Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
Izmokról
A testet és a belső szerveket
izmok mozgatják. Az
izomszövet rostokból
áll, melyek összehúzódása és
elernyedése h...
Izmok csoportosítása
A szervezetünkben háromféle izom található:
• harántcsíkolt izom,
• szívizom,
• simaizom.
Megkülönböz...
HARÁNTCSÍKOLT IZOM
Harántcsíkolt izom építi fel a vázizmokat
A mozgás, a testtartás ezen izomcsoportok
működésétől függ.
A...
A fej és a nyak izmai
Minden izomnak van egy
eredési és egy tapadási
pontja. Ez utóbbi annak a
területnek felel
meg, amell...
SIMAIZOM
Simaizom található a belső szervekben: gyomor-
bélrendszer, légcső, hörgők, vese, húgyhólyag,
ivarszervek, valami...
Szív
A szív egy különleges izom: saját ritmusa
ingerképző és ingerültvezető rendszere
van, ami azt jelenti, hogy önálló,
a...
• Az izmok kismértékben mindig
összehúzott állapotban vannak. Ezt
nevezzük izomtónusnak, mely
megakadályozza testünk
"össz...
Problémák
A simaizmok erőteljes és hosszantartó összehúzódása fájdalommal jár. Ez általában
akkor jön létre, ha valamilyen...
Izmokról
Izmokról
Izmokról
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

Izmokról

5 378 vues

Publié le

Ez az anyag az SNI tanulócsoportnak készült.

Publié dans : Formation
  • Identifiez-vous pour voir les commentaires

Izmokról

  1. 1. Izmokról A testet és a belső szerveket izmok mozgatják. Az izomszövet rostokból áll, melyek összehúzódása és elernyedése hozza létre a mozgást.
  2. 2. Izmok csoportosítása A szervezetünkben háromféle izom található: • harántcsíkolt izom, • szívizom, • simaizom. Megkülönböztetésük azért lényeges, mert az egyes izomfajtáknak eltérő a szerepe a szervek működésében.
  3. 3. HARÁNTCSÍKOLT IZOM Harántcsíkolt izom építi fel a vázizmokat A mozgás, a testtartás ezen izomcsoportok működésétől függ. A harántcsíkolt izomzat akaratunktól függően működik, bár vannak velünk született, illetve csecsemőkorban kialakuló reflexek, melyek nem tudatosan működtetik ezen izmainkat (pl. járás, testtartás). Működésére a rövid ideig tartó, de nagy erő kifejtésére való képesség a jellemző. Egy inger hatására egy egész izomcsoport húzódik össze ugyanabban a pillanatban.
  4. 4. A fej és a nyak izmai Minden izomnak van egy eredési és egy tapadási pontja. Ez utóbbi annak a területnek felel meg, amellyel az izom összeköttetésben áll. Az izmok eredési helye fix pont, a tapadási hely pedig az a pont, amelyre az izom kifejti hatását.
  5. 5. SIMAIZOM Simaizom található a belső szervekben: gyomor- bélrendszer, légcső, hörgők, vese, húgyhólyag, ivarszervek, valamint a bőrben és az erek falában. Szerkezete nagyban különbözik a harántcsíkolt izmokétól. A sejtek kötőszövetbe ágyazottan helyezkednek el, közöttük olyan hidak vannak, melyeken keresztül az ingerület sejtről sejtre terjed.
  6. 6. Szív A szív egy különleges izom: saját ritmusa ingerképző és ingerültvezető rendszere van, ami azt jelenti, hogy önálló, akaratunktól független működésre képes. A szívizom speciálisan a szív munka elvégzésére képes izomrendszer. A szívizom jelzéseket kap a szervezetből, és ennek alapján mindig a szervezet pillanatnyi állapotának megfelelően képes dolgozni. Ha megijedünk vagy nagyobb fizikai munkát végzünk, a szívverés gyorsul és nagyobb erővel pumpálja a vért a keringésbe, pihenés vagy alvás közben pedig lassabban.
  7. 7. • Az izmok kismértékben mindig összehúzott állapotban vannak. Ezt nevezzük izomtónusnak, mely megakadályozza testünk "összeesését". (Az állkapcsunk lefittyedne - kinyílna a szánk , az izmaink nem tudnák tartani testünket). • Sima, harántcsíkolt és szívizmot különböztetünk meg. A harántcsíkolt izmok akaratunktól függően míg a sima és szívizmok akaratunktól függetlenül is működnek. • A testünk mintegy 650 izma közül járás közben több mint 200-at használunk. • Minden izom fonálszerű rostokból áll - összehúzódásra és elernyedésre képes. • Bizonyos izmok nagyok és vaskosak, mert nehéz munkát végeznek. (pl.: a láb izmai). A legnagyobb izmunk a széles, nagy farizom .
  8. 8. Problémák A simaizmok erőteljes és hosszantartó összehúzódása fájdalommal jár. Ez általában akkor jön létre, ha valamilyen akadály van jelen (pl. epe- és vesekő) vagy sérülés éri a szervek falát pl. gyomorfekély vagy -gyulladás. Erős fájdalommal jár a belek összehúzódása, ha a táplálék emésztése nem megfelelő, ha nagy mennyiségű bélgáz képződik, ha a béltartalom felhígul és hasmenés jön létre. Epe- vagy vesekő esetén - ha az az epe vagy a húgyvezetékbe kerülve felsérti annak falát - nagy fájdalommal járó görcs jön létre, ami megakadályozhatja a kő továbbhaladását és esetleges eltávozását is. Ilyenkor a fájdalom csillapítása mellett mindenképpen görcsoldó gyógyszert is kell szedni, azért, hogy a görcs megszűnjön, és a kő eltávozhasson. Természetesen a kő méretétől függően előfordul, hogy csak műtéti úton vagy egyéb módszerrel lehet a követ eltávolítani. Serdülő lányoknál gyakori, hogy az első menstruációkat fájdalmas görcsök kísérik. A méhizomzat is simaizmokból áll, ezért a görcsoldó gyógyszerek használata sokat segíthet. Hasfájós kisbabáknak csak orvosi javaslatra adjunk görcsoldót, nekik inkább a természetes alapú készítmények ajánlottak.

×