Historia e se Drejtes 7

Kalifati Arab
-Krijimi I shtetit arab dallohej nga shtetet
skllavopronare te Evropes Perendimore dhe Bizantit,
meqe ato kaluan nga shoqria skllavopronare dhe ajo e
pushtimit romak.
-Ne Arabi jetonin fiset beduine-raca semite, ne kete
periudhe arabet ishin idhujtare-besim politeiste, ne
kuran kjo quhet periudha e xhahilise-apo e injorances.
-shek V-VI arabet jetonin ne shoqeri primitive,
organizim klano-fisnor. Njesia me e madhe ka qene
fisi, fisi ndahej ne klane. Fisi kishte kryetain qe quhej
sheik.
-Tregtia e zhvilluar, erera te ndryshme, mendafshi etj. U
krijuan dysa qytete si Meka, Jestrebi (Medina), Jemeni
etj.
-Fund te shek VI dhe fillimi I shek VII eshte me rendesi te
potencohet kur u paraqite krize e thelle ekonomike,
pushtimi I Jemenit nga Persia, tregtia tranzitore te
Arabise me Indine dhe Abesinine.Ne keto rrethana
paraqitet ne skene historike Muhamedi-predikues I
islamizmit dhe themelues I shtetit arab.
-Pas periudhes 10 vjecare largimit te tij prej Meke ne
Medini ku themeloi qytetin – shtetin e pare islam
Medinen.(viti 622-viti I pare sipas haxhrit).
-Muhamedi perpiloi dhe miratoi shkresen-kitab ndryshe njihet
dhe Karta e Medines, dhe paraqet jo vetem kushtetuten e
pare te shtetit islam, por edhe kushtetuten e pare te shkruar
ne cilendo shtet te botes.
Muhamedi (lindi 570, viti 610 shpalljet e para te ajeteve
kuranore e deri ne vdekjen e tij 632. Shperngulja prej Meke
ne Medine viti 622).
-Ne kete dokument ndalohet hakmarrja,ndersa ceshtja e
drejtesise kalon ne organet shteterore.Muhamedit I njihet e
drejta e gjyqtarit suprem. Tani Muhamedi nuk ishte vetem
udheheqes shpirtror, por edhe udheheqes shteteror dhe
politik.Me vitin 630 edhe Meka ra nen sundimin e
Muhamedit.
-Si kalif pas vdekjes se Muhamedit erdhi Ebu Bekri (632-634),
Omeri (634-644), Othmani (644-656) dhe Aliu (656-661).
-deri ne vitin 750 ne krye te Kalifatit arab qendron dinastia e
omajadeve, ndersa prej ketij viti deri ne vitin 1258 sundoi
dinastia e abasiteve.
-Te cekim edhe per numrat arab, kalifati I pavarur ne Kordobes si
dhe qendrat universitare ne Kordobe, Sevile, Malage. Kalifati I
Fatimes ne Egjipt.
-Popullsia ishte e perzier dhe heterogjene ne aspektin etnik,
fetar dhe social. E tere popullsia ndahej ne 4 kategori:
1.muslimanet e lire-musliman, 2.maval-et,
3.zimije, 4.sklleverit
Rregullimi shteteror
-Ne krye te shtetit qendronte kalifi. Kjo ka kuptimin e
trashigimtarit dhe perfaqsuesit te profetit.
-Pasardhesit u zgjodhen pasi Muhamedi nuk kishte
djale.
-Kete parim e theu Muavija-birin e vet per pasardhes.
-pervec kalifit nder organet qendrore te pushtetit ka
ekzistuar edhe kuvendi I te gjithe sheikeve I quajtur
shura.
-Gjate sundimit te abasiteve kemi te njohur
institucionin e ministrit te pare apo kryeministrit qe u
quajt veziri. Administrata ishte e ndare ne resore-
divane.
-Administrata vendore-te quajtur emirate ne krye
qendron emiri. Amili pergjegjes per mbledhjen e
tatimeve.
-Ushtri- e njohur xhihadi.
-tatimet dhe sistemi fiskal-jomuslimanet pervec haracit
paguanin edhe xhizen.
- I njohur edhe zekati.
-Administrata vendore-te quajtur emirate ne krye
qendron emiri. Amili pergjegjes per mbledhjen e
tatimeve.
-Ushtri- e njohur xhihadi.
-tatimet dhe sistemi fiskal-jomuslimanet pervec haracit
paguanin edhe xhizen.
- I njohur edhe zekati.
1 sur 7

Contenu connexe

Tendances

Banka dhe punët bankareBanka dhe punët bankare
Banka dhe punët bankareShpejtim Rudi
11.4K vues20 diapositives
Kultura dhe civilizimiKultura dhe civilizimi
Kultura dhe civilizimiDonart Geci
12.7K vues13 diapositives
Tregu devizorTregu devizor
Tregu devizorShpejtim Rudi
1.9K vues24 diapositives
Banka tregtareBanka tregtare
Banka tregtarePristina
9K vues40 diapositives

Tendances(20)

Banka dhe punët bankareBanka dhe punët bankare
Banka dhe punët bankare
Shpejtim Rudi11.4K vues
Kultura dhe civilizimiKultura dhe civilizimi
Kultura dhe civilizimi
Donart Geci12.7K vues
E Drejta Ndërkombtare PublikeE Drejta Ndërkombtare Publike
E Drejta Ndërkombtare Publike
Refik Mustafa20.2K vues
Tregu devizorTregu devizor
Tregu devizor
Shpejtim Rudi1.9K vues
Banka tregtareBanka tregtare
Banka tregtare
Pristina 9K vues
Fillet e së drejtës Fillet e së drejtës
Fillet e së drejtës
fatmir berisha29.6K vues
HardweriHardweri
Hardweri
FatosGashi2718 vues
Roma e vjeterRoma e vjeter
Roma e vjeter
Edlira Ekmekciu4.7K vues
Lufta e 1 dhe 2 BoteroreLufta e 1 dhe 2 Boterore
Lufta e 1 dhe 2 Boterore
Altea Reci6.5K vues
Financa MonetareFinanca Monetare
Financa Monetare
Ermon Cërvadiku10.9K vues
Parimet baze te kontabilitetitParimet baze te kontabilitetit
Parimet baze te kontabilitetit
Bledi Lila24.7K vues
Kontrolli dhe auditmi i brendshemKontrolli dhe auditmi i brendshem
Kontrolli dhe auditmi i brendshem
Anabelle1116.2K vues
Historia e se Drejtes 3Historia e se Drejtes 3
Historia e se Drejtes 3
Ferdi Nuredini2.4K vues
Burimet e Se DrejtesBurimet e Se Drejtes
Burimet e Se Drejtes
Bessnik Latifi31.5K vues
Shteti i frankëveShteti i frankëve
Shteti i frankëve
Ysni Ismaili5.4K vues
Ligjerata kontratat Ligjerata kontratat
Ligjerata kontratat
Menaxherat26.9K vues
E Drejta PrivateE Drejta Private
E Drejta Private
Refik Mustafa7.4K vues

En vedette

Historia e se Drejtes 4Historia e se Drejtes 4
Historia e se Drejtes 4Ferdi Nuredini
5.1K vues28 diapositives
Historia e se Drejtes 5Historia e se Drejtes 5
Historia e se Drejtes 5Ferdi Nuredini
2.2K vues18 diapositives
Historia e se Drejtes 6Historia e se Drejtes 6
Historia e se Drejtes 6Ferdi Nuredini
2.4K vues14 diapositives
Historia e se Drejtes 2Historia e se Drejtes 2
Historia e se Drejtes 2Ferdi Nuredini
3.7K vues35 diapositives
Historia e se Drejtes 2Historia e se Drejtes 2
Historia e se Drejtes 2Ferdi Nuredini
2.8K vues35 diapositives

En vedette(7)

Historia e se Drejtes 6-1Historia e se Drejtes 6-1
Historia e se Drejtes 6-1
Ferdi Nuredini626 vues
Historia e se Drejtes 4Historia e se Drejtes 4
Historia e se Drejtes 4
Ferdi Nuredini5.1K vues
Historia e se Drejtes 5Historia e se Drejtes 5
Historia e se Drejtes 5
Ferdi Nuredini2.2K vues
Historia e se Drejtes 6Historia e se Drejtes 6
Historia e se Drejtes 6
Ferdi Nuredini2.4K vues
Historia e se Drejtes 2Historia e se Drejtes 2
Historia e se Drejtes 2
Ferdi Nuredini3.7K vues
Historia e se Drejtes 2Historia e se Drejtes 2
Historia e se Drejtes 2
Ferdi Nuredini2.8K vues

Plus de Ferdi Nuredini

E drejta e procedures penaleE drejta e procedures penale
E drejta e procedures penaleFerdi Nuredini
3.1K vues225 diapositives
E drejta sendore  (Pyetje)E drejta sendore  (Pyetje)
E drejta sendore (Pyetje)Ferdi Nuredini
4.4K vues2 diapositives
E drejta trashegimoreE drejta trashegimore
E drejta trashegimoreFerdi Nuredini
2.5K vues10 diapositives
E drejta administrativeE drejta administrative
E drejta administrativeFerdi Nuredini
6.3K vues40 diapositives
GjyqesiaGjyqesia
GjyqesiaFerdi Nuredini
1.2K vues8 diapositives

Plus de Ferdi Nuredini(20)

E drejta e procedures penaleE drejta e procedures penale
E drejta e procedures penale
Ferdi Nuredini3.1K vues
E drejta sendore  (Pyetje)E drejta sendore  (Pyetje)
E drejta sendore (Pyetje)
Ferdi Nuredini4.4K vues
E drejta trashegimoreE drejta trashegimore
E drejta trashegimore
Ferdi Nuredini2.5K vues
E drejta administrativeE drejta administrative
E drejta administrative
Ferdi Nuredini6.3K vues
GjyqesiaGjyqesia
Gjyqesia
Ferdi Nuredini1.2K vues
Gjykata kushtetueseGjykata kushtetuese
Gjykata kushtetuese
Ferdi Nuredini1.4K vues
Historia e se Drejtes 7-1Historia e se Drejtes 7-1
Historia e se Drejtes 7-1
Ferdi Nuredini2K vues
Historia e se Drejtes 6-2Historia e se Drejtes 6-2
Historia e se Drejtes 6-2
Ferdi Nuredini434 vues
Historia e se Drejtes (1)Historia e se Drejtes (1)
Historia e se Drejtes (1)
Ferdi Nuredini1.8K vues
E Drejta Ekologjike Ligjerata 3E Drejta Ekologjike Ligjerata 3
E Drejta Ekologjike Ligjerata 3
Ferdi Nuredini549 vues
E Drejta Ekologjike Ligjerata 2E Drejta Ekologjike Ligjerata 2
E Drejta Ekologjike Ligjerata 2
Ferdi Nuredini939 vues
e drejta ekologjike Ligjerata 1e drejta ekologjike Ligjerata 1
e drejta ekologjike Ligjerata 1
Ferdi Nuredini1.5K vues
Ligjerata 2Ligjerata 2
Ligjerata 2
Ferdi Nuredini2.6K vues
Ligjerata 9Ligjerata 9
Ligjerata 9
Ferdi Nuredini1.5K vues
Ligjerata 8Ligjerata 8
Ligjerata 8
Ferdi Nuredini1.2K vues
Ligjerata 7Ligjerata 7
Ligjerata 7
Ferdi Nuredini2.2K vues
Ligjerata 6Ligjerata 6
Ligjerata 6
Ferdi Nuredini1.1K vues
Ligjerata 5Ligjerata 5
Ligjerata 5
Ferdi Nuredini3.3K vues

Historia e se Drejtes 7

 • 1. Kalifati Arab -Krijimi I shtetit arab dallohej nga shtetet skllavopronare te Evropes Perendimore dhe Bizantit, meqe ato kaluan nga shoqria skllavopronare dhe ajo e pushtimit romak. -Ne Arabi jetonin fiset beduine-raca semite, ne kete periudhe arabet ishin idhujtare-besim politeiste, ne kuran kjo quhet periudha e xhahilise-apo e injorances. -shek V-VI arabet jetonin ne shoqeri primitive, organizim klano-fisnor. Njesia me e madhe ka qene fisi, fisi ndahej ne klane. Fisi kishte kryetain qe quhej sheik.
 • 2. -Tregtia e zhvilluar, erera te ndryshme, mendafshi etj. U krijuan dysa qytete si Meka, Jestrebi (Medina), Jemeni etj. -Fund te shek VI dhe fillimi I shek VII eshte me rendesi te potencohet kur u paraqite krize e thelle ekonomike, pushtimi I Jemenit nga Persia, tregtia tranzitore te Arabise me Indine dhe Abesinine.Ne keto rrethana paraqitet ne skene historike Muhamedi-predikues I islamizmit dhe themelues I shtetit arab. -Pas periudhes 10 vjecare largimit te tij prej Meke ne Medini ku themeloi qytetin – shtetin e pare islam Medinen.(viti 622-viti I pare sipas haxhrit).
 • 3. -Muhamedi perpiloi dhe miratoi shkresen-kitab ndryshe njihet dhe Karta e Medines, dhe paraqet jo vetem kushtetuten e pare te shtetit islam, por edhe kushtetuten e pare te shkruar ne cilendo shtet te botes. Muhamedi (lindi 570, viti 610 shpalljet e para te ajeteve kuranore e deri ne vdekjen e tij 632. Shperngulja prej Meke ne Medine viti 622). -Ne kete dokument ndalohet hakmarrja,ndersa ceshtja e drejtesise kalon ne organet shteterore.Muhamedit I njihet e drejta e gjyqtarit suprem. Tani Muhamedi nuk ishte vetem udheheqes shpirtror, por edhe udheheqes shteteror dhe politik.Me vitin 630 edhe Meka ra nen sundimin e Muhamedit.
 • 4. -Si kalif pas vdekjes se Muhamedit erdhi Ebu Bekri (632-634), Omeri (634-644), Othmani (644-656) dhe Aliu (656-661). -deri ne vitin 750 ne krye te Kalifatit arab qendron dinastia e omajadeve, ndersa prej ketij viti deri ne vitin 1258 sundoi dinastia e abasiteve. -Te cekim edhe per numrat arab, kalifati I pavarur ne Kordobes si dhe qendrat universitare ne Kordobe, Sevile, Malage. Kalifati I Fatimes ne Egjipt. -Popullsia ishte e perzier dhe heterogjene ne aspektin etnik, fetar dhe social. E tere popullsia ndahej ne 4 kategori: 1.muslimanet e lire-musliman, 2.maval-et, 3.zimije, 4.sklleverit
 • 5. Rregullimi shteteror -Ne krye te shtetit qendronte kalifi. Kjo ka kuptimin e trashigimtarit dhe perfaqsuesit te profetit. -Pasardhesit u zgjodhen pasi Muhamedi nuk kishte djale. -Kete parim e theu Muavija-birin e vet per pasardhes. -pervec kalifit nder organet qendrore te pushtetit ka ekzistuar edhe kuvendi I te gjithe sheikeve I quajtur shura. -Gjate sundimit te abasiteve kemi te njohur institucionin e ministrit te pare apo kryeministrit qe u quajt veziri. Administrata ishte e ndare ne resore- divane.
 • 6. -Administrata vendore-te quajtur emirate ne krye qendron emiri. Amili pergjegjes per mbledhjen e tatimeve. -Ushtri- e njohur xhihadi. -tatimet dhe sistemi fiskal-jomuslimanet pervec haracit paguanin edhe xhizen. - I njohur edhe zekati.
 • 7. -Administrata vendore-te quajtur emirate ne krye qendron emiri. Amili pergjegjes per mbledhjen e tatimeve. -Ushtri- e njohur xhihadi. -tatimet dhe sistemi fiskal-jomuslimanet pervec haracit paguanin edhe xhizen. - I njohur edhe zekati.