Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
Tajuk : sistem ekonomi Kapitalisme
di Eropah (Abad 16-18)
Ahli kumpulan :
KUMPULAN : 2
Ahli kumpulan : NURAYUMI BINTI WASL...
PENGENALAN
Kapitalisme merupakan sistem ekonomi dan sosial yang
mementingkan pengumpulan kekayaan oleh individu tanpa
gang...
Faktor-FAKTOR :
1.PERKEMBANGAN
BIDANG PERTANIAN
3.KEMAJUAN SEKTOR
PERINDUSTRIAN
5. PENGHIJRAHAN DAN
PERTAMBAHAN
PENDUDUK
4...
7.FAHAMAN CALVINISME
9.DASAR
MERKANTILISME
11.PERKEMBANGAN
INSTITUSI KEWANGAN
10.DASAR KOLONIALISME
8.KEMUNCULAN
NEGARA BA...
1. PERKEMBANGAN BIDANG PERTANIAN
 Menggunakan sistem tanah & kaedah pertanian baharu meningkatkan
hasil tanaman, petani d...
 alat penggali dan penabur oleh Jethro tull.
 penggunaan alat ini, telah memudahkan para petani untuk
menggali lubang da...
alat penggali dan penabur
2. Perkembangan sektor penternakan
 Para petani mengamalkan sistem pertanian campuran dan
menternak biri-biri & lembu ser...
Contohnya : (1730-1760) Robert
Blakewell memperkenalkan kaedah
baru yang dapat percepatkan
pembesaran binatang ternakan &
...
3.Kemajuan sektor perindustrian
 permintaan yang tinggi bagi barangan tekstil membawa kepada
penciptaan mesin pemintal ya...
 James Hargreaves
mesin pemintal
Edmund Carwright
mesin tenun
Manchester
Liverpool
York
Birmingham
Pelbagai kaedah baharu ditemui bagi majukan
perindustrian di England.
 Antaranya, Siemens menemui kaedah baharu untuk
me...
Besi tempa
4.Kemajuan sistem pengangkutan
Revolusi Perindustrian membawa kepada kemajuan dalam bidang
pengangkutan seperti: perkapal...
Pada 1802, kapal-kapal menggunakan enjin stim dan keluli
gantikan besi dalam industri pembinaan kapal.
 perluasan permin...
John Macadam
5.Penghijrahan dan pertambahan penduduk
 perkembangan perindustrian menyumbang pertambahan penduduk.
 pada 1850, lebih s...
6. Gerakan Renaisans dan Reformasi
 Gerakan Renaisans pada abad ke 14 dan Reformasi telah membantu
perkembangan kapitalis...
Milan
Venice
Florance
7.Fahaman Calvinisme
 Gerakan reformasi oleh John Calvin mendorong kepada
perkembangan ekonomi kapitalisme.
Contohnya: aj...
John Calvin
8. Kemunculan Negara Bangsa
 Raja-raja negara bangsa adalah peggerak kepada sistem
kapitalisme.
 Setiap negara bangsa sa...
9. Dasar Merkantilisme
 Berlakunya revolusi perdagangan melalui campur tangan kerajaan
negara bangsa pada abad ke 16 & 17...
: Ratu Elizabeth
(1558-1603)
10. Dasar Kolonialisme
 Perluasan dasar Merkantilisme telah membawa kepada
pembukaan koloni ke atas kawasan di timur dan ...
11. Perkembangan Institusi Kewangan
 Kemunculan industri perbankan berkembang di Eropah &
amalan riba mula diterima oleh ...
 sistem bank menguntungkan aktiviti melalui pinjaman,
pelaburan & pertukaran wang.
 ini mengalakkan perkembangan kapital...
Kesimpulan
Kesimpulannya pelbagai faktor yang
menyumbang kepada perkembangan
kapitalisme di England. Oleh itu, perkembanga...
Sistem Ekonomi Kapitalis di Eropah (ENGLAND) pd abad 17-18
Sistem Ekonomi Kapitalis di Eropah (ENGLAND) pd abad 17-18
Sistem Ekonomi Kapitalis di Eropah (ENGLAND) pd abad 17-18
Sistem Ekonomi Kapitalis di Eropah (ENGLAND) pd abad 17-18
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

Sistem Ekonomi Kapitalis di Eropah (ENGLAND) pd abad 17-18

2 706 vues

Publié le

Power Point ini ditujukan khas buat pelajar tingkatan 6 (STPM) penggal satu yg mengambil subjek Sejarah. Semoga bermanfaat dan sedikit sebanyak dapat membantu anda dlm kerja kumpulan ataupun individu. GOOD LUCK!

Publié dans : Formation
 • Soyez le premier à commenter

Sistem Ekonomi Kapitalis di Eropah (ENGLAND) pd abad 17-18

 1. 1. Tajuk : sistem ekonomi Kapitalisme di Eropah (Abad 16-18) Ahli kumpulan : KUMPULAN : 2 Ahli kumpulan : NURAYUMI BINTI WASLI,WIDEVRO WIDIN, RABI’ATUL ADAWIYAH DERIM,SITI FATIMAH BINTI ZAM, Pensyarah : JOHNNY SUAH
 2. 2. PENGENALAN Kapitalisme merupakan sistem ekonomi dan sosial yang mementingkan pengumpulan kekayaan oleh individu tanpa gangguan kerajaan bertujuan untuk memperolehi keuntungan.Oleh itu,Revolusi perindustrian telah mencetus sistem ekonomi kapitalisme di England. Sistem kapitalisme di England mengamalkan pemilikan secara secara persendirian terhadap harta benda atau alat-alat pengeluaran seperti kilang ,tanah dan lombong yang dikategorikan sebagai modal.
 3. 3. Faktor-FAKTOR : 1.PERKEMBANGAN BIDANG PERTANIAN 3.KEMAJUAN SEKTOR PERINDUSTRIAN 5. PENGHIJRAHAN DAN PERTAMBAHAN PENDUDUK 4.KEMAJUAN SISTEM PENGANGKUTAN 2.PERKEMBANGAN SEKTOR PERTERNAKAN 6.GERAKAN RENAISANS DAN REFORMASI
 4. 4. 7.FAHAMAN CALVINISME 9.DASAR MERKANTILISME 11.PERKEMBANGAN INSTITUSI KEWANGAN 10.DASAR KOLONIALISME 8.KEMUNCULAN NEGARA BANGSA
 5. 5. 1. PERKEMBANGAN BIDANG PERTANIAN  Menggunakan sistem tanah & kaedah pertanian baharu meningkatkan hasil tanaman, petani di England mengamalkan sistem tanah berpagar untuk menggantikan tanah lapang. Pemagaran tanah dapat memisahkan kawasan yang dimiliki dan diusahakan oleh orang lain. Berjaya mengenepikan adat serta peraturan tradisi yang diamalkan sebelumnya dan memberi kebebasan kepada seseorang dalam usahanya majukan tanah yang di sewa/dimiliki.  penggunaan teknik penanaman baharu&jentera diperkenalkan .
 6. 6.  alat penggali dan penabur oleh Jethro tull.  penggunaan alat ini, telah memudahkan para petani untuk menggali lubang dan menabur benih dalam jarak yang ditetapkan.  menyebabkan tanaman tumbuh secara teratur mengikut baris yang sama jaraknya & mudahkan petani mengembur & bersihkan tanah.  bagi suburkan tanah, kemajuan sains Berjaya memperkenalkan baja tiruan kepada masyarakat petani.  dapat memenuhi keperluan baja yang meningkat iaitu baja kimia.
 7. 7. alat penggali dan penabur
 8. 8. 2. Perkembangan sektor penternakan  Para petani mengamalkan sistem pertanian campuran dan menternak biri-biri & lembu serta menanam rumput dalam pertanian yang sama.  Berjaya mengatasi masalah bekalan makanan binatang ternakan ,khususnya dalam musim sejuk.  bulu-bulu binatang digunakan untuk industri membuat kain & najis binatang dijadikan baja.
 9. 9. Contohnya : (1730-1760) Robert Blakewell memperkenalkan kaedah baru yang dapat percepatkan pembesaran binatang ternakan & hasilkan ternakan yang besar saiznya. - Baka biri-biri yang terbaik dapat dihasilkan - kaedah ini tersebar luas & digunakan di England.
 10. 10. 3.Kemajuan sektor perindustrian  permintaan yang tinggi bagi barangan tekstil membawa kepada penciptaan mesin pemintal yang pertama oleh James Hargreaves pada 1764.  Edmund Carwright mencipta mesin tenun pertama yang menggunakan kuasa air.  kemajuan perindustrian membawa kepada kemajuan peleburan besi,industri kain kapas, teksil,arang batu. muncul bandar perusahaan seperti Manchester, Liverpool, York dan Birmingham. akhir abad ke 18, kuasa wap telah digunakan dalam industri untuk mengendalikan jentera.
 11. 11.  James Hargreaves
 12. 12. mesin pemintal
 13. 13. Edmund Carwright
 14. 14. mesin tenun
 15. 15. Manchester
 16. 16. Liverpool
 17. 17. York
 18. 18. Birmingham
 19. 19. Pelbagai kaedah baharu ditemui bagi majukan perindustrian di England.  Antaranya, Siemens menemui kaedah baharu untuk menghasilkan keluli daripada keluli belum tempa.  industri besi juga menunjukkan pertambahan dalam pengeluaran selepas Revolusi Perindustrian di England.  England mempunyai banyak sumber bijih besi telah mengeluarkan besi yang bermutu.
 20. 20. Besi tempa
 21. 21. 4.Kemajuan sistem pengangkutan Revolusi Perindustrian membawa kepada kemajuan dalam bidang pengangkutan seperti: perkapalan,jalan raya, kereta api & terusan.  kapal mula dibina daripada besi mengantikan kayu balak dari baltik.  teknologi pembinaan kapal besi oleh Wilkinson pada 1787 menyaksikan kapal-kapal dibina sebagai dinding.  kapasiti kapal lebih besar dengan penggunaan besi boleh mengangkut lebih banyak kargo berbanding kapal yang dibina menggunakan kayu.
 22. 22. Pada 1802, kapal-kapal menggunakan enjin stim dan keluli gantikan besi dalam industri pembinaan kapal.  perluasan permintaan barangan perkilangan turut mempengaruhi pembinaan jalan raya di Britain. John Macadam perkenalkan pembinaan jalan raya daripada batu & minyak tar.  kemajuan ini mempermudahkan perhubungan antara satu kawasan dengan kawasan lain.  Lebuh raya tol dinaik taraf & diperluaskan lagi.  menjimatkan masa berjalanan.
 23. 23. John Macadam
 24. 24. 5.Penghijrahan dan pertambahan penduduk  perkembangan perindustrian menyumbang pertambahan penduduk.  pada 1850, lebih separuh populasi England tinggal di pekan & bandar.  peningkatan penduduk disebabkan oleh migrasi penduduk luar. Contohnya: pada 1851, penduduk dari Ireland telah berhijrah beramai- beramai ke England. Kesannya, penghijrahan Ireland-England & penduduknya lebih tertumpu kepada pekerjaan dalam industri tekstil.
 25. 25. 6. Gerakan Renaisans dan Reformasi  Gerakan Renaisans pada abad ke 14 dan Reformasi telah membantu perkembangan kapitalisme.  perkembangan aliran pemikiran individualism ,humanism ,sekulanisme dan rasionalisme telah lemahkan peranan agama dalam bidang ekonomi & wujubkan masyarakat utamakan kebebasan & kekayaan serta kebendaan. Contohnya: wujudnya bandar Milan, Venice dan Florance mendorong kemunculan ekonomi kapitalisme melalui pinjaman, pelaburan & pertukaran wang.
 26. 26. Milan
 27. 27. Venice
 28. 28. Florance
 29. 29. 7.Fahaman Calvinisme  Gerakan reformasi oleh John Calvin mendorong kepada perkembangan ekonomi kapitalisme. Contohnya: ajaran Calvin membenarkan amalan riba dengan tujuan menggalakkan masyarakat bekerja keras. Fahaman ini menjadi negara mengamalkan Prostestant mengetepikan Canon law dan membolehkan pedagang membebaskan diri & kawalan paderi & peraturan lama dalam agama Kristian.
 30. 30. John Calvin
 31. 31. 8. Kemunculan Negara Bangsa  Raja-raja negara bangsa adalah peggerak kepada sistem kapitalisme.  Setiap negara bangsa saling berlumba-lumba mengumpul kekayaan. Untuk itu penjelajahan & penerokaan ke kawasan baharu amat digalakkan .  Galakkan daripada Putera Henry dari Portugal & Raja Ferdinand & sepanyol menyebabkan aktiviti penjelajahan & penerokaan berkembang di eropah.
 32. 32. 9. Dasar Merkantilisme  Berlakunya revolusi perdagangan melalui campur tangan kerajaan negara bangsa pada abad ke 16 & 17 mengalakkan perkembangan kekayaan dalam negara.  Kerajaan berusaha untuk mewujudkan aktiviti pertanian dan perindustrian secara besar-besaran. Dasar untuk melindungi pelabur & pedagang tempatan telah diadakan. Contohnya : Ratu Elizabeth (1558-1603) telah memperkenalkan Akta Perantis1563, Undang-undang Kemiskinan 1600 & akta perkapalan 1610.
 33. 33. : Ratu Elizabeth (1558-1603)
 34. 34. 10. Dasar Kolonialisme  Perluasan dasar Merkantilisme telah membawa kepada pembukaan koloni ke atas kawasan di timur dan Amerika Latin. Keadaan ini telah memperluaskan lagi enokomi kapitalisme di Eropah  Kekayaan di kawasan koloni telah mengalir ke eropah.
 35. 35. 11. Perkembangan Institusi Kewangan  Kemunculan industri perbankan berkembang di Eropah & amalan riba mula diterima oleh masyarakat.  Institusi kewangan memberikan kemudahan pinjaman & kredit ( pembayaran melalui cek) membolehkan pedagang & pelaburan membuat pelaburan modal.  Kesanya : muncul golongan kapitalisme yang terdiri daripada pemilik kilang,tuan tanah & pengusaha lombong.
 36. 36.  sistem bank menguntungkan aktiviti melalui pinjaman, pelaburan & pertukaran wang.  ini mengalakkan perkembangan kapitalisme di Eropah. Contohnya : keluarga Fuggers, Ausgurg & Medici merupakan yang terkaya & terkenal dalam perniagaan institusi kewangan di Eropah.
 37. 37. Kesimpulan Kesimpulannya pelbagai faktor yang menyumbang kepada perkembangan kapitalisme di England. Oleh itu, perkembangan Kapitalisme ini menyebabkan banyak Negara di Asia menjadi kawasan perdagangan dan dijajah oleh kuasa barat.

×