Letersi

E

detyre hulutuese

DETYRE PORTOFOLI
LENDA : Letersi
TEMA : UDHETIM NE LETERSINE REALISTE
PUNOI : Esi Paja
Per te udhetuar na nevojitet te jemi te informohemi se ku
do te “arratisemi” per disa momente.Plani yne eshte qe te
gjendemi afer shekullit XIX ku kemi te zhvilluara dy
drejtime letrare realizmi dhe simbolizmi.Por ne do
udhetojme vetem ne letersine realiste si fillim fjala relizëm
rrejdh nga latinishtja realis që dmth I VËRTETË.Realizmi
si drejtim letrar, si epokë letrare u paraqit në gjysmën e
dytë të shek. XIX në Francë dhe zgjati deri në vitet 60 – 70
të shek. XIX.Fillimisht u paraqit në shtetet ku kundërthëniet
shoqërore ishin më të theksuara prandaj atje u paraqit më
fuqishëm si në : Francë, Angli, Rusi, kurse në shtetet të
cilat ende kishin nevojë për unitet kombëtar u paraqit më
dobët.
Realizmi si periudhë letrare u krijua për t’ju kundërvënë
idealeve të krijuara prej romantikëve.Kjo epokë e vuri
theksin në pasqyrimin kritik të realitetit të kohës.Sipas
realistëve njeriu qëndron përballë realitetit dhe njeriu sipas
tij ose bie viktimë e tij ose produkt i realitetit.Termi
realizëm në letërsi ka kuptimin e metodës letrare, shkollës
letrare, drejtimit dhe doktrinës letrare, pra është një
formacion i ri stilistik.Tematika që trajtohej ishte aktuale
dhe paraqiste probleme me të cilat përballet shoqëria
njerëzore.Realizmi u jep shkrimtarëve liri veprimi.Kjo liri
veprimi e shkrimtarit realist vihet kudo në temat, në
personazhët, në konfliktet, në gjuhën, në gjinitë e
ndryshme letrare, në thurrjen e në zhvillimin e veprimit.
Le te flasim paksa per shkrimtaret e kesaj periudhe pasi
ishin ata qe mundesuan kete drejtim letrar dhe disa nga
kryeveprat me te medhe boterore ne I studiojme dhe
arratisemi ne to fale tyre.Ato ishin te lire të zgjedhin temat
dhe meqenese ishin te lire,kishin mundësi të paraqisnin
personazhe të ndryshme dhe personazhët t’i marrin nga
shtresat e klasat e ndryshme shoqërore.Personazhët
paraqiten më të gjallë, më të plotë e më të ndryshëm nga
ata të klsikëve dhe të romantikëve sepse janë marrë
drejtpërdrejtë nga jeta apo realiteti.Shkrimtari realist nuk
guxon të mendojë as për të mirën e as për të keqen, as
për të bukurën as për të shëmtuarën sepse e vërteta
është preokupim kryesor i tij.Shkrimtari realist dënon
humbjen e vlerave njerëzore në shoqërinë e
korruptuar,prandaj arti i tij u quajt REALIZËM KRITIK.
Shkrimtarët realist mbajtën qëndrim kritik ndaj
aristokracisë, privilegjeve, paragjykimeve dhe veseve të
saja.Realistët krijojnë tipa, karaktere të gjalla që
përfaqësojnë kategori njerëzish me tipare të
përbashkëta.Realistët shkruajnë me një gjuhë të afërt dhe
të qartë për të gjithë pra gjithcka ishte SI N’JETE.
PAK KULTURE PARA SE TE ARRATISEMI NEPER
KRYEVEPRAT E SHKRIMTAREVE TE REALIZMIT.
Realizmi u zhvillua ne tri faza qe jane :
I- REALIZMI I HERSHËM
Kjo fazë karakterizohet me përmbajtjen dhe komentin
moralizues. Përfaqësues të kësaj faze janë:
Balzaku në Francë, Çarls Dikens në Angli dhe Gogoli
në Rusi.
II- REALIZMI I ZHVILLUAR
Kjo fazë merr hov pas Revolucionit frances(1848).Këtu
personazhi kryesor paraqitet si determinues i
marrëdhënieve shoqerore.
Përfaqësuesit kryesore janë: Flober në Francë dhe
Turgeniev në Rusi.
III- REALIZMI I LARTË
Paralajmëron shthurrjen e parimeve realiste dhe
paraqitjen e formave të reja moralizuese.
Në këtë fazë pikëpamjet e shkrimtarit afrohen me
ndjenjat e personazhit gjë që shpie drejt monologut të
brendshëm.
Shkrimtarët : Tolstoj dhe Dostojevski
SHKRIMTARET QE NA MUNDESOJNE ARRATISJEN NE
LETERSINE REALISTE
Honore de Balzak
Balzaku (1799- 1850), shkrimtari gjenial i Francës dhe i
Evropës së shekullit 19-të.Balzaku është shkrimtari më i
madh dhe më i lexuari i gjysmës së parë të shekullit të 19-
të.Njohja e tij gjeniale e realitetit dhe kontradiktave në
shoqërinë feudale-borgjeze të kohës, ka bërë që veprat e
tij të kenë qenë burim i njohurive edhe për filozofët dhe
shkrimtarët më të njohur e më të mëdhenj të Evropës e
botës së asaj kohe. Gjeniu i filozofisë së materializmit
dialektik.
Disa nga titujt e kryeveprave te tij :
 Xha Gorio (frëngjisht: Père Goriot)
 Gobseku (frëngjisht: Le Gobsèque)
 Evgjeni Grande (frëngjisht: Eugénie Grandet)
 Fajdexhiu (frëngjisht: L'Usurier)
 Le Shuons (1829)
 Shkëlqimi dhe rënia e kurtizaneve
 Kushëriri Pons (frëngjisht: Le cousin Pons)
 Kushërira Betë (frëngjisht: La cousine Bette)
 Iluzionet të humbura (frëngjisht: Les illusions perdues)
 Fshatarë
 Lë médsë dë shampanj (Mjeku i fshatit, 1833)
Balzaku dominon gjithë shekullin e XIX. Gazetar, industrialist i
munguar, krijues i afërsisht njëqind romaneve në 20 vjet, figurë
brilante e një shoqërie së cilës ai përfundon duke iu imponuar,
Balzak përzihet me “fëmijën e shekullit” duke kontribuar në
krijimin e një miti : një burrë aventurash dhe dëshirash në të
njëjtën kohë edhe ëndërrimtar, i plagosur nga kontradiktat e jetës
moderne. Në qoftë se Balzaku shpallte dy të vërtetat e tij, fronin
dhe altarin, Hygo dallonte tek ai një shkrimtar revolucionar ;
ndërsa bashkëkohësit e tij e merrnin për realist, Bodler e
përshëndet si një vizionar të mrekullueshëm. Vepra e tij
përshkohet nga tensione dinamike dhe kritike. Ajo jeton : Është ky
kompleksitet i pabesueshëm që e bën Komedinë hyjnore një
vepër madhore me përmasa botërore.
Gustav Flober
(12 dhjetor 1821 - 8 maj 1880) ishte një shkrimtar
francez, autor i kryeveprës Zonja Bovari.Ai është një
nga novelistët më të njohur francez të Shekullit XIX
shek. XIX,që u lind në kohën kur po lulëzonte
romantizmi i Hygoit, Vinjisë, Mishlesë dhe i
Shatobrianit, të cilët i admiroi gjatë gjithë lulezimit
Rrugëtimet me frytdhënëse të Floberit ishin ato në
Britani pastaj në Egjipt, Greqi, dhe Azinë e Vogël, ai
pasqyroi gjithçka që përjetoi prej tyre në letrat dhe
shënimet e udhëtimit.
Disa nga titujt e kryeveprave te tij :
•Rêve d'enfer (Ëndërr Ferri) (1837)
•Memoirs of a Madman (Kujtimet e një të çmenduri) (1838)
•Madame Bovary (Zonja Bovari) (1857)
•Le Candidat (Kandidati) (1874)
•The Temptation of Saint Anthony (Tundimi i Shën Antonit) (1874)
•Dictionary of Received Ideas (Fjalor i ideve të pranuara) (1911)
Lev Nikolayevich Tolstoy
(9 shtator/28 gusht, 1828- 20 nëntor, 1910), ishte shkrimtar
rus, novelist, eseist, dramaturg dhe filozof. Rrjedh nga
familja aristokrate e Tolstojve. Njihet për dy veprat kryesore
Lufta dhe paqja dhe Ana Karenina. Edhe sa ishte gjallë Leon
Tolstoi, fama e tij doli edhe jashtë kufijëve rus. Ai i tregoi
regjimit carist dhe të gjithë dinastisë së atij regjimi, se si
duhet ndertuar jeta. Leo me forcen e tij dridhi fronin e
Nikollës II, por Nikolla II kurrë nuk arriti t'ia dridhte fronin
mbretëror Leon Nikolajevic Tolstoit; fron moral, te cilin ia
dhuruan lexuesit e tij.Vepra e tij e parë ishte përkthimi "Një
udhëtim sentimental në Francë dhe Itali". Më 1851 ai shkroi
një histori të shkurtër me titull "Historia e të djeshmes" si dhe
një varg veprash të tjera.
Disa nga veprat e tij :
 Fëmijëria, 1852)
 Djalëria, 1854)
 Rinia, 1856)
 Tregimet e Sevastopolit, (1855, 1856)
Fjodor Dostojevski
Fjodor Dostojevski është një nga romancierët më të mëdhenj të
letërsisë ruse dhe botërore të shekullit të XIX, i cili vuri themelet e
prozës së gjatë për fuqinë përshkruese, depërtimin e thellë
psikologjik dhe peshën e madhe që i dha letërsisë në komunikimin
me lexuesinFjodor Dostojevski ka lindur më 11 nëntor 1821, Moskë,
Rusi. Jeta e autorit rus Fjodor Dostojevski, ndër figurat më të shquara
të literaturës botërore, ishte dëshmi e kësaj lloj vuajtjeje. Ai u bë i
famshëm për krijimin e "heroit të rrugës", një protagonist i mohuar
nga shoqëria dhe në kërkim të shpengimit. Në novelat e tij ai
eksploron temat e mëkatit, moralitetit dhe shpengimit të njeriut
modern.
DISA NGA VEPRAT E TIJ :
 “Krimi dhe Ndëshkimi”
 “Vëllezërit Karamazov”
 “Heroit të rrugës”
 “Njerëz të varfër”

Recommandé

Viktor Hygo par
Viktor HygoViktor Hygo
Viktor Hygobusinessforlife
1.3K vues9 diapositives
letersia moderniste par
letersia modernisteletersia moderniste
letersia modernistebusinessforlife
1.4K vues7 diapositives
Analizë e veprës së një autori par
Analizë e veprës së një autoriAnalizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autoriErtil EB
5.5K vues10 diapositives
Romantizmi par
RomantizmiRomantizmi
RomantizmiArlind Ymeri
25.1K vues1 diapositive
George Gordon Byron vs Jeronim De Rada by SADIONA ABZAJ par
George Gordon Byron vs Jeronim De Rada by SADIONA ABZAJGeorge Gordon Byron vs Jeronim De Rada by SADIONA ABZAJ
George Gordon Byron vs Jeronim De Rada by SADIONA ABZAJSadiona Abazaj
13.2K vues8 diapositives
Honore de balzak par
Honore de balzakHonore de balzak
Honore de balzakAlush Kryeziu
8.1K vues10 diapositives

Contenu connexe

Tendances

shkrimtaret e brezit te humbur par
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburFialdoMema
47.7K vues12 diapositives
Ulliam shekspir par
Ulliam shekspirUlliam shekspir
Ulliam shekspirNazlije Sope
26.8K vues35 diapositives
Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930 par
Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930
Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930lira kuca
8.2K vues12 diapositives
JETA DHE VEPRAT E CHARLES BAUDELAIRE par
JETA DHE VEPRAT E CHARLES BAUDELAIREJETA DHE VEPRAT E CHARLES BAUDELAIRE
JETA DHE VEPRAT E CHARLES BAUDELAIREAnja Cami
9.4K vues18 diapositives
Jeronim De Rada par
Jeronim De RadaJeronim De Rada
Jeronim De RadaMuki Huduti
12.4K vues7 diapositives
Projekt par
ProjektProjekt
ProjektOrgest Balliu
13.4K vues12 diapositives

Tendances(20)

shkrimtaret e brezit te humbur par FialdoMema
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
FialdoMema47.7K vues
Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930 par lira kuca
Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930
Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930
lira kuca8.2K vues
JETA DHE VEPRAT E CHARLES BAUDELAIRE par Anja Cami
JETA DHE VEPRAT E CHARLES BAUDELAIREJETA DHE VEPRAT E CHARLES BAUDELAIRE
JETA DHE VEPRAT E CHARLES BAUDELAIRE
Anja Cami9.4K vues
Jeronim De Rada par Muki Huduti
Jeronim De RadaJeronim De Rada
Jeronim De Rada
Muki Huduti12.4K vues
Franc Kafka - Jeta dhe veprat - Mujasera Aliu, prof. par Mujasera Aliu
Franc Kafka - Jeta dhe veprat - Mujasera Aliu, prof.Franc Kafka - Jeta dhe veprat - Mujasera Aliu, prof.
Franc Kafka - Jeta dhe veprat - Mujasera Aliu, prof.
Mujasera Aliu924 vues
Uilliam Shekspir par Diana Lamaj
Uilliam Shekspir Uilliam Shekspir
Uilliam Shekspir
Diana Lamaj3.3K vues
Letersia nen Diktature par Ornela Keçi
Letersia nen DiktatureLetersia nen Diktature
Letersia nen Diktature
Ornela Keçi22.6K vues
Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe par sara7991
Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe
Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe
sara79911.9K vues
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre par Exhitah Vasija
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreHumanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Exhitah Vasija55.2K vues
Shkrimtare te shquar shkrimtar par Denis Celaj
Shkrimtare te shquar shkrimtarShkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtar
Denis Celaj1.5K vues
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre par Fatjon Cane
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyreprojekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
Fatjon Cane30.9K vues
Lasgush par nonavet
LasgushLasgush
Lasgush
nonavet31.7K vues

Similaire à Letersi

Kufizimet e letersise gjate diktatures par
Kufizimet e letersise gjate diktaturesKufizimet e letersise gjate diktatures
Kufizimet e letersise gjate diktaturesDarla Evangjeli
9.9K vues10 diapositives
Modernizmi ne letersi par
Modernizmi ne letersiModernizmi ne letersi
Modernizmi ne letersiaxheta axheta
674 vues13 diapositives
Xhejms Xhojsi par
Xhejms XhojsiXhejms Xhojsi
Xhejms XhojsiArlind Nishori
559 vues1 diapositive
Humaniste dhe rilindesit kryesore par
Humaniste dhe rilindesit kryesoreHumaniste dhe rilindesit kryesore
Humaniste dhe rilindesit kryesoremcpu2546
589 vues6 diapositives
Humanizmi dhe Renesansa par
Humanizmi dhe RenesansaHumanizmi dhe Renesansa
Humanizmi dhe RenesansaShkollë
1.4K vues9 diapositives
Jeronim dhe dritero par
Jeronim dhe driteroJeronim dhe dritero
Jeronim dhe dritero#MesueseAurela Elezaj
2.3K vues18 diapositives

Similaire à Letersi(20)

Kufizimet e letersise gjate diktatures par Darla Evangjeli
Kufizimet e letersise gjate diktaturesKufizimet e letersise gjate diktatures
Kufizimet e letersise gjate diktatures
Darla Evangjeli9.9K vues
Humaniste dhe rilindesit kryesore par mcpu2546
Humaniste dhe rilindesit kryesoreHumaniste dhe rilindesit kryesore
Humaniste dhe rilindesit kryesore
mcpu2546589 vues
Humanizmi dhe Renesansa par Shkollë
Humanizmi dhe RenesansaHumanizmi dhe Renesansa
Humanizmi dhe Renesansa
Shkollë1.4K vues
Koment vepre (1) par pjetri
Koment vepre (1)Koment vepre (1)
Koment vepre (1)
pjetri1.5K vues
Ndre Mjeda - 2015 par Riku Verri
Ndre Mjeda - 2015Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015
Riku Verri18.3K vues
Vargas Llosa, Lectio magistralis (përkthim në shqip), Università di Firenze (... par Lingua culture
Vargas Llosa, Lectio magistralis (përkthim në shqip), Università di Firenze (...Vargas Llosa, Lectio magistralis (përkthim në shqip), Università di Firenze (...
Vargas Llosa, Lectio magistralis (përkthim në shqip), Università di Firenze (...
Lingua culture585 vues
Rilindja Kombetare Shqiptare par Olsi Sita
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare Shqiptare
Olsi Sita51.5K vues
Vepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri par Ergi Nushi
Vepra Komedia Hyjnore. Dante AligeriVepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Ergi Nushi55.8K vues
Don Kishoti par Denis Lezo
Don Kishoti Don Kishoti
Don Kishoti
Denis Lezo7.1K vues
Gjenerali i ushtrise se vdekur par Daniela Muhaj
Gjenerali i ushtrise se vdekurGjenerali i ushtrise se vdekur
Gjenerali i ushtrise se vdekur
Daniela Muhaj4.6K vues
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe par Ajlinda Idrizi
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeLetersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Ajlinda Idrizi12.6K vues
Pashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe Shqiptaret par Marjan DODAJ
Pashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe ShqiptaretPashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe Shqiptaret
Pashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe Shqiptaret
Marjan DODAJ7.9K vues

Letersi

 • 1. DETYRE PORTOFOLI LENDA : Letersi TEMA : UDHETIM NE LETERSINE REALISTE PUNOI : Esi Paja
 • 2. Per te udhetuar na nevojitet te jemi te informohemi se ku do te “arratisemi” per disa momente.Plani yne eshte qe te gjendemi afer shekullit XIX ku kemi te zhvilluara dy drejtime letrare realizmi dhe simbolizmi.Por ne do udhetojme vetem ne letersine realiste si fillim fjala relizëm rrejdh nga latinishtja realis që dmth I VËRTETË.Realizmi si drejtim letrar, si epokë letrare u paraqit në gjysmën e dytë të shek. XIX në Francë dhe zgjati deri në vitet 60 – 70 të shek. XIX.Fillimisht u paraqit në shtetet ku kundërthëniet shoqërore ishin më të theksuara prandaj atje u paraqit më fuqishëm si në : Francë, Angli, Rusi, kurse në shtetet të cilat ende kishin nevojë për unitet kombëtar u paraqit më dobët. Realizmi si periudhë letrare u krijua për t’ju kundërvënë idealeve të krijuara prej romantikëve.Kjo epokë e vuri theksin në pasqyrimin kritik të realitetit të kohës.Sipas realistëve njeriu qëndron përballë realitetit dhe njeriu sipas tij ose bie viktimë e tij ose produkt i realitetit.Termi realizëm në letërsi ka kuptimin e metodës letrare, shkollës letrare, drejtimit dhe doktrinës letrare, pra është një formacion i ri stilistik.Tematika që trajtohej ishte aktuale dhe paraqiste probleme me të cilat përballet shoqëria njerëzore.Realizmi u jep shkrimtarëve liri veprimi.Kjo liri veprimi e shkrimtarit realist vihet kudo në temat, në personazhët, në konfliktet, në gjuhën, në gjinitë e ndryshme letrare, në thurrjen e në zhvillimin e veprimit.
 • 3. Le te flasim paksa per shkrimtaret e kesaj periudhe pasi ishin ata qe mundesuan kete drejtim letrar dhe disa nga kryeveprat me te medhe boterore ne I studiojme dhe arratisemi ne to fale tyre.Ato ishin te lire të zgjedhin temat dhe meqenese ishin te lire,kishin mundësi të paraqisnin personazhe të ndryshme dhe personazhët t’i marrin nga shtresat e klasat e ndryshme shoqërore.Personazhët paraqiten më të gjallë, më të plotë e më të ndryshëm nga ata të klsikëve dhe të romantikëve sepse janë marrë drejtpërdrejtë nga jeta apo realiteti.Shkrimtari realist nuk guxon të mendojë as për të mirën e as për të keqen, as për të bukurën as për të shëmtuarën sepse e vërteta është preokupim kryesor i tij.Shkrimtari realist dënon humbjen e vlerave njerëzore në shoqërinë e korruptuar,prandaj arti i tij u quajt REALIZËM KRITIK. Shkrimtarët realist mbajtën qëndrim kritik ndaj aristokracisë, privilegjeve, paragjykimeve dhe veseve të saja.Realistët krijojnë tipa, karaktere të gjalla që përfaqësojnë kategori njerëzish me tipare të përbashkëta.Realistët shkruajnë me një gjuhë të afërt dhe të qartë për të gjithë pra gjithcka ishte SI N’JETE.
 • 4. PAK KULTURE PARA SE TE ARRATISEMI NEPER KRYEVEPRAT E SHKRIMTAREVE TE REALIZMIT. Realizmi u zhvillua ne tri faza qe jane : I- REALIZMI I HERSHËM Kjo fazë karakterizohet me përmbajtjen dhe komentin moralizues. Përfaqësues të kësaj faze janë: Balzaku në Francë, Çarls Dikens në Angli dhe Gogoli në Rusi. II- REALIZMI I ZHVILLUAR Kjo fazë merr hov pas Revolucionit frances(1848).Këtu personazhi kryesor paraqitet si determinues i marrëdhënieve shoqerore. Përfaqësuesit kryesore janë: Flober në Francë dhe Turgeniev në Rusi. III- REALIZMI I LARTË Paralajmëron shthurrjen e parimeve realiste dhe paraqitjen e formave të reja moralizuese. Në këtë fazë pikëpamjet e shkrimtarit afrohen me ndjenjat e personazhit gjë që shpie drejt monologut të brendshëm. Shkrimtarët : Tolstoj dhe Dostojevski
 • 5. SHKRIMTARET QE NA MUNDESOJNE ARRATISJEN NE LETERSINE REALISTE Honore de Balzak Balzaku (1799- 1850), shkrimtari gjenial i Francës dhe i Evropës së shekullit 19-të.Balzaku është shkrimtari më i madh dhe më i lexuari i gjysmës së parë të shekullit të 19- të.Njohja e tij gjeniale e realitetit dhe kontradiktave në shoqërinë feudale-borgjeze të kohës, ka bërë që veprat e tij të kenë qenë burim i njohurive edhe për filozofët dhe shkrimtarët më të njohur e më të mëdhenj të Evropës e botës së asaj kohe. Gjeniu i filozofisë së materializmit dialektik. Disa nga titujt e kryeveprave te tij :  Xha Gorio (frëngjisht: Père Goriot)  Gobseku (frëngjisht: Le Gobsèque)  Evgjeni Grande (frëngjisht: Eugénie Grandet)  Fajdexhiu (frëngjisht: L'Usurier)  Le Shuons (1829)  Shkëlqimi dhe rënia e kurtizaneve  Kushëriri Pons (frëngjisht: Le cousin Pons)
 • 6.  Kushërira Betë (frëngjisht: La cousine Bette)  Iluzionet të humbura (frëngjisht: Les illusions perdues)  Fshatarë  Lë médsë dë shampanj (Mjeku i fshatit, 1833) Balzaku dominon gjithë shekullin e XIX. Gazetar, industrialist i munguar, krijues i afërsisht njëqind romaneve në 20 vjet, figurë brilante e një shoqërie së cilës ai përfundon duke iu imponuar, Balzak përzihet me “fëmijën e shekullit” duke kontribuar në krijimin e një miti : një burrë aventurash dhe dëshirash në të njëjtën kohë edhe ëndërrimtar, i plagosur nga kontradiktat e jetës moderne. Në qoftë se Balzaku shpallte dy të vërtetat e tij, fronin dhe altarin, Hygo dallonte tek ai një shkrimtar revolucionar ; ndërsa bashkëkohësit e tij e merrnin për realist, Bodler e përshëndet si një vizionar të mrekullueshëm. Vepra e tij përshkohet nga tensione dinamike dhe kritike. Ajo jeton : Është ky kompleksitet i pabesueshëm që e bën Komedinë hyjnore një vepër madhore me përmasa botërore.
 • 7. Gustav Flober (12 dhjetor 1821 - 8 maj 1880) ishte një shkrimtar francez, autor i kryeveprës Zonja Bovari.Ai është një nga novelistët më të njohur francez të Shekullit XIX shek. XIX,që u lind në kohën kur po lulëzonte romantizmi i Hygoit, Vinjisë, Mishlesë dhe i Shatobrianit, të cilët i admiroi gjatë gjithë lulezimit Rrugëtimet me frytdhënëse të Floberit ishin ato në Britani pastaj në Egjipt, Greqi, dhe Azinë e Vogël, ai pasqyroi gjithçka që përjetoi prej tyre në letrat dhe shënimet e udhëtimit. Disa nga titujt e kryeveprave te tij : •Rêve d'enfer (Ëndërr Ferri) (1837) •Memoirs of a Madman (Kujtimet e një të çmenduri) (1838) •Madame Bovary (Zonja Bovari) (1857) •Le Candidat (Kandidati) (1874) •The Temptation of Saint Anthony (Tundimi i Shën Antonit) (1874) •Dictionary of Received Ideas (Fjalor i ideve të pranuara) (1911)
 • 8. Lev Nikolayevich Tolstoy (9 shtator/28 gusht, 1828- 20 nëntor, 1910), ishte shkrimtar rus, novelist, eseist, dramaturg dhe filozof. Rrjedh nga familja aristokrate e Tolstojve. Njihet për dy veprat kryesore Lufta dhe paqja dhe Ana Karenina. Edhe sa ishte gjallë Leon Tolstoi, fama e tij doli edhe jashtë kufijëve rus. Ai i tregoi regjimit carist dhe të gjithë dinastisë së atij regjimi, se si duhet ndertuar jeta. Leo me forcen e tij dridhi fronin e Nikollës II, por Nikolla II kurrë nuk arriti t'ia dridhte fronin mbretëror Leon Nikolajevic Tolstoit; fron moral, te cilin ia dhuruan lexuesit e tij.Vepra e tij e parë ishte përkthimi "Një udhëtim sentimental në Francë dhe Itali". Më 1851 ai shkroi një histori të shkurtër me titull "Historia e të djeshmes" si dhe një varg veprash të tjera. Disa nga veprat e tij :  Fëmijëria, 1852)  Djalëria, 1854)  Rinia, 1856)  Tregimet e Sevastopolit, (1855, 1856)
 • 9. Fjodor Dostojevski Fjodor Dostojevski është një nga romancierët më të mëdhenj të letërsisë ruse dhe botërore të shekullit të XIX, i cili vuri themelet e prozës së gjatë për fuqinë përshkruese, depërtimin e thellë psikologjik dhe peshën e madhe që i dha letërsisë në komunikimin me lexuesinFjodor Dostojevski ka lindur më 11 nëntor 1821, Moskë, Rusi. Jeta e autorit rus Fjodor Dostojevski, ndër figurat më të shquara të literaturës botërore, ishte dëshmi e kësaj lloj vuajtjeje. Ai u bë i famshëm për krijimin e "heroit të rrugës", një protagonist i mohuar nga shoqëria dhe në kërkim të shpengimit. Në novelat e tij ai eksploron temat e mëkatit, moralitetit dhe shpengimit të njeriut modern. DISA NGA VEPRAT E TIJ :  “Krimi dhe Ndëshkimi”  “Vëllezërit Karamazov”  “Heroit të rrugës”  “Njerëz të varfër”