Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.

Aimo Nurminen: Hunajan kauppakunnostus.

2 218 vues

Publié le

Aimo Nurmisen luento Mehiläishoitajain Liiton Sadonkorjuuseminaarissa 15.11.2014. Millaista on laadukas hunaja ja miten se tehdään?

Publié dans : Alimentation
 • Soyez le premier à commenter

 • Soyez le premier à aimer ceci

Aimo Nurminen: Hunajan kauppakunnostus.

 1. 1. Hunajan kauppakunnostusHunajan kauppakunnostus
 2. 2. Millaista hunajaa myyntiin ?Millaista hunajaa myyntiin ?  - ”Mehiläishoitajat tietävät millaista hunajan kuuluu olla”  - Asiakkaat eivät tiedä, joten osa haluaa hunajansa juoksevana, osa kovaksi ja karkeaksi kiteytyneenä ja osa taas hienokiteisenä pehmeänä.  - Myös hunajakaupassa asiakas on kuningas.  - Mehiläishoitajan asia on toimia niin, että jokainen hunaja- laatu täyttää sille asetetut vaatimukset.  - Mehiläishoitajan tulee lisäksi informoida asiakasta niin, ettei tämä koe tulleensa huijatuksi.  - Jokainen myyty korkealuokkainen hunajapurkki myy monta seuraavaa.
 3. 3. Hunajan laadun arviointiHunajan laadun arviointi  - Purkissa oleva hunaja on koko mehiläishoitoketjun lopputulos ja mehiläishoitajan ammattitaidon mittari.  - Huippulaatuisen hunajan valmistus edellyttää sekä mehi- läisten että kaluston ja hunajan käsittelyssä hygienisiä ja ns hyvän hoitotavan edellyttämiä toimintatapoja.  - Hunajan laadun arviointi voidaan jakaa kahteen osaan: Ulkoinen eli aistinvarainen sekä sisäinen eli tekninen laatu.  - Kauppakuntoisessa eli myytäväksi kelpaavassa hunajassa molempien osa-alueiden tulee olla kunnossa.  - Asiakas ostaa hunajaa ulkoisen laadun perusteella. Sisäisestä laadusta on mehiläishoitaja velvollinen pitämään huolta. 
 4. 4. Ulkoinen laatuUlkoinen laatu  - Hunajapakkauksen tulee olla siisti ja merkintöjen osalta määräykset täyttävä.  - Oma tyylikäs etiketti ja täydentävät hunajan käyttöohjeet auttavat erottumaan kilpailijoista.  - Hunaja ei saa sisältää roskia eikä härmää eikä se saa olla kerrostunutta tai käynyttä.  - Hienokiteisyys ja ”samettimaisuus” on meidän mehiläis- hoitajien ja suurimman osan hunajan käyttäjien mielestä korkealuokkaisen hunajan tärkein ominaisuus. On myös paljon eriäviä mielipiteitä. Osa asiakkaista haluaa hunajansa kovana ja karkearakeisena, jotkut ovat tykästyneet ainoas- taan juoksevaan hunajaan 
 5. 5. Sisäinen laatuSisäinen laatu  - Hunajan sisäistä laatua valvotaan erilaisten mittausten avulla.  - Kauppakuntoisen hunajan valmistus edellyttää hunajan kosteuden jatkuvaa mittaamista ja tarkkailua koko hunajan pesistäkeruuvaiheen ajan. Hunajakakkujen peittämisen laajuus on liian epävarma arviointiperuste hunajan kosteu- den arvioimiseen. Sääolosuhteista ja korjuuajankohdasta riippuen peitetyn ja peittämättömänkin hunajan kosteus vaihtelee suuresti.  - HMF-arvo mittaa hunajan vanhenemista. Hunajan kiertonopeus tulisi saada mahdollisimman nopeaksi. Lisäksi hunajaa tulee lämmittää niin vähän kuin mahdollista.
 6. 6. Kiteytetyn hunajanKiteytetyn hunajan valmistaminenvalmistaminen  - Hunajan kannalta parasta olisi pakata se heti linkoamisen jälkeen ja ilman mitään lämmittämistä. Osa hunajan käyttäjistä haluaakin hunajansa juuri tällaisena.  - Pakkaamoissa ja vähänkin ammattimaisessa mehiläishoi- dossa hunajaa joudutaan pakkaamisen yhteydessä myös lämmittämään. Hunajaa ei tulisi kuitenkaan lämmittää kuin yhden kerran ja mahdollisimman lyhyen aikaa lähes koko ajan sekoittaen niin, ettei hunajan lämpötila nouse missään kohdassa kovin korkeaksi. Näin saadaan suurin osa sokeri- kiteistä sulamaan. Tämän jälkeen hunaja jäähdytetään nopeasti noin 30 asteen lämpötilaan.
 7. 7. PakkausprosessiPakkausprosessi  - Linkoamisen yhteydessä hunaja siivilöidään.  - Siivilöidyn hunajan annetaan selkeytyä vähintään kaksi vuorokautta.  - Lämmitys (tai jäähdytys sulatuksen jälkeen) noin 30 asteiseksi sekä siivilöinti tiheällä siivilällä.  - Ymppäys hienokiteisellä ymppihunajalla sekä tehokas sekoitus koneellisesti.  - Hunajan annetaan selkeytyä 5-6 tuntia, jonka jälkeen kuoritaan pinnalta pois vaahtokerros.  - Hunaja purkitetaan ja viedään viileään varastoon kiteytymään.  - Ennen myyntiä hunaja pidetään huoneenlämmössä muutama vuorokausi.
 8. 8. Ymppihunajan valmistusYmppihunajan valmistus  - Ymppihunajan valmistus aloitetaan lisäämällä kiteettö-mään siivilöityyn hunajaan muutama prosentti hyvin hieno- kiteistä hunajaa. Voidaan aloittaa myös ilman tätä.  - Ymppihunaja säilytetään valmistuksen ajan viileässä. Minulla se säilytyspaikka on jääkaappi.  - Sekoitetaan hunajaa kaksi kertaa vuorokaudessa koneelli- sesti muutaman minuutin ajan. Yleensä 3-4 vuorokaudessa hunaja muuttuu jäykäksi vaaleaksi ”taikinaksi”. Tällöin se on valmista ns elävää ymppihunajaa.  - Ennen kuin lisään sen ympättävään hunajaan lisään siihen saman verran ympättävää hunajaa. Sekoituksen jälkeen se on notkeaa ja määrä lisääntyy niin, että aina on jatkossa käy- tettävissä saman verran valmista ymppihunajaa. 
 9. 9. Kiitos tarkkavaisuudestanne!Kiitos tarkkavaisuudestanne!
 10. 10. Kiitos tarkkavaisuudestanne!Kiitos tarkkavaisuudestanne!

×