Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
Different think
Different think
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 21 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Publicité

Camus

 1. 1. Kampanja unapređenja vidljivosti usluga Foruma mladih sa invaliditetom u oblasti zapošljavanja osoba sa invaliditetom Tim: Camus
 2. 2. Forum mladih sa invaliditetom (FMI) već 16 godina predstavlja i zastupa interese osoba sa invaliditetom. Osnovni zadatak ove organizacije je da poboljša položaj ovih osoba i pomogne u kreiranju jednakih mogućnosti za sve, a naročito kada je u pitanju njihovo zapošljavanje. UVOD
 3. 3. NAŠA IDEJA Ne želimo da osobe sa invaliditetom posmatramo kao puko slovo na papiru, kao kvotu koju preduzetnik mora da ispuni, već kao potencijalni socijalni kapital zajednice. Želimo da ih sprovedemo na tržište rada, povežemo sa njihovim budućim poslodavcima i, sekundarno, širu javnost upoznamo sa uslugama koje pruža FMI. Ne želimo da upadnemo u zamku dominantnog narativa, prema kome se zapošljavanje osobe sa invaliditetom doživljava kao nekakav herojski čin, već da odstupanjem od patetike pokažemo da ih posmatramo i doživljavamo kao ravnopravne članove zajednice, koje muče isti problemi i izazovi. Želimo da pokažemo da smo svi na istoj strani.
 4. 4. SLOGAN Deo jedne priče Ovim sloganom bismo želeli da naglasimo zajedinštvo koje bi trebalo da formiraju osobe sa invaliditetom, preduzetnici, ali i šira javnost, kako bi i sama mogla da doprinese njihovom fer i poštenom tretmanu. Taj trougao i sve što unutar njega nastaje deo je jedne mnogo veće priče - životne priče Posao i ekonomski status su samo jedan deo koji se tiče nas svih.
 5. 5. Slogan „Deo jedne priče“ pratio bi vizuelni simbol kampanje koji je znak za beskonačno, napravljen od dva segmenta, čime smo želeli da, osim činjenice da FMI pruža beskonačnu podršku, istaknemo i tu nužnu konekciju između osoba sa invaliditetom i razumevanja i podrške koje bi poslodavac trebalo da pokaže pri zapošljavanju. I poslodavci i osobe sa invaliditetom se nalaze sa iste strane, pričaju istu priču, svi su oni deo jedne priče. Sekundarno, znak za beskonačno vizuelno podseća na broj 8. Prema Republičkom zavodu za statistiku, oko 8% stanovništva Republike Srbije čine osobe sa invaliditetom. U prenesenom značenju, kada se ta „osmica“ pokrene, dobija se beskonačno - kao beskonačna podrška.
 6. 6. OOH Svedoci smo činjenice da se osobe sa invaliditetom često neadekvatno prikazuju u medijima. Ne nužno sa lošom namerom, često se kao metonimija za sve one koji spadaju u ovu kategoriju koristi osoba u kolicima, čime se, ne samo zanemaruju oni čiji invaliditet nije fizički i vidljiv, već, na neki način i dodatno stigmatizuju oni kod kojih jeste. Stavljanjem kolica u prvi plan sama osoba se dehumanizuje – ističe se njeno pomoćno sredstvo, a ne sve ono što ta osoba jeste: profesor matematike, konobarica, programer, glumica, pevač i sl. Napravili bismo bilborde na kojima je prikazana jedna polovina osobe uz natpis Deo jedne priče i QR kod koji bi vodio do sajta za zapošljavanje. Osobe sa invaliditetom ne prikazujemo kao izolovane jedinke, već ih smeštamo u radni ambijent kako bismo ih prikazali kao ravnopravne članove zajednice.
 7. 7. DIGITAL Kada je u pitanju Digital, bazirali bismo se na Instagram i Facebook, gde bismo pozadinu slogana „Deo jedne priče“ otkrivali samim „otkrivanjem“ priča korisnika FMI platforme – onih priče koje se tiču njihove karijere i stvari koje vole da rade, jer je to ono što ih definiše kao osobe. Ne bi trebalo da se pravimo da invalidnost kod pojedinih osoba ne postoji, niti da je ignorišemo, samo bismo, ovoga puta, želeli da je stavimo u drugi plan. To ne znači da je krijemo, to ne znači da je se stidimo, to samo znači da želimo da naglasimo da je ovog puta akcenat na re- inkorporiranju osoba sa invaliditetom u zajedincu i pozicioniranju na tržište rada. Predložili smo, radi većeg reach-a, otvaranje Twitter naloga, gde bi se početak kampanje obeležio heštegom #DeoJednePriče. Takođe bismo pojedine oglase postovali na mrežu Linkedin.
 8. 8. Digital BONUS Na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3.12. pokrenuli bismo „Deo jedne priče“ akciju na Instagramu gde bi se osobe fotografisale sa filterom na kome je naš znak za beskonačno pozicioniran na njihovom levom obrazu. Za svaku fotografiju, pojedine kompanije donirale bi po jedan dinar. Sav skupljen novac bi bio uložen u promovisanje FMI-eve platforme za zapošljavanje i u njeno dodatno razvijanje.
 9. 9. Trend bismo počeli od Milice Knežević i Milice Veljković, čija je borba za vidljivost osoba sa invaliditetom već poznata.
 10. 10. Website na čijoj će se početnoj strani naći vizual kampanje i poziv na registraciju na portalu za zapošljavanje, gde će korisnika klikom stranica preusmeriti na portal.
 11. 11. Web baneri koji vode na portal za zapošljavanje
 12. 12. PR 3.12.2021. bi u svim dnevnim novinama na 3. strani izašao spisak svih zanimanja i veština ljudi registrovanih na portalu. Praktično bismo objavili delove CV-eva osoba sa invaliditetom uz disclaimer „Deo jedne priče“.
 13. 13. Lice ulice: Deo jedne priče Novine i portal Lice ulice bi od 3.12. u okviru rubrike Deo jedne priče jednom mesečno objavljivali intervjue sa poslodavcima koji su već imali neki vid saradnje sa FMI-jem. Ovde bi fokus bio na samom biranju kandidata, objašnjavanju šta to sve znači za firmu i zaposlene. Ton razgovora je takav da se sam taj čin zapošljavanja ne doživljava kao „ustupak“ osobama sa invaliditetom, zapošljavamo ih zbog toga što su adekvatni za određenu poziciju.
 14. 14. Dokumentarac: Deo jedne priče Znamo da FMI organizuje niz radionica, kurseva i plaćenih praksi za svoje članove. Šta ako bi u saradnji sa FMK-om organizovao radionicu snimanja, montaže ili fotografije? Da kratki, low budget dokumentarac o samom FMI-u i svemu što on radi, snime – polaznici radionice. Oni, na neki način, prave sami svoju reklamu i upisuju u svoj cv još jednu veštinu. Dokumentarac bi mogao da se okači na YT kanal FMI-a, a od delova bi mogao da se napravi kratak TVC i sadržaj za Instagram.
 15. 15. Preview kadra dokumentarca
 16. 16. OOH Bonus Pred sam kraj kampanje, predložili bismo poseban štand na Sajmu za zapošljavanje. Na štandu bi se promovisale usluge koje FMI pruža.
 17. 17. Hvala na pažnji! Tim: Camus

×