Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Fintech Forum Sofia, April 2018 open banking presentation

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité

Consultez-les par la suite

1 sur 19 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Similaire à Fintech Forum Sofia, April 2018 open banking presentation (20)

Publicité

Fintech Forum Sofia, April 2018 open banking presentation

 1. 1. OPEN BANKING How PSD2 and Open Banking will impact the industry
 2. 2. PSD2 Project Task List (example) ⚒ Уеб портал с документация ⚒ API Gateway and Sandbox ⚒ Compliant SCA ⚒ Compliant API ⚒ Intelligent Counter-fraud (maybe) ⚒ Интеграция и оркестрация на процесите ⚒ SLA процедура ⚒ Compliant reporting ✅ Published ✅ Implemented and secured ✅ Implemented ✅ Build and published ❇ in process ✅ Done. Improvement planned ✅ Done. Applied ✅ Done
 3. 3. Project Delivered Compliance achieved Budget spent What’s next?
 4. 4. “The only way to predict the future is to create it” • Кое ще е следващото Killer приложение? • Personal Finance Manager, Account Integrator?  • Очевидното днес, рядко е промяната на бъдещето • Новото ще предизвиква самите устои на днешните бизнес модели
 5. 5. Състезанието вече започва! • Инвестициите в приложения, разчитащи на Open Banking, ще се измерват в милиарди само за следващите 5 години • Кои ще са инвеститорите: • StartUps, подкрепени от рискови капитали и crowd funding • BigTech giants – Google, Apple, Amazon, Facebook, etc. • Card and Payment providers – Visa/Mastercard, Paypal, etc. • Bank institutions and groups
 6. 6. The Platform (MarketPlace) & The Network effects
 7. 7. OTT Players *Over the top (OTT) - TPP - AISWP - ..etc
 8. 8. 40+ банки с отворени портали Представители на всички континенти Пазар с население над 2 милиарда Разнообразие от API’s извън PSD2 http://openbankingapis.io/
 9. 9. Гъвкавкост и Сигурност #1 Приоритети
 10. 10. Гъвкавост • Устойчивост на промяна • Конструктор на API’s • Бързи промени и нови API’s – седмици – не месеци • Поддръжка на различни модели на предлагане и билинг – фиксирани абонаменти, pay-per-call
 11. 11. Сигурност •Нов бизнес модел = нови модели за измама •Нови дигитални услуги = нови заплахи за сигурността •Допускане на пробив – е пробив за всички участници в платформата – заплаха от изолация
 12. 12. How IBS can help? Заповядайте да поговорим!
 13. 13. Open Banking & Digital Transformation
 14. 14. Open Banking is Digital transformation •Успешното включване в Платформата е критично за банките •Как ще подходим днес ще определи пазарната позиция в близко бъдеще •Привличането на партньори отнема време •Риск от изоставане и невъзможно наваксване
 15. 15. Уроци от историята (за скептици) Какво стана със SMS-ите? *!* Short Message Service (Telco) = Simple Transaction Service (Bank)
 16. 16. 2015 - Telegraph UK “WhatsApp overtakes text messages” ”WhatsApp now handles 30bn messages each day sent by its 700m users, making it 50 per cent more popular than traditional text messages. Could this be the end for SMS?” 2025 – Telegraph UK “ChromeBank overtakes finance industry” ”ChromeBank now handles 30bn transactions sent by its 700m users. It has more accounts than the world-wide top 10 banks . Could this be end of banking as we know it?”
 17. 17. Takeaway’s (must read or follow) How to flourish in an uncertain future | Open banking and PSD2 openbankingapis.i o www.openbanking.org. uk www.berlin- group.org

Notes de l'éditeur

 • В днешната презентация няма да се впускам в детайли за PSD2 - нито технически нито регулаторни. От една страна аудиторията е вече запозната с тях, а от друга имам само 20 минути.
  Искам в тези 20 минути да обсъдя с вас PSD2 в един малко по-различен аспект.

  Директивата PSD2 се опитва да регулира един процес, който за много от вас е познат като Open Banking. Този процес не е започнал вчера и със сигурност не започва с новата регулация и няма да завърши с нея.
 • Тъй като директивата е в сила много от вас ще търсят бързи решения на регулаторните изисквания, което след известно време във вашия лист от задачи, ще изглежда по следния начин:

  Уеб портал с документация
  API Gateway
  Compliant SCA
  Compliant API
  Intelligent Counter-fraud (maybe)
  Интеграция и оркестрация на процесите
  SLA процедура установена
  Compliant reporting

  Начини да сложите чекбокс на всяка задача има множество.
  Въпросът е не дали сте отговорили на изискванията на регулацията, а дали сте инвестирали с визия за бъдещето или смятате да го правите пак, когато и както се налага.
 • Open Banking е неизбежен процес.
  Не бих могъл да предвидя кое точно приложение ще бъде следващия бум във финансовата сфера. Но едно мога да ви кажа със сигурност - то ще се възползва от Open Banking тенденцията.

  Очевидните приложения като PFM’s и Account integrators ще залеят пазара. Историята обаче ни учи, че това, което днес е очевидно няма да е най-успешното в бъдеще.
  Иновациите, които стават хит и се променят живота ни, обикновено са свързани с подходящо съчетаване на различни услуги, нов начин на консумацията им или чисто нов бизнес модел и с глобално присъствие.
 • PSD2 ще ускори процеса - ще генерира нови идеи и ще стимулира инвеститорите. През идните 3 до 5 години се очаква да се вложат милиарди в разработка на нови приложения. Съществена част от тези пари ще бъдат вложени и от търговските банки, които ще се стремят да вземат част от този пазар и да останат в играта.

  Ала, нито една финансова институция не може да се състезава в дългосрочен план с енергията на свободния технологичен пазар, с облачните оператори и големите технически гиганти едновременно.
 • В настоящия етап най-същественото за банките е да не бъдат изолирани от този процес. Формалното отговаряне на PSD2 не трябва да е самоцел, а следва да бъде стратегическа инвестиция с оглед бъдещето участие на банката в новосформиращия се пазар или по-скоро платформа за финансови услуги.

  Open Banking ще свърже финансовите институции, потребителите и финтех сектора в единна пазарна мрежа, по която ще текат финансови услуги.
 • Именно като Платформа трябва да се разглежда Open Banking тенденцията и способността на банката да се подготви за участието си в тази екосистема е критично за бъдещето и.

  Ето защо в проектите за отговор на PSD2 изискванията следва да се приоритизират два основни аспекта - Сигурност и Гъвкавост.
 • Гъвкавост - Стандарните PSD2 API’s ще ви направят само едни от тълпата. С големите инвестиции ще дойдат и нови изисквания, към които ще трябва да може да се адаптирате бързо. Осигуряването на нови API’s или актуализирането на текущите трябва да е процес, който да не изисква месеци планиране и подготовка, а дни или най-много седмици.
  Процесите на разработка, тестване и внедряване трябва да са организирани в continues integration среда, която да осигури бърз процес между възникване на нужда и осигуряването на реализацията в продукция.

  Гъвкавост в начина на предлагане. PSD2 API’s са безплатни по регулация в определен обхват, ала бъдещето ще изисква разнообразие и нова перспектива. Възможносттите ви за остойностяване на приноса ви в платформата ще е критично за монетизирането на участието ви. Плановете за достъп до услугите ви трябва да могат да са разнообразни и да са адаптируеми към променящите се условия - фиксирани абонаменти, pay-per-call и други, които ще се родят от новите бизнес модели.
 • Сигурност. Според мен едно нещо е ясно и то е каква ще е принадената стойност на банките в бъдещата Open Banking платформа - това са вашите транзакционни услуги и данните ви. Онова, което се обуслява от лиценза ви и онова, което е резултат от дейността ви.
  С новите бизнес модели и приложения ще се появят и нови заплахи. Вие трябва да сте способни да защитите и себе си, вашите клиенти и вашите партньори в общата платформа. Допускането на пробиви или отказ от услуги - ще води до съществени щети за всички, но най-вече за репутацията ви, като участник в Платформата, което може да е причина за пълната ви изолация от нея и бизнес моделите на бъдещето.
 • Участието ви в Open Banking еко-системата ще е ядрото на вашата дигитална трансформация и ще формира бъдещето ви. Инвестициите и енергията, която ще вложите днес може да са ключови за пазарната позиция на банката ви още само след 5 години. 
Нека бъдем реалисти - процесът по ефективно включване в Open Banking платформата не се състои само в изграждането на необходимата инфраструктура, а в способността ви да привлечете бързо и много финтех партньори. Ако не сте адекватно подготвени за това днес, когато се формират новите бизнес модели, може да се окаже, че ще сте изостанали от конкурентите си с години и наваксването е невъзможно.
 • Някои гледат скептично на задаващата се промяна. Ето защо вместо заключение ще ви дам пример с един друг сектор - мобилните оператори, в който промяната в бизнес моделите вече е факт и тя се случи за изключително кратко време.
  Основните източници на приходи за мобилните оператори бяха гласовите комуникации и кратките текстови съобщения. Това си личеше и по техните предложения към крайни клиенти, с които се конкурират един друг - Х минути безплатни разговори и У броя текстови съобщения - Short Message Service (SMS).
  Да видим какво се случи - случиха се популярните приложения за комуникации в реално време - Whatsup, Messenger, Viber, Wechat, SnapChat и много други. С тези приложения функцията на SMS напрактика стана излишна, а от там и изчезването на цял канал за приходи за телекомите. Ще кажате - ама все още се ползват. Така е, но и все още има хора, които пишат и писма на ръка и ги пращат по пощата. Романтично е, но едва ли носи значителен приход. Архаичните методи за плащане чрез SMS, ще се съгласите, че може и да не ги споменаваме, а GDPR уби SMS маркетинга.

  Нека да видим аналогията с банковия сектор, за която мисля, че вече се досещате.
  Short Message Service (SMS) = Simple Transaction Service.
  В текущия момент всички “банкови планове” вървят аналогично на тези на мобилните оператори - има такива, които вземат 1-1.5 на транзакция, има такива с по 50 ст, а има и такива с безплатни транзакции.
  Е, всичко това ще е до момента, в който се появи и разпространи WeBank или ChromeBank например. Приложения, които ще ползват услугите ви като основа за нов бизнес.
  Витаят идеи, че независимо кой прави транзакцията, клиента е в банката и ще си плати. Има и други идеи - че WeBank/ChromeBank вероятно ще иска нещо допълнително и ще си плаща за него.
  Има нещо вярно, сигурно - ще искат допълнително, но ще искат не те, а вие да им плащате, за да ви допуснат в услугите си и да не ви избягат клиентите.
  Навремето имаше оператори, които забраняваха Viber - все може да почерпим опит от крайния резултат от тази мярка.
  Open Banking ще свърже финансовите институции, потребителите и финтех сектора в единна пазарна мрежа, по която ще текат финансови услуги. Аналогично на телекомите днес - където ролята им е сведена до осигуряване на свързаност и качество на пренос на данните.
  Кога ще стане всичко това? Някъде то вече се случва! На WhatsUp им трябваха само 6 години, за да убият SMS пазара и да се продадат за 22 милиарда долара. (2009-2014)

×