Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
Tietosuoja
opetuksessa
Harto Pönkä
21.5.2019
EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen myötä tietosuojasta pitää huolehtia kaikissa
tilanteissa, joissa henkilötietoja käsitell...
Kuva: Matthew Henry @ Unsplash
Tietosuojalla suojataan ihmisten
oikeutta yksityisyyteen (tunnistettavuus).
Tietoturvalla s...
Kuva: Kuntaliitto ja VM, Arjen tietosuojaa, 22.6. 2017, http://vm.fi/documents/10623/4914009/Arjen+tietosuoja+-
koulutusma...
Kuva: Kuntaliitto ja VM, Arjen tietosuojaa, 22.6. 2017, http://vm.fi/documents/10623/4914009/Arjen+tietosuoja+-
koulutusma...
4 artikla
6) ’rekisterillä’ mitä tahansa jäsenneltyä henkilötietoja sisältävää tietojoukkoa, josta
tiedot ovat saatavilla ...
Arkaluontoiset henkilötiedot
Erityisten henkilötietoryhmien käsittely on pääasiassa
kielletty ilman suostumusta tai laista...
Arkaluontoisia tietoja saa käsitellä, jos…
• rekisteröity on antanut nimenomaisen suostumuksensa eikä mikään laki sitä est...
Lähteet: yliopistolaki,
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2014/20140932,
ammattikorkeakoululaki,
https://www.finlex.f...
• Yksityisen henkilön yksinomaan henkilökohtaiseen tai kotitalouttaan
koskevaan toimintaan ei sovelleta GDPR:n vaatimuksia...
Henkilötietojen käsittelyn lähtökohtia
• Henkilötietojen käsittely voi perustua:
– Henkilön suostumukseen
– Sopimukseen, jossa rekisteröity on osapuolena
– Rekis...
• Suostumuksen tulee olla vapaaehtoinen, yksilöity,
tietoinen ja yksiselitteinen
• Suostumusta ei voi antaa:
– Vaikenemall...
• Rekisterinpitäjän seloste käsittelytoimista (vrt. rekisteriseloste)
– Seloste henkilötietojen käsittelystä on organisaat...
Lähde: Tietosuojavaltuutetun toimisto, 2018, https://tietosuoja.fi/rekisterinpitajan-seloste-kasittelytoimista
Rekisterinp...
• Mitä tietoja käsitellään ja mihin tarkoituksiin, säilytysaika, kenelle luovutetaan,
rekisteröidyn oikeudet jne.
– Tauluk...
• Opetuksessa vastuu GDPR:n mukaisen
selosteen ja informoinnin teosta on
opetuksen järjestämisestä vastaavalla
taholla, jo...
Kuvakaappaus, lähde:
https://www.hamk.fi/wp-
content/uploads/2018/06/Tietosuoj
ailmoitus-Opiskelijan-
henkil%C3%B6tietojen...
• Opetuksen järjestäminen
• Opiskelijavalinnat ja muut opintoihin liittyvät valinnat
• Oppilashuolto ja erityisen tuen tar...
- Muodostaako korkeakoulun opiskelijavalintaa varten luotu
valintakokeiden tulostiedosto erillisen rekisterin, kun hakijoi...
- Jos rekisteri koostu useasta tietojärjestelmästä (kirjautumistiedot,
arviointeja tai pedagogisia asiakirjoja), joissa on...
- Harjoittelusopimuksen allekirjoittaa opiskelija, korkeakoulun
edustaja ja harjoittelupaikan ohjaaja.
- Miten harjoittelu...
• Oikeus saada läpinäkyvää tietoa henkilötietojen käsittelystä
(informointivelvollisuus)
• Rekisteröidyn oikeus saada pääs...
Mihin ja miten tietoja saa käyttää?
• Käsittelyn lainmukaisuus, kohtuullisuus ja läpinäkyvyys
• Käyttötarkoitussidonnaisuus
– Henkilötietoja saa käyttää vain ...
Kerää vain
käyttötarkoitukseen
liittyviä tietoja
siihen sopivassa
laajuudessa.
Kerää vain tietoja, joita
rekisteröity voi
...
Kuvakaappaus, lähde:
https://www.hamk.fi/wp-
content/uploads/2018/06/Tietosuoj
ailmoitus-Opiskelijan-
henkil%C3%B6tietojen...
Mitä henkilötietojen käsittelyssä
tulee huomioida?
Rekisterinpitäjä  tarkoitukset  tiedot
Tarkoitukset ja
keinot
Rekisteriin
kerätyt
henkilötiedot
Rekisterinpitäjä(t)
Reki...
Käyttötarkoitussidonnaisuus
Alkuperäiseen
yhteensopivat muut
tarkoitukset, joita voi
kohtuudella odottaa
Yleisen edun muka...
Samat tiedot ja tarkoitus = sama rekisteri
Rekisteriin
kerätyt
henkilötiedot
Alkuperäiset
tarkoitukset
Rekisteri ei tarkoi...
• Tietoja ei saa käyttää vastoin niiden alkuperäistä tarkoitusta
tai tavoilla, joita rekisteröity ei voi odottaa.
• Jokain...
Lähde: Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta, https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990621
Lähde: Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta,
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990621
Salassa pidettäviä...
• Henkilötietojen julkaisu avoimesti nettiin on niiden sähköistä luovuttamista –
älä tee ilman suostumusta!
• Henkilötieto...
Henkilötietojen julkaisu netissä, somessa tai esim. kunnan intranetissä:
• Pyydä suostumus, jos julkaiset tai luovutat ulk...
GDPR vs. viestintäsalaisuus?
• Vain lähettäjä ja vastaanottaja saavat lukea henkilölle osoitetun viestin
• Työnantajalla v...
- Saako oppilaitoksessa olla esillä kuvia henkilökunnasta, joissa on
myös heidän etunimensä?
- Mitä tietoja henkilöstöstä ...
Kuvaaminen ja kuvausluvat
Valokuvat ja videot
• Valokuvan tai videon
tekijänoikeudet tai lähioikeudet
ovat kuvaajalla.
• Tunnistettavan henkilökuvan...
- Saako opetustilanteissa ottaa valokuvia ja videoita sekä esittää
niitä opetusryhmän kesken?
- Saako opetusryhmän sisällä...
Lähde: Mediakasvatusseura,
https://mediakasvatus.com/materiaali/kuvauslupa/
Tekijänoikeus-,
kuvaus- ja
henkilötietojen
jul...
Profilointi ja analytiikka
4 artikla
4) ’profiloinnilla’ mitä tahansa henkilötietojen
automaattista käsittelyä, jossa henkilötietoja
käyttämällä arvi...
Oikeusperusteet oppimisanalytiikassa
Oppijoiden tiedot
ja toiminta
Kun ei analysoida automaattisesti
oppijan ominaisuuksia...
Ulkopuoliset henkilötietojen käsittelijät
Tietojen anto ulkopuoliselle taholle?
Henkilötietojen käsittely toisen lukuun
Henkilötietojen käsittelijä
käyttää luovutettuja tietoja
sovittuun tarkoitukseen
R...
• Rekisterinpitäjän ja henkilötietojen käsittelijän välillä tulee olla sopimus
tai muu oikeudellinen asiakirja, jossa vahv...
Verkkopalvelujen tietosuoja ja käyttöehdot
Jane Hart, Top tools for learning, 200 somepalvelua:
https://www.toptools4learning.com/
Harto Pönkä, Open somekirja, 82 so...
Verkkopalvelujen kolme tyyppiä
REKISTERINPITÄJÄ
Palvelun käyttöönsä
tilannut organisaatio
HENKILÖTIETOJEN
KÄSITTELIJÄ
Ulko...
- Voiko yhteistä Excel-taulukkoa pitää missään pilvipalvelussa,
esim. organisaation G Suitessa tai 0ffice 365:ssa?
- Voiko...
Ulkopuoliset verkkopalvelut opetuksessa?
Kuvakaappaus: Googlen tietosuojakäytäntö, https://policies.google.com/privacy/update?hl=fi (14.5.2018)
Tunne ulkopuolisten...
Tarkistuslista:
• Missä maassa palvelu sijaitsee? Suosi EU:ssa sijaitsevia.
• Mikä on palvelun ikäraja?
• Mitä henkilötiet...
• Yhdysvalloissa ei ole vastaavaa tiukkaa henkilötietojen käytön sääntelyä kuin
EU-maissa. Tämän vuoksi yhdysvaltalaisten ...
WhatsApp
vahva salaus automaattisesti
Facebook Messenger
salaus pitää kytkeä päälle
Skype
salattu, mutta viestejä on
peria...
WhatsApp Business -sovellus
• Android-versio tammikuussa 2018,
iOS-versio huhtikuussa 2019
• Asennettu yli 50 miljoonaa ke...
Pikaviestipalvelujen tietosuoja
Lähde: Amnesty, For your eyes only?, 2016, https://www.amnesty.org/download/Documents/POL4...
Pitääkö Facebook-ryhmästä tehdä rekisteriseloste?
Kuvakaappaus: https://www.facebook.com/groups/237930856866/members/ (4.4...
• Joissakin tilanteissa Facebook-sivun ylläpitäjä voidaan katsoa
yhteisrekisterinpitäjäksi Facebookin kanssa.
• Facebook o...
• Facebookin käyttöehdot kieltävät
kahden eri käyttäjätunnuksen
luomisen.
• Erillistä oppilas-, opettaja- tai
ohjaajatunnu...
• Muista varovaisuus henkilötietojen tallentamisessa somepalveluihin.
– Useita somepalveluita voi käyttää ilman henkilötie...
Vastuu tietosuojasta
• Tietoturvaloukkauksella tarkoitetaan henkilötietojen…
– vahingossa tapahtuvaa tai lainvastaista tuhoamista
– häviämistä
...
Havainto
Rekisterinpitäjä havaitsee tai saa
tietoonsa tietoturvaloukkauksen.
Dokumentointi
Kaikki tietoturvaloukkaukset, n...
Riskiarviossa huomioitavaa
Lähde: Tietosuojavaltuutetun toimisto, https://tietosuoja.fi/arvioi-riskit
Esimerkkejä tietoturvaloukkauksista
Lähde: Tietosuojatyöryhmä, Suuntaviivat asetuksen (EU) 2016/679 mukaisesta henkilötiet...
Tietosuojasta huolehditaan, jotta jokainen tietäisi, mitä
tietoja hänestä kerätään ja miten niitä voidaan käyttää.
Keskustelu
&
kysymykset
Harto Pönkä
http://twitter.com/hponka/
http://slideshare.com/hponka
http://harto.wordpress.com/
http://www.innowise.fi/
Ki...
Tietosuoja opetuksessa
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

Tietosuoja opetuksessa

165 vues

Publié le

Webinaari Hämeen ammattikorkeakoulun "Digiopettajien erikoistumiskoulutus, 30 op" -koulutukselle, 21.5.2019, Harto Pönkä, Innowise

Publié dans : Formation
  • Soyez le premier à commenter

  • Soyez le premier à aimer ceci

Tietosuoja opetuksessa

  1. 1. Tietosuoja opetuksessa Harto Pönkä 21.5.2019
  2. 2. EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen myötä tietosuojasta pitää huolehtia kaikissa tilanteissa, joissa henkilötietoja käsitellään. Ja se pitää pystyä osoittamaan. GDPR
  3. 3. Kuva: Matthew Henry @ Unsplash Tietosuojalla suojataan ihmisten oikeutta yksityisyyteen (tunnistettavuus). Tietoturvalla suojataan henkilö- ja muitakin tietoja laittomalta käytöltä. Suojaustoimenpiteet suhteutetaan riskiarvioon tietoturvauhista.
  4. 4. Kuva: Kuntaliitto ja VM, Arjen tietosuojaa, 22.6. 2017, http://vm.fi/documents/10623/4914009/Arjen+tietosuoja+- koulutusmateriaali/8d13c7db-0f52-44ee-954a-74f24feade73 Huom: IP-osoite ei yksinään mahdollista tunnistamista, jolloin se ei ole henkilötieto.
  5. 5. Kuva: Kuntaliitto ja VM, Arjen tietosuojaa, 22.6. 2017, http://vm.fi/documents/10623/4914009/Arjen+tietosuoja+- koulutusmateriaali/8d13c7db-0f52-44ee-954a-74f24feade73
  6. 6. 4 artikla 6) ’rekisterillä’ mitä tahansa jäsenneltyä henkilötietoja sisältävää tietojoukkoa, josta tiedot ovat saatavilla tietyin perustein, oli tietojoukko sitten keskitetty, hajautettu tai toiminnallisin tai maantieteellisin perustein jaettu, Lähde: EU:n yleinen tietosuoja-asetus (General Data Protection Regulation, GDPR), 2016/679, http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2016.119.01.0001.01.FIN Rekisteri ja rekisterinpitäjä 7) ’rekisterinpitäjällä’ luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä, viranomaista, virastoa tai muuta elintä, joka yksin tai yhdessä toisten kanssa määrittelee henkilötietojen käsittelyn tarkoitukset ja keinot; jos tällaisen käsittelyn tarkoitukset ja keinot määritellään unionin tai jäsenvaltioiden lainsäädännössä, rekisterinpitäjä tai tämän nimittämistä koskevat erityiset kriteerit voidaan vahvistaa unionin oikeuden tai jäsenvaltion lainsäädännön mukaisesti,
  7. 7. Arkaluontoiset henkilötiedot Erityisten henkilötietoryhmien käsittely on pääasiassa kielletty ilman suostumusta tai laista tulevaa perustetta. • rotu tai etninen alkuperä • poliittiset mielipiteet • uskonnollinen tai filosofinen vakaumus • ammattiliiton jäsenyys • terveyttä koskevat tiedot • seksuaalinen suuntautuminen tai käyttäytyminen • geneettiset ja biometriset tiedot henkilön tunnistamista varten Lähde: EU:n yleinen tietosuoja-asetus (General Data Protection Regulation, GDPR), 2016/679, artikla 9, http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2016.119.01.0001.01.FIN&toc=OJ:L:2016:119:FULL#d1e2034-1-1
  8. 8. Arkaluontoisia tietoja saa käsitellä, jos… • rekisteröity on antanut nimenomaisen suostumuksensa eikä mikään laki sitä estä • käsittely on tarpeen rekisterinpitäjän tai rekisteröidyn velvoitteiden ja erityisten oikeuksien noudattamiseksi työoikeuden, sosiaaliturvan ja sosiaalisen suojelun alalla • käsittely on tarpeen rekisteröidyn tai toisen luonnollisen henkilön elintärkeiden etujen suojaamiseksi, jos rekisteröity on estynyt antamasta suostumustaan • käsittely suoritetaan poliittisen, filosofisen, uskonnollisen tai ammattiliittotoimintaan liittyvän säätiön, yhdistyksen tai vastaavan toiminnan yhteydessä ja käsittely koskee niiden jäseniä • käsittely koskee henkilötietoja, jotka rekisteröity on saattanut julkisiksi • käsittely on tarpeen oikeusvaateen laatimiseksi, esittämiseksi tai puolustamiseksi • käsittely on tarpeen tärkeää yleistä etua koskevasta syystä lain nojalla; • käsittely on tarpeen ennalta ehkäisevää tai työterveydenhuoltoa koskevia tarkoituksia varten, työntekijän työkyvyn arvioimiseksi, lääketieteellisiä diagnooseja varten, terveys- tai sosiaalihuollollisen hoidon tai käsittelyn suorittamiseksi taikka terveys- tai sosiaalihuollon palvelujen ja järjestelmien hallintoa varten lain perusteella • käsittely on tarpeen kansanterveyteen liittyvän yleisen edun vuoksi jne. lain perusteella • käsittely on tarpeen yleisen edun mukaisia arkistointitarkoituksia taikka tieteellisiä ja historiallisia tutkimustarkoituksia tai tilastollisia tarkoituksia varten lain nojalla Lähde: EU:n yleinen tietosuoja-asetus (General Data Protection Regulation, GDPR), 2016/679, artikla 9, http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2016.119.01.0001.01.FIN&toc=OJ:L:2016:119:FULL#d1e2034-1-1
  9. 9. Lähteet: yliopistolaki, https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2014/20140932, ammattikorkeakoululaki, https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2009/20090558 Arkaluonteisten tietojen käsittely yliopistossa ja AMK:ssa
  10. 10. • Yksityisen henkilön yksinomaan henkilökohtaiseen tai kotitalouttaan koskevaan toimintaan ei sovelleta GDPR:n vaatimuksia. – Epäselvää on, voiko tämä koskea myös henkilötietojen julkaisua verkossa. – Yksityishenkilöt voivat muodostaa ja jakaa keskenään esim. yhteystietolistan. • Henkilötietojen käsittelyyn journalistisen, akateemisen, taiteellisen tai kirjallisen ilmaisun tarkoituksia varten ei sovelleta useimpia GDPR:n vaatimuksia. • Kunnan toimielinten esityslistojen ja pöytäkirjojen ei ole yleensä katsottu yksinään muodostavan henkilörekisteriä. – Tavallisesti esityslistojen ja pöytäkirjojen sisältämät henkilötiedot sisältyvät jo kunnan muihin henkilörekistereihin. – On arvioitava tapauskohtaisesti, mitä henkilötietoja voidaan julkaista verkossa osana esityslistaa tai pöytäkirjaa. Tavallisia poikkeuksia Lähteet: Tietosuojalaki, https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2018/20181050 ja Kuntaliiton yleiskirje 15/2017: https://www.kuntaliitto.fi/yleiskirjeet/2017/kunnan-verkkotiedottaminen-seka-henkilotietojen-kasittely-ja-julkisuus- kuntalain#henkilotiedot-ja-verkkotiedottaminen
  11. 11. Henkilötietojen käsittelyn lähtökohtia
  12. 12. • Henkilötietojen käsittely voi perustua: – Henkilön suostumukseen – Sopimukseen, jossa rekisteröity on osapuolena – Rekisterinpitäjän lakisääteiseen velvoitteeseen – Elintärkeiden etujen suojaamiseen (esim. hätätilanne) – Julkisen tehtävän hoitamiseen tai yleiseen etuun – Rekisterinpitäjän tai kolmannen osapuolen oikeutettuun etuun (esim. asiakassuhde tai työsuhde) • Arkaluonteisia henkilötietoja saa käsitellä vain rekisteröidyn nimenomaisella suostumuksella ja tietyissä poikkeustapauksissa. • Aiemmin kerättyjä henkilötietoja voidaan käsitellä myöhemmin – yleisen edun mukaisia arkistointitarkoituksia, – tieteellisiä tai historiallisia tutkimustarkoituksia – tai tilastollisia tarkoituksia varten Oikeusperusteet Lähde: Tietosuojavaltuutetun toimisto, 2018, Henkilötietojen käsittelyn oikeusperusteet, http://tietosuoja.fi/fi/index/euntietosuojauudistus/ohjeitarekisterinpitajalle/kasittelyperusteet.html#rekisterinpitajanoikeutettuetu
  13. 13. • Suostumuksen tulee olla vapaaehtoinen, yksilöity, tietoinen ja yksiselitteinen • Suostumusta ei voi antaa: – Vaikenemalla – Valmiiksi rastitetulla ruudulla – Jättämättä jotakin tekemättä • Rekisterinpitäjän on voitava osoittaa suostumuksen olemassaolo • 1.1.2019 voimaan tulleen tietosuojalain mukaan yli 13-vuotias voi antaa itse suostumuksen henkilötietojen käsittelylle tietoyhteiskunnan palveluissa (esim. verkko-, some- ja mobiilipalvelut). Suostumuksen antaminen Lähde: Tietosuojavaltuutetun toimisto ja Oikeusministeriö, 2017, Miten valmistautua EU:n tietosuoja-asetukseen? http://www.tietosuoja.fi/material/attachments/tietosuojavaltuutettu/tietosuojavaltuutetuntoimisto/oppaat/1Em8rT7IF/Miten_valmistautu a_EUn_tietosuoja-asetukseen.pdf
  14. 14. • Rekisterinpitäjän seloste käsittelytoimista (vrt. rekisteriseloste) – Seloste henkilötietojen käsittelystä on organisaation omaan käyttöön – Ei tarvitse julkaista, mutta saa jos haluaa  – Yksi seloste riittää kunhan se sisältää kaikki henkilötietojen käsittelyn tarkoitukset ja niihin liittyvät rekisteröityjen ryhmät/rekisterit – Keskeinen osa GDPR:n osoitusvelvollisuuden täyttämistä – Laatimismuoto vapaa kunhan sisältää tarvittavat tiedot • Rekisteröityjen informointi (vrt. tietosuojaseloste) – Kuten rekisterinpitäjän seloste, mutta sisältää myös rekisteröityjen oikeudet – Pidetään saatavilla / julkaistaan • Henkilötietojen käsittelijän seloste käsittelytoimista – Kuvaus rekisteröityjen ryhmistä ja käsittelytoimista rekisterinpitäjittäin GDPR:n mukaiset selosteet Lähde: Tietosuojavaltuutetun toimisto, 2018, https://tietosuoja.fi/seloste-kasittelytoimista
  15. 15. Lähde: Tietosuojavaltuutetun toimisto, 2018, https://tietosuoja.fi/rekisterinpitajan-seloste-kasittelytoimista Rekisterinpitäjän seloste käsittelytoimista • Yli 250 työntekijän organisaatio  seloste on pakollinen • Alle 250 työntekijän organisaatio  seloste on tehtävä, jos henkilötietojen käsittely ei ole satunnaista, toiminta aiheuttaa todennäköisesti riskejä rekisteröidyille tai jos käsitellään rikoksiin tai rikkomuksiin liittyviä henkilötietoja • Selosteen ei ole pakko olla taulukko – kyseessä on Tietosuojavaltuutetun malli
  16. 16. • Mitä tietoja käsitellään ja mihin tarkoituksiin, säilytysaika, kenelle luovutetaan, rekisteröidyn oikeudet jne. – Taulukko annettavista tiedoista: https://bit.ly/2NgtlqQ • Informointi on tehtävä tilanteessa, jossa tietoja kerätään rekisteröidyltä. Jos henkilötiedot saadaan tai kerätään muulla tavalla, tulee informointi tehdä viimeistään kuukauden kuluessa. • Informoinnin muoto on vapaa, mutta se on tehtävä selkeästi: – Tiedon on oltava tiivistä, läpinäkyvää, helposti ymmärrettävää ja helposti saatavilla. – Selkeä ja yksinkertainen kieli on erityisen tärkeää, kun informoidaan lapsia. • Tieto on annettava kirjallisesti viestintäkanavan mukaisessa muodossa. Rekisteröidyn pyynnöstä voidaan informoida myös puheella. • Käytännössä helpointa on, että informointi on nettisivuilla, josta se voidaan linkittää eri viestintäkanaviin ja esimerkiksi ilmoittautumislomakkeille • Informointi ei ole suostumus, eikä rekisteröidyn tarvitse vahvistaa sen lukemista. Rekisterinpitäjän on kuitenkin syytä dokumentoida, miten informointi on toteutettu. Informointi (tietosuojaseloste) Lähde: Tietosuojavaltuutetun toimisto, 2018, https://tietosuoja.fi/seloste-kasittelytoimista ja https://tietosuoja.fi/rekisteroidyn-informointi
  17. 17. • Opetuksessa vastuu GDPR:n mukaisen selosteen ja informoinnin teosta on opetuksen järjestämisestä vastaavalla taholla, joka on rekisterinpitäjä. • Valtio opetuksen järjestäjänä  vastuu ko. oppilaitoksella • Kunta opetuksen järjestäjänä  vastuu kunnalla • Yksityiskoulu  vastuu virallisella opetuksen järjestäjällä • Opetuksen järjestäjä voi määrätä koulun johdon huolehtimaan GDPR:n vaatimusten käytännön toteuttamisesta. • Vastuu henkilötietojen käsittelyn informoinnista ja on lopulta myös jokaisella opettajalla ja muulla työntekijällä. Seloste ja informointi – kenen vastuulla? Lisää aiheesta esim. OKM:n tietosuojaoppaassa: https://minedu.fi/henkilotietojen-kasittelyn-suunnittelu Opetuksen järjestäjä Koulu/oppilaitos Toimiva johto Opettajat ja muu henkilöstö Oppilaat ja huoltajat
  18. 18. Kuvakaappaus, lähde: https://www.hamk.fi/wp- content/uploads/2018/06/Tietosuoj ailmoitus-Opiskelijan- henkil%C3%B6tietojen- k%C3%A4sittely-HAMK.pdf (20.5.2019) HAMK:in opiskelijoiden henkilötietojen käsittelyn informointi (tietosuojaseloste)
  19. 19. • Opetuksen järjestäminen • Opiskelijavalinnat ja muut opintoihin liittyvät valinnat • Oppilashuolto ja erityisen tuen tarve • Paikallaolot, suoritukset, testit, arviointi • Opiskeluun liittyvä yhteydenpito (puhelin, sähköposti, some) • Opiskeluun liittyvät järjestelmien käyttäjätunnukset • Oppimisanalytiikka ja oppimisen tukeminen tietojärjestelmissä • Kuvaus- ja tekijänoikeusluvat • Harjoitteluihin ja vierailuihin liittyvät tiedot • Kulunvalvonta koulutustiloissa • Yhteydenpito huoltajiin • Markkinointi, jos siihen on saatu suostumus Opiskelijarekisterin käyttötarkoituksia
  20. 20. - Muodostaako korkeakoulun opiskelijavalintaa varten luotu valintakokeiden tulostiedosto erillisen rekisterin, kun hakijoiden henkilötiedot on noudettu Opintopolusta? - Muodostaako opiskelijoista luotu tiedosto (op-määrä, valmistunut/keskeyttänyt jne.) oman rekisterin, kun tiedot on haettu oppilaitoksen opiskelijahallintajärjestelmästä? Kysymys: korkeakoulun rekisterit • Opintopolun opiskelijavalintarekisteri on Opetushallituksen rekisteri, josta tietoja luovutetaan mm. yliopistoille ja ammattikorkeakouluille. – Tietosuojaseloste: https://opintopolku.fi/wp/tietosuojaseloste/opintopolun- opiskelijavalintarekisterin-tietosuojaseloste/ • Tietojen luovutuksessa tiedot siirtyvät uudelle rekisterinpitäjälle eli tulevat osaksi tämän pitämää henkilötietorekisteriä. Kyse on siis ”uudesta” rekisteristä. – Poikkeuksia tästä ovat tilanteet, joissa kyse on yhteisrekisterinpitäjien välisestä tiedonsiirrosta, tai henkilötietojen käsittelystä rekisterinpitäjän lukuun. Opintopolun tapauksessa näin ei ole. • Korkeakoulun tulee huolehtia rekisterinpitäjän velvollisuuksista kuten rekisteriselosteen laadinnasta ja rekisteröityjen informoinnista. • Kun opiskelijarekisterin tietoja käytetään, kyse on edelleen samasta rekisteristä, jos tietojen käyttötarkoitus ei muutu, ja tietoja ei luovuteta ulkopuolisille.
  21. 21. - Jos rekisteri koostu useasta tietojärjestelmästä (kirjautumistiedot, arviointeja tai pedagogisia asiakirjoja), joissa on esim. eri säilytysajat ja tietojen luovutus EU:n ulkopuolelle, niin milloin niille tulee laatia eri tietosuojaselosteet? Kysymys: montako tietosuojaselostetta? • Rekisteri ei tarkoita tietojärjestelmää, vaan tiettyyn henkilötietojen käsittelytarkoitukseen liittyviä rekisteröityjen ryhmiä ja niiden tietoja. – Viranomaisten tietojärjestelmistä tulee tehdä tietojärjestelmäseloste (JulkiL), mutta se ei liity rekisteröityjen informointiin / tietosuojaselosteeseen. • Selkeintä on tehdä jokaiselle (pää-)käsittelytarkoitukselle oma tietosuojaseloste. • Kun informointi koostuu laajasta tietokokonaisuudesta, suositellaan nk. monitasoisia tietosuojaselosteita: ensimmäisellä tasolla on tärkeimmät tiedot ja alatasoilla kerrotaan yksityiskohtaisemmin esimerkiksi eri tietotoryhmistä. • Ylätason tietosuojaselosteen tulee sisältää: – Henkilötietojen käsittelytarkoitukset, rekisterinpitäjä ja rekisteröidyn oikeudet. – Tiedot käsittelystä, joka vaikuttaa rekisteröityyn eniten ja joka voi tulla rekisteröidylle yllätyksenä. – Nämä tulee toimittaa rekisteröidylle etukäteen henkilötietojen keruun yhteydessä. Lähteet: Tietosuojavaltuutetun toimisto, 2019, https://tietosuoja.fi/rekisteroidyn-informointi, Tietosuojatyöryhmä, WP260, 2018, https://tietosuoja.fi/documents/6927448/8316711/L%C3%A4pin%C3%A4kyvyys+fi/c102605b- e386-4661-9b51-bf427875c8db/L%C3%A4pin%C3%A4kyvyys+fi.pdf
  22. 22. - Harjoittelusopimuksen allekirjoittaa opiskelija, korkeakoulun edustaja ja harjoittelupaikan ohjaaja. - Miten harjoittelusopimuksia tulisi säilyttää/käsitellä? - Jos korkeakoulu kerää sopimuksista listan harjoittelupaikoista, jota hyödynnetään harjoittelupaikkojen markkinoinnissa opiskelijoille, onko kyseessä erillinen rekisteri? Kysymys: harjoittelusopimukset • Harjoittelusopimuksia tietoineen tulee käyttää lähtökohtaisesti vain alkuperäiseen tarkoitukseen (harjoitteluun liittyviin asioihin). • Harjoittelusopimuksia ja niiden tietoja tulee säilyttää vain tarvittavan ajan. • Harjoittelusopimuksissa mainitut harjoittelupaikat eivät yksinään ole henkilötietoja. Rekisteri syntyy, jos samaan yhteyteen tallennetaan esimerkiksi harjoittelupaikkojen yhteyshenkilöiden tietoja. • Sopimuksessa olisi hyvä olla erillinen kohta, jossa harjoittelupaikan edustaja voi hyväksyä tietojen käytön markkinoinnissa. Samassa yhteydessä voisi antaa erikseen markkinoinnissa käytettävät yhteystiedot.
  23. 23. • Oikeus saada läpinäkyvää tietoa henkilötietojen käsittelystä (informointivelvollisuus) • Rekisteröidyn oikeus saada pääsy tietoihin (tarkastusoikeus) • Oikeus tietojen oikaisemiseen • Oikeus tietojen poistamiseen / oikeus tulla unohdetuksi • Oikeus käsittelyn rajoittamiseen mm. oikeusturvan vuoksi tai jos rekisteröity kiistää tietojen oikeellisuuden • Oikeus siirtää tiedot järjestelmästä toiseen, kun oikeusperusteena on suostumus tai sopimus • Vastustamisoikeus (kielto-oikeus), esim. suoramarkkinointi • Oikeus kieltäytyä automatisoiduista päätöksistä ja profiloinnista Rekisteröidyn oikeudet Lähde: Tietosuojavaltuutetun toimisto ja Oikeusministeriö, 2017, Miten valmistautua EU:n tietosuoja-asetukseen? http://www.tietosuoja.fi/material/attachments/tietosuojavaltuutettu/tietosuojavaltuutetuntoimisto/oppaat/1Em8rT7IF/Miten_valmistautu a_EUn_tietosuoja-asetukseen.pdf
  24. 24. Mihin ja miten tietoja saa käyttää?
  25. 25. • Käsittelyn lainmukaisuus, kohtuullisuus ja läpinäkyvyys • Käyttötarkoitussidonnaisuus – Henkilötietoja saa käyttää vain alkuperäisiin ja niiden kanssa yhteensopiviin tarkoituksiin – Kuitenkin myös arkistointi-, tutkimus- ja tilastointikäyttö on yleensä sallittua • Tietojen minimointi – Kerätään ja käsitellään vain tarkoitukseen olennaisia henkilötietoja • Tietojen täsmällisyys – Tietojen päivittäminen, tarkistaminen, virheiden korjaus • Tietojen säilytyksen rajoittaminen – Tietoja säilytetään vain tarvittavan ajan • Tietojen eheys ja luottamuksellisuus – Suojaustoimenpiteet, käytön valvonta, varmuuskopiointi • Rekisterinpitäjän osoitusvelvollisuus Tietosuojaperiaatteet Lisätietoa: Tietosuoja-asetuksen 5 artikla, http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2016.119.01.0001.01.FIN&toc=OJ:L:2016:119:FULL#d1e1793-1-1
  26. 26. Kerää vain käyttötarkoitukseen liittyviä tietoja siihen sopivassa laajuudessa. Kerää vain tietoja, joita rekisteröity voi tietosuojaselosteen perusteella kohtuudella odottaa. Jokaista tietoa ei tarvitse mainita selosteessa erikseen – sopiva tarkkuus riittää. Kerro selosteessa, kuinka kauaa tietoja säilytetään.
  27. 27. Kuvakaappaus, lähde: https://www.hamk.fi/wp- content/uploads/2018/06/Tietosuoj ailmoitus-Opiskelijan- henkil%C3%B6tietojen- k%C3%A4sittely-HAMK.pdf (20.5.2019) HAMK:in opiskelijoiden henkilötietojen säilytysajat
  28. 28. Mitä henkilötietojen käsittelyssä tulee huomioida?
  29. 29. Rekisterinpitäjä  tarkoitukset  tiedot Tarkoitukset ja keinot Rekisteriin kerätyt henkilötiedot Rekisterinpitäjä(t) Rekisterinpitäjä määrittelee henkilötietojen käsittelyn tarkoitukset ja keinot Rekisterinpitäjän tulee käsitellä vain tarkoituksiin tarkoituksenmukaisia henkilötietoja (määrä, laatu, säilytysaika, saatavilla olo) Oikeus- peruste
  30. 30. Käyttötarkoitussidonnaisuus Alkuperäiseen yhteensopivat muut tarkoitukset, joita voi kohtuudella odottaa Yleisen edun mukaiset arkistointitarkoitukset, tieteelliset tai historialliset tutkimustarkoitukset tai tilastolliset tarkoitukset Muut tarkoitukset OK EI Muut tarkoitukset, joihin on saatu suostumus OK OK Rekisteriin kerätyt henkilötiedot Alkuperäiset tarkoitukset
  31. 31. Samat tiedot ja tarkoitus = sama rekisteri Rekisteriin kerätyt henkilötiedot Alkuperäiset tarkoitukset Rekisteri ei tarkoita vain yhtä tietojärjestelmää tai tietojen säilytyspaikkaa. Rekisteri voi olla hajautettu ja siitä voidaan ottaa osia käyttöön.
  32. 32. • Tietoja ei saa käyttää vastoin niiden alkuperäistä tarkoitusta tai tavoilla, joita rekisteröity ei voi odottaa. • Jokainen työntekijä saa käsitellä (ja nähdä) vain niitä henkilötietoja, jotka liittyvät hänen työtehtäviinsä. • Henkilötietoja käsitellään niin, etteivät sivulliset näe niitä. • Henkilötietoja ei julkaista tai luovuteta ilman, että rekisteröidyltä on siihen suostumus. • Tietojen säilytyksessä noudatetaan fyysistä tietoturvaa, esim. valvotaan tiloja ja laitteita sekä lukitaan ovet. • Tietojärjestelmissä käytetään henkilökohtaisia tunnuksia sekä huolehditaan käyttöoikeuksista ja seurannasta (lokit). • Työnantaja huolehtii henkilötietojen käsittelyn ohjeistuksesta, koulutuksesta ja vaitiolovelvollisuudesta työntekijöille. Henkilötietojen käsittelyn perusteita
  33. 33. Lähde: Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta, https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990621
  34. 34. Lähde: Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta, https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990621 Salassa pidettäviä asiakirjoja saa luovuttaa vain lain perusteella tai henkilön suostumuksella
  35. 35. • Henkilötietojen julkaisu avoimesti nettiin on niiden sähköistä luovuttamista – älä tee ilman suostumusta! • Henkilötietoja (nimi, arvosanat jne.) ja oppilasta koskevia päätöksiä voidaan julkaista netissä vain suostumuksella, vaikka tiedot olisivat periaatteessa julkisia. • Tunnistamisen mahdollistava valokuva tai video on henkilötieto, jonka julkaisuun koulun toimesta tarvitaan suostumus. • Opiskelijavalinnan tulosten ilmoittamiseen netissä tarvitaan suostumus. – Valitut hakijat aakkosjärjestyksessä, ei valitsematta jätettyjä – Henkilötunnusta ei pidä julkaista netissä – Samannimisistä hakijoista voidaan ilmoittaa syntymäaika Henkilötietojen julkaisu netissä Lähde: OPH, 2013, Julkisuus ja tietosuoja opetustoimessa, http://www.oph.fi/download/152370_julkisuus_ja_tietosuoja_opetustoimessa.pdf
  36. 36. Henkilötietojen julkaisu netissä, somessa tai esim. kunnan intranetissä: • Pyydä suostumus, jos julkaiset tai luovutat ulkopuolisille yksityishenkilöiden henkilötietoja • Työntekijöiden työhön liittyvät henkilötiedot voi yleensä julkaista Voi lähettää normaalissa sähköpostissa: • Tavanomaiset henkilötiedot (nimi, yhteystiedot jne.) • Edellytys: henkilökohtaiset sähköpostilaatikot ja tietoturva kunnossa Lähetä suojatussa sähköpostissa tai muussa turvallisessa viestintäkanavassa: • Arkaluontoisia henkilötietoja • Lain mukaan salassa pidettäviä tietoja ja asiakirjoja Yksityiset laitteet ja sosiaalisen median palvelut: • Tee linjaus, saako yksityisiä laitteita ja sometunnuksia käyttää työssä • Ohjeista somepalvelujen käyttö työhön liittyvässä yhteydenpidossa Henkilötiedot digitaalisessa viestinnässä Lähteet: Tietosuojavaltuutetun päätös, 2008, http://www.tietosuoja.fi/fi/index/ratkaisut/saakohenkilotietojalahettaasahkopostilla.html
  37. 37. GDPR vs. viestintäsalaisuus? • Vain lähettäjä ja vastaanottaja saavat lukea henkilölle osoitetun viestin • Työnantajalla voi joskus olla oikeus lukea työntekijän työhön liittyviä viestejä • On epäselvää, koskevatko GDPR:n määräykset niitä tietoja, jotka ovat työntekijöiden henkilökohtaisissa sähköpostilaatikoissa ja vastaavissa • Työnantajan tulisi ohjeistuksilla huolehtia, että GDPR:n mukaiset rekisteröityjen oikeudet toteutuvat viestintäsalaisuuden sitä estämättä
  38. 38. - Saako oppilaitoksessa olla esillä kuvia henkilökunnasta, joissa on myös heidän etunimensä? - Mitä tietoja henkilöstöstä voi julkaista netissä? - Saako opiskelija kuvata opettajaa tunnilla? Kysymys: mitä saa kertoa työntekijöistä? • Opettaja toimii työroolissaan julkisesti. Tiedot oppilaitoksen henkilöstön nimistä, asemasta, työtehtävistä ja yhteystiedoista ovat julkisia. • Opettajan muita henkilötietoja kuten kuvia ja yksityisiä osoite- ja yhteystietoja ei saa julkaista ilman hänen suostumustaan. • Samoin kuin opiskelijoiden myös henkilöstön arkaluonteisia ja salassa pidettäviä tietoja (esim. terveys) ei saa julkaista ilman heidän lupaansa. • Tietoa työntekijän sairaslomasta ei saa kertoa ilman henkilön suostumusta. • Opiskelija saa ottaa valokuvan tai videon oppitunnilla, jos opettaja on antanut siihen luvan. Opetukseen liittymätön kuvaaminen ja videoiminen voidaan järjestyssäännöissä kieltää opetusta ja oppimista häiritsevänä. Lähde: OPH, 2018, Julkisuus ja tiedonhallinta opetustoimessa, https://www.oph.fi/download/191819_julkisuus_ja_tiedonhallinta_opetustoimessa.pdf
  39. 39. Kuvaaminen ja kuvausluvat
  40. 40. Valokuvat ja videot • Valokuvan tai videon tekijänoikeudet tai lähioikeudet ovat kuvaajalla. • Tunnistettavan henkilökuvan julkaisuun on syytä pyytää lupa. • Jokaisen on katsottu omistavan persoonansa ns. kaupalliset oikeudet. • Kuvan julkaisun voi estää esim. kotirauha, yksityisyyden suoja tai kuvassa näkyvän teoksen tekijänoikeudet. • Jonkun muun julkaiseman kuvan levittäminen voi olla kiellettyä esim. tekijänoikeuksien tai sen loukkaavuuden takia. • Esim. noloista tilanteista tai kiusaamistarkoituksessa otettuja kuvia ei saa levittää.
  41. 41. - Saako opetustilanteissa ottaa valokuvia ja videoita sekä esittää niitä opetusryhmän kesken? - Saako opetusryhmän sisällä esittää opiskelijoiden tuotoksia? - Tarvitaanko opiskelijoilta suostumus, jos he itse julkaisevat tuotoksiaan opetuksen yhteydessä? Kysymys: kuvat ja tuotokset opetuksessa • Opetustilanteessa voidaan ottaa valo- ja videokuvia sekä näyttää niitä pedagogisessa tarkoituksessa saman opetusryhmän kesken. • Opiskelijoiden tekemiä tuotoksia voidaan esittää saman ryhmän kesken. Tuotoksia voidaan myös valo- ja videokuvata opetustarkoituksessa. • Kuvia ja videoita voidaan tallentaa esimerkiksi henkilökohtaiseen portfolioon tai oppimisalustoille. Tällöin täytyy huolehtia tietosuojasta asianmukaisesti. • Mikäli opiskelijasta otettuja kuvia ja videoita tai hänen tuotoksiaan aiotaan esittää julkisesti, tulee siihen pyytää suostumus. • Jos täysi-ikäinen opiskelija itse julkaisee kuvansa tai tuotoksensa/teoksensa opetuksen yhteydessä, ei opetuksen järjestäjä tarvitse siihen suostumusta. • Kuvaamisesta, tallenteista sekä tallenteiden ja tuotosten julkaisusta on hyvä tehdä ohjeistus henkilöstölle sekä tiedottaa opiskelijoille.
  42. 42. Lähde: Mediakasvatusseura, https://mediakasvatus.com/materiaali/kuvauslupa/ Tekijänoikeus-, kuvaus- ja henkilötietojen julkaisulupa
  43. 43. Profilointi ja analytiikka
  44. 44. 4 artikla 4) ’profiloinnilla’ mitä tahansa henkilötietojen automaattista käsittelyä, jossa henkilötietoja käyttämällä arvioidaan luonnollisen henkilön tiettyjä henkilökohtaisia ominaisuuksia, erityisesti analysoidaan tai ennakoidaan piirteitä, jotka liittyvät kyseisen luonnollisen henkilön työsuoritukseen, taloudelliseen tilanteeseen, terveyteen, henkilökohtaisiin mieltymyksiin, kiinnostuksen kohteisiin, luotettavuuteen, käyttäytymiseen, sijaintiin tai liikkeisiin, Lähde: EU:n yleinen tietosuoja-asetus (General Data Protection Regulation, GDPR), 2016/679, http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2016.119.01.0001.01.FIN GDPR:n tarkoittama profilointi Profilointiin tarvitaan suostumus tai sopimus!
  45. 45. Oikeusperusteet oppimisanalytiikassa Oppijoiden tiedot ja toiminta Kun ei analysoida automaattisesti oppijan ominaisuuksia Rekisteriin kerätyt henkilötiedot / tietojärjestelmät ja oppimisalustat Tiedonlouhinta, tilastot ja analyysit Kun analyysin tulokset eivät kohdistu yksittäisiin oppijoihin Oppijan ominaisuuksien autom. profilointi Yksilön ominaisuuksien analysointi, luokittelu ja näihin perustuvat toiminnot Rekisterinpitäjän oikeutettu etu voi riittää Suostumus tai sopimus
  46. 46. Ulkopuoliset henkilötietojen käsittelijät
  47. 47. Tietojen anto ulkopuoliselle taholle?
  48. 48. Henkilötietojen käsittely toisen lukuun Henkilötietojen käsittelijä käyttää luovutettuja tietoja sovittuun tarkoitukseen Rekisterinpitäjä luovuttaa henkilötietoja tiettyä tarkoitusta varten Seloste käsittelytoimista ja rekisteröidyn informointi (13 ja 30 artiklat) Seloste rekisterinpitäjän lukuun suoritettavista käsittelytoimista (30 artikla) Sopimus ja ohjeet henkilötietojen käsittelystä (28 artikla) Rekisteröity Valvontaviranomainen
  49. 49. • Rekisterinpitäjän ja henkilötietojen käsittelijän välillä tulee olla sopimus tai muu oikeudellinen asiakirja, jossa vahvistetaan – käsittelyn kohde, kesto, luonne ja tarkoitus, – henkilötietojen tyyppi ja rekisteröityjen ryhmät, – rekisterinpitäjän velvollisuudet ja oikeudet. • Erityisesti tulee sopia, että henkilötietojen käsittelijä – käsittelee henkilötietoja rekisterinpitäjän ohjeiden mukaisesti – varmistaa, että henkilötietoja käsittelevillä henkilöillä on salassapitovelvollisuus – toteuttaa tietosuoja-asetuksen vaatimukset käsittelyn turvallisuudesta (32 artikla) – ei käytä toisia henkilötietojen käsittelijöitä ilman ennakkolupaa – auttaa rekisterinpitäjää täyttämään tietosuoja-asetuksen mukaiset velvoitteet – rekisterinpitäjän valinnan mukaan poistaa tai palauttaa käsittelyyn liittyvien palveluiden tarjoamisen päätyttyä kaikki henkilötiedot rekisterinpitäjälle ja poistaa olemassa olevat jäljennökset – antaa rekisterinpitäjälle tarvittavat tiedot osoitusvelvollisuuden noudattamisesta, sallii rekisterinpitäjän tekemän valvonnan ja mahdolliset tarkastukset. Sopimus henkilötietojen käsittelystä Lisätietoa: Tietosuoja-asetuksen 28 artikla, http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2016.119.01.0001.01.FIN&toc=OJ:L:2016:119:FULL#d1e3130-1-1
  50. 50. Verkkopalvelujen tietosuoja ja käyttöehdot
  51. 51. Jane Hart, Top tools for learning, 200 somepalvelua: https://www.toptools4learning.com/ Harto Pönkä, Open somekirja, 82 somepalvelua: https://www.docendo.fi/open-somekirja-harto-ponka.html
  52. 52. Verkkopalvelujen kolme tyyppiä REKISTERINPITÄJÄ Palvelun käyttöönsä tilannut organisaatio HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELIJÄ Ulkopuolinen palveluntarjoaja REKISTERINPITÄJÄ Palvelun omistava ja siitä vastaava organisaatio KÄYTTÄJÄT & DATA Palveluun tallennetut sisällöt ja henkilötiedot REKISTERINPITÄJÄ Ulkopuolinen palveluntarjoaja KÄYTTÄJÄT & DATA Palveluun tallennetut sisällöt ja henkilötiedot KÄYTTÄJÄT & DATA Palveluun tallennetut sisällöt ja henkilötiedot OMAT PALVELUT SOPIMUSPALVELUT ULKOPUOLISET PALVELUT Sopimus henkilö- tietojen käsittelystä Käyttöehtosopimus tai suostumus Henkilötiedot pysyvät organisaation omassa hallinnassa Henkilötietoja päätyy ulkopuoliselle rekisterinpitäjälle Palvelua käyttävä organisaatio
  53. 53. - Voiko yhteistä Excel-taulukkoa pitää missään pilvipalvelussa, esim. organisaation G Suitessa tai 0ffice 365:ssa? - Voiko Google Driven lomakekyselyitä käyttää henkilötietojen keräämisessä? • Periaatteessa estettä esim. Microsoftin ja Googlen organisaatioille tarkoitettujen pilvipalvelujen käytölle henkilötietojen käsittelyssä ei ole estettä. – Pilvipalvelujen ylläpitäjät ovat henkilötietojen käsittelijöitä ja siitä on oltava sopimus. – Henkilötietojen siirto EU:n ulkopuolelle on mahdollista mm. Privacy shield-järjestelmän ja EU- komission mallisopimuslausekkeiden perusteella. • Pilvipalveluissa on pidettävä huolta, että pääsyoikeudet henkilötietoihin on määritelty työtehtävien mukaisesti. Ei yhteiskäyttötunnuksia. • Jos esim. Google-lomakkeella kerätään henkilötietoja, on sitä varten oltava tietosuojaseloste ja se tulee linkittää lomakkeelle. Tietojaan antavien henkilöiden tulee voida tietää etukäteen, miten heidän tietojaan käytetään. • Organisaation kannattaa ohjeistaa, saako esim. yksityistä Google-tunnusta ja sen alaista Google Drive -palvelua käyttää työssä henkilötietojen käsittelyssä. Kysymys: henkilötiedot pilvipalveluissa
  54. 54. Ulkopuoliset verkkopalvelut opetuksessa?
  55. 55. Kuvakaappaus: Googlen tietosuojakäytäntö, https://policies.google.com/privacy/update?hl=fi (14.5.2018) Tunne ulkopuolisten verkkopalvelujen käyttöehdot ja yksityisyyskäytännöt!
  56. 56. Tarkistuslista: • Missä maassa palvelu sijaitsee? Suosi EU:ssa sijaitsevia. • Mikä on palvelun ikäraja? • Mitä henkilötietoja rekisteröitymisen ja palvelun käytössä tallennetaan? • Saako sama käyttäjä luoda palveluun useita käyttäjätunnuksia? • Miten käyttäjä voi hallita henkilötietojaan palvelussa? • Voidaanko tietojasi luovuttaa muille tai käyttää esimerkiksi mainontaan? • Mitä oikeuksia palvelu saa tekemiisi sisältöihin kuten teksteihisi ja valokuviisi? Voidaanko niitä käyttää muualla? • Mihin voit olla yhteydessä, jos palvelun käytössä ilmenee ongelmia? • Miten voit lopettaa palvelun käytön? Mitä tekemillesi sisällöille ja muille sinusta kerätyille tiedoille tehdään siinä tapauksessa? Palvelun käyttöehdot = sopimus
  57. 57. • Yhdysvalloissa ei ole vastaavaa tiukkaa henkilötietojen käytön sääntelyä kuin EU-maissa. Tämän vuoksi yhdysvaltalaisten verkkopalvelujen käytössä opetuksessa tulee olla erityisen varovainen. • Henkilötietoja voidaan siirtää Privacy shield –järjestelmään sitoutuneille tahoille – Privacy shield on toistaiseksi voimassa ja mahdollistaa laillisesti EU-kansalaisten henkilötietojen siirron ja käsittelyn yhdysvaltalaisissa palveluissa. – Privacy shield on kohdannut kritiikkiä ja on epäilty, että se tulee kaatumaan myöhemmin EU- tuomioistuimessa • Toinen lainmukainen vaihtoehto on, että yhdysvaltalainen palveluntarjoaja sitoutuu henkilötietojen käsittelyssä EU-komission ns. mallisopimuslausekkeisiin – Esimerkiksi Google ja Microsoft toimivat näin • Opetuksessa voidaan käyttää myös suoraan yhdysvaltalaisia palveluita huoltajien luvalla tai mikäli niiden käyttö ei edellytä henkilötietojen antamista Yhdysvaltalaiset verkkopalvelut
  58. 58. WhatsApp vahva salaus automaattisesti Facebook Messenger salaus pitää kytkeä päälle Skype salattu, mutta viestejä on periaatteessa mahdollista seurata Pikaviestit ja ryhmäkeskustelut
  59. 59. WhatsApp Business -sovellus • Android-versio tammikuussa 2018, iOS-versio huhtikuussa 2019 • Asennettu yli 50 miljoonaa kertaa • Kuten WhatsApp-sovellus, mutta voi luoda profiilin yritykselle/organisaatiolle • Sisältää GDPR:n mukaisen sopimuksen henkilötietojen käsittelystä • Keskustelun aloitus linkin kautta • Automaattiset aloitusviestit, pikavastaukset, tilastot • Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.wh atsapp.w4b • iOS: https://itunes.apple.com/app/whatsapp- business/id1386412985?mt=8
  60. 60. Pikaviestipalvelujen tietosuoja Lähde: Amnesty, For your eyes only?, 2016, https://www.amnesty.org/download/Documents/POL4049852016ENGLISH.PDF
  61. 61. Pitääkö Facebook-ryhmästä tehdä rekisteriseloste? Kuvakaappaus: https://www.facebook.com/groups/237930856866/members/ (4.4.2018)
  62. 62. • Joissakin tilanteissa Facebook-sivun ylläpitäjä voidaan katsoa yhteisrekisterinpitäjäksi Facebookin kanssa. • Facebook on henkilötietojen käsittelijä mm. organisaatioiden mainos- ja analytiikkatyökalujen yhteydessä. • Facebook on asettanut sivujen ylläpitäjille lisäehtoja, jotka tulivat voimaan 28.9.2018. – Katso ”Sivun kävijätietojen hallinnoija -lisäys”: https://www.facebook.com/legal/terms/page_controller_addendum# • Käytännön toimenpiteet: – Tunnista Facebook-sivun rekisterinpitäjä ja käsittelyn oikeusperuste. Ilmoita sivun tiedoissa siitä vastaava organisaatio. – Lisää tietosuojaseloste Facebook-sivun tietoihin privacy policy -kohtaan. – Jos saat sivun kävijöiltä tai viranomaisilta GDPR:n mukaisia pyyntöjä, välitä ne viipymättä Facebookille tällä lomakkeella: https://www.facebook.com/help/contact/308592359910928 Facebook-sivun ylläpitäjän asema
  63. 63. • Facebookin käyttöehdot kieltävät kahden eri käyttäjätunnuksen luomisen. • Erillistä oppilas-, opettaja- tai ohjaajatunnusta ei pitäisi tehdä. • Facebook-ryhmissä ja -sivuilla voi toimia henkilökohtaisella tunnuksella, jolloin esimerkiksi oppilaita ei tarvitse ottaa kavereiksi. • Facebookin käyttöehdot: https://www.facebook.com/legal/t erms/update
  64. 64. • Muista varovaisuus henkilötietojen tallentamisessa somepalveluihin. – Useita somepalveluita voi käyttää ilman henkilötietojen antamista. – Henkilötietojen tallentamiseen muihin kuin rekisterinpitäjän hallinnoimiin verkkopalveluihin tarvitaan rekisteröityjen suostumus tai aloite. • Somepalvelujen opetuskäyttöön on syytä sopia yhteinen toimintamalli. – Työ- vai henkilökohtainen sähköpostiosoite tunnuksen luonnissa? – Millä edellytyksin oppilaiden henkilötietoja voidaan viedä palveluun? – Miten huolehditaan, ettei oppilaiden henkilötietoja ”unohdu” palveluun? • Tunne käyttämiesi palvelujen käyttöehdot ja yksityisyyskäytännöt (privacy policy). • Kertakirjautumista kannattaa käyttää aina, kun mahdollista: esim. MPASSid ja Google-tunnuksella kirjautuminen muihin palveluihin. • Yksityisten käyttäjätunnusten käyttö työtehtäviin on syytä ohjeistaa. • WhatsAppin työkäyttöön on suositeltavaa olla työpuhelin. Somepalvelut ja tietosuoja
  65. 65. Vastuu tietosuojasta
  66. 66. • Tietoturvaloukkauksella tarkoitetaan henkilötietojen… – vahingossa tapahtuvaa tai lainvastaista tuhoamista – häviämistä – muuttamista – luvaton luovuttamista tai pääsyä tietoihin • Rekisterinpitäjällä on velvollisuus ilmoittaa henkilötietojen tietoturvaloukkauksista tietosuojaviranomaiselle ja rekisteröidylle, jos siitä todennäköisesti aiheutuu korkea riski rekisteröityjen oikeuksille ja vapauksille • Ilmoitus valvontaviranomaiselle 72 h kuluessa loukkauksen havaitsemisesta • Rekisterinpitäjän on dokumentoitava kaikki tietoturvaloukkaukset, niihin liittyvät seikat, vaikutukset ja korjaavat toimet • Henkilötietojen käsittelijän on tehtävä ilmoitus tietoturvaloukkauksesta rekisterinpitäjälle ilman aiheetonta viivytystä • Esimerkkejä tietoturvaloukkauksista: https://bit.ly/2x9I4dA Henkilötietojen tietoturvaloukkaukset Lähde: Tietosuojavaltuutetun toimisto ja Oikeusministeriö, 2017, Miten valmistautua EU:n tietosuoja-asetukseen? http://www.tietosuoja.fi/material/attachments/tietosuojavaltuutettu/tietosuojavaltuutetuntoimisto/oppaat/1Em8rT7IF/Miten_valmistautu a_EUn_tietosuoja-asetukseen.pdf
  67. 67. Havainto Rekisterinpitäjä havaitsee tai saa tietoonsa tietoturvaloukkauksen. Dokumentointi Kaikki tietoturvaloukkaukset, niiden vaikutukset ja korjaavat toimet dokumentoidaan. Riskiarvio Aiheuttaako tietoturvaloukkaus todennäköisesti riskin henkilöiden oikeuksille ja vapauksille? Ei Ilmoituksia ei edellytetä Kyllä Ilmoitus valvontaviranomaiselle Yleensä ilmoitus tehdään rekisterinpitäjän päätoimipaikan maan valvontaviranomaiselle. Ilmoitus rekisteröidyille Ilmoitetaan kohteena oleville henkilöille ja annetaan tarvittaessa ohjeita, miten he voivat suojautua seurauksilta. Ilmoitusvelvollisuus tietoturva- loukkauksista Lähde: Tietosuojatyöryhmä, Suuntaviivat asetuksen (EU) 2016/679 mukaisesta henkilötietojen tietoturvaloukkauksen ilmoittamisesta, 2017, https://tietosuoja.fi/documents/6927448/8316711/ Tietoturvaloukkauksen+ilmoittaminen+fi/9c0f2f46 -33b1-4b01-9a50- 9320d59bd605/Tietoturvaloukkauksen+ilmoittami nen+fi.pdf
  68. 68. Riskiarviossa huomioitavaa Lähde: Tietosuojavaltuutetun toimisto, https://tietosuoja.fi/arvioi-riskit
  69. 69. Esimerkkejä tietoturvaloukkauksista Lähde: Tietosuojatyöryhmä, Suuntaviivat asetuksen (EU) 2016/679 mukaisesta henkilötietojen tietoturvaloukkauksen ilmoittamisesta, 2017, https://tietosuoja.fi/documents/6927448/8316711/Tietoturvaloukkauksen+ilmoittaminen+fi/9c0f2f46-33b1-4b01-9a50- 9320d59bd605/Tietoturvaloukkauksen+ilmoittaminen+fi.pdf Tapahtuma Ilmoitus valvontaviranomaiselle? Ilmoitus rekisteröidyille? Rekisterinpitäjä on tallentanut salatun varmuuskopion henkilötietoja sisältävästä arkistosta USB-muistitikulle. Muistitikku varastetaan murron yhteydessä. Ei Ei Rekisterinpitäjä ylläpitää verkkopalvelua. Palveluun tehdyn verkkohyökkäyksen seurauksena henkilöiden henkilötietoja varastetaan. Kyllä, jos henkilöille todennäköisesti aiheutuu seurauksia. Kyllä, jos henkilöille todennäköisesti aiheutuvien seurausten vakavuus on suuri. Henkilötietojen käsittelijänä toimiva pilvipalvelu havaitsee virheen koodissa, jolla hallitaan käyttövaltuuksia. Vian vaikutuksesta käyttäjät voivat nähdä toistensa tietoja palvelussa. Kyllä, kun rekisterinpitäjät ovat saaneet tiedon henkilötietojen käsittelijältä. Ei, jos henkilöille ei todennäköisesti aiheudu korkeaa riskiä. Suuren opiskelijamäärän henkilötiedot lähetetään erehdyksessä väärälle postituslistalle, jolla on yli tuhat vastaanottajaa. Kyllä Kyllä, mahdollisten seurausten vakavuudesta riippuen.
  70. 70. Tietosuojasta huolehditaan, jotta jokainen tietäisi, mitä tietoja hänestä kerätään ja miten niitä voidaan käyttää.
  71. 71. Keskustelu & kysymykset
  72. 72. Harto Pönkä http://twitter.com/hponka/ http://slideshare.com/hponka http://harto.wordpress.com/ http://www.innowise.fi/ Kiitos!

×