Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Trans Adriatic Pipeline

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 41 Publicité

Trans Adriatic Pipeline

Télécharger pour lire hors ligne

Ne kete prezantim eshte folur per TAP-in ne pergjithesi, hartae gjurmes se tij ne tre shtetet perkatese si dhe angazhimet ekonomike, ligjore dhe sociale qe TAP- ka.

Fokusimi me i madh ne kte prezantim eshte pjesa e Shqiperise. Ne Shqioeri gjithashtu do te filloje puna e pare e TAPI-it ne teren duke shtruar dhe rehabilituar rruge dhe ura te reja...

Ne kete prezantim eshte folur per TAP-in ne pergjithesi, hartae gjurmes se tij ne tre shtetet perkatese si dhe angazhimet ekonomike, ligjore dhe sociale qe TAP- ka.

Fokusimi me i madh ne kte prezantim eshte pjesa e Shqiperise. Ne Shqioeri gjithashtu do te filloje puna e pare e TAPI-it ne teren duke shtruar dhe rehabilituar rruge dhe ura te reja...

Publicité
Publicité

Plus De Contenu Connexe

Publicité

Trans Adriatic Pipeline

 1. 1. Gazsjellesi Trans Adriatik Punoi: Juli Hasanaj Dhjetor 2014
 2. 2. Permbajtja 1 TAP ne pergjithesi 2 Harta e gjurmes 3 Aksesi ne toke 4 Angazhimi i TAP 5 Mundesite e projektit Juli Hasanaj Trans Adriatic Pipeline
 3. 3. TAP ne pergjithesi 1 Juli Hasanaj Trans Adriatic Pipeline
 4. 4.  Gazsjellësi Trans Adriatik (TAP) është një projekt për zhvillimin e një tubacioni që do të transportojë gaz natyror nga rajoni Kaspik në drejtim të Evropës. TAP-i pas lidhjes me TANAP në kufirin Turko-Grek, do të përshkojë Greqinë e Veriut, Shqipërinë, Detin Adriatik e më pas do të dalë edhe një herë në tokë në Italinë Jugore për t’u lidhur me rrjetin italian të gazit natyror. Juli Hasanaj Trans Adriatic Pipeline
 5. 5. Aktualisht projekti është në fazën e zbatimit. Ndertimi parashikohet të nisë në vitin 2016. TAP-i do të ofrojë rrugën e transportit më të drejtpërdrejtë, më logjike dhe më me efikasitet kostoje, duke hapur kështu Korridorin Jugor të Gazit, një sistem 4000 km i gjatë me vlera gazifikimi që shtrihet nga Deti Kaspik e deri në Evropë. Juli Hasanaj Trans Adriatic Pipeline
 6. 6. Përvojë dhe Siguri Axpo BP SOCAR Statoil Aksionarët e TAP-it Enagas Fluxys Juli Hasanaj Trans Adriatic Pipeline
 7. 7. Kapaciteti i zgjerueshëm i gazsjellësit 20 miliard metra kub (bcm) Shtimi i dy stacioneve të tjerë kompresorë mund të dyfishojë kapacitetin transportues të tij 10 miliard metra kub (bcm) I barabartë me konsumin vjetor energjetik të rreth 7 milion familjeve në Evropë. Kur? Pasi të jenë ndërtuar pika të tjera furnizimi me energji në rajonin e gjerë të Kaspikut Juli Hasanaj Trans Adriatic Pipeline
 8. 8. Kërkesa evropiane për gaz natyror Kërkesë afatgjatë për energji; Zëvendësimi i prodhimit energjetik të saj që nuk i përmbush nevojat; Për të ushqyer rritjen ekonomike Juli Hasanaj Trans Adriatic Pipeline
 9. 9. Diversiteti dhe siguria e furnizimit me energji për Evropën Juli Hasanaj Trans Adriatic Pipeline . Diversitet Korridori i ri energjetik nga Kaspiku, do të sigurojë diversitet të furnizimit me gaz . Do të ulë rrezikun e vartësisë së tepërme nga një burim i vetëm furnizimi. Konkurence Vende të EJ duke qenë se janë të lidhura vetëm me një burim për furnizimin e tyre me gaz, janë tejet të prekshme nga ndërprerjet në furnizim dhe çmimet jo konkurruese. Shqiperia Disa vende të tjera në rajon, si Shqipëria, nuk janë fare të lidhura me rrjetin e gazit. Ato përdorin qymyrin dhe naftën.
 10. 10. Mbështetja e vendeve pritëse 1 Investime të huaja të konsiderueshme 2 Vende të reja pune, drejtpërsëdrejti nga kontraktorët e TAP-it dhe tërthorazi përmes ndikimeve “si rrjedhojë” në prodhim, shërbime komunale, transport, komunikacion 3 Vendet pritëse do të gëzojnë gjithashtu status të lartësuar si rrugëdalje dhe pika lidhjeje në hartën energjetike evropiane. Juli Hasanaj Trans Adriatic Pipeline
 11. 11. Korridori Jugor i Gazit oGjatësia e tij është mbi 4000 km oPërshkon shtatë vende duke përfshirë një duzinë kompanish energjie oNjë investim prej rreth 45 miliardë USD •Tre projekte gazsjellësish: Gazsjellësi i Kaukazit të Jugut (SCPX) – Azerbajxhan, Gjeorgji Gazsjellësi Trans Anatolian (TANAP) – Turqi Gazsjellësi Trans Adriatik (TAP) – Greqi, Shqipëri, Itali •Zgjerim i rrjetit italian të transmetimit të gazit. •Mundësi për lidhje të tjera me rrjetet e gazit në Evropën Juglindore, Qëndrore dhe Perëndimore Juli Hasanaj Trans Adriatic Pipeline
 12. 12. Juli Hasanaj Trans Adriatic Pipeline
 13. 13. Tregjet që gazi Kaspik mund të arrijë përmes TAP-it Tregjet Energjitike Austria & EQ Gjermania & Franca GB Bullgaria EJG Shqiperia Juli Hasanaj Trans Adriatic Pipeline
 14. 14. Austria dhe Evropa Qëndrore: Përmes gazsjellësit Gazi Trans Austriak (TAG), duke përdorur ndërrimet dhe rrjedhën e kundërt. •Gjermania dhe Franca përmes Zvicrës: duke përdorur rrjedhën e kundërt, përmes gazsjellësit Tranzitgaz. •Mbretëria e Bashkuar : Duke ndërlidhur tregjet e gazit të Italisë, Zvicrës, Gjermanisë, Holandës dhe Belgjikës Juli Hasanaj Trans Adriatic Pipeline
 15. 15. Harta e gjurmës 2 Juli Hasanaj Trans Adriatic Pipeline
 16. 16. (TAP) do të nisë në afërsi të Kipoit në kufirin midis Turqisë dhe Greqisë, ku do të lidhet me Gazsjellësin Trans Anatolian (TANAP).  TAP : 870 km (Greqi - 550 km; Shqipëri 211 km; Deti Adriatik 105 km; Itali 8 km). Pika më e lartë -1800 m mbi nivelin e detit në malet shqiptare, pika më e ulët - 820 m në thellësi të ujërave në Adriatik. Juli Hasanaj Trans Adriatic Pipeline
 17. 17. Greqi Gjatësia :545 km. Seksioni më i gjatë i TAP-it, do të nisë në Kipoi, dhe do të përfundojë në kufirin grek me Shqipërinë në jugperëndim të Ieropigi. Do pëfshihet : një stacion kompresor në afërsi të Kipoi-t për kapacitetin 10 bcm dhe një stacion shtesë në afërsi të Serres nëse kapaciteti i TAP-it rritet deri në 20 bcm. Përgjatë gjurmës në Greqi do të ketë 23 stacione valvulash bllokimi. Juli Hasanaj Trans Adriatic Pipeline
 18. 18. Shqiperi o Shtrihet në 38 bashki dhe komuna të qarqeve Korçë, Berat dhe Fier oTAP hyn në tokën shqiptare në jug të qytetit Bilisht, vazhdon në fushat e Devollit dhe Korçës, kalon në qytetin e Çorovodës, anashkalon në veri qytetin e Beratit, kalon qytetin e Fierit për në Seman dhe Topojë deri në seksionin shqiptar të daljes në detin Adriatik, deri në Leçe të Italisë. Juli Hasanaj Trans Adriatic Pipeline
 19. 19. Shqiperi Një stacion matës/kompresimi do të jetë në afërsi të Bilishtit, ku objektet dhe rrjeti elektrik do të lidhen me të si linjë e tensionit të mesëm, afër 1.5 km e gjatë pranë kufirit Shqipëri-Greqi. do të zgjerohet duke u shndërruar në një stad të mëvonshëm në një stacion kompresori për të rritur kapacitetin e gazsjellësit në 20 mmk/vit. Një stacion kompresimi dhe rrjeti elektrik të tensionit të mesëm, afër 8 km e gjatë do të jetë pranë qytetit të Fierit. Gjithashtu do të ndërtohen afër 10 stacione valvulash të bllokimit përgjatë gjurmës në tokë në intervale deri 30 km për të ndërprerë rrjedhën e gazit në rast mirëmbajtjeje, apo emergjence. Juli Hasanaj Trans Adriatic Pipeline
 20. 20. Shqiperi Një tubacion 48″, 210 km i gjatë, futur nëntokë, nga kufiri Greqi - Shqipëri do të zgjatet deri në stacionin e kompresorëve në Topojë në Fier. Një tubacion i vjetër 36″ do të kalojë nga stacioni i kompresorëve në Topojë, deri tek dalja nga toka në det në brigjet e detit Adriatik, afër 60 km i gjatë në territorin detar të Shqipërisë. Më pas do të lidhet me terminalin për pritjen e gazsjellësit do të ndërtohet në Leçe (Itali) Juli Hasanaj Trans Adriatic Pipeline
 21. 21. Vlera e investimit ne Shqiperi Kompresorët Terminali 1,5 miliardë $ Blerjen e tokes Valvulat Në zonat malore, do të ndërtohen afërsisht 58 km rrugë të reja dytësore, ndërsa 44 km ekzistuese do të përmirësohen. Do të rehabilitohen 50 ura dhe do të ndërtohen dy të reja. Këto punime planifikohen të nisin në vitin 2015. Juli Hasanaj Trans Adriatic Pipeline
 22. 22. Itali Në afërsi të bregdetit italian, pasi të ketë përshkuar ujërat territoriale italiane prej 25 km, tubacioni do të kalojë përmes një mikrotuneli prej 1.5 km. të ndërtuar posaçërisht, duke hyrë kështu në tokën italiane në një thellësi prej 25 metrash. Tubacioni nuk do të jetë i dukshëm nga bregdeti dhe do të jetë i padukshëm përgjatë të gjithë gjurmës. Juli Hasanaj Trans Adriatic Pipeline
 23. 23. Itali Gjatësia totale e tubacionit tokësor në Itali do të jetë rreth 8 km. Do të vendoset një stacion valvule bllokimi në afërsi të hyrjes në tokë dhe do të ndërtohet një Terminal Pritës për Gazsjellësin (PRT) në Bashkinë e Meledugno-s, 8.2 km. larg bregut dhe zonave të mbrojtura. PRT-ja do të jetë qendra e mbikëqyrjes dhe kontrollit e TAP. Juli Hasanaj Trans Adriatic Pipeline
 24. 24. Itali Me një personel të përllogaritur prej 32 personash, do të zërë një hapësirë prej 12 hektarësh dhe është projektuar që të integrohet me mjedisin përreth duke ndikuar thuajse aspak nga ana pamore. Pas këshillimeve me palët vendore të interesit, PRT-ja u zvogëlua në madhësi me 40%. Pika e lidhjes me sistemin e Snam Rete Gas do të bëhet tek gardhi i ambientit të TAP-it Juli Hasanaj Trans Adriatic Pipeline
 25. 25. Aksesi ne toke 3 Juli Hasanaj Trans Adriatic Pipeline
 26. 26. Projekti do të ndikojë në rreth 26.750 ngastra toke: 15.500 në Greqi; 11.000 në Shqipëri dhe 250 në Itali. Po kështu do të ndikohen rreth 55.000 përdorues dhe pronarë tokash. Juli Hasanaj Trans Adriatic Pipeline
 27. 27. Aksesi i përkohshëm Në Greqi dhe në Shqipëri, në shumicën e rasteve TAP-it do t’i duhet akses i përkohshëm në tokë brenda korridorit të tubacionit, që do të jetë rreth 52 metra i gjerë. Në Itali, korridori do të jetë rreth 26 metra i gjerë, dhe i reduktuar deri në 22 metra aty ku është e mundur, si rrjedhojë e diametrit më të vogël të tubacionit në Itali. Aksesi i përkohshëm në tokë do të nevojitet gjithashtu edhe për disa mjedise të lëvizshme si sheshet e tubave dhe kampet e punëtorëve. Toka e kërkuar përkohësisht do të merret në përdorim nga TAP-i për rreth dy vite dhe do t’iu kthehet pronarëve në gjendje tërësisht të riaftësuar. Juli Hasanaj Trans Adriatic Pipeline
 28. 28. Aksesi i përhershëm Instalimet e projektit në sipërfaqe, si stacionet kompresorë, stacionet e valvulave të bllokimit, dhe disa rrugë dytësore në Shqipëri, do të kërkojnë akses të përhershëm në tokë. Kjo do të thotë se TAP-i duhet të blejë tokën nga pronarët e saj aktualë. Juli Hasanaj Trans Adriatic Pipeline
 29. 29. Akses i përhershëm në tokë : Kompensimi TAP-i do ta blejë tokën vetëm nëse ngastra ndodhet në një territor ku është planifikuar të ndërtohen stacionet kompresorë, stacionet e valvulave të bllokimit ose instalime të tjera në sipërfaqe. •Kompensim për tokën me vlerën e zëvendësimit. •Kompensim për të gjitha strukturat ose zhvillimet në tokë të cilat janë në pronësi me vlerën e zëvendësimit. •Kompensim për të gjithë të mbjellat aktuale një ose shumëvjeçare me vlerën e zëvendësimit. Juli Hasanaj Trans Adriatic Pipeline
 30. 30. Akses i përkohshëm në tokë : Kompensimi Do të nevojitet për disa mjedise të përkohshme, si sheshet e magazinimit të tubave dhe sheshet e ndërtimit. Toka që do të merret me qira ose në përdorim nga TAP-i, për rreth dy vjet do t’iu rikthehet pronarëve në kushte tërësisht të rehabilituara. Ata do të kenë mundësi të kultivojnë në të më tej pa asnjë lloj kufizimi. •Një pagesë qiraje për të kompensuar humbjen e prodhimit bujqësor gjatë kohës së ndërtimit. Kjo do të përllogaritet bazuar në të ardhurat e pritshme vjetore bujqësore, në zonën tuaj gjeografike për jetëgjatësinë e zakonshme të të mbjellave, të shumëzuar me dy vite. •Kompensim për të gjitha të mbjellat një ose shumëvjeçare me vlerë zëvendësimi. Juli Hasanaj Trans Adriatic Pipeline
 31. 31. Angazhimi i TAP 4 Juli Hasanaj Trans Adriatic Pipeline
 32. 32. Për mjedisin Në të gjitha vendet ku do të kalojë gazsjellësi janë ndërmarrë Vlerësime të detajuara të Ndikimit Mjedisor dhe Social (VNMS). VNMS-të paraqesin në hartë të gjitha ndikimet e mundshme mjedisore, kulturore dhe social-ekonomike që mund të paraqiten nga realizimi i projektit dhe përfshijnë masa për të shmangur dhe lehtësuar këto ndikime gjatë dhe pas ndërtimit, ose dhe gjatë operimit. Gazsjellësi do të sjellë miliarda metra kub gaz natyror, që është karburanti më i pastër fosil, në tregjet Evropiane Juli Hasanaj Trans Adriatic Pipeline
 33. 33. Shmang, minimizo, lehtëso Gjurma e TAP-it : Të shmangë zonat me ndjeshmëri mjedisore Në mënyrë që të reduktojë shkarkimet e tij në këto ambjente do të veprohet në mënyrë të tillë që të gjitha ndikimet fizike dhe ekologjike të reduktohen. Ndërtimi dhe veprimtaria e TAP-it do të minimizojë konsumin energjetik, shkarkimet në ajër, shkarkimin e mbetjeve të lëngshme dhe prodhimin e mbetjeve. Pasi të përfundohet ndërtimi i gazsjellësit, TAP-i do ta rikthejë tokën në gjendjen e mëparshme. Pjesa e sipërme e dheut do të zëvendësohet, të gjithë kryqëzimet e përkohshme dhe infrastruktura do të largohen dhe të gjithë mjediset fillestare dhe bimësia do të kthehen në gjendjen e mëparshme. Juli Hasanaj Trans Adriatic Pipeline
 34. 34. Për shëndetin dhe sigurinë Pikësynimet e projektit janë: asnjë humbje jete dhe asnjë incident serioz. TAP-i do të krijojë një kulturë mësimesh të marra përmes rrjeteve të shëndetit dhe sigurisë, ku përvojat e përditshme të mund të ndahen dhe të integrohen në veprimtari. Projekti i gazsjellësit është i bazuar në standarde të pranuara sigurie kombëtare dhe ndërkombëtare, si dhe në praktikën më të mirë të industrisë. Juli Hasanaj Trans Adriatic Pipeline
 35. 35. Për të ardhmen E ardhmja e energjisë Ndërkohë që prodhimi i gazit brenda Evropës ulet, gazsjellësi do të ndihmojë për sigurimin e të ardhmes energjetike të kontinentit, duke mundësuar transportin e gazit natyror nga një burim i ri për në Evropë. E ardhmja mjedisore Duke përmirësuar rrjedhën e gazit për në Evropë, TAP-i do të japë gjithashtu kontribut për të ardhmen mjedisore të Evropës. Si karburanti më i pastër fosil, gazi do të luajë një rol gjithmonë në rritje, në përmbushjen e angazhimit të Evropës për reduktimin e shkarkimeve të karbonit dhe arritjen e synimeve të saj mjedisore. Juli Hasanaj Trans Adriatic Pipeline
 36. 36. Për të ardhmen E ardhmja ekonomike Projekti do të tërheqë investime të rëndësishme të huaja, ndërsa zhvillimi ekonomik do të nxitet nga hyrja e furnizimeve të reja me energji dhe nga tregjet më konkurruese energjetike. E ardhmja e punësimit TAP do të hapë shumë vende pune, në mënyrë të drejtpërdrejtë përmes kontraktorëve të tij dhe në mënyrë të tërthortë përmes efekteve të shumta ‘rrjedhëse’ në prodhim, shërbime komunale, transport, komunikacion, shërbime financiare e biznesi. Juli Hasanaj Trans Adriatic Pipeline
 37. 37. Mundesite e projektit 5 Juli Hasanaj Trans Adriatic Pipeline
 38. 38. Mundësi për profesionistë me aftësi TAP-i do të nxisë hapjen e mijërave vendesh pune, si në mënyrë të drejtpërdrejtë përmes kontraktorëve të tij ashtu edhe në mënyrë të tërthortë përmes efekteve ‘rrjedhëse’ ekonomike gjatë jetëgjatësisë së gazsjellësit, duke përforcuar bizneset ekzistuese dhe duke nxitur hapjen e ndërmarrjeve të reja. Kontraktorët dhe nënkontraktorët e TAP-it do të punësojnë një numër të konsiderueshëm specialistësh për t’i ofruar shërbimet e tyre TAP-it. Juli Hasanaj Trans Adriatic Pipeline
 39. 39. Për Shqipërine TAP-i pritet të jetë investimi i huaj direkt më i madh në Shqipëri deri tani Rëndësi rajonale dhe gjeo-strategjike të vendit ndërsa promovon stabilitet të vazhdueshëm dhe përgatit vendin për anëtarësinë e mundshme në BE. TAP-i mund të mbështesë gjithashtu Shqipërinë në përmbushjen e nevojave të veta energjetike në të ardhmen duke zhvilluar një treg të brendshëm energjetik. Juli Hasanaj Trans Adriatic Pipeline
 40. 40. Për Shqipërine Kërkesa për gaz natyror për tregun shqiptar në vitin 2030 parashikohet të arrijë në rreth 1.6 miliardë m3, ndërsa vlerësohet se kontributi i gazit natyror në konsumin final të energjisë në Shqipëri, do të arrijë në 37%. Rreth 70% e gazit natyror në konsum parashikohet të përdoret për prodhimin e energjisë elektrike në vitin 2030. Fillimisht, gazi natyror parashikohet të përdoret nga industritë e mëdha dhe prodhuesit e energjisë termike për prodhimin e energjisë elektrike. Pas vitit 2020 parashikohet që gazi natyror të nisë të përdoret nga konsumatorët familjarë dhe në sektorin e shërbimit duke u rritur çdo vit. Juli Hasanaj Trans Adriatic Pipeline
 41. 41. Faleminderit per vemendjen. Pyetje dhe diskutime www.themegallery.com Company Logo

×