Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Att första vad som är Guds vilja

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
Ef 4, Kallelse
Ef 4, Kallelse
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 18 Publicité

Att första vad som är Guds vilja

Télécharger pour lire hors ligne

Att finna Guds ledning i en förvirrande tid. En titt på hur Anden ledde Paulus och hans team i Apostlagärningarna 16 genom att låta dem ta egna initiativ, säga nej vid behov och ge en direkt ledning som komplement. Vårt jobb är att väga samman alla intryck och förstå vad Gud vill. Guds ledning ersätter inte vårt tänkande.
Predikan i Equmeniakyrkan Hestra 2023-01-08

Att finna Guds ledning i en förvirrande tid. En titt på hur Anden ledde Paulus och hans team i Apostlagärningarna 16 genom att låta dem ta egna initiativ, säga nej vid behov och ge en direkt ledning som komplement. Vårt jobb är att väga samman alla intryck och förstå vad Gud vill. Guds ledning ersätter inte vårt tänkande.
Predikan i Equmeniakyrkan Hestra 2023-01-08

Publicité
Publicité

Plus De Contenu Connexe

Plus par Lars Gunther (20)

Publicité

Att första vad som är Guds vilja

 1. 1. Att förstå vad som är Guds vilja Andens ledning i en tid av kaos
 2. 2. Paulus team är ute och reser De tog sedan vägen genom Frygien och Galatien eftersom den heliga anden hindrade dem från att förkunna ordet i Asien. När de hade nått Mysien ville de bege sig till Bithynien, men det tillät inte Jesu ande. Då gick de genom Mysien och kom ner till Troas. (Apg 16:6-8)
 3. 3. Andra missionsresan
 4. 4. Till Asien? Nix!
 5. 5. Till Bithynien då? Icke sa Anden!
 6. 6. Genom Mysien till Troas
 7. 7. Negativ ledning Paulus med team tar initiativ Gud säger nej
 8. 8. Hur började missionsresorna? • Första resan: Medan de en gång höll gudstjänst och fastade sade den heliga anden till dem… (Apg 13:2) • Andra resan: Efter någon tid sade Paulus till Barnabas: »Låt oss resa ut igen och se hur det står till med bröderna i alla de städer där vi har förkunnat ordet om Herren.« (Apg 15:36)
 9. 9. Hur säger Gud nej?
 10. 10. En glimt från tredje missionsresan När jag kom till Troas med evangeliet om Kristus stod dörren öppen för mitt arbete i Herren. Men jag fick ingen ro i sinnet eftersom jag inte fann min broder Titus där, så jag tog farväl och for vidare till Makedonien. (2 Kor 2:12-13)
 11. 11. Positiv ledning På natten hade Paulus en syn; en makedonier stod där och bad honom: “Kom över till Makedonien och hjälp oss.” När han hade haft denna syn försökte vi genast ta oss till Makedonien, ty vi förstod att Gud hade kallat oss att förkunna evangeliet där. Apg 16:9-10 Anden säger!
 12. 12. Har Gud ett partitur för mänskligheten? • I förväg skrivna noter för varje stämma? • Vad händer om jag missar min? • Vad händer om du missar din?
 13. 13. Mognad eller robotlik lydnad ”Jag ber att jag äntligen skall få möjlighet att resa till er, om det är Guds vilja.” (Rom 1:10)
 14. 14. Gud är en improviserande jazzmusiker!
 15. 15. Varför behövdes det tydliga tilltalet? • En tanke de själva inte kommit på annars? • Tillförsikt under de kommande svårigheterna
 16. 16. Till Asien? När de kom till Efesos skildes han från sina reskamrater. Själv gick han till synagogan och talade till judarna. De bad honom stanna där längre, men han avböjde och tog farväl med orden: »Jag kommer tillbaka till er en annan gång, om Gud vill.« Sedan gick han ombord och lämnade Efesos. Apg 18:19-21
 17. 17. Anden ledde – teamet drog en slutsats ”vi förstod att Gud hade kallat oss att förkunna evangeliet där” συμβιβάζω; symbibazō - att föra samman i sitt sinne

Notes de l'éditeur

 • Att förstå vad som är Guds vilja
  Andens ledning i en tid av kaos
 • Paulus team är ute och reser
  De tog sedan vägen genom Frygien och Galatien eftersom den heliga anden hindrade dem från att förkunna ordet i Asien. När de hade nått Mysien ville de bege sig till Bithynien, men det tillät inte Jesu ande. Då gick de genom Mysien och kom ner till Troas.
  (Apg 16:6-8)
 • Andra missionsresan
 • Till Asien? Nix!
 • Till Bithynien då? Icke sa Anden!
 • Genom Mysien till Troas
 • Negativ ledning
  Paulus med team tar initiativ
  Gud säger nej

 • Saving Private Ryan: Our objective is to win the war
 • Hur började missionsresorna?
  Första resan: Medan de en gång höll gudstjänst och fastade sade den heliga anden till dem… (Apg 13:2)
  Andra resan: Efter någon tid sade Paulus till Barnabas: »Låt oss resa ut igen och se hur det står till med bröderna i alla de städer där vi har förkunnat ordet om Herren.« (Apg 15:36)
 • Hur säger Gud nej?
 • En glimt från tredje missionsresan
  När jag kom till Troas med evangeliet om Kristus stod dörren öppen för mitt arbete i Herren. Men jag fick ingen ro i sinnet eftersom jag inte fann min broder Titus där, så jag tog farväl och for vidare till Makedonien.
  (2 Kor 2:12-13)
 • Positiv ledning
  På natten hade Paulus en syn; en makedonier stod där och bad honom: “Kom över till Makedonien och hjälp oss.” När han hade haft denna syn försökte vi genast ta oss till Makedonien, ty vi förstod att Gud hade kallat oss att förkunna evangeliet där.
  Apg 16:9-10
 • Har Gud ett partitur för mänskligheten?
  I förväg skrivna noter för varje stämma?
  Vad händer om jag missar min?
  Vad händer om du missar din?
 • Mognad eller robotlik lydnad
  ”Jag ber att jag äntligen skall få möjlighet att resa till er, om det är Guds vilja.”
  (Rom 1:10)
 • Gud är en improviserande jazzmusiker!
 • Fängslad i Filippi
  Flydde från Thessalonike – hindrad av satan att återvända
  Förföljda i Beroia (efter ett tag)
  Måttlig (men viktig) framgång i Aten
  Speciell tillsägelse att han kunde vara lugn i Korinth, men det slutade med häftigt motstånd och misshandel
  Avstod från att återvända till Korinth för de troendes säkerhets skull (fjärde advent)
 • Till Asien?
  När de kom till Efesos skildes han från sina reskamrater. Själv gick han till synagogan och talade till judarna. De bad honom stanna där längre, men han avböjde och tog farväl med orden: »Jag kommer tillbaka till er en annan gång, om Gud vill.« Sedan gick han ombord och lämnade Efesos.
  Apg 18:19-21
 • Anden ledde – teamet drog en slutsats
  ”vi förstod att Gud hade kallat oss att förkunna evangeliet där”
  συμβιβάζω; symbibazō - att föra samman i sitt sinne

×