Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 20 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (20)

Similaire à Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut (20)

Publicité

Plus par irena kotobelli (20)

Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut

 1. 1. Tema:Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut Punoi : Leonardo Kratellari IX-C
 2. 2. Elementet kimike jane te rendesishem per organizmin e njeriut. Elementet e grupit I-A jane shume te domosdoshem ne dieten e njeriut sepse ato formojne perberje qe jane te pranishme ne formen e tretesirave jonike. Dy nga jonet me te rendesishme jane jonet K+ dhe Na+. Keto jone lehtesojne transmetimin e impulseve nervore dhe kontrollojne sasine e ujit te mbajtur ne qeliza . Perqendrimet jonormale te ketyre joneve mund te ndikojne ne shfaqjen e semundjeve te ndryshme. Te tilla jane jonet si : Na+,K+,Cl- dhe HCO3-.
 3. 3. Eshte elementi me i bollshem ne qelize. Trupi permban rreth 250 miligram K. Qeliza luan nje rol te rendesishem ne reaksionet energjike,sintezen e proteinave ,ruajtjen e acideve ne trup, tejcimin nervor,tkurrjen muskulore dhe menjanon toksinat nga indet. Studimet shkencore tregojne se ushqimet bimore jane te pasura me kete element. Joni i Kaliumit eshte gjetur ne citoplazmen e qelizave.
 4. 4. Eshte element i rendesishem ne lengun jashte qelizor. Si nje elektrolit ne likuidin jashte qelizes , Na ndihmon ne ruajtjen e presionit osmotik jashte membranes se qelizes dhe ka ndikim te njejte si Kaliumi brenda qelizes per ruajtjen natyrale te balances se ujit. Nevoja ditore per te eshte llogaritur nga 3 ne 7 gr. Ne trupin tone pesha e tij arrin ne 0,2%.
 5. 5. Eshte metali me i bollshem i trupit dhe perben rreth 0.004% te peshes trupore. Sasia e tij varion nga 3-5 gr. Kjo sasi varet nga mosha ,gjinia,madhesia,shendeti dhe rezervat e tij ne trup. Fe eshte nje lende me ngjyre gjaku qe transporton oksigjen te mjaftueshem per frymemarrje dhe gaz karbonik nga qelizat ne mushkeri. Cdo dite trupi yne me ane te ushqimit perfiton 10-30 mg Fe. Adoleshenteve u duhet shume Fe per te ndihmuar qelizat e reja muskulare te zhvilluara te thithin oksigjen per energjine. Deficiti i Fe shkakton anemine , e cila con ne lodhje dhe dobesi fiziko-mendore.
 6. 6. Organizmi yne permban sasi te medha azoti, i cili luan rol kryesor ne strukturen e proteinave . Ne trupin e njeriut ka 3,2% te peshes. Azoti eshte perberes i proteinave, acideve berthamore etj. Azoti ne gjendje te lenget gjendet ne mushkeri , sepse ky element meret nga frymemarrja.
 7. 7. Luan nje rol kryesor ne organizmin e njeriut , kryesisht ne procesin e marrjes apo te clirimit te energjive ne organizem. Perben 1% te peshes trupore . P eshte i rendesishen ne riprodhim , rritjen e muskujve dhe furnizimin e nervave me lende ushqimore. E permbajne mishi,peshku,veza perimet etj.
 8. 8. Eshte nje element mineral qe perben 1.5 -2 % te peshes trupore tek te rriturit. Nga kjo sasi 99% e Ca gjendet ne kocka dhe dhembe. Marrja e tij eshte shume e rendesishme tek adoleshentet per rritjen e kockave.
 9. 9. Ne momentin e lindjes , ne trupin e njeriut ndodhet 0.5 gr. Ndersa ne moshe te rritur ka nje sasi 21-28 gr., ku 50-60 % ndodhet ne kocka dhe roli i tij kryesor eshte ne qelizat nervore per te lehtesuar funksionimin e tyre. Mg gjendet me shumice ne ujerat e Detit te Vdekur , si dhe ne ujera oqeanesh .
 10. 10. Perben 0.25% te peshes trupore dhe ndodhet ne cdo qelize te trupit tone. Me teper ndodhet ne floke , thonj dhe lekure. S vepron si nje element antihelmues duke u perzier me perberesit helmues dhe duke i shnderruar ne elemente te pademshem , eshte perberes i shume aminoacideve dhe proteinave.
 11. 11. Ne organizem ndodhet rreth 15-23 mg. I. Ai ndodhet ne te gjitha qelizat e trupit , por 70-80 % ndodhet ne gjendrat e tiroides. Luan rol ne metabolizmin e hormoneve te tiroides.
 12. 12. Njihet si pjesa me e rendesishme e shume enzimave . Luan nje rol ne pengimin e pakesimit te sasise se gjakut ne trup. Femijet kane nevoja me te larta per Cu.
 13. 13. Uji eshte elementi me i rendesishem qe ndodhet ne toke , i cili luan nje rol kryesor ne transportin e elementeve baze ne qelizat e bimeve . Perben 60-70% te peshes trupore , ai cilesohet si element jetik i gjallesave. Uji eshte perberesi kryesor i urines dhe plazmes se gjakut.

×