Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 19 Publicité

L' humanisme

Télécharger pour lire hors ligne

Introducció, Teocentrisme i antropocentrisme, En les arts plàstiques i visuals i en la medicina, Literatura, Bernat Metge, La impremta, Psicologia, Humanisme Secular, Anglicanisme, Calvinisme, Reforma protestant, La ruptura de Martí Luter, Contrareforma catòlica, Humanistes, Humanisme a Europa, Humanisme a Catalunya

Introducció, Teocentrisme i antropocentrisme, En les arts plàstiques i visuals i en la medicina, Literatura, Bernat Metge, La impremta, Psicologia, Humanisme Secular, Anglicanisme, Calvinisme, Reforma protestant, La ruptura de Martí Luter, Contrareforma catòlica, Humanistes, Humanisme a Europa, Humanisme a Catalunya

Publicité
Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (20)

Similaire à L' humanisme (20)

Publicité

Plus récents (20)

L' humanisme

 1. 1. Helena Horcas Lidia Luengo
 2. 2. L’Edat Moderna dura des de 1492 fins 1789 Va sorgir a Itàlia en el s. XIV. Va ser un moviment filosòfic, Intel·lectual i cultural, es va iniciar amb Renaixement, i es va estendre a través d’Europa. Els centres d’aquest moviment van ser Roma i els següents palaus:
 3. 3. L’humanisme va marcar la transició entre l’Edat Mitjana i la Moderna pel fet de que va ser molt important, va canviar la manera de pensar. Van passar del teocentrisme al antropocentrisme, és a dir, que van passar de creure que el centre de l’Univers era Déu a veure el món de manera que l’home i les seves necessitats ho eren.
 4. 4. L’humanisme va estar representat en les obres i en els estudis sobre l'anatomia i el funcionament del cos humà. En la ciència, es van produir importants descobriments en diverses rames del saber com la física, les matemàtiques, la enginyeria, la medicina, etc., el que va contribuir a un estudi real de la Història de la humanitat.
 5. 5. Va tenir gran importància en els segles XIV y XV. En la literatura, es va destacar la poesía palaciana (que va surgir dins dels palaus), escrita per nobles que van retratar els usos y els costums de la cort. Alguns escritors italians que van causar més impacte van ser: Dante Alighieri amb la Divina comedia. Petrarca amb el Cancionero. Boccaccio amb el Decamerón.
 6. 6. Bernat Metge va neixer a Barcelona entre 1340 i 1346 fins al 1413. Va ser un escriptor català. Està considerat com un dels millors prosistes catalans, indroductor de l’estil renacentista en la literatura catalana. Obres: • -Llibre de Fortuna e Prudència. • -Sermó humorístic i paròdic • -Lo Somni Traduccions: • - De vetula (Ovidi) - Valter e Griselda (Petarca)
 7. 7. La impremta va tenir un paper molt important, al’edat mitjana, els llibres s’havien de copiar a mà, La imprempta va aprèixer a mitjan del segle XV, per l’alemany Gutenberg. Aixi, doncs, es podien treure copies molt més ràpidament. Aquest invent va fer que augmentes el nombre de lectures. Tots els llibres editats abans del 1500 s’anomenen incunables.
 8. 8. La psicologia humanista va tindre el seu origen als anys 50. La psicologia humanista ensenya que l’ésser humà té al seu interior un potencial d’auto-realització. No té el propòsit de realitzar una adaptació dels conceptes psicològics existents, però si una nova aportació al camp de la psicologia.
 9. 9. L'Humanisme secular és un moviment filosòfic que s'ocupa de la justícia social, la raó humana i la ètica. Seguidors del Naturalisme, els humanistes seculars són generalment ateus o agnòstics. Per contra, un humanista secular es basa en la raó, la ciència, l'aprenentatge a través dels relats històrics i de l'experiència personal, i aquests són els suports ètics i morals que poden donar sentit a la vida.
 10. 10. És una denominació cristiana protestant que segueix les doctrines establertes per l'Església d'Anglaterra. Va ser creat per Enric VIII. Hi ha dos sagraments: baptisme i comunió. No es creu en la Mare de Déu ni els Sants. La missa és reemplaçada per la lectura de la Bíblia, els sermons i els cants.
 11. 11. És una denominació cristiana protestant basada en els ensenyaments teològics del reformador Joan Calví. Per al calvinisme, Déu està present no només en els actes religiosos, sinó en totes les activitats de la vida humana. La doctrina calvinista és, doncs, una doctrina del monergisme; és a dir, que la salvació no és un esforç entre Déu i l'home, sinó que depèn completament de Déu. Nadie está excluido de pedir a Dios, la puerta de la salvación está abierta para todos los hombres.
 12. 12. La seva aparició, va dividir el món cristià en un sector protestant i un altre d’ obediència papal. Les causes estan vinculades al gran poder social, econòmic i polític que va adquirir l’ església, que s’ havia anat allunyant de la seva missió espiritual. Els sacerdots tenien poca preparació i escassa la preocupació pastoral.
 13. 13. Els fidels podien aconseguir el perdó, mediant indulgències. També hi havia causes socials i polítiques: Reforçar el seu poder amb l’ aparició dels béns de l’Església. Establiment d’una església sotmesa a la seva autoritat i desvinculada de Roma
 14. 14. Martí Luter va ser un sacerdot alemany de l'ordre dels agustins, que en ni el viatge que va fer a Roma l'any 1510 va poder observar la decadència moral en que vivia l'Església i per tant va iniciar les seves crítiques a la forma de vida de la jerarquia eclesiàstica. Luter va rebre el suport dels prínceps i dels nobles. La Reforma Luterana fomenta: • La salvació per la fe • El sacerdoci universal • L'autoritat de la Bíblia
 15. 15. Es van fundar nous ordres religiosos amb més disciplina i preparació religiosa. Per lluitar contra el protestantisme, es va reorganitzar la Inquisició i es va establir un “Índex de llibres prohibits”. Tot aquest moviment va culminar en el Concili de Trento (1545-1563), que va reformar els dogmes del catolicisme. El concili va prendre també diverses mesures moralitzadores i es van crear seminaris per millorar-ne la formació.
 16. 16. En el país de los ciegos, el tuerto es el rey Conocer es vivir una realidad que la ignorancia impide disfrutar. Los muchos libros a unos hicieron sabios y a otros locos Muero siendo un buen servidor del rey, pero primero de Dios.
 17. 17. L’Humanisme es va estendre per Europa a partir del segle XV. A l’any 1450 la població Europea va experimentar grans augments econòmics. Va créixer la població i la producció dels aliments. L’increment del comerç va donar lloc a l’augment, també, de la vida en les ciutats, especialment en Itàlia i els Països Baixos. Alguns intel·lectuals que es dedicaven a l’ensenyament, la reflexió filòsofa o religiosa, a les lletres o que participaven com funcionaris dels governs municipals, foren els que van expressar aquesta nova mirada al món. En les seves obres es van apartar de la tradició ideològica medieval.
 18. 18. L'entrada de humanisme a Catalunya pot situar-se pel 1380, en el moment en que va començar a operar-se un canvi en la prosa i que s'emprèn la primera traducció de Petraca, ens referim a l'obra Calter e Griselda, per part de Bernat Metge. Bernat Metge Felip de Malla Antoni Canals Ferran Valentí

×