Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
КРВ
Крв је течност неопходна за живот. Она
тече кроз артерије, капиларе и вене
нашег тела, a састоји се од течног дела
који се...
Крв чини око 55% течне крвне плазме и око 45% чврстих
крвних ћелија које се налазе у плазми.
Крвна плазма је безбојна, одн...
Крвне ћелије су црвена крвна зрнца
(еритроцити), бела крвна зрнца (леукоцити) и
крвне плочице (тромбоцити). Црвена крвна
з...
Еритроцити (црвена крвна зрнца)
обављају преношење кисеоника и
угљен-диоксида.
Еритроцити су веома гипки – са лакоћом
се п...
Леукоцити (бела крвна зрнца) се према изгледу једра и цитоплазме
сврставају у две основне групе:
гранулоците, који имају с...
Тромбоцити (крвне плочице) су ситна зрнца
плочастог облика која не садрже једро и живе
веома кратко. Имају веома важну уло...
Улоге крви су:
транспорт O2 и CO2,
транспорт хранљивих материја,
транспорт распадних продуката метаболизма,
транспорт хорм...
ХВАЛА НА
ПАЖЊИ
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

крв

338 vues

Publié le

 • I have done a couple of papers through ⇒⇒⇒WRITE-MY-PAPER.net ⇐⇐⇐ they have always been great! They are always in touch with you to let you know the status of paper and always meet the deadline!
     Répondre 
  Voulez-vous vraiment ?  Oui  Non
  Votre message apparaîtra ici
 • Soyez le premier à aimer ceci

крв

 1. 1. КРВ
 2. 2. Крв је течност неопходна за живот. Она тече кроз артерије, капиларе и вене нашег тела, a састоји се од течног дела који се зове плазма и крвних зрнаца која плове у плазми. У телу одрасле особе има око 6,5 литара крви.
 3. 3. Крв чини око 55% течне крвне плазме и око 45% чврстих крвних ћелија које се налазе у плазми. Крвна плазма је безбојна, односно жућкаста течност: водени раствор органских и неорганских материја. Састоји се од воде, натријум-хлорида, осталих соли, мале количине шећера, неких масних материја, хормона, кисеоника и угљен-диоксида. У крвној плазми се налазе крвне беланчевине: албумини, глобулини и фибриноген.
 4. 4. Крвне ћелије су црвена крвна зрнца (еритроцити), бела крвна зрнца (леукоцити) и крвне плочице (тромбоцити). Црвена крвна зрнца дају крви црвену боју, састављена су од беланчевина и холестерина, а садрже и хемоглобин. Бела крвна зрнца су постојане ћелије које се размножавају деобом. Крвне плочице су најмања крвна зрнца; они су у уској вези са згрушавањем крви.
 5. 5. Еритроцити (црвена крвна зрнца) обављају преношење кисеоника и угљен-диоксида. Еритроцити су веома гипки – са лакоћом се прилагођавају неправилном облику капилара као и променама њиховог пречника Еритроцити живе око 120 дана
 6. 6. Леукоцити (бела крвна зрнца) се према изгледу једра и цитоплазме сврставају у две основне групе: гранулоците, који имају сегментирано једро и грануле у цитоплазми и агранулоците, чије је једро целовито, округло и у цитоплазми нема зрнаца гранула. У гранулоците спадају три типа ћелија: неутрофилни, еозинофилни и базофилни леукоцити. Агранулоцити су: лимфоцити и моноцити.
 7. 7. Тромбоцити (крвне плочице) су ситна зрнца плочастог облика која не садрже једро и живе веома кратко. Имају веома важну улогу у коагулацији (згрушавању крви приликом повреде крвног суда, чиме се спречава отицање крви).
 8. 8. Улоге крви су: транспорт O2 и CO2, транспорт хранљивих материја, транспорт распадних продуката метаболизма, транспорт хормона (информација), терморегулација, одбрана (имунитет, фагоцитоза) хемостаза одржавање ацидо-базне равнотеже.
 9. 9. ХВАЛА НА ПАЖЊИ

×