Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.

3.2.1 peranti

1 626 vues

Publié le

BAB3 Rangkaian Komputer & Komunikasi

Publié dans : Formation
 • Login to see the comments

 • Soyez le premier à aimer ceci

3.2.1 peranti

 1. 1. 3.2.1 Peranti
 2. 2. Hasil Pembelajaran Mengenal pasti peranti yang diperlukan dalam komunikasi rangkaian komputer beserta fungsinya :  Kad Antara muka Rangkaian  Kad Antara muka Rangkaian tanpa wayar  Modem (dalaman dan luaran)  Hab/ Peranti Suis  Penghala (router)  Titik Capaian TanpaWayar
 3. 3. Objektif  Mengenal pasti 6 jenis Peranti yang diperlukan dalam komunikasi rangkaian computer dengan betul.  Menjelaskan secara lisan dan bertulis fungsi 6 jenis peranti yang diperlukan dalam komunikasi rangkaian komputer dengan betul.
 4. 4. Kad Antara Muka Rangkaian Kad Antara Muka Rangkaian TanpaWayar Modem Hab / Peranti suis Penghala (Router) Titik Capaian TanpaWayar
 5. 5. Kad Antara muka Rangkaian (Network Interface Card (NIC))
 6. 6. Kad Antara muka Rangkaian (Network Interface Card (NIC))  Peranti komunikasi yang mengendalikan satu anta muka yang akan membolehkan peralatan komputer atau peranti mendapat akses internet dalam rangkaian.  Kebanyakan NIC dipasang di dalam komputer pada salah satu slot tambahan atau siap dibina pada papan induk komputer.  Medium penghantaran yang digunakan bersama NIC adalah kabel pasangan terpiuh tak bertebat @ bertebat, kabel sepaksi dan gentian optik.
 7. 7. Kad Antara muka Rangkaian tanpa wayar (Wireless Network Interface Card (WNIC))
 8. 8. Kad Antara muka Rangkaian tanpa wayar (Wireless Network Interface Card (WNIC))  Peranti komunikasi yang membolehkan peralatan komputer atau peranti mendapat akses rangkaian tanpa wayar berasaskan gelombang radio. (wireless)  Mempunyai antena untuk berkomunikasi dengan gelombang mikro.  Dipasang di dalam komputer pada salah satu slot tambahan PCI (Priperial Component Interconnection) atau siap dibina pada papan induk komputer.
 9. 9. Modem
 10. 10. Modem  MODEM (modulator/demodulator) berfungsi menukar isyarat gelombang elektrik (talian telefon) kepada isyarat digital (komputer) dan sebaliknya.  Membolehkan komputer dihubungkan kepada internet melalui pembekal perkhidmatan internet (ISP) seperti streamyx, YES, p1 Wimax, Maxis, Celcom.
 11. 11. Hub / Peranti Suis
 12. 12.  Terdiri daripada port-port yang menyambung kabel rangkaian dari setiap komputer atau peranti dalam LAN.  Hub- Biasanya digunakan untuk menyambung bilangan komputer yang sedikit.  Switch – Biasanya digunakan untuk menyambung bilangan komputer yang banyak dalam LAN. Lebih berprestasi tinggi dan pintar berbanding hub.  Apabila mesej diterima daripada peranti yang bersambung dengannya switch akan menghantar mesej tersebut hanya kepada peranti yang ditujukan manakala hub akan menghantar mesej kepada semua peranti yang bersambung dengannya.
 13. 13. Router
 14. 14.  Router (Penghala) adalah peranti yang menyambungkan dua atau lebih rangkaian komputer, dan bertukar-tukar data paket.  Setiap data paket mengandungi maklumat alamat(IP) yang boleh digunakan oleh penghala untuk menentukan jika sumber dan destinasi di rangkaian yang sama, atau jika data paket perlu dipindahkan dari satu rangkaian ke rangkaian yang lain.
 15. 15. Titik Capaian TanpaWayar
 16. 16. Titik Capaian Tanpa Wayar  Peranti komunikasi yang digunakan untuk menghubungkan peranti tanpa wayar menggunakan wi-fi.
 17. 17. Router Modem Hub/Switch Wireless Access Point 1 2 3 4 5 Kad Antara Muka Rangkaian
 18. 18. Modem Router Hub/Switch 1 Wireless Access Point 2 3 4 5 Kad AntaraMuka Rangkaian

×