme janë të pranishme qelizat
e pajisura me nga një kamxhik.
Bota ujore
Oktapodi ka tre zemra dhe gjaku
i tij ka ngjyrë blu.Oktapodi i
rritur mundtë struket në një
vrimë dukemarrë formëne një
monedhe 10 centëshe.
Oktapodët janë të
verbër.Oktapodët mund të
shkëputen ngatentaclet
(këmbëzat) e tyre për t’iu
shmangur kërcënimeve të
mundshme dhe pastaj të
rinxjerrin këmbëzatë tjera.
Bota ujore
Aragosta mesdhetare eshte
nje gjallese uji e rendit
Decapoda qe jeton ne
thellesi te detit Mesdhe e
ne oqeanin Atlantik lindor,
ka nje gjatesi mesatare prej
20 – 50 cm dhe nje peshe
deri ne 8 kg.trupi eshte ne
forme cilindri I veshur me
nje korace qe gjate rritjes
ndryshon disa here per te
krijuar nje te re, ndersa
barku I formuar nga
segmente te levizshme.Ne
pjesen e perparme ka 2
antena me te gjata se trupi
qe kane funksionin e
organeve shqisore dhe
mbrojtes. Bishtin e perdor
per te notuar.Gjate gjithe
jetes nuk pushon se rrituri
dhe jeton deri ne 70 vjet.
Karkaleci I detit
Bota ujore
Gaforrja
Gaforret janë gjallesa të cilat jetojnë në
ujëra të Sipërfaqja e trupit është e
mbuluar me një mbështjellës të fortë i
përbërë nga lënda e quajtur kitina e
forcuar me lëndë gëlqerore.
Ky mbështjellës i fortë, i cili mbron
organet e brendshme të gaforres,
paraqet skeletin e jashtëm të saj. Në
kokë gjendet goja, dy palë antena dhe
dy sy.
Në kraharor ka pesë palë këmbë. Pala e
parë e këmbëve ka formën e mashave
dhe shëben për kapjen e ushqimit,
ndërsa katër palët e tjera shërbejnë
për ecje. Këmbët përbëhen prej
gjashtë segmenteve (unazave) të
vendosura njëra pas tjetrës. Fundi i
barkut mbaron me flatrën e bishtit që
shërben për notimin e gaforres.
Ushqimi, siç janë krimbat, peshqit e
vegjël, bretkosat dhe bimët ujore,
gaforrja e kap me anë të mashave dhe
e fut në gojë, ku me ndihmën e
nofullave e grimcon. Gaforrja merr
frymë me anë të branshive.
Bota ujore
,mbulohet me një guaskë me dy
kapakë me ngjyrë blu të errët
nga jashtë dhe nga brenda e
argjendtë.Keta molusqe nuk
kane koke por organe ndijore.
• Ylli detar i njohur si "ylli i detit", është gjallesë ujore, me disa
gjemba. Kemi yje helmues dhe johelmues. Ata helmues vetëm me
një të prekur mund ta injektojnë helmimin.
Delfini është gjitar ujor i konsideruar si kafsha e tretë më e mençur në botë. Delfini
ushqehet kryesish me peshq, është mjaft paqësor dhe krijon miqësi me njerëzit.
Delfini është gjitar ujor me trup deri në 3,7 m, me ngjyrë hiri në kurriz
dhe me bark të bardhë, me lëkure të lëmuar, me turi të zgjatur. Delfini
jeton mbi 100 vjeç. Kjo kafshë pëlqen detet e ngrohta të klimës
mesdhetare.
Delfini jeton në thellësi prej 2 - 9 m. Ekzistojnë 34
lloje delfinësh.Ata ushqehen me peshq, jetojnë afër
detit dhe shpesh u pëlqen të bashkeveprojne me
njerëzit.
Delfinët përdorin tinguj valleje dhe kërcejnë
për te komunikuar dhe për të lundruar.Ata jane
inteligjentë të shoqërushëm dhe lozonjarë.
• Eshtë një lloj peshku i
madh dhe i fuqishëm
mishngrënës me një skelet
të ndërlikuar, i pajisur me
dhëmbë të mëdhenj, ai
mund të gjuaj një
shumëllojshmëri kafshësh,
përfshi disa lloje fokash.
• Peshkaqenët janë banorë te
detit dhe te oqeanit me
gjatësi të trupit prej 1 -20
m. Kanë skelet kërcor i cili
u mundëson atyre të jenë
shumë të zhdërvjellët, pra,
lëvizin e notojnë shpejtë
dhe janë rrëmbyes te
mëdhenj. Në det jetojnë
disa lloj peshkaqenësh te
vegjël me gjatësi deri ne
një metër, si p. sh.
peshkaqeni i kaltër me
gjatësinë 4 - 6 m, që është
Bota ujore
Balena e Kalter është gjitarja më e madhe
që ka jetuar duke arritur nje gjatesi 35 m e
gjatë dhe 150 tonë. Vetem gjuha e saj
peshon sa nje elefant i rritur .Zemra eshte
sa nje makine e vogel. Ky organ rreh vetem
9 here ne minute ,Ajo peshon 450 kg dhe
pompon 6400 kg gjak ne trupin e saj .Balena
E Kalter eshte kapur ne Antarktide.
Balenat në përgjithësi jetojnë për 40-90
vjet .Balenat janë gjuajtur për mishin dhe si
një burim i lëndëve të para.Nen lekure
ndodhet nje shtrese e madhe dhjami.Balenat
kane nje zemer me 4 dhoma si dhe shtylle
kurrizore. Te gjithe gjitaret flene ndersa
Bota ujore
Bota ujore
1 sur 34

Recommandé

Bota ujore par
Bota ujoreBota ujore
Bota ujoreAnisa Kreka
25.1K vues34 diapositives
Roli i perimeve dhe drufrutoreve ne jeten tone par
Roli i perimeve dhe drufrutoreve ne jeten toneRoli i perimeve dhe drufrutoreve ne jeten tone
Roli i perimeve dhe drufrutoreve ne jeten toneMatilda Gremi
6.8K vues16 diapositives
ESE QYTETI ANTIK …Durresi !! par
ESE QYTETI ANTIK …Durresi !!ESE QYTETI ANTIK …Durresi !!
ESE QYTETI ANTIK …Durresi !!#MesueseAurela Elezaj
6K vues14 diapositives
Trashegimia kulturore arberore par
Trashegimia kulturore arberoreTrashegimia kulturore arberore
Trashegimia kulturore arberorejoni pashaj
12.8K vues10 diapositives
Projekt gjeografi par
Projekt gjeografiProjekt gjeografi
Projekt gjeografiDé Šarã
8.2K vues3 diapositives
Evropa veriore par
Evropa verioreEvropa veriore
Evropa veriorepse123
11.4K vues13 diapositives

Contenu connexe

Tendances

Bimet dhe rendesia e tyre par
Bimet dhe rendesia e tyreBimet dhe rendesia e tyre
Bimet dhe rendesia e tyrexhessiana
18.6K vues7 diapositives
Guida turistike e vlores letersi par
Guida turistike e vlores letersiGuida turistike e vlores letersi
Guida turistike e vlores letersiXhesika Merko
5.4K vues6 diapositives
turizmi ne shqiperi par
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi manomano46
16.1K vues8 diapositives
SISTEMI NERVOR par
SISTEMI NERVORSISTEMI NERVOR
SISTEMI NERVORAdela Sota
19.6K vues8 diapositives
Lojrat popullore par
Lojrat populloreLojrat popullore
Lojrat populloreKristina Doko
91.8K vues7 diapositives
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti. par
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.enerisaloti
58.4K vues29 diapositives

Tendances(20)

Bimet dhe rendesia e tyre par xhessiana
Bimet dhe rendesia e tyreBimet dhe rendesia e tyre
Bimet dhe rendesia e tyre
xhessiana18.6K vues
Guida turistike e vlores letersi par Xhesika Merko
Guida turistike e vlores letersiGuida turistike e vlores letersi
Guida turistike e vlores letersi
Xhesika Merko5.4K vues
turizmi ne shqiperi par manomano46
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
manomano4616.1K vues
SISTEMI NERVOR par Adela Sota
SISTEMI NERVORSISTEMI NERVOR
SISTEMI NERVOR
Adela Sota19.6K vues
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti. par enerisaloti
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
enerisaloti58.4K vues
Trashegimia natyrore kombetare par Klevis Balla
Trashegimia natyrore kombetareTrashegimia natyrore kombetare
Trashegimia natyrore kombetare
Klevis Balla23.7K vues
Projekt ne fizike par Daniela Ela
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizike
Daniela Ela26.4K vues
Elementët kimikë par Esmer Alda
Elementët kimikë Elementët kimikë
Elementët kimikë
Esmer Alda19.6K vues
Ndotja e mjedisit semundjet par 16211903
Ndotja e mjedisit semundjetNdotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjet
1621190323.5K vues
Shnderrimet Gjeometrike par Ergi Nushi
Shnderrimet GjeometrikeShnderrimet Gjeometrike
Shnderrimet Gjeometrike
Ergi Nushi19.9K vues
Barnat dhe drogat par Fleurati
Barnat dhe drogatBarnat dhe drogat
Barnat dhe drogat
Fleurati10.2K vues
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut par mikaela basha
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
mikaela basha38.4K vues
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPI par Mirsad
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPIGazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Mirsad40K vues
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis par Marinela Abedini
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisProjekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Marinela Abedini33.3K vues
Valet par An An
ValetValet
Valet
An An48.4K vues
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare par Ke Keiss
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Ke Keiss84.1K vues
Lasgush par nonavet
LasgushLasgush
Lasgush
nonavet31.5K vues

Similaire à Bota ujore

Biologji-Angatha-Orgesa Ibri.pptx par
Biologji-Angatha-Orgesa Ibri.pptxBiologji-Angatha-Orgesa Ibri.pptx
Biologji-Angatha-Orgesa Ibri.pptxOrgesaIbri
105 vues16 diapositives
Biologjia bota e rruazoreve gjitaret... par
Biologjia bota e rruazoreve gjitaret...Biologjia bota e rruazoreve gjitaret...
Biologjia bota e rruazoreve gjitaret...Eva Kajushi
57K vues20 diapositives
Peshqit D.Bushaj par
Peshqit D.BushajPeshqit D.Bushaj
Peshqit D.BushajBushiDriton
2.8K vues13 diapositives
Rruazoret par
RruazoretRruazoret
RruazoretRonaldo Marku
14.9K vues11 diapositives
Biodiversiteti ne komunen e kukesit par
Biodiversiteti ne komunen e kukesitBiodiversiteti ne komunen e kukesit
Biodiversiteti ne komunen e kukesitMetiMuja
40 vues14 diapositives
gjitaret projekt par
 gjitaret projekt gjitaret projekt
gjitaret projektArjan Shahinlli
4.2K vues16 diapositives

Similaire à Bota ujore(20)

Biologji-Angatha-Orgesa Ibri.pptx par OrgesaIbri
Biologji-Angatha-Orgesa Ibri.pptxBiologji-Angatha-Orgesa Ibri.pptx
Biologji-Angatha-Orgesa Ibri.pptx
OrgesaIbri105 vues
Biologjia bota e rruazoreve gjitaret... par Eva Kajushi
Biologjia bota e rruazoreve gjitaret...Biologjia bota e rruazoreve gjitaret...
Biologjia bota e rruazoreve gjitaret...
Eva Kajushi57K vues
Biodiversiteti ne komunen e kukesit par MetiMuja
Biodiversiteti ne komunen e kukesitBiodiversiteti ne komunen e kukesit
Biodiversiteti ne komunen e kukesit
MetiMuja40 vues
Pershtatja e Shtazeve par Erdi Dibra
Pershtatja e ShtazevePershtatja e Shtazeve
Pershtatja e Shtazeve
Erdi Dibra24.6K vues
Klasifikimi I Kurrizoreve.pptx par kaltrina9
Klasifikimi I Kurrizoreve.pptxKlasifikimi I Kurrizoreve.pptx
Klasifikimi I Kurrizoreve.pptx
kaltrina9110 vues
Përshtatja lokale dhe stinore par Mario Peleshka
Përshtatja lokale dhe stinorePërshtatja lokale dhe stinore
Përshtatja lokale dhe stinore
Mario Peleshka4.5K vues
Harun jahja``krijesa te mrekullueshmeprint`` par Adriatik Rexha
Harun jahja``krijesa te mrekullueshmeprint``Harun jahja``krijesa te mrekullueshmeprint``
Harun jahja``krijesa te mrekullueshmeprint``
Adriatik Rexha1.1K vues
Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e Kafsheve par Erdi Dibra
Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e KafsheveBiologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e Kafsheve
Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e Kafsheve
Erdi Dibra6.2K vues
Algat dhe karakteristikat e tyre par G. Muça
Algat dhe karakteristikat e tyreAlgat dhe karakteristikat e tyre
Algat dhe karakteristikat e tyre
G. Muça27.9K vues
Dituri natyre par kaltersi
Dituri natyreDituri natyre
Dituri natyre
kaltersi19.2K vues
Mesazhe nga Uji Masimo Emoto par Mimoza Thaqi
Mesazhe nga Uji Masimo EmotoMesazhe nga Uji Masimo Emoto
Mesazhe nga Uji Masimo Emoto
Mimoza Thaqi2K vues
Simestral Maggie Vasha Klasa IX shkolla "Albanet" par lira kuca
Simestral Maggie Vasha Klasa IX shkolla "Albanet"Simestral Maggie Vasha Klasa IX shkolla "Albanet"
Simestral Maggie Vasha Klasa IX shkolla "Albanet"
lira kuca1.2K vues

Bota ujore

 • 2. Synimi: Njohja e gjallesave ujore në planetin tonë. OBJEKTIVAT: Të përshkruajne , krahasojnë ,analizojnë dhe argumentojnë llojet e gjallesave ujore që rriten në ujërat e lumenjve ,liqeneve,deteve dhe oqeaneve në planetin tonë. Të flasë për rëndësinë dhe vlerat e ujërave natyrore ,mbrojtjen,
 • 3. Në ujërat e planetit tonë jetojnë rreth 972.000 mijë gjallesa ujore, por ne njohim vetëm një të tretën e tyre. Le të zbulojmë disa prej tyre.
 • 5. Në botëne mrekullueshmetë nënujshmekoralet janepjesamë e bukur.Ngjyrate tyrejanë fantastikendërsaformatqë marrinjanëngamë të ndryshmet. Koraletjanëndërorganizmatmë të vjetërtë planetittonëdhe kanëndërtuardinastitëtyrenën ujë. Koraletmundtëdukensolidedhepa jetë,por vargjefigurashtërejatënjë koralikërpudhëduke influencuarvetenka sjellëorganizminnë jetë. Koraletjanëshumëtëndjeshme. Atojanënë gjendjepraktikishtqë të parashikojnë kohën.Mespermatozoidete koraleveshkëmbi koralormundtëripërtërihet.
 • 7. Gjallesat e para , më të njohura dhe ato që mbizotërojnë oqeanet dhe detet e botës janë peshqit
 • 9. Peshqitjanegjallesaujoremevelëza, megjak te ftohtëe nukkanegjymtyre. Atorritennë tëgjithamjedisetujorenga rrjedhatmalorederi nethellesitee pafundme të oqeaneve. Në 32.000specie,peshkuekspozonspeciet mediversitet mëtëmadhse çdo gruptjetëri kurrizorëve. Njëpeshk kanjëtruptë strukturuarpërnot të shpejtë,ekstraktonoksigjenngaujiduke përdorurgushënaponjëorganfrymëmarrjes përtëthithuroksigjeninatmosferikdheka dy grupetë çiftëzuarapendësh, zakonishtka njëpendëdorsal,njëpendëanale, dhenjë pendësi bisht,ka nofullat,ka lëkurëqë është e mbuluarzakonishtmeluspa,kuhedh vezët.Zemrapërbëhetngakatërpjesë,duke përfshirëdy dhoma,një hyrjedhedalje.
 • 10. Nofullati lejojnëpeshqittëhanënjë shumëllojshmëritë gjerëtëushqimit, duke përfshirëbimëtdheorganizmate tjerë. Peshqithanëushqimpërmesgojësdhee coptojnëatëposhtënë ezofag. Në stomak,ushqimimëtejështëtreturdhe shumëpeshqe përpunojnënë njëformëtë quajturcaecapilorike,e cilatka enzimaqë ndihmontretjene ushqimitdhethithjene lëndëveushqyese. Organetsi të mëlçisëdhepankreasitshtojnë enzimadhekimikatetë ndryshme,gjatë kohësqëlëvizushqimipërmestraktit digjestiv. Zorrapërfundonprocesine tretjesdhe absorbimit e lëndëveushqyese.
 • 12. Kandili i detit është kafshë deti me trup në trajtë kërpudhe e të bardhë si pelte, që lëshon një lëngë djegës.Ka formën e umbrellës. Rreth 95% e kandilittëdetit përbëhet nga uji. Disa kandilë deti kanë 65 tentacle. Kandilët e detit (shumëkëmbësh) vrasin më shumë njerëz se çdo lloj tjetër kafshe deti. Vrasin brenda tre minutash, ndërsa mund të lëvizin në dy metra largësi brenda një sekonde. Tentaclet (këmbët) e kandilit të detit mund të rriten dhe të arrijnë disa metra gjatësi.
 • 14. Janë nga kafshët më të pangopura. Kanë shumë oreks. Konsumojnë mbi 3000 karkaleca të kripur në ditë Çdo mëngjes kërcejnë, ndryshojnë ngjyra, bëjnë gjithçka me partnerin e vet, ndërsa gjatë ditës ndahen. Kur çiftëzohen prodhojnë tinguj muzikorë.
 • 16. Sfungje rëtSfungjerët janë shtazë shumëqelizore me ndërtim të thjeshtë. Ato jetojnë në ambiente me ujë ,në ujërat e deteve,liqeneve dhe lumenjve. Gjendet ne Detit Adriatik. Trupi i sfungjerit të zakonshëm është në formë të një qeske me grykë lart,jeton në koloni. Trupi i tij është i përbërë prej dy shtresave. Në shtresën e jashtme ndodhen qeliza në formë pak a shumë të shtypura,ndërsa në shtresën e brendshme janë të pranishme qelizat e pajisura me nga një kamxhik.
 • 18. Oktapodi ka tre zemra dhe gjaku i tij ka ngjyrë blu.Oktapodi i rritur mundtë struket në një vrimë dukemarrë formëne një monedhe 10 centëshe. Oktapodët janë të verbër.Oktapodët mund të shkëputen ngatentaclet (këmbëzat) e tyre për t’iu shmangur kërcënimeve të mundshme dhe pastaj të rinxjerrin këmbëzatë tjera.
 • 20. Aragosta mesdhetare eshte nje gjallese uji e rendit Decapoda qe jeton ne thellesi te detit Mesdhe e ne oqeanin Atlantik lindor, ka nje gjatesi mesatare prej 20 – 50 cm dhe nje peshe deri ne 8 kg.trupi eshte ne forme cilindri I veshur me nje korace qe gjate rritjes ndryshon disa here per te krijuar nje te re, ndersa barku I formuar nga segmente te levizshme.Ne pjesen e perparme ka 2 antena me te gjata se trupi qe kane funksionin e organeve shqisore dhe mbrojtes. Bishtin e perdor per te notuar.Gjate gjithe jetes nuk pushon se rrituri dhe jeton deri ne 70 vjet.
 • 24. Gaforret janë gjallesa të cilat jetojnë në ujëra të Sipërfaqja e trupit është e mbuluar me një mbështjellës të fortë i përbërë nga lënda e quajtur kitina e forcuar me lëndë gëlqerore. Ky mbështjellës i fortë, i cili mbron organet e brendshme të gaforres, paraqet skeletin e jashtëm të saj. Në kokë gjendet goja, dy palë antena dhe dy sy. Në kraharor ka pesë palë këmbë. Pala e parë e këmbëve ka formën e mashave dhe shëben për kapjen e ushqimit, ndërsa katër palët e tjera shërbejnë për ecje. Këmbët përbëhen prej gjashtë segmenteve (unazave) të vendosura njëra pas tjetrës. Fundi i barkut mbaron me flatrën e bishtit që shërben për notimin e gaforres. Ushqimi, siç janë krimbat, peshqit e vegjël, bretkosat dhe bimët ujore, gaforrja e kap me anë të mashave dhe e fut në gojë, ku me ndihmën e nofullave e grimcon. Gaforrja merr frymë me anë të branshive.
 • 26. ,mbulohet me një guaskë me dy kapakë me ngjyrë blu të errët nga jashtë dhe nga brenda e argjendtë.Keta molusqe nuk kane koke por organe ndijore.
 • 27. • Ylli detar i njohur si "ylli i detit", është gjallesë ujore, me disa gjemba. Kemi yje helmues dhe johelmues. Ata helmues vetëm me një të prekur mund ta injektojnë helmimin.
 • 28. Delfini është gjitar ujor i konsideruar si kafsha e tretë më e mençur në botë. Delfini ushqehet kryesish me peshq, është mjaft paqësor dhe krijon miqësi me njerëzit.
 • 29. Delfini është gjitar ujor me trup deri në 3,7 m, me ngjyrë hiri në kurriz dhe me bark të bardhë, me lëkure të lëmuar, me turi të zgjatur. Delfini jeton mbi 100 vjeç. Kjo kafshë pëlqen detet e ngrohta të klimës mesdhetare. Delfini jeton në thellësi prej 2 - 9 m. Ekzistojnë 34 lloje delfinësh.Ata ushqehen me peshq, jetojnë afër detit dhe shpesh u pëlqen të bashkeveprojne me njerëzit. Delfinët përdorin tinguj valleje dhe kërcejnë për te komunikuar dhe për të lundruar.Ata jane inteligjentë të shoqërushëm dhe lozonjarë.
 • 30. • Eshtë një lloj peshku i madh dhe i fuqishëm mishngrënës me një skelet të ndërlikuar, i pajisur me dhëmbë të mëdhenj, ai mund të gjuaj një shumëllojshmëri kafshësh, përfshi disa lloje fokash. • Peshkaqenët janë banorë te detit dhe te oqeanit me gjatësi të trupit prej 1 -20 m. Kanë skelet kërcor i cili u mundëson atyre të jenë shumë të zhdërvjellët, pra, lëvizin e notojnë shpejtë dhe janë rrëmbyes te mëdhenj. Në det jetojnë disa lloj peshkaqenësh te vegjël me gjatësi deri ne një metër, si p. sh. peshkaqeni i kaltër me gjatësinë 4 - 6 m, që është
 • 32. Balena e Kalter është gjitarja më e madhe që ka jetuar duke arritur nje gjatesi 35 m e gjatë dhe 150 tonë. Vetem gjuha e saj peshon sa nje elefant i rritur .Zemra eshte sa nje makine e vogel. Ky organ rreh vetem 9 here ne minute ,Ajo peshon 450 kg dhe pompon 6400 kg gjak ne trupin e saj .Balena E Kalter eshte kapur ne Antarktide. Balenat në përgjithësi jetojnë për 40-90 vjet .Balenat janë gjuajtur për mishin dhe si një burim i lëndëve të para.Nen lekure ndodhet nje shtrese e madhe dhjami.Balenat kane nje zemer me 4 dhoma si dhe shtylle kurrizore. Te gjithe gjitaret flene ndersa