Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
Permbajtja:
• Hyrja
• Pyetja qe ne shtrojme rreth kesaj teme
• Ligjet e Isak Newton-it
• Levizja drejtvizore
• Puna
• Dina...
Parashtrimi:
• Ne kete prezantim do te trajtohet
lidhja e fizikes me sportin duke
analizuar shembuj te ndyshem e duke
marr...
Hyrje
• Fizika është dega e shkences e cila merret me
zbulimin dhe analizimin e fenomeneve fizike, që
përfshin studimin e ...
Pyetja qe ne shtrojme:
A ka ndonjë lidhje mes të
dyjave? Çfarë teorie mund të
përdoret në marrëdhëniet e
tyre?
• Sigurisht...
Ligjet e Isak Njutonit
• Ligji i I i Njutonit shpreh : Nen veprimin e nje
force , cdo trup fiton nje shpejtesi konstante
d...
Ligji i ruajtjes se energjise
• Nepermjet formulave qe sjellin ligjet e Njutonit njeriu ka qene I
afte te llogarise forcat...
Levizja drejtvizore
• 1)Levizje drejtvizore te njetrajtshme
Ne kete levizje shpejtesia eshte konstante , pra ajo nuk
ndrys...
PUNA
• Ne Fizike , puna njihet si
energjia qe transmeton nje
force F per te zhvendosur
nje trup ne nej largesi x. Ajo
mund...
PUNA 0
• Puna nganjehere pavaresisht veprimit te
forcave rezulton te jete zero. Psh.
gjate rrotullimit te nje topi rreth n...
DINAMIKA
C’ESHTE DINAMIKA?
• Dinamika eshte fushe e fizikes e cila merret me
shkaqet qe e shkaktojne nje levizje , duke
studiuar le...
VOLEYBALL-i
• VOLEYBALL eshte nje loje e shpikur fillimisht nga
William G. Morgan.Ne kete loje kemi fuqizimin qe iu
duhet ...
SHEMBULLI • ANALIZE E NJE GJUAJTJE NE
VOLEYBALL
• A) Themi se fillimi i kesaj levizjeje fillon me
vrullin. Vrulli eshte ai...
BASKETBALL-i
Basketbolli është lloj sporti me top që luhet në mes të dy ekipeve
me nga 12 lojtarë dhe 5 lojtarë aktivë pre...
ILUSTRIMI ANALIZA
• Kercimi i nje topi permban energji
kinetike dhe potenciale.Ashtu si
topi ndryshon rrugen e tij duke u
...
ZBATIMI I FUTBOLLIT NE FIZIKE
Ne ndeshjet e futbollit shpesh verejme se pasi lojtari e ka
gjuajtur topin drejtimi I tij nd...
ANALIZA
• Sportisti I cili godet
topin me shkopin e
bejsbollit.
Edhe ketu mbizoteron
pothuajse e njejta teori:
Topi ushtro...
Punoi: Irida Pajenga (lider)
Xhonatan Teta
Silvia Guxho
Enid Zyfi
Enxhi Koduzi
Xhesjano Bani
Fizika dhe Sporti
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

Fizika dhe Sporti

projekt fizike

 • Soyez le premier à commenter

Fizika dhe Sporti

 1. 1. Permbajtja: • Hyrja • Pyetja qe ne shtrojme rreth kesaj teme • Ligjet e Isak Newton-it • Levizja drejtvizore • Puna • Dinamika • Voleyball-I • Basketball-I • Football-I • Baseball-I • Konkluzionet
 2. 2. Parashtrimi: • Ne kete prezantim do te trajtohet lidhja e fizikes me sportin duke analizuar shembuj te ndyshem e duke marre shkase nga madhesi te ndryshme fizike qe lidhen me to. Do te shtrihen krahasime midis termave te ndryshem si dhe secili nxenes do te prezantoje nga nje teme te caktuar.
 3. 3. Hyrje • Fizika është dega e shkences e cila merret me zbulimin dhe analizimin e fenomeneve fizike, që përfshin studimin e lendes dhe lëvizjen e saj në fabrikën e hapsire-kohes, si dhe konceptet e forces dhe energjise. Në mënyrë më të përgjithshme ajo cilësohet si shkenca nëpërmjet së cilës njerëzit përpiqen të shpjegojnë dukuritë natyrore. Fizika njihet si "shkencë themelore" sepse fusha të tjera si kimia dhe biologjia hulumtojnë sisteme, veçoritë e të cilave varen nga ligjet e fizikës.Pra, fiziken e gjejme dhe e hasim kudo ne jeten e perditshme, dhe ne pikerisht do te studiojme lidhjen dhe zbatimin e saj ne sporte.
 4. 4. Pyetja qe ne shtrojme: A ka ndonjë lidhje mes të dyjave? Çfarë teorie mund të përdoret në marrëdhëniet e tyre? • Sigurisht ata janë të lidhur, sepse sporti eshte fizike. Sporti ka te beje me objekte në lëvizje, forca, energjia, puna, fuqia, shpejtësia etj. Të gjitha këto janë fizika. Çdo gjë që ekziston në hapësirë dhe kohë është fizika. Psh; forcat në një makinë gare duke shkuar rreth një kthesë, ngjeshmerise dhe elasticiteti i kockave, kur një praktikues i karatesë thyen një derrase.
 5. 5. Ligjet e Isak Njutonit • Ligji i I i Njutonit shpreh : Nen veprimin e nje force , cdo trup fiton nje shpejtesi konstante duke u zhvendosur nga pozicioni prehjes • Ligji i II i Njutonit shpreh : Nxitimi shprehet si raport ndermjet forces se ushtruar dhe mases se trupit mbi te cilin vepron ajo force. F = m . a • Ligji i III i Njutonit shpreh : Nqs nje trup ushtron force mb inje trup te dyte atehere dhe ky trup kunder pergjigjet me nje force me vlere te njejte por me kahe te kundert me ate fillestar.
 6. 6. Ligji i ruajtjes se energjise • Nepermjet formulave qe sjellin ligjet e Njutonit njeriu ka qene I afte te llogarise forcat qe I jane dashur atij per te spostuar nje trup , dhe zbatimi konkret I tij eshte ne terheqjen e nje thesi qe kryejne lojtaret gjate nje gare sportive. Ato ushtrojne nje force te caktuar ndaj trupit qe terheqin dhe ne baze te kesaj force , I japin atij nje nxitim dhe shpejtesi ne menyre qe ta levize ate. Ne qofte se objekti (ne rastin tone thesi I terhequr) duhet te jete ne nje pozicion brenda nje periudhe te caktuar kohe atehere ne duhet te llogarisim forcen qe ti japim objektit nxitimin e duhur per te arritur shpejtesine e cila do te na coje ne destinacion brenda kohes se caktuar.
 7. 7. Levizja drejtvizore • 1)Levizje drejtvizore te njetrajtshme Ne kete levizje shpejtesia eshte konstante , pra ajo nuk ndryshon me kalimin e kohes. Elementi qe ndryshon eshte zhvendosja , e cila ndryshon sipas formule : s = v . t * 2) Levizje drejtvizore te pershpejtuar Ne kete levizje shtohet dhe madhesia fizike e nxitimit e cila eshte konstante dhe pozitive. Formulat perkatese jane : s=vot+at2/2 , v=v0+at * 3) Levizje drejtvizore e ngadalesuar Ne kete levizje gjithashtu ekziston madhesia fizike dhe konstante e nxitimit por me vlere negative . Formulat perkatese jane : s=v0t-at2/2 , v=v0-at
 8. 8. PUNA • Ne Fizike , puna njihet si energjia qe transmeton nje force F per te zhvendosur nje trup ne nej largesi x. Ajo mund te shenohe me A por dhe ne gjuhen angleze me simbolin W (work). Ashtu si energjia dhe puna eshte nje madhesi skalare. Nje formule e rendesishme per punen eshte barazia e saj me ndryshimin e energjise se sistemit qe kryen pune , sepse normalisht nje sistem me nje energji E1 humbet nje pjese te saj qe te kryeje pune dhe mbetet me nje energji E2
 9. 9. PUNA 0 • Puna nganjehere pavaresisht veprimit te forcave rezulton te jete zero. Psh. gjate rrotullimit te nje topi rreth nje pike te caktuar pasi topi ka mbaruar ciklin e rrotullimit atehere vihet re qe ndryshimi energjise eshte zero , pra rrjedhimisht sistemi mund te kete levizur dhe te jete vendosur nen ndikimin e nje force , por puna eshte 0.
 10. 10. DINAMIKA
 11. 11. C’ESHTE DINAMIKA? • Dinamika eshte fushe e fizikes e cila merret me shkaqet qe e shkaktojne nje levizje , duke studiuar levizjen me karakteristikat e saj dhe duke perjashtuar shkaqet qe e krijojne. Shkencetari I cili punoi me shume ne kete fushe ishte Isak Njutoni I cili pikerisht u be I famshem per tre ligjet e tij te dinamikes , te cilat dhe sot jo vetem jane ne funksion por perbejne bazen e dinamikes ne jeten tone te perditshme duke perfshire levizjen e trupave, gje qe e lidh ate me temen qe ne po trajtojme.
 12. 12. VOLEYBALL-i • VOLEYBALL eshte nje loje e shpikur fillimisht nga William G. Morgan.Ne kete loje kemi fuqizimin qe iu duhet dhene kraheve per pasimin e topit apo dhe per energjine kinetike te nevojshme per te vene ne levizje gjymtyret kryesore ne te cilat sporti iu referohet . Pra me pak fjale ne pamje te pare loja e volleyball mund te duket mjaft e lehte ,praktike dhe aspak e veshtire ne te luajtur pasi eshte e supozuar se energjia nuk eshte aq e konsumuar. Megjithate me ane te ketij projekti kemi bere nje analize te metejshme ku shpjegojme lidhjen dhe zbatimin e ligjeve te fizikes ne nje nga sportet me te frekuentuara .
 13. 13. SHEMBULLI • ANALIZE E NJE GJUAJTJE NE VOLEYBALL • A) Themi se fillimi i kesaj levizjeje fillon me vrullin. Vrulli eshte ai qe e shtyn sportistin perpara ne menyre qe goditja te rezultoi e sukseshme dhe te jete sa me e forte. • B) Hap i i dyte themi se i perket momentit te shkeputjes nga toka,ndahet ne tre faza : • 1) Perkulja dhe thyerja e gjunjeve qe sjell me pas dhe perthyerjen e tere trupit per te marre fuqine kercyese . • 2) Ndikimi i duarve eshte thelbesor pasi e ndihmon sportistin te kerceje me lart.Duke bere kete levizje trupi ka arritur te fitoje inerci. • 3)Me pas keto levizje pasohen nga goditja e topit e forte dhe e drejte. Ne ilustrimin e paraqitur sportisti ka goditur topin por ne baze te ligjeve te Njutonit kemi dhe force kunderveprimi nga topi.
 14. 14. BASKETBALL-i Basketbolli është lloj sporti me top që luhet në mes të dy ekipeve me nga 12 lojtarë dhe 5 lojtarë aktivë prej secilit ekip në fushë. Qëllim i lojës është që lojtarët, të futin më shpesh topin në koshin e ekipit kundërshtar.Kur basketbollist i perplas topin ne parket atehere topi i kthehet perseri mbrapsht ne duart e tij.Ne qofte se nuk do te ishte nje force e cila do ta perplaste topin ne parket ,kercimi i tij i dyte nuk do te ishte me aq i forte. Topi humbet enegji sepse nje pjese te energjise se tij ai e jep kur perplaset ne toke.Per ta mbajtur konstante forcen e tij basketbollisti vazhdon dhe e triblon topin per te mos e humbur fuqine e tij.Por energjia nuk mbaron asnjehere,ajo vetem ndryshon.
 15. 15. ILUSTRIMI ANALIZA • Kercimi i nje topi permban energji kinetike dhe potenciale.Ashtu si topi ndryshon rrugen e tij duke u perplasur ne dysheme ashtu ndryshon dhe energjia ne te nga energjia kinetike tek energjia potenciale por nje pjese e energjise ndryshon forme dhe del jasht topit duke ulur nivelin e energjise qe kishte topi ne fillim. Kur topi perplaset me dyshemene ai krijon nje zhurme,e cila eshte rezultat i clirimit te energjise nga topi ne dysheme. Nje tjeter forme e energjise eshte energjia e ngrohjes.Kjo e fundit krijohet nga perplasja e topit ne dysheme nga basketbollisti.Topi duke u perplasur ne dysheme leshon energji dhe kete energji e thith dyshemeja duke krijuar nxehtesi.
 16. 16. ZBATIMI I FUTBOLLIT NE FIZIKE Ne ndeshjet e futbollit shpesh verejme se pasi lojtari e ka gjuajtur topin drejtimi I tij ndryshon .Pra nuk eshte me ne ate drejtim ne te cilin lojtari ka goditur topin. Dhe pikerisht ajo qe e ben te mundur kete gje eshte ferkimi me ajrin. Topi kur esht ne levizje ai ferkohet me ajerin sic do trup tjeter. Por ne qofte se gjate levizjes se tij me nje shpejtesi te caktuar ai eshte duke u rrotulluar athere ndryshimi I drejtimit te tij do te jete ne krahun e rrotullimit. Pra ne qofte se rrotullimi I topit eshte majtas dhe anasjelltas nqs rrotullohet djathtas athere drejtimi do te ndyshoje nga e djathta.
 17. 17. ANALIZA • Sportisti I cili godet topin me shkopin e bejsbollit. Edhe ketu mbizoteron pothuajse e njejta teori: Topi ushtron force te shkopi dhe shkopi kundervepron te topi, por kunderveprimi esht shume me I madh pasi I jep force sportitsti dhe kjo ben qe topi te marre shpejtesi te madhe BASEBALLI
 18. 18. Punoi: Irida Pajenga (lider) Xhonatan Teta Silvia Guxho Enid Zyfi Enxhi Koduzi Xhesjano Bani

×