Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

vdocuments.mx_legea-lui-pascal-5607d7f04e5cd.ppt

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
rene_descartes.ppt
rene_descartes.ppt
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 16 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Plus récents (20)

Publicité

vdocuments.mx_legea-lui-pascal-5607d7f04e5cd.ppt

 1. 1. -Legea lui pascal…………………………………………………….slide 3 -Cateva cuvinte despre Blaise Pascal…………….slide 4 -Aplicatii………………………………………………………………..slide 8 -Stiai ca … ………………………………………………………….slide 13 -Concluzie……………………………………………………………..slide 16
 2. 2. Legea lui Pascal: variaţia de presiune produsă într-un punct al unui lichid aflat în echilibru în câmp gravitaţional se transmite integral în toate punctele acelui lichid.Este evident că aceasta lege este valabilă numai pentru fluide incompresibile, lichidele având această proprietate, dar la gaze nu mai este valabilă. Legea lui Pascal nu este un principiu independent ,ci o consecinta a legilor mecanicii.
 3. 3. Pascal, Blaise (1623-1662), filozof francez, matematician, fizician şi, considerat unul dintre marile minti din istoria intelectuală occidenta Pascal sa născut în Clermont-Ferrand la 19 iunie 1623, familia sa s-a stabilit la Paris în 1629. Sub tutela tatălui său, Pascal curând s-a dovedit el însuşi un fenomen matematic, iar la varsta de 16 ani a formulat una din teoremele de bază ale geometriei proiective, cunoscuta sub numele de teorema lui Pascal. Acesta a demonstrat prin experiment în 1648 că nivelul coloanei de mercur într-un barometru este determinată de o creştere sau o scădere a presiunii atmosferice din jur. Descoperire a verificat ipoteza fizicianului italian Evangelista Torricelli privind efectul presiunii atmosferice asupra echilibrului de lichide. Şase ani mai târziu, împreună cu matematicianul francez Pierre de Fermat, Pascal a formulat teoria matematică a probabilităţii, care a devenit importanata în calculele fizicii teoretice moderne. Alte contributii stiintifice importante includ derivarea legii lui Pascal care prevede că fluidele transmit presiuni în mod egal în toate direcţiile. Pascal a fost unul dintre cei mai eminenţi matematicieni şi fizicieni din zilele sale .Lucrarile sale religioase sunt personale în speculaţii cu privire la probleme dincolo de înţelegerea umană. Proza lui Pascal este renumita pentru originalitatea şi, în special, pentru lipsa totala de artificiu.
 4. 4. În 1642, Blaise Pascal a dezvoltat un calculator mecanic pentru a mari viteza calculelor aritmetice pentru tatăl său, un oficial fiscal. Numerele sunt formate pe roţi de metal de pe partea frontală a calculatorului. Soluţiile apar în ferestrele mici de- a lungul partii de sus.
 5. 5. Una dintre aplicatiile legii lui Pascal este presa hidraulica. Prin utilizarea unui fluid incompresibil ,liftul hidraulic permite aplicarea unei forte mici pe o distanţă mare si va avea acelaşi efect ca o forţă mare aplicat pe o distanţă mică. În acest fel, o pompă de mici dimensiuni poate fi folosita pentru a ridica o masina.Astfel,prin apasarea pistonului mic creste presiunea de la supfrafata si este transmisa prin tubul de legatura a unui cilindru mai larg ,prevazut cu un piston mai mare. În scopul de a umple cilindrul mare de sub maşină cu lichid pompa de mici dimensiuni trebuie să fie operat de mai multe ori.
 6. 6. Presa hidraulica
 7. 7. Sistemul de franare a rotii a unui vehicul functioneaza in felul urmator: Cand soferul apasa pedala de frana cu o forta F,lichidul hydraulic se comprima .Variatia de presiune astfel determinata se transmite pana la saboti,care,prin frecare,opersc roata.Astfel cu o forta relative mica,in momentul apasarii pedalei,F este inmultit foarte mult pentru a produce o forta mare la sabotul de frana. La masinile moderne ,franele cu tambur au fost inlocuite cu frane cu discuri.Acestea functioneaza cu o pereche de tampoane montate pe un etrier care la actionarea franei preseaza pe ambele fete ale discului determinand oprirea autovehiculului
 8. 8. Sistemul de franare
 9. 9. O pompa cu piston este cea care trage un fluid la un capat si il expulzeaza la celalalt.Pentru a regla fluxul de apa la intrare si la iesirea din cilindru.Atunci cand manerul este impins in jos, pistonul este ridicat .iar presiunea aerului in cilindru este redusa .La impingerea manerului in sus apa este trasa in sus ,deoarece presiunea este mai mare decat aerul din interior.Astfel supapa de admisie se inchide si se deschide supapa de evacuare .Ciclul se repeta si apa se transfera din put spre supapa de evacuare.In acest timp mai multa apa se aduna prin valve,cea aflata la intrare revarsandu-se. Limita distantei pe care apa poate fi ridicata folosindu- se o pompa este de aproximativ 8 metri.
 10. 10. Pompa cu piston
 11. 11. -scaunele folosite in frizerii si in cabinetele stomatologice,elevatorul auto si cricul hidraulic,precum si franele hidraulice sunt dispozitive care folosesc principiul presei hidraulice? -multe obiecte uzuale(cum ar fi becurile electrice ,termosurile ,etc.) includ recipiente din sticla sau din metal din care a fost scos tot aerul cu ajutorul unei pompe cu vid? -flaconul de parfum pe care il folositi zilnic se bazeaza pe principiul pompei cu piston?
 12. 12. Flaconul cu parfum
 13. 13. In concluzie,legea lui Pascal a stat la baza unor mari descoperiri si a ajutat ca tehnologia sa progreseze in ceea ce priveste hidraulica si presiunea.

×