Publicité

Creative commons lisenssit

Social media specialist, trainer and consultant, Community manager, columnist, event organizer and Wikipedian à Hidden treasure - Piilotettu aarre
4 Sep 2013
Publicité

Contenu connexe

Présentations pour vous(20)

Publicité
Publicité

Creative commons lisenssit

 1. Mitä ovat Creative Commons -lisenssit? Johanna Janhonen, Piilotettu aarre
 2. Creative Commons on Yhdysvalloissa vuonna 2001 perustettu voittoa tavoittelematon järjestö, joka pyrkii edistämään luovan työn tuotteiden levittämistä maksuttomien juridisten työkalujen avulla. Järjestö tarjoaa erilaisia lisenssejä, joilla voi määrätä, mitkä tekijänoikeuslain suomista yksinoikeuksista tekijä pitää itsellään ja mitkä jakaa muille. Vuodesta 2012 Creative Commonsin Suomen toiminnasta on vastannut Aalto-yliopisto.
 3. Creative Commonsin työkalujen avulla on myös mahdollista julkaista teoksia Internetissä niin, että ne on helppo löytää. Esim. kuvapalvelu Flickrissä oli lokakuussa 2011 jo 200 miljoonaa CC- lisensoitua kuvaa.
 4. CC-lisenssien lähtökohtana on, että kaikilla on oikeus tehdä teoksesta kopioita, esittää ja näyttää teos julkisesti, levittää ja välittää teosta eteenpäin ja tehdä siitä johdannaisteoksia. Näitä perusoikeuksia voidaan rajoittaa erilaisilla ehdoilla. Creative Commons -lisenssijärjestelmä koostuu neljästä eri ehdosta. Niistä taas johdetaan kuusi erilaista päälisenssiä.
 5. 1. Nimeä (BY) Teosta saa kopioida, levittää, näyttää ja esittää julkisesti ja siitä saa luoda johdannaisteoksia, kunhan tekijän tai oikeudenomistajan nimi mainitaan asianmukaisesti. 2. Epäkaupallinen (NC) Teosta saa kopioida, levittää, näyttää ja esittää julkisesti ja siitä saa luoda johdannaisteoksia vain, kun niitä ei käytetä kaupallisiin tarkoituksiin.
 6. 3. Ei muutoksia (ND) Teosta saa kopioida, levittää, näyttää ja esittää julkisesti, mutta siitä ei saa luoda johdannaisteoksia. 4. Tarttuva eli JaaSamoin (SA) Johdannaisteoksia saa levittää vain samalla lisenssillä kuin alkuperäistä teosta.
 7. Päälisenssit kirjoitetaan siten, että ensimmäisenä on kirjainyhdistelmä CC. Tätä seuraa välilyönti ja väliviivoilla eroteltu luettelo lisenssiehtojen lyhenteistä. Ehdoista ensimmäinen on aina BY, jonka jälkeen tulee mahdollinen NC ja jota seuraa mahdollinen kolmas ehto.
 8. Päälisenssit ovat: ● Nimeä (CC BY) ● Nimeä-Tarttuva (CC BY-SA) ● Nimeä-Ei muutoksia (CC BY-ND) ● Nimeä-Epäkaupallinen (CC BY-NC) ● Nimeä-Epäkaupallinen-Tarttuva (CC BY-NC-SA) ● Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen (CC BY-NC-ND) Suomessa tekijä ei voi luopua moraalisista oikeuksistaan, joten tekijän nimi tulee aina mainita.
 9. Esimerkiksi Wikipedia on vapaata aineistoa, jota kuka tahansa voi muokata, käyttää ja levittää. Kaikki Wikipedian sisältö on käytettävissä vapaalla Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported (CC-BY-SA) -lisenssillä. Älä siis tallenna Wikipediaan tekijänoikeuksia rikkovaa materiaalia tai sisältöä, jonka julkaisulisenssi ei sovi yhteen CC-BY-SA:n kanssa. Käyttäessäsi Wikipedia-sisältöä jaa se samalla lisenssillä eteenpäin.
 10. Katso lisää http://creativecommons.org/ https://fi.wikipedia.org/wiki/Creative_ commons http://creativecommons.fi/
 11. Tämän esityksen tiedot perustuivat Wikipedia-artikkeliin: https://fi.wikipedia.org/wiki/Creative_ commons ja tämä esitys on jaettu CC-BY-SA -lisenssillä. Tietoiskun teille tarjosi Johanna Janhonen, Piilotettu aarre
Publicité