Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
Het perfecte team 
samenstellen in het 
accountants-kantoor
Personeelsplanning in het 
accountantskantoor 
Een goede teamsamenstelling is in 
toenemende mate een punt van aandacht 
i...
Het perfecte team samenstellen… 
Hoe doe je dat?
Het perfecte team door inzicht! 
Samenwerken gaat niet vanzelf. 
Dat moet je willen, dat moet je kunnen, 
dat moet je lere...
De teamrollen van Belbin zijn een begrip 
De sterke punten van een teamlid 
De Britse wetenschapper Meredith Belbin (1926)...
Een teamrol is gebaseerd op:
Belbin voor 
accountantskantoren 
uitgelegd in 150 seconden. 
Hoe stel jij je optimale team samen? 
Weet jij wat jouw rol ...
De 9 teamrollen: 
Plant 
Monitor Specialist 
Bedrijfsman 
Brononderzoeker 
Voorzitter Groepswerker 
Vormer Zorgdrager
Bedrijfsman 
Nuchter, ordelijk en taakgericht. De harde 
werker, met een groot praktisch inzicht en 
organisatietalent. Be...
Brononderzoeker 
Extravert, enthousiast en avontuurlijk. De 
netwerker, die makkelijk contacten legt en 
onderhoudt en alt...
Plant 
Solistisch, rijk aan verbeelding en fantasie. 
Een creatieve denker en vrije geest, die 
met originele invallen en ...
Monitor 
Verstandig, bedachtzaam en kritisch. De 
analyticus, koel en objectief, die over veel 
kennis beschikt, alle voor...
Vormer 
Extravert en dynamisch, gepassioneerd en 
wilskrachtig. Sterke drang om te presteren, 
zoekt de uitdaging, gaat to...
Voorzitter 
De natuurlijke coördinator, die de 
procedures aangeeft, bedoelingen 
verheldert en samenvat wat iedereen wil....
Zorgdrager 
Nauwgezet, zorgzaam en zorgvuldig. Voelt 
aan wat er mis kan gaan, bewaakt de 
kwaliteit en de veiligheid en k...
Groepswerker 
Behulpzaam en attent, gericht op het 
scheppen van sfeer en het zoeken van de 
onderlinge verbinding. Bezit ...
Specialist 
De toegewijde vakman. Een stille eenling, 
die zich in een team niet zo thuis voelt, en 
zijn bijdrage levert ...
Weet jij jouw rol al? En die van jouw collega’s?
Meer inspiratie? 
Ga naar www.inspireertbeterondernemen.nl 
Download de whitepaper of schrijf je in voor 
de gratis worksh...
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

Het perfecte team samenstellen in het accountantskantoor met Belbin

1 821 vues

Publié le

Accountancy is teamwork. Toch? Een goede onderlinge samenwerking is in zowel controle- als adviesteams essentieel. Daarom is ook op kantoorniveau teamontwikkeling van groot belang. Ieder individu beschikt over zijn of haar eigen competenties die, als het goed is, elkaar onderling versterken en op die manier bepalend zijn voor de kracht van de organisatie. Heb jij de juiste mix in huis? En, hoe ziet die ideale samenstelling er eigenlijk uit?

Ontdek het met deze presentatie over het toepassen van Belbins teamrollen in het accountantskantoor.

Publié dans : Recrutement & RH
 • Soyez le premier à commenter

 • Soyez le premier à aimer ceci

Het perfecte team samenstellen in het accountantskantoor met Belbin

 1. 1. Het perfecte team samenstellen in het accountants-kantoor
 2. 2. Personeelsplanning in het accountantskantoor Een goede teamsamenstelling is in toenemende mate een punt van aandacht in de kwantitatieve en kwalitatieve personeelsplanning. Waar geautomatiseerde systemen menselijke taken overnemen, kan het personeelsbestand kwantitatief krimpen. En waar een accountantskantoor een nieuw type dienstverlening in de markt zet, is een ander type medewerker nodig. In veel gevallen is training en opleiding nodig om ervoor te zorgen dat medewerkers over de juiste competenties kunnen beschikken. Training en opleiding zijn echter geen wondermiddelen; in sommige gevallen is het nodig om afscheid te nemen van medewerkers.
 3. 3. Het perfecte team samenstellen… Hoe doe je dat?
 4. 4. Het perfecte team door inzicht! Samenwerken gaat niet vanzelf. Dat moet je willen, dat moet je kunnen, dat moet je leren. Het houdt in dat je op zoek gaat naar gezamenlijke doelen en belangen, dat je inzicht hebt in waar iedereen goed in is, en dat je weet hoe je al die verschillende talenten – op het goede moment en op de goede plek – productief kunt maken. Kortom: dat je weet hoe je moet omgaan met al de verschillende karakters die samen het team vormen.
 5. 5. De teamrollen van Belbin zijn een begrip De sterke punten van een teamlid De Britse wetenschapper Meredith Belbin (1926) introduceerde zijn teamrollen in 1981. De rollen vullen elkaar in principe aan en versterken elkaar, hoewel natuurlijk niet ieder teamlid alleen maar sterke punten heeft. De zwakke punten van een teamlid Door Belbin gedefinieerd als ‘toelaatbare zwakheden’, worden gecompenseerd door andere teamleden. Ieder mens heeft twee of drie teamrollen die hem of haar van nature goed liggen en enkele rollen die met de nodige inspanning goed te doen zijn.
 6. 6. Een teamrol is gebaseerd op:
 7. 7. Belbin voor accountantskantoren uitgelegd in 150 seconden. Hoe stel jij je optimale team samen? Weet jij wat jouw rol in een team is? Hoe kom je van samen werken naar samenwerken? Meredith Belbin onderscheidde 9 teamrollen die in een succesvol team vertegenwoordigd zijn. In deze video leer je meer over deze rollen en hoe jij ze kan gebruiken om teamleden beter te begrijpen en effectiever in te zetten! u Bekijk de video
 8. 8. De 9 teamrollen: Plant Monitor Specialist Bedrijfsman Brononderzoeker Voorzitter Groepswerker Vormer Zorgdrager
 9. 9. Bedrijfsman Nuchter, ordelijk en taakgericht. De harde werker, met een groot praktisch inzicht en organisatietalent. Betrouwbaar, consciëntieus en plichtsgetrouw, gaat op zeker. Toelaatbare zwakheden: Soms weinig flexibel, voorspelbaar en behoudend. Staat niet open voor ideeën die hun praktische waarde nog niet hebben bewezen.
 10. 10. Brononderzoeker Extravert, enthousiast en avontuurlijk. De netwerker, die makkelijk contacten legt en onderhoudt en altijd op zoek is naar nieuwe kansen en mogelijkheden. Toelaatbare zwakheden: Snel verveeld, verliest belangstelling als het eerste enthousiasme is weggeëbd, nonchalant met betrekking tot details.
 11. 11. Plant Solistisch, rijk aan verbeelding en fantasie. Een creatieve denker en vrije geest, die met originele invallen en oplossingen komt en buiten de gebaande paden treedt. Toelaatbare zwakheden: Is sterk op innerlijke denkwereld gericht en kan daardoor verstrooid en afwezig lijken en het contact met de wereld verliezen. Trekt zich weinig aan van protocol en conventies.
 12. 12. Monitor Verstandig, bedachtzaam en kritisch. De analyticus, koel en objectief, die over veel kennis beschikt, alle voors en tegens in kaart wil brengen en beslissingen zorgvuldig wil afwegen. Toelaatbare zwakheden: Soms te voorzichtig en afwachtend. Door zijn kritische zin en relativerend vermogen weinig inspirerend en weinig in staat anderen te motiveren.
 13. 13. Vormer Extravert en dynamisch, gepassioneerd en wilskrachtig. Sterke drang om te presteren, zoekt de uitdaging, gaat tot het uiterste en weet mensen in beweging te krijgen. Toelaatbare zwakheden: is ongeduldig en kan driftig reageren als hij wordt tegengewerkt. Heeft de neiging anderen te provoceren en gevoelens te kwetsen.
 14. 14. Voorzitter De natuurlijke coördinator, die de procedures aangeeft, bedoelingen verheldert en samenvat wat iedereen wil. Heeft een goede antenne voor de talenten van anderen. Toelaatbare zwakheden: zet graag anderen aan het werk en kan goed werk delegeren, ook het eigen werk. Kan een beetje manipulatief zijn in de poging alle neuzen één kant op te krijgen.
 15. 15. Zorgdrager Nauwgezet, zorgzaam en zorgvuldig. Voelt aan wat er mis kan gaan, bewaakt de kwaliteit en de veiligheid en kan goed dingen afmaken. De perfectionist en piet precies. Toelaatbare zwakheden: kan overbezorgd zijn en zich druk maken over de kleinste dingen, kan moeilijk iets uit handen geven.
 16. 16. Groepswerker Behulpzaam en attent, gericht op het scheppen van sfeer en het zoeken van de onderlinge verbinding. Bezit tact en diplomatie en kan met iedereen overweg. Toelaatbare zwakheden: Kan te meegaand zijn, kan moeilijk uit de weg met conflicten en kan daardoor in kritieke momenten moeilijk een beslissing nemen.
 17. 17. Specialist De toegewijde vakman. Een stille eenling, die zich in een team niet zo thuis voelt, en zijn bijdrage levert door veel te weten van een doorgaans beperkt vakgebied. Toelaatbare zwakheden: Waagt zich niet gauw buiten het eigen vakgebied en is weinig geïnteresseerd in de complementaire bijdragen van anderen.
 18. 18. Weet jij jouw rol al? En die van jouw collega’s?
 19. 19. Meer inspiratie? Ga naar www.inspireertbeterondernemen.nl Download de whitepaper of schrijf je in voor de gratis workshop

×