SlideShare une entreprise Scribd logo
1  sur  14
KOMPJUTERI
PJESET
DHE FUNKSIONET
E TIJ
Kompjuteri është një pajisje elektronike që ruan dhe përpunon të
dhënat sipas një liste udhëzuese. Kompjuter quajmë një
mekanizëm të automatizuar i cili transformon një njësi impulsive
në një tjetër ose krijon një njësi të re Funksionaliteti i kompjuterit
është rezultat i një kombinimi të mirfilltë efektiv në mes të
elementit softuerik dhe harduerik.Kompjuterët hasen në madhësi
dhe fuqi të mëdha,duke filluar nga superkompjuterët që i përdor
ushtria ose NASA,pastaj kompjuterët personal të cilët na rrethojnë
vazhdimisht,e deri te kompjuterët e dorës që janë sa madhësia e
një çokollate.
Komjuteri I pare ne bote
eshte zbuluar nga mikenet
Nje kompjuter I sotem
Pjeset perberese te kompjuterit
Hard Disk-u
Eshte njesia qe sherben per te lexuar disketa
Floppy-drive
Njesia qe sherben per te shkruar e lexuar
CD/DVD-ROM
Nje altoparlant I vogel qe sherben per te degjuar zerin
Pllaka meme(motherboard)
Nje ventilator qe sherben per freskimin e njesise qendroreKryepllaka
apo pllaka meme :është karta kryesore e kompjuterit në të cilën
vendosen të gjitha pjesët tjera të tij si procesori , karta grafike, karta e
zërit, pllakëzat e kujtesës, etj.Qëllimi kryesor i pllakës amë është mbajtja
e përbërësve të tjerë shtesë të kompjuterit, ushqimi i tyre me rrymë
elektrike, dhe ndërlidhja e tyre për funksionimin e sistemit.
Floppy drive
CD/DVD Room
Motherboard HardDisku
Butoni i Ndezjes/Fikjes:Butoni i ndezjes perdoret per ta ndezur dhe fikur
kompjuterin. Per me teper, ne disa kompjutera mund ta perdorni kete buton
per ta kaluar kompjuterin ne disa gjendje te ndryshme sic eshte
hibertinate,sleep,dhe standby. Eshte e keshillueshme qe gjithmone te lexoni
manualin e perdorimit per te mesuar sesi keto cilesime funksionojne ne
kompjuterin tuaj.
Printerat: Printeri perdoret per te printuar dokumenta, foto, dhe gjithcka
tjeter qe shfaqet ne ekran. Egzistojne shume lloje printerash, duke perfshire
ato inkjet, laser, dhe printerat per foto. Gjithashtu mund te blihet nje printer
qe i perfshin te gjitha opsionet si printim, skanim dhe fotokopjim.
Skanerat: Skaneri ju lejon te kopjoni nje imazh ose dokument nga letera dhe
ta ruani ate ne kompjuteri juaj si imazh dixhital i lexueshem. Shume skanera
jane te perfshire ekstra ne per printera. Por mund te blihet dhe i vetem sic
eshte modeli flatbed ose hand-held.
Artopolantet/Kufjet: Artopolantet dhe kufjet jane paisje (Output), qe
nenkupton se ato komunikojne informacion nga kompjuteri tek perdoruesi. Ato
mundesojne degjimin e zerit dhe formatit audio. Sipas modelit ato mund te
lidhen me ane te portes USB ose portes specifike te audios. Disa loje
monitoresh kane ortopalante te brendshem.
Kufjet
Skaneri
Printeri
Mikrofoni: Ai eshte nje tip i paisjes (Input), qe merr informacioni nga
perdoruesi dhe e dergon ne kompjuter. Pasi ta lidhim me kompjuterin mund ta
perdorim per te rregjistruar zerin ose per te komunikuar me ndonje perdorues
tjeter nderjmet komojuterit te lidhur me internetin. Shumica e kompjuterave
jane te paisur me mikrofona te brendshem.
Web Kamera: Eshte tipi i paisjes (Input), qe mund te regjistroje video ose
te beje foto. Mund te transmetoje dhe video nepermejt internetit ne nje kohe
reale, te komunikoni (Chat) dhe te beni video konferenca me dike ne cdo vend
te botes. Kamerat perdoren me masivisht nga bisneset, por gjthashtu jane
shume te perdorshme dhe nga familjaret per tu lidhur virtualisht.
Monitori funksionon me ane ten je karte video, e cila gjendet e
montuar brenda kaskes se kompjuterit, sherben per te shfaqur imazhet
dhe tekstin ne ekranin e monitorit .Shumica e monitoreve kane butona
kontrolli qe ju lejojne te ndryshoni opsionet e shfaqjes apo pamjes
vizive, disa te tjere kane edhe bokse audioe te brendshme
Monitore
Mikrofoni
Kamera
Tastjera eshte nje nga menyrat paresore per te komunikuar me
kompjuterin dhe per te future informacion ne te. Ka shume llojesh
tastjerash sic jane ato me tel, pa tel, ergonomik, multimedial, dhe
shume lloje te tjera. Midis llojeve te tastjerave mund te kete disa
ndryshime te vogla ne radhitjen e tasteve dhe funksionalitetin e tyre.
Por ne pergjithesi tastjerat jane te njejta, ato na lejojne njellot te gjitha
te permbushim detyra e duhura.
Mausi eshte nje paisje periferike qe quhet edhe si paisja shenjuese. Ai
na lejon te shenjojme (point) objektet ne ekran, te klikojme (click) mbi
to dhe ti levizim ato (move).
Gjenden dy lloje te ndryshme mausash. Mausi optik - qe perdor nje “sy”
elektronik per te njohur dhe percaktuar levizjet. Mausi mekanik -
perdor nje top rrotulues per te njohur dhe percaktuar levizjet. Zakonisht
nje maus mekanik eshte i lire ne cmim por duhet pastruar here pas here
qe te funksionojne sa me mire.
Nje maus tradicional lidhet me kompjuterin duke perdorur porten USB
ose lidhja PS/2. Megjithate ju mund te blini nje maus pa tel (wireless), i
cili normalizon rremujen ne desktopnin
Maus
Tastiere
Skedaret
Duke hapur nje program dhe duke realizuar nje material,ne pershtatje
me specifikave te atij programi,krijojme nje skedar.
Nje skedar mund te jete: microsoft ,paint, word pad etj..
Kopjimi->Copy(Ctrl+C)-Paste(Ctrl+V)
Prerja->Cut(Ctrl+X)
Ruajtja->Save as ose Save(Ctrl+S)
Punoi:Kamila Zerellari Vll/A

Contenu connexe

Tendances

RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONERENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONEEdlira Ekmekciu
 
Histori dhe zhvillimi i kompjuterave
Histori dhe zhvillimi i kompjuteraveHistori dhe zhvillimi i kompjuterave
Histori dhe zhvillimi i kompjuteraveEGLI TAFA
 
Njesia Qendrore (Pjeset Perberese) , Lenda : Tik
Njesia Qendrore (Pjeset Perberese) , Lenda : TikNjesia Qendrore (Pjeset Perberese) , Lenda : Tik
Njesia Qendrore (Pjeset Perberese) , Lenda : TikDaniel Duro
 
Historiku i internetit
Historiku i internetit Historiku i internetit
Historiku i internetit Zamira Hodaj
 
Biologji tema fotosinteza
Biologji tema fotosintezaBiologji tema fotosinteza
Biologji tema fotosintezaOrgesaIbri
 
Semundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta Gjoni
Semundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta GjoniSemundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta Gjoni
Semundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta Gjonieniacs
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
 
Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...
Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...
Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...Lirim Jahiu
 
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisProjekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisMarinela Abedini
 
Matematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeAna Ana
 
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeDieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeRiku Verri
 
Funksionet ne jeten e perditshme
Funksionet ne jeten e perditshmeFunksionet ne jeten e perditshme
Funksionet ne jeten e perditshmematildad93
 
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareKe Keiss
 
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshitSyprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshitAdelina Fejzulla
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
 

Tendances (20)

PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
 
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONERENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
 
Paisjet dalese te kompjuterit
Paisjet dalese te kompjuteritPaisjet dalese te kompjuterit
Paisjet dalese te kompjuterit
 
Histori dhe zhvillimi i kompjuterave
Histori dhe zhvillimi i kompjuteraveHistori dhe zhvillimi i kompjuterave
Histori dhe zhvillimi i kompjuterave
 
Njesia Qendrore (Pjeset Perberese) , Lenda : Tik
Njesia Qendrore (Pjeset Perberese) , Lenda : TikNjesia Qendrore (Pjeset Perberese) , Lenda : Tik
Njesia Qendrore (Pjeset Perberese) , Lenda : Tik
 
Syprina
SyprinaSyprina
Syprina
 
Historiku i internetit
Historiku i internetit Historiku i internetit
Historiku i internetit
 
Biologji tema fotosinteza
Biologji tema fotosintezaBiologji tema fotosinteza
Biologji tema fotosinteza
 
Semundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta Gjoni
Semundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta GjoniSemundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta Gjoni
Semundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta Gjoni
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
 
Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...
Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...
Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...
 
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisProjekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
 
Matematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshme
 
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeDieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
 
Funksionet ne jeten e perditshme
Funksionet ne jeten e perditshmeFunksionet ne jeten e perditshme
Funksionet ne jeten e perditshme
 
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
 
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshitSyprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
 
Nafta
NaftaNafta
Nafta
 
Projekt
ProjektProjekt
Projekt
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
 

En vedette

Projekt Per lenden Informatike Viti 1
Projekt Per lenden Informatike Viti 1 Projekt Per lenden Informatike Viti 1
Projekt Per lenden Informatike Viti 1 dritispahiu
 
projekt ne informatike
projekt ne informatikeprojekt ne informatike
projekt ne informatikekoralda
 
Projekt ne TIK
Projekt ne TIKProjekt ne TIK
Projekt ne TIKAnisa 19
 
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMITTEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMITornela rama
 
Evolimi i kompjuterit
Evolimi i kompjuteritEvolimi i kompjuterit
Evolimi i kompjuteritAlbi Muca
 
Teknologji e informimit dhe komunikimit (TIK) Punim Seminarik Driton Nuha
Teknologji e informimit dhe komunikimit (TIK) Punim Seminarik Driton NuhaTeknologji e informimit dhe komunikimit (TIK) Punim Seminarik Driton Nuha
Teknologji e informimit dhe komunikimit (TIK) Punim Seminarik Driton NuhaDriton Nuha
 
Punim Seminarik Projektimi i Sistemeve Informative
Punim Seminarik  Projektimi i Sistemeve InformativePunim Seminarik  Projektimi i Sistemeve Informative
Punim Seminarik Projektimi i Sistemeve InformativeVeton Sopjani
 
Punim seminarik informatik
Punim seminarik informatikPunim seminarik informatik
Punim seminarik informatikDuresa M. Bytyqi
 
Punim seminarik sistemet informative –sistemi informatik dhe siguria në rrjet...
Punim seminarik sistemet informative –sistemi informatik dhe siguria në rrjet...Punim seminarik sistemet informative –sistemi informatik dhe siguria në rrjet...
Punim seminarik sistemet informative –sistemi informatik dhe siguria në rrjet...Shpejtim Rudi
 
Pyetje me pergjigje nga informatika
Pyetje me pergjigje nga informatikaPyetje me pergjigje nga informatika
Pyetje me pergjigje nga informatikaDritan Halimi
 
Prezantimi ne powerpoint
Prezantimi ne powerpointPrezantimi ne powerpoint
Prezantimi ne powerpointMegi Vahidi
 
Bazat e kompjuterit
Bazat e kompjuterit Bazat e kompjuterit
Bazat e kompjuterit Klodjan Hoxha
 
Punim seminarik tik
Punim seminarik tikPunim seminarik tik
Punim seminarik tikBJashari
 

En vedette (17)

Projekt Per lenden Informatike Viti 1
Projekt Per lenden Informatike Viti 1 Projekt Per lenden Informatike Viti 1
Projekt Per lenden Informatike Viti 1
 
projekt ne informatike
projekt ne informatikeprojekt ne informatike
projekt ne informatike
 
Projekt ne TIK
Projekt ne TIKProjekt ne TIK
Projekt ne TIK
 
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMITTEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT
 
Informatik,
Informatik,Informatik,
Informatik,
 
Evolimi i kompjuterit
Evolimi i kompjuteritEvolimi i kompjuterit
Evolimi i kompjuterit
 
interneti
internetiinterneti
interneti
 
Kompjuteri
Kompjuteri Kompjuteri
Kompjuteri
 
Teknologji e informimit dhe komunikimit (TIK) Punim Seminarik Driton Nuha
Teknologji e informimit dhe komunikimit (TIK) Punim Seminarik Driton NuhaTeknologji e informimit dhe komunikimit (TIK) Punim Seminarik Driton Nuha
Teknologji e informimit dhe komunikimit (TIK) Punim Seminarik Driton Nuha
 
Punim Seminarik Projektimi i Sistemeve Informative
Punim Seminarik  Projektimi i Sistemeve InformativePunim Seminarik  Projektimi i Sistemeve Informative
Punim Seminarik Projektimi i Sistemeve Informative
 
Punim seminarik informatik
Punim seminarik informatikPunim seminarik informatik
Punim seminarik informatik
 
Punim seminarik sistemet informative –sistemi informatik dhe siguria në rrjet...
Punim seminarik sistemet informative –sistemi informatik dhe siguria në rrjet...Punim seminarik sistemet informative –sistemi informatik dhe siguria në rrjet...
Punim seminarik sistemet informative –sistemi informatik dhe siguria në rrjet...
 
Pyetje me pergjigje nga informatika
Pyetje me pergjigje nga informatikaPyetje me pergjigje nga informatika
Pyetje me pergjigje nga informatika
 
Prezantimi ne powerpoint
Prezantimi ne powerpointPrezantimi ne powerpoint
Prezantimi ne powerpoint
 
Interneti
InternetiInterneti
Interneti
 
Bazat e kompjuterit
Bazat e kompjuterit Bazat e kompjuterit
Bazat e kompjuterit
 
Punim seminarik tik
Punim seminarik tikPunim seminarik tik
Punim seminarik tik
 

Similaire à kompjuteri

Periferikët, Paisjet Hyrëse Dhe Dalëse.
Periferikët, Paisjet Hyrëse Dhe Dalëse.Periferikët, Paisjet Hyrëse Dhe Dalëse.
Periferikët, Paisjet Hyrëse Dhe Dalëse.Besi Çuni
 
Njohuri baze per kompjutera
Njohuri baze per kompjuteraNjohuri baze per kompjutera
Njohuri baze per kompjuteraArberLaloshi
 
Leksioni 9 pajisjet periferike
Leksioni 9  pajisjet periferikeLeksioni 9  pajisjet periferike
Leksioni 9 pajisjet periferikeXhendris Ismaili
 
Ramadan Sanli kompjuteri
Ramadan Sanli kompjuteriRamadan Sanli kompjuteri
Ramadan Sanli kompjuteriRamadan ŞANLI
 
Pajisjet periferike hyrëse vii
Pajisjet periferike hyrëse viiPajisjet periferike hyrëse vii
Pajisjet periferike hyrëse viiFlora Aliji
 
Pyetje nga lënda e informatikës për vitin e parë
Pyetje nga lënda e informatikës për vitin e parëPyetje nga lënda e informatikës për vitin e parë
Pyetje nga lënda e informatikës për vitin e parëLirie Memeti
 
Ç'fare eshte desktop
Ç'fare eshte desktopÇ'fare eshte desktop
Ç'fare eshte desktopSelf employed
 
Sistemi operativ
Sistemi operativSistemi operativ
Sistemi operativErzaKryeziu
 
Punim seminarik ''minikompjuterët''
Punim seminarik ''minikompjuterët''Punim seminarik ''minikompjuterët''
Punim seminarik ''minikompjuterët''Arben Huskaj
 
software hardware
software hardwaresoftware hardware
software hardwareFred Kapo
 
Informatike Kompjuteri Përsonal si duket Ai
Informatike Kompjuteri Përsonal si duket AiInformatike Kompjuteri Përsonal si duket Ai
Informatike Kompjuteri Përsonal si duket AiMarjan DODAJ
 
Kompjuteri PëRsonal Si Duket Ai (Nx Power Lite)
Kompjuteri PëRsonal  Si Duket Ai (Nx Power Lite)Kompjuteri PëRsonal  Si Duket Ai (Nx Power Lite)
Kompjuteri PëRsonal Si Duket Ai (Nx Power Lite)fakete duraku
 
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje Rexhino Kovaci
 
Detyre Kursi - Pjeset fizike te Kompjuterit
Detyre Kursi - Pjeset fizike te KompjuteritDetyre Kursi - Pjeset fizike te Kompjuterit
Detyre Kursi - Pjeset fizike te KompjuteritDurim Hysa
 
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje 12 Semestri i 1
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje 12 Semestri i 1Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje 12 Semestri i 1
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje 12 Semestri i 1Rexhino Kovaci
 

Similaire à kompjuteri (20)

Periferikët, Paisjet Hyrëse Dhe Dalëse.
Periferikët, Paisjet Hyrëse Dhe Dalëse.Periferikët, Paisjet Hyrëse Dhe Dalëse.
Periferikët, Paisjet Hyrëse Dhe Dalëse.
 
Punimi i Arbrit
Punimi i ArbritPunimi i Arbrit
Punimi i Arbrit
 
Njohuri baze per kompjutera
Njohuri baze per kompjuteraNjohuri baze per kompjutera
Njohuri baze per kompjutera
 
Leksioni 9 pajisjet periferike
Leksioni 9  pajisjet periferikeLeksioni 9  pajisjet periferike
Leksioni 9 pajisjet periferike
 
Ramadan Sanli kompjuteri
Ramadan Sanli kompjuteriRamadan Sanli kompjuteri
Ramadan Sanli kompjuteri
 
Pajisjet periferike hyrëse vii
Pajisjet periferike hyrëse viiPajisjet periferike hyrëse vii
Pajisjet periferike hyrëse vii
 
Labinot Rexhaj
Labinot RexhajLabinot Rexhaj
Labinot Rexhaj
 
Pyetje nga lënda e informatikës për vitin e parë
Pyetje nga lënda e informatikës për vitin e parëPyetje nga lënda e informatikës për vitin e parë
Pyetje nga lënda e informatikës për vitin e parë
 
Ç'fare eshte desktop
Ç'fare eshte desktopÇ'fare eshte desktop
Ç'fare eshte desktop
 
Sistemi operativ
Sistemi operativSistemi operativ
Sistemi operativ
 
Programet aplikative
Programet aplikative Programet aplikative
Programet aplikative
 
Punim seminarik ''minikompjuterët''
Punim seminarik ''minikompjuterët''Punim seminarik ''minikompjuterët''
Punim seminarik ''minikompjuterët''
 
Driverat
DriveratDriverat
Driverat
 
software hardware
software hardwaresoftware hardware
software hardware
 
Informatike Kompjuteri Përsonal si duket Ai
Informatike Kompjuteri Përsonal si duket AiInformatike Kompjuteri Përsonal si duket Ai
Informatike Kompjuteri Përsonal si duket Ai
 
Kompjuteri PëRsonal Si Duket Ai (Nx Power Lite)
Kompjuteri PëRsonal  Si Duket Ai (Nx Power Lite)Kompjuteri PëRsonal  Si Duket Ai (Nx Power Lite)
Kompjuteri PëRsonal Si Duket Ai (Nx Power Lite)
 
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje
 
Detyre Kursi - Pjeset fizike te Kompjuterit
Detyre Kursi - Pjeset fizike te KompjuteritDetyre Kursi - Pjeset fizike te Kompjuterit
Detyre Kursi - Pjeset fizike te Kompjuterit
 
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje 12 Semestri i 1
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje 12 Semestri i 1Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje 12 Semestri i 1
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje 12 Semestri i 1
 
Sistemet operative so
Sistemet operative soSistemet operative so
Sistemet operative so
 

kompjuteri

 • 2. Kompjuteri është një pajisje elektronike që ruan dhe përpunon të dhënat sipas një liste udhëzuese. Kompjuter quajmë një mekanizëm të automatizuar i cili transformon një njësi impulsive në një tjetër ose krijon një njësi të re Funksionaliteti i kompjuterit është rezultat i një kombinimi të mirfilltë efektiv në mes të elementit softuerik dhe harduerik.Kompjuterët hasen në madhësi dhe fuqi të mëdha,duke filluar nga superkompjuterët që i përdor ushtria ose NASA,pastaj kompjuterët personal të cilët na rrethojnë vazhdimisht,e deri te kompjuterët e dorës që janë sa madhësia e një çokollate.
 • 3. Komjuteri I pare ne bote eshte zbuluar nga mikenet
 • 5. Pjeset perberese te kompjuterit Hard Disk-u Eshte njesia qe sherben per te lexuar disketa Floppy-drive Njesia qe sherben per te shkruar e lexuar CD/DVD-ROM Nje altoparlant I vogel qe sherben per te degjuar zerin Pllaka meme(motherboard) Nje ventilator qe sherben per freskimin e njesise qendroreKryepllaka apo pllaka meme :është karta kryesore e kompjuterit në të cilën vendosen të gjitha pjesët tjera të tij si procesori , karta grafike, karta e zërit, pllakëzat e kujtesës, etj.Qëllimi kryesor i pllakës amë është mbajtja e përbërësve të tjerë shtesë të kompjuterit, ushqimi i tyre me rrymë elektrike, dhe ndërlidhja e tyre për funksionimin e sistemit.
 • 7. Butoni i Ndezjes/Fikjes:Butoni i ndezjes perdoret per ta ndezur dhe fikur kompjuterin. Per me teper, ne disa kompjutera mund ta perdorni kete buton per ta kaluar kompjuterin ne disa gjendje te ndryshme sic eshte hibertinate,sleep,dhe standby. Eshte e keshillueshme qe gjithmone te lexoni manualin e perdorimit per te mesuar sesi keto cilesime funksionojne ne kompjuterin tuaj. Printerat: Printeri perdoret per te printuar dokumenta, foto, dhe gjithcka tjeter qe shfaqet ne ekran. Egzistojne shume lloje printerash, duke perfshire ato inkjet, laser, dhe printerat per foto. Gjithashtu mund te blihet nje printer qe i perfshin te gjitha opsionet si printim, skanim dhe fotokopjim. Skanerat: Skaneri ju lejon te kopjoni nje imazh ose dokument nga letera dhe ta ruani ate ne kompjuteri juaj si imazh dixhital i lexueshem. Shume skanera jane te perfshire ekstra ne per printera. Por mund te blihet dhe i vetem sic eshte modeli flatbed ose hand-held. Artopolantet/Kufjet: Artopolantet dhe kufjet jane paisje (Output), qe nenkupton se ato komunikojne informacion nga kompjuteri tek perdoruesi. Ato mundesojne degjimin e zerit dhe formatit audio. Sipas modelit ato mund te lidhen me ane te portes USB ose portes specifike te audios. Disa loje monitoresh kane ortopalante te brendshem.
 • 9. Mikrofoni: Ai eshte nje tip i paisjes (Input), qe merr informacioni nga perdoruesi dhe e dergon ne kompjuter. Pasi ta lidhim me kompjuterin mund ta perdorim per te rregjistruar zerin ose per te komunikuar me ndonje perdorues tjeter nderjmet komojuterit te lidhur me internetin. Shumica e kompjuterave jane te paisur me mikrofona te brendshem. Web Kamera: Eshte tipi i paisjes (Input), qe mund te regjistroje video ose te beje foto. Mund te transmetoje dhe video nepermejt internetit ne nje kohe reale, te komunikoni (Chat) dhe te beni video konferenca me dike ne cdo vend te botes. Kamerat perdoren me masivisht nga bisneset, por gjthashtu jane shume te perdorshme dhe nga familjaret per tu lidhur virtualisht. Monitori funksionon me ane ten je karte video, e cila gjendet e montuar brenda kaskes se kompjuterit, sherben per te shfaqur imazhet dhe tekstin ne ekranin e monitorit .Shumica e monitoreve kane butona kontrolli qe ju lejojne te ndryshoni opsionet e shfaqjes apo pamjes vizive, disa te tjere kane edhe bokse audioe te brendshme
 • 11. Tastjera eshte nje nga menyrat paresore per te komunikuar me kompjuterin dhe per te future informacion ne te. Ka shume llojesh tastjerash sic jane ato me tel, pa tel, ergonomik, multimedial, dhe shume lloje te tjera. Midis llojeve te tastjerave mund te kete disa ndryshime te vogla ne radhitjen e tasteve dhe funksionalitetin e tyre. Por ne pergjithesi tastjerat jane te njejta, ato na lejojne njellot te gjitha te permbushim detyra e duhura. Mausi eshte nje paisje periferike qe quhet edhe si paisja shenjuese. Ai na lejon te shenjojme (point) objektet ne ekran, te klikojme (click) mbi to dhe ti levizim ato (move). Gjenden dy lloje te ndryshme mausash. Mausi optik - qe perdor nje “sy” elektronik per te njohur dhe percaktuar levizjet. Mausi mekanik - perdor nje top rrotulues per te njohur dhe percaktuar levizjet. Zakonisht nje maus mekanik eshte i lire ne cmim por duhet pastruar here pas here qe te funksionojne sa me mire. Nje maus tradicional lidhet me kompjuterin duke perdorur porten USB ose lidhja PS/2. Megjithate ju mund te blini nje maus pa tel (wireless), i cili normalizon rremujen ne desktopnin
 • 13. Skedaret Duke hapur nje program dhe duke realizuar nje material,ne pershtatje me specifikave te atij programi,krijojme nje skedar. Nje skedar mund te jete: microsoft ,paint, word pad etj.. Kopjimi->Copy(Ctrl+C)-Paste(Ctrl+V) Prerja->Cut(Ctrl+X) Ruajtja->Save as ose Save(Ctrl+S)