interneti

TEMA : INTERNETI 
Punoi:
Ç'është Interneti dhe si mund të 
shfrytëzohet? 
 Interneti eshte definicion i një rrjeti 
global qe perbehet nga shume rrjeta te 
lidhura ne mes vete.Qeshtja unike e 
Internetit eshte se mund te keni qasje 
ne aq shume informata nepermjet 
tij.Sipas nevojes ju mund te kerkoni 
dhe te gjeni lloj-lloj informatash per 
tema te ndryshme,t'i ruani ato ose 
edhe t'i shtypni.Sherbimet kryesore te 
Internetit janë: WWW,FTP,E-mail, 
Chat,E-Commerce.
Dallimi në mes World Wide Web 
(WWW) dhe Internet-it 
 Interneti eshte rrjet masiv qe perbehet nga rrjetet tjera,pra nje 
infrastrukture e rrjeteve kompjuterike.Ai lidh miliona kompjuter 
nga gjithe globi duke formuar nje rrjet te tille ku secili kompjuter 
mund te komunikoje me kompjuterin tjeter kudo ne bote,me 
kusht qe te dy jane te lidhur ne internet. Informatat qe udhetojne 
permes internetit shfrytezojne llojllojshmeri gjuesh te njohura si 
protokolle.Ne anen tjeter World Wide Web eshte nje menyre per 
t'iu qasur informatave permes mediumit te internetit.Eshte pra një 
model qe ndertohen mbi internetin dhe qe perdor protokollin e tij 
HTTP per transmetimin e shenimeve.Web-i eshte vetem nje prej 
menyrave qe informacionet mund te shfrytezohen permes 
internetit.
Rrjete informative 
 LAN(Local Area Network) 
 MAN(Metropolitian Area Network) 
 Client/Server 
 Puna e kompjutereve te lidhur ne grup (Workgroup)
LAN(Local Area Network) 
 Eshte sistem i rrjetes kompjuterike ne te cilen 
kyqen/lidhen kompjuteret dhe pajisjet periferike 
te nje zyre ose kompanie.Pajisjet gjenden ne nje 
distance te vogel fizike.Kjo lidhje behet me 
qellim te shfrytezimit te perbashket te 
resurseve,pra ndarjes se tyre (p.sh nje printer 
perdoret prej disa shfrytezuesve)
MAN 
(Metropolitian Area Network) 
 Kur Kompjuteret qe gjenden ne distanca te medha janë 
të lidhur mes vete permes rrjetes kompjuterike ateher 
kemi te bejme me WAN.Shembull mund te jete nje 
kompani qe zyrat i ka ne dy qytete te largeta dhe 
shfrytezuesit kane mundesi qe te bejne shkembimin e 
informatave nga te dy zyrat.
Client/Server 
 Nje arkitekture e rrjetit ne te cilin cdo kompjuter ne 
rrjet eshte ose klient ose server.Serveret jane 
kompjuter te fuqishem te dedikuar per menaxhimin e 
disqeve,shtypseve ose trafikun ne rrjet.Serveret 
sigurojne te dhenat per te gjithe kompjuteret qe jane 
brenda rrjetit.Klientet ne anen tjeter jane kompjuter 
personale(PC),ne te cilet shfrytezuesit i perdorin 
programet aplikative.Klientet lidhen ne serverë me 
qellim te shfrytezuesit te resurseve siq jane fajllat dhe 
pajisjet e gjithashtu edhe per fuqi procesuese.
Puna e kompjutereve te lidhur 
ne grup (Workgroup) 
 Disa kompjuter te lidhur ne rrjet paraqesin nje grup 
punues.Ne kete rast shfrytezuesit mund te bejne 
ndarjen e shtypesit,modemit,skanerit,por edhe të 
informatave te tyre neper kompjuter.Shfrytezuesit 
mund t'u japin qasje shfrytezuesve te tjere ne resurset 
e tyre.Workgroup i ka edhe te metat e veta,pasi qe ne 
rast te kyqjes se me shume shfrytezuesve ne nje 
kompjuter,ai do te ngadalsohet shume,pastaj siguria 
eshte me e vogel dhe ne rast se gabohet ne dhenien e te 
drejtave,mund te vjen edhe deri te keqperdorimet e 
ndryshme.
Funksionimi i internetit 
 Të gjithë i keni dëgjuar 
fjalët URL dheWWW. Por, ç’do të 
thonë këto fjalë? URL – Uniform 
Resource Locators s’është asgjë tjetër, 
por vetëm adresë e një faqeje në 
internet që përmban informacionin e 
shkëmbyer standard të shprehur me 
Http:// (HyperText Transfer Protocol), 
që ju e shkruani në çdo adresë që doni 
ta shihni ne Internet. Hypertext do të 
thotë një tekst i regjistruar në një forme 
elektronike me lidhje referative 
ndërmjet faqeve.
Si ndikon në jetën e fëmijëve 
përdorimi i tepruar i internetit? 
 Gjatë viteve të fundit, në vendin tonë është vënë re një lloj 
“ekspansioni” i internetit te fëmijët, ku një vend të rëndësishëm 
zënë rrjetet sociale e lojrat virtuale. Këto mbartin një rrezik 
të mundshëm që lidhet me varësinë e shfaqur e shpesh të 
pakontrolluar. Interneti është shndërruar në infrastrukturën bazë 
të shoqërisë moderne, duke pasur për funksion kryesor atë të 
komunikimit. Informacioni që qarkullon në internet, në pjesën 
më të madhe të rasteve, është falas. Por, ky mjet komunikimi 
mund të çojë edhe në ndryshime të perceptimit të fëmijëve për 
mjedisin shoqëror, shoqëruar edhe me rrezikun e ndryshimeve në 
sjelljen shoqërore. Fëmijët falë lundrimit në internet, edhe në 
rastet kur orientohen nga të rriturit, sërish rrezikojnë të bien pre e 
keqinformimit, plagjiaturës, por edhe dembelizmit, ku puna 
kërkimore reduktohet vetëm në një “klik”.
interneti
interneti
1 sur 12

Recommandé

Historiku i internetit par
Historiku i internetit Historiku i internetit
Historiku i internetit Zamira Hodaj
16.8K vues10 diapositives
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit par
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisitxhulia osmanllari
206.9K vues34 diapositives
Siguria ne internet par
Siguria ne internetSiguria ne internet
Siguria ne internetRinorbislimi
5.7K vues11 diapositives
Siguria e fëmijëve në internet par
Siguria e fëmijëve në internetSiguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internetenis vladi
18.1K vues11 diapositives
Projekt ne TIK par
Projekt ne TIKProjekt ne TIK
Projekt ne TIKAnisa 19
58.6K vues8 diapositives
Histori dhe zhvillimi i kompjuterave par
Histori dhe zhvillimi i kompjuteraveHistori dhe zhvillimi i kompjuterave
Histori dhe zhvillimi i kompjuteraveEGLI TAFA
12.8K vues16 diapositives

Contenu connexe

Tendances

Detyre Kursi - Siguria ndaj Krimit Kibernetik par
Detyre Kursi - Siguria ndaj Krimit KibernetikDetyre Kursi - Siguria ndaj Krimit Kibernetik
Detyre Kursi - Siguria ndaj Krimit KibernetikDurim Hysa
1.8K vues20 diapositives
Visual basic leksionet e mia par
Visual basic leksionet e miaVisual basic leksionet e mia
Visual basic leksionet e miaMarkelian Laho
11.4K vues14 diapositives
Te drejtat e njeriut par
Te drejtat e njeriutTe drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriutDonart Geci
64K vues17 diapositives
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre par
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreHumanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreExhitah Vasija
55.2K vues3 diapositives
Gazeta e shkolles par
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkollesValeria Baçi
148.2K vues12 diapositives
Hebrenjtë në Shqipëri par
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
39.1K vues13 diapositives

Tendances(20)

Detyre Kursi - Siguria ndaj Krimit Kibernetik par Durim Hysa
Detyre Kursi - Siguria ndaj Krimit KibernetikDetyre Kursi - Siguria ndaj Krimit Kibernetik
Detyre Kursi - Siguria ndaj Krimit Kibernetik
Durim Hysa1.8K vues
Visual basic leksionet e mia par Markelian Laho
Visual basic leksionet e miaVisual basic leksionet e mia
Visual basic leksionet e mia
Markelian Laho11.4K vues
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre par Exhitah Vasija
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreHumanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Exhitah Vasija55.2K vues
Hebrenjtë në Shqipëri par DonikaLici
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
DonikaLici39.1K vues
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare par Ke Keiss
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Ke Keiss84.3K vues
Fibrat optike par Olti OTo
Fibrat optike Fibrat optike
Fibrat optike
Olti OTo50.1K vues
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor. par ronela hasanaj
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
ronela hasanaj24.8K vues
Projekt ne fizike par Daniela Ela
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizike
Daniela Ela26.4K vues
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPI par Mirsad
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPIGazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Mirsad40K vues
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHME par KleaHaka
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHMEPOLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
KleaHaka5.8K vues
Kompjuteri dhe pjeset e tij par Altin Emiri
Kompjuteri dhe pjeset e tijKompjuteri dhe pjeset e tij
Kompjuteri dhe pjeset e tij
Altin Emiri29.9K vues

Similaire à interneti

Interneti par
InternetiInterneti
Internetivjosashala
291 vues7 diapositives
Kastriot Blakaj par
Kastriot BlakajKastriot Blakaj
Kastriot BlakajUBT - Higher Education Institution
301 vues8 diapositives
Informatik par
InformatikInformatik
InformatikSuelaTosuni
40 vues10 diapositives
Interneti dhe Web par
Interneti dhe WebInterneti dhe Web
Interneti dhe WebJetmiraYmeralilaj
119 vues6 diapositives
Detyra ne komunikim, anida rroshi par
Detyra ne komunikim, anida rroshiDetyra ne komunikim, anida rroshi
Detyra ne komunikim, anida rroshiAnida Rroshi
22.9K vues20 diapositives
Puna me internet (Komunikimet) par
Puna me internet (Komunikimet)Puna me internet (Komunikimet)
Puna me internet (Komunikimet)LeonitaLikaj1
35 vues14 diapositives

Similaire à interneti(20)

Detyra ne komunikim, anida rroshi par Anida Rroshi
Detyra ne komunikim, anida rroshiDetyra ne komunikim, anida rroshi
Detyra ne komunikim, anida rroshi
Anida Rroshi22.9K vues
Teknologji topologji rrjetash - Lojet e Network-ut par Xhejni Tanku
Teknologji topologji rrjetash - Lojet e Network-utTeknologji topologji rrjetash - Lojet e Network-ut
Teknologji topologji rrjetash - Lojet e Network-ut
Xhejni Tanku735 vues
Fjalor nga informatika par orhan2012
Fjalor nga informatikaFjalor nga informatika
Fjalor nga informatika
orhan20122.3K vues
Ligjerata 8 par ilir 1122
Ligjerata 8Ligjerata 8
Ligjerata 8
ilir 11221.5K vues
Punim seminarik sistemet informative –sistemi informatik dhe siguria në rrjet... par Shpejtim Rudi
Punim seminarik sistemet informative –sistemi informatik dhe siguria në rrjet...Punim seminarik sistemet informative –sistemi informatik dhe siguria në rrjet...
Punim seminarik sistemet informative –sistemi informatik dhe siguria në rrjet...
Shpejtim Rudi24.5K vues

interneti

 • 2. Ç'është Interneti dhe si mund të shfrytëzohet?  Interneti eshte definicion i një rrjeti global qe perbehet nga shume rrjeta te lidhura ne mes vete.Qeshtja unike e Internetit eshte se mund te keni qasje ne aq shume informata nepermjet tij.Sipas nevojes ju mund te kerkoni dhe te gjeni lloj-lloj informatash per tema te ndryshme,t'i ruani ato ose edhe t'i shtypni.Sherbimet kryesore te Internetit janë: WWW,FTP,E-mail, Chat,E-Commerce.
 • 3. Dallimi në mes World Wide Web (WWW) dhe Internet-it  Interneti eshte rrjet masiv qe perbehet nga rrjetet tjera,pra nje infrastrukture e rrjeteve kompjuterike.Ai lidh miliona kompjuter nga gjithe globi duke formuar nje rrjet te tille ku secili kompjuter mund te komunikoje me kompjuterin tjeter kudo ne bote,me kusht qe te dy jane te lidhur ne internet. Informatat qe udhetojne permes internetit shfrytezojne llojllojshmeri gjuesh te njohura si protokolle.Ne anen tjeter World Wide Web eshte nje menyre per t'iu qasur informatave permes mediumit te internetit.Eshte pra një model qe ndertohen mbi internetin dhe qe perdor protokollin e tij HTTP per transmetimin e shenimeve.Web-i eshte vetem nje prej menyrave qe informacionet mund te shfrytezohen permes internetit.
 • 4. Rrjete informative  LAN(Local Area Network)  MAN(Metropolitian Area Network)  Client/Server  Puna e kompjutereve te lidhur ne grup (Workgroup)
 • 5. LAN(Local Area Network)  Eshte sistem i rrjetes kompjuterike ne te cilen kyqen/lidhen kompjuteret dhe pajisjet periferike te nje zyre ose kompanie.Pajisjet gjenden ne nje distance te vogel fizike.Kjo lidhje behet me qellim te shfrytezimit te perbashket te resurseve,pra ndarjes se tyre (p.sh nje printer perdoret prej disa shfrytezuesve)
 • 6. MAN (Metropolitian Area Network)  Kur Kompjuteret qe gjenden ne distanca te medha janë të lidhur mes vete permes rrjetes kompjuterike ateher kemi te bejme me WAN.Shembull mund te jete nje kompani qe zyrat i ka ne dy qytete te largeta dhe shfrytezuesit kane mundesi qe te bejne shkembimin e informatave nga te dy zyrat.
 • 7. Client/Server  Nje arkitekture e rrjetit ne te cilin cdo kompjuter ne rrjet eshte ose klient ose server.Serveret jane kompjuter te fuqishem te dedikuar per menaxhimin e disqeve,shtypseve ose trafikun ne rrjet.Serveret sigurojne te dhenat per te gjithe kompjuteret qe jane brenda rrjetit.Klientet ne anen tjeter jane kompjuter personale(PC),ne te cilet shfrytezuesit i perdorin programet aplikative.Klientet lidhen ne serverë me qellim te shfrytezuesit te resurseve siq jane fajllat dhe pajisjet e gjithashtu edhe per fuqi procesuese.
 • 8. Puna e kompjutereve te lidhur ne grup (Workgroup)  Disa kompjuter te lidhur ne rrjet paraqesin nje grup punues.Ne kete rast shfrytezuesit mund te bejne ndarjen e shtypesit,modemit,skanerit,por edhe të informatave te tyre neper kompjuter.Shfrytezuesit mund t'u japin qasje shfrytezuesve te tjere ne resurset e tyre.Workgroup i ka edhe te metat e veta,pasi qe ne rast te kyqjes se me shume shfrytezuesve ne nje kompjuter,ai do te ngadalsohet shume,pastaj siguria eshte me e vogel dhe ne rast se gabohet ne dhenien e te drejtave,mund te vjen edhe deri te keqperdorimet e ndryshme.
 • 9. Funksionimi i internetit  Të gjithë i keni dëgjuar fjalët URL dheWWW. Por, ç’do të thonë këto fjalë? URL – Uniform Resource Locators s’është asgjë tjetër, por vetëm adresë e një faqeje në internet që përmban informacionin e shkëmbyer standard të shprehur me Http:// (HyperText Transfer Protocol), që ju e shkruani në çdo adresë që doni ta shihni ne Internet. Hypertext do të thotë një tekst i regjistruar në një forme elektronike me lidhje referative ndërmjet faqeve.
 • 10. Si ndikon në jetën e fëmijëve përdorimi i tepruar i internetit?  Gjatë viteve të fundit, në vendin tonë është vënë re një lloj “ekspansioni” i internetit te fëmijët, ku një vend të rëndësishëm zënë rrjetet sociale e lojrat virtuale. Këto mbartin një rrezik të mundshëm që lidhet me varësinë e shfaqur e shpesh të pakontrolluar. Interneti është shndërruar në infrastrukturën bazë të shoqërisë moderne, duke pasur për funksion kryesor atë të komunikimit. Informacioni që qarkullon në internet, në pjesën më të madhe të rasteve, është falas. Por, ky mjet komunikimi mund të çojë edhe në ndryshime të perceptimit të fëmijëve për mjedisin shoqëror, shoqëruar edhe me rrezikun e ndryshimeve në sjelljen shoqërore. Fëmijët falë lundrimit në internet, edhe në rastet kur orientohen nga të rriturit, sërish rrezikojnë të bien pre e keqinformimit, plagjiaturës, por edhe dembelizmit, ku puna kërkimore reduktohet vetëm në një “klik”.