100 vjet shtet shqiptarr

Klodjan Hoxha
Klodjan HoxhaAdm. at klodjan hoxha à Klodi gym
“100-VJET SHTET
SHQIPTAR”
“SHQIPERIA NEN DIKTATURE”
Diktatura në Shqipëri.
Sipas teorisë komuniste sistemi kolektiv pa prone private mund të arrihej
duke shkatërruar sistemin ekzistues me anën e revolucionit proletar ose
luftës së armatosur. Sipas saj, forca lëvizëse e shoqërisë ishte lufta e
klasave e cila ishte e përjetshme. Pas revolucionit, forcimi dhe përjetësimi
i pushtetit të ri realizohej me anën e diktaturës se proletariatit që
nënkupton vendosjen e dhunës mbi arsyen, komisaret politike mbi
specialistet, izolimin mbi lirinë, mungesën e ligjit mbi shtetin ligjor. Për
t’u realizuar diktatura e proletariatit u ngritën institucione dhe organizma
shtypëse kryesisht të fshehta, autoritare dhe frikësuese. Sipas kujtimeve që
nga fëmijëria dhe nga sa kam dëgjuar, mbaj mend, që gjermanet ikën
natën e 28 nëntorit 1944 dhe Shkodra pa brigadat partizane që hynë dhe
parakaluan me29 nëntor. Natën e 28 nëntorit u vra ne Shkodër një furrtar i
cili kishte shkelur ndalim qarkullimin. Rreth e rreth Shkodrës para 28-es
ishin dëgjuar te shtëna të vazhdueshme, por nuk u muar vesh të ishte bere
ndonjë lufte. Bombat që shpërthenin ishin nga depot e ndezuara të
gjermaneve, sidomos tek shtëpia e Sulcebegut. Ne parakalimin e
brigadave partizane u panë të rreshtuar edhe qindra pjesëtare të çetave
balliste, zogiste etj të cilët ishin dorëzuar me porosi të komandave të tyre.
Shumica dërrmuese kishin hequr shqiponjën nga kapelja dhe kishin qepur
me ngut nga një yll të kuq.
EnvEr hoxha .
Lindi më 16 Tetor 1908 në lagjen
"Palorto", Gjirokastër. Por për ditëlindjen e
tij ekziston një çertifikatë lindje e përdorur
nga vet Enveri për tu regjistruar në
fakultetin e Montpelejesë e cila shumë qartë
tregon që ditëlindja e tij është 3 tetor 1908.
Enveri ishte djali i dytë pas Beqirit, dhe
vëllai i tre motrave Fahrie, Haxhos dhe
Sanijes. Nëna Gjylihani qe një grua e fortë
dhe ambicioze, babai Halili ishte një burrë i
ndershëm por naiv i cili bënte punë të
rëndomta. Hoxhajt ishin musliman dhe i
kishin shërbyer Perandorise Osmane brez
pas brezi. Ata kishin ardhur
nga Dropulli para 3 shekujsh. Enveri u
edukua dhe u ndikua ne formimin e
karakterit nga xhaxhai i tij të cilin e thërriste
baba Ceni, ndërsa babait Halilit i cili kishte
emigruar para lindjes së tij në SHBA, i
thërriste xhaxha.
krijimi i partiSë komuniStE
ShqiptarE .
Merita më e madhe historike e Enver Hoxhës për këtë
periudhë qëndron në faktin se ai kuptoi thellë
domosdoshmërinë jetike të krijimit të Partisë Komuniste të
Shqipërisë si kusht vendimtar për mobilizimin, organizimin
dhe udhëheqjen e popullit në luftën për çlirim kombëtar e
shoqëror. Të gjitha forcat e përpjekjet e tij ai ia kushtoi
realizimit të kësaj detyre themelore. Shumë shpejt krijoi
lidhje të shëndosha me militantë të tillë komunistë si Qemal
Stafa, Vasil Shanto etj, dhe së bashku me ta, luftoi e punoi
për t’i dhënë fund situatës së grindjeve e përçarjeve që
ekzistonin midis grupeve të atëhershme komuniste dhe për
të krijuar në baza marksiste-leniniste Partinë Komuniste të
Shqipërisë. Më 8 nëntor 1941, pas dy vjetësh pune të
palodhur e të pandërprerë, përfaqsuesit e të tre grupeve
komuniste, të Korçës, të Shkodrës dhe të të rinjve
themeluan Partinë Komuniste Shqiptare.
Masat e para të pushtetit të ri ishin:
1. Regjistrimi i vullnetareve për ne brigadën partizane të Shkodrës
të krijuar një ditë pas çlirimit.
2. Mobilizimi me detyrim i atyre që nuk regjistroheshin dhe nisja e
tyre ne Jugosllavi, drejt Kosovës, drejt Berlinit.
3. Divizioni i Mbrojtjes i komanduar nga Petro Bollatovici u nis
krahinave për të zëne edhe shtypur të arratisurit.
4. U shpall shtetrrethimi nga Korparmata e Trete me komandant
Shefqet Peci për kontroll të arratisurish për kontroll armesh dhe
konfiskim "mallrash" që quheshin "të luftës".
5. Venia e triskave të bukës me 250 gram në ditë.
6. Krijimi i mencave të asistencës sociale nga Organizata
Amerikane e Ndihmave UNRRA.
7. Ne dhjetor te 1944 u përgatiten 60 vete për të dalë në gjyqin
special dhe pas tre muajsh u pushkatuan 17 prej tyre.
8. Behet një miting para bashkisë se Shkodrës. Mbahet një fjalim
dhe pastaj pa gjyq dënohen me vdekje dhe pushkatohen në vend
në mes të popullit 8 persona nder të cilët edhe Coku që ngriti
flamurin ne 1912 ne Lezhe
Metodat e diktaturës ishin :
1. Ngjallja e frikës : imperializmi,
revizionizmi, armiku i klasës,
sabotimi, bile u fol edhe për
buburrecin amerikan.
2. Fushata e mbledhjes se floririt,
tregtaret u tatuan me tatime të
jashtëzakonshme. Kush nuk i
paguante futej në burg. Janë të
njohura torturat për t’i detyruar të
paguanin. U krijua koncepti që çdo
tregtar ishte njeri i poshtër.
4. Fushatat "Lemi i pare shtetit" ishin të
zakonshme. Grumbullimi i drithit behej me
detyrim.
5. Huate shtetërore. Zhvillohej një
gare midis fshatareve dhe qytetareve
kush jep me shume, është me i miri.
Po s’e jipje vete, caktonin shumën
6. Shpallja kulak. Fshataret me të
gjalle, me te zotet, me punëtoret, me
të pasur shpalleshin kulakë,
shpronësoheshin, u merrej toka,
bagëtia, u vihej tatim u merrej tatimi
jetik.
7. U krijuan repartet e punës.
"Reaksionaret" i mblidhnin veçmas.
Pa arme, me kazma e lopata kryenin
pune të detyruar në ushtri, gurore,
toka të reja, këneta, bonifikime.
8. Internimet politike.
9. Aksionet ishin të pandërprera :
pune vullnetare, feste e pandërprere,
mitingje të vazhdueshme.
torturat.
1. Rrahje me dru deri sa të bëhen
plage dhe të bjere mishi.
2. Kruarje e plagëve të qelbëzuara
me dru
3. C'puarje e mishit më të djegur.
4. Elektrik ne veshe.
5. Futje e kripës ne mish.
6. Lagia me ujë të ftohtë.
7. Lenia pa buke deri në vdekje.
8. Lenia zhveshur ne të ftohte.
9. Jeleku i forcës.
10. Shtrëngimi i gishtërinjve me
pinca.
11. Varje me koke poshtë.
12. Lidhje për peme.
13. Lenie ne diell.
14. Përgatitje varri, pushke në gojë.
parlaMenti në periudhën e
pasluftës.
Zgjedhjet për Asamblenë Kushtetuese të pasluftës u
zhvilluan më 2 dhjetor 1945. Për herë të parë në votim
morën pjesë edhe gratë. Në këtë periudhë u miratua
kushtetuta e 14 marsit 1946, ku Asambleja Kushtetuese u
kthye në Kuvend Popullor. Në kushtet e mungesës së
pluralizimit politik në vend, Kuvendi Popullor ishte një organ
formal i cili mblidhej në sesione vetëm dy herë në vit. Në
vitin 1976 Kuvendi Popullor miratoi Kushtetutën e
Republikës Popullore Socialiste të Shqipërisë e cila ruajti më
tepër tiparet e një programi politik plotësisht të ideologjizuar
me ideologjinë e kohës. Roli i parlamentit mbetej fiktiv, sa
kohë që nuk sanksionoheshin zgjedhje të lira dhe as që
mund të flitej për pluralizëm.
Vazhdim…………
Pas luftes se dyte boterore Shqiperia pati fatin te rreshtohej
perkrah fituesve dhe te fillonte sa me shpejte te ishte e
mundur ndertimin e shtetit, dhe themelimin e organeve te
domosdoshme te nje shteti sovran e te pavarur. Me 11 janar
1945 u shpall Republika e II`te Shqipetare, une preferoj ta
quaj republika e dyte pase pas shpalljes se pavarsise
shqiperia u shpall republike , principate, mbreteri prape
republike nga qeverite kukulla por duhet te kemi parasysh
se ne themelim te shtetit me 1912 ajo ishte republike dhe ky
status vazhdoi deri ne shpalljen mbreteri nga Ahmet Zogolli,
dhe pas luftes kemi nje rikthim ne objektivin e Ismail
Qemalit. Patjeter qe ka edhe qendrime te tjera ne kete pike.
Kushtetutat e miratuara gjate
periudhes se diKtatures.
Kushtetuta e 14 marsit 1946
1.U quajt ndryshe statusi i RPSH-se.
2.Asambleja kushtetuese u kthye ne
kuvend popullor.
3.Ekzistonte ndarja e pushteteve dhe
pavarsia e pushtetit gjyqesor.
4.Kuvendi popullor ishte organi me i larte
drejtues i shtetit shqipetar dhe organizmi
ligjvenes.
5.Organ i larte ishte edhe Presidiumi i
kuvendit popullor qe nga Kuvendi
popullor.
6.Presidiumi i kuvendit popullor shpallte
ligjet, shprehej per perputhshmerine e tyre
me statusin, ratifikonte traktatet
nderkombetare, shpallte mobilizimin e
pergjithshem te ushtrise etj.
7.Pushtetin ekzekutiv e ushtronte qeveria.
8.Pushtetin gjyqesor e ushtronte gjykata.
Kushtetuta e dhjetorit 1976
1.Shpalli Republiken Popullore Socialiste
te Shqiperise.
2.Legjitimoi diktaturen e proletariatit.
3.Ndaloi praktikimin e fese.
4.Ndaloi pronen private.
5.Vendosi ushtrine nen kontrollin e
drejtperdrejte te strukturave te larta
partiake.
6.Ndaloi rreptesisht marrjen e cdo lloj
ndihme dhe kredie nga jashte.
7.Ishte dokumenti qe forcoi karakterin
diktatorial dhe vetizolimin nderkombetar
te shtetit shqipetar.
renia e Komunizmit.
Mbas vdekjes së Enver Hoxhës më 1985, zëvendësuesi i tij, Ramiz
Alia, u përpoq ta ruante strukturën e sistemit ekzistues, por në të
njëjtën kohë tentoi të implementonte reforma, në mënyrë që të
revitalizonte ekonominë që në atë kohë po bënte në vend numero. Si
rezultat ai lejoi investime nga firma të huaja në Shqipëri dhe shtoi
marrëdhëniet diplomatike me vendet Perëndimore. Sidoqoftë me
rënien e komunizmit në Evropën Lindore në vitin 1989, shumë
segmente të shoqërise shqiptare filluan nja aktivizim politik më të
vendosur dhe filluan agjitimin kundër qeverisë. Grupet më aktive
ishin ato më të zhgënjyerat intelektualët, proletariati dhe rinia
studentore. Në përgjigje të kërkesave të tyre Ramiz Alia u dha
shqiptarëve të drejtën për udhëtim jashëte shtetit, zbuti fuqitë
ekzekutive të Sigurimit, rivendosi liritë fetare dhe adoptoi disa masa
të ekonomisë së lirë. Në dhjetor të 1990 Alia legalizoi krijimin e
partive politike, kjo sinjalizoi fundin e monopolit komunist mbi
ekzekutivin.
Masë mbas mase, kontrolli absolut i shtetit mbi shoqerinë shqiptare u
dobësua. Pasiguria politike, ekonomike dhe shoqërore solli rënien e
shumë qeverive midis 1990 dhe 1992. Në mars të vitit 1992 fitorja
vendimtare e Partisë Demokratike solli në fuqi Sali Berishën,
presidentin a parë të zgjedhur në një skenë demokratike dhe
elektorale qysh prej Fan Nolit.
Rrezimi i bustit te Enver Hoxhes.
PUNOI:SUELA MURATAJ.
KLASA:XII-1
1 sur 13

Recommandé

DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST par
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNISTDESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNISTelvakastrati
19.4K vues13 diapositives
Regjimi komunist ne Shqiperi dhe kundershtimi i tij par
Regjimi komunist ne Shqiperi dhe kundershtimi i tijRegjimi komunist ne Shqiperi dhe kundershtimi i tij
Regjimi komunist ne Shqiperi dhe kundershtimi i tijDenisa Caushi
1.2K vues5 diapositives
Shqiperia nga viti 1944 1990 - TIK par
Shqiperia nga viti 1944 1990 - TIKShqiperia nga viti 1944 1990 - TIK
Shqiperia nga viti 1944 1990 - TIKShkollë
23.3K vues14 diapositives
Algita histori par
Algita historiAlgita histori
Algita historiAlgita Mesiti
781 vues10 diapositives
Komunizmi ne shqiperi par
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiElton Gjoka
49.5K vues14 diapositives
Komunizmi ne Shqiperi par
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiDenis Lezo
44.2K vues18 diapositives

Contenu connexe

Tendances

Projekt histori luers sulce par
Projekt  histori luers sulceProjekt  histori luers sulce
Projekt histori luers sulceXhe Si
11.3K vues27 diapositives
SHKOLLA "ALBANET Ahmet Zogu Kimberli KLASA 8 par
SHKOLLA "ALBANET Ahmet Zogu Kimberli KLASA 8SHKOLLA "ALBANET Ahmet Zogu Kimberli KLASA 8
SHKOLLA "ALBANET Ahmet Zogu Kimberli KLASA 8SHKOLLA "ALBANET"
1.2K vues8 diapositives
Fashizmi par
FashizmiFashizmi
FashizmiKristi Shaka
10.5K vues26 diapositives
Pamela Tanku Diktatura komuniste ne Rusi par
Pamela Tanku Diktatura komuniste ne RusiPamela Tanku Diktatura komuniste ne Rusi
Pamela Tanku Diktatura komuniste ne Rusilira kuca
4.2K vues12 diapositives
Regjimi komunist në shqipëri par
Regjimi komunist në shqipëriRegjimi komunist në shqipëri
Regjimi komunist në shqipëriKlea Vyshka
40K vues13 diapositives
Demokracia liberale dhe diktaturat par
Demokracia liberale dhe diktaturatDemokracia liberale dhe diktaturat
Demokracia liberale dhe diktaturattiti kallajxhiu
3.2K vues15 diapositives

Tendances(15)

Projekt histori luers sulce par Xhe Si
Projekt  histori luers sulceProjekt  histori luers sulce
Projekt histori luers sulce
Xhe Si11.3K vues
SHKOLLA "ALBANET Ahmet Zogu Kimberli KLASA 8 par SHKOLLA "ALBANET"
SHKOLLA "ALBANET Ahmet Zogu Kimberli KLASA 8SHKOLLA "ALBANET Ahmet Zogu Kimberli KLASA 8
SHKOLLA "ALBANET Ahmet Zogu Kimberli KLASA 8
SHKOLLA "ALBANET"1.2K vues
Pamela Tanku Diktatura komuniste ne Rusi par lira kuca
Pamela Tanku Diktatura komuniste ne RusiPamela Tanku Diktatura komuniste ne Rusi
Pamela Tanku Diktatura komuniste ne Rusi
lira kuca4.2K vues
Regjimi komunist në shqipëri par Klea Vyshka
Regjimi komunist në shqipëriRegjimi komunist në shqipëri
Regjimi komunist në shqipëri
Klea Vyshka40K vues
Demokracia liberale dhe diktaturat par titi kallajxhiu
Demokracia liberale dhe diktaturatDemokracia liberale dhe diktaturat
Demokracia liberale dhe diktaturat
titi kallajxhiu3.2K vues
Projekt "Histori": Ahmet Zogu par Aldrin Pashku
Projekt "Histori": Ahmet ZoguProjekt "Histori": Ahmet Zogu
Projekt "Histori": Ahmet Zogu
Aldrin Pashku147 vues
Deshmite e dhunes pergjate regjimit komunist par Valiana Rama
Deshmite e dhunes pergjate regjimit komunistDeshmite e dhunes pergjate regjimit komunist
Deshmite e dhunes pergjate regjimit komunist
Valiana Rama2.8K vues
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore par Xheni Marku
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Xheni Marku110K vues
revolucionet demokratike ne evropen lindore par Xheni Marku
revolucionet demokratike ne evropen lindore revolucionet demokratike ne evropen lindore
revolucionet demokratike ne evropen lindore
Xheni Marku6.5K vues
Hebrenjtë në Shqipëri par DonikaLici
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
DonikaLici39.1K vues
Ardhja e nazisteve ne pushtet par Ergi Nushi
Ardhja e nazisteve ne pushtetArdhja e nazisteve ne pushtet
Ardhja e nazisteve ne pushtet
Ergi Nushi2.8K vues
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë par Diana Lamaj
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Diana Lamaj4.1K vues

Similaire à 100 vjet shtet shqiptarr

FIGURAT ME TE RENDESISHME NE SHQIPERI par
FIGURAT ME TE RENDESISHME NE SHQIPERIFIGURAT ME TE RENDESISHME NE SHQIPERI
FIGURAT ME TE RENDESISHME NE SHQIPERIcelmani
246 vues8 diapositives
Komploti boteror - Nikola Nikolov par
Komploti boteror - Nikola NikolovKomploti boteror - Nikola Nikolov
Komploti boteror - Nikola NikolovBerat Gashi
3.8K vues165 diapositives
Pavarësia dhe zgjerimi ne shba par
Pavarësia dhe zgjerimi ne shbaPavarësia dhe zgjerimi ne shba
Pavarësia dhe zgjerimi ne shbaAdrian Sula
139 vues4 diapositives
Pranvera e Demokracise greva e 1991 nga Pjeter Logoreci par
Pranvera e Demokracise greva e 1991 nga Pjeter LogoreciPranvera e Demokracise greva e 1991 nga Pjeter Logoreci
Pranvera e Demokracise greva e 1991 nga Pjeter LogoreciMarjan DODAJ
1.8K vues7 diapositives
Mr. Ukshin HOTI - FILOZOFIA POLITIKE E ÇËSHTJES SHQIPTARE par
Mr. Ukshin HOTI - FILOZOFIA POLITIKE E ÇËSHTJES SHQIPTAREMr. Ukshin HOTI - FILOZOFIA POLITIKE E ÇËSHTJES SHQIPTARE
Mr. Ukshin HOTI - FILOZOFIA POLITIKE E ÇËSHTJES SHQIPTAREMarjan DODAJ
5.5K vues197 diapositives
PKSH par
PKSHPKSH
PKSHAlgita Mesiti
2.9K vues8 diapositives

Similaire à 100 vjet shtet shqiptarr(20)

FIGURAT ME TE RENDESISHME NE SHQIPERI par celmani
FIGURAT ME TE RENDESISHME NE SHQIPERIFIGURAT ME TE RENDESISHME NE SHQIPERI
FIGURAT ME TE RENDESISHME NE SHQIPERI
celmani246 vues
Komploti boteror - Nikola Nikolov par Berat Gashi
Komploti boteror - Nikola NikolovKomploti boteror - Nikola Nikolov
Komploti boteror - Nikola Nikolov
Berat Gashi3.8K vues
Pavarësia dhe zgjerimi ne shba par Adrian Sula
Pavarësia dhe zgjerimi ne shbaPavarësia dhe zgjerimi ne shba
Pavarësia dhe zgjerimi ne shba
Adrian Sula139 vues
Pranvera e Demokracise greva e 1991 nga Pjeter Logoreci par Marjan DODAJ
Pranvera e Demokracise greva e 1991 nga Pjeter LogoreciPranvera e Demokracise greva e 1991 nga Pjeter Logoreci
Pranvera e Demokracise greva e 1991 nga Pjeter Logoreci
Marjan DODAJ1.8K vues
Mr. Ukshin HOTI - FILOZOFIA POLITIKE E ÇËSHTJES SHQIPTARE par Marjan DODAJ
Mr. Ukshin HOTI - FILOZOFIA POLITIKE E ÇËSHTJES SHQIPTAREMr. Ukshin HOTI - FILOZOFIA POLITIKE E ÇËSHTJES SHQIPTARE
Mr. Ukshin HOTI - FILOZOFIA POLITIKE E ÇËSHTJES SHQIPTARE
Marjan DODAJ5.5K vues
Kei Ushe par lira kuca
Kei Ushe Kei Ushe
Kei Ushe
lira kuca3.6K vues
Kongresi i lipovicës par argjen
Kongresi i lipovicësKongresi i lipovicës
Kongresi i lipovicës
argjen1.4K vues
Projekt Histori XIb Ervis Cara par Ervis Cara
Projekt Histori XIb Ervis Cara Projekt Histori XIb Ervis Cara
Projekt Histori XIb Ervis Cara
Ervis Cara788 vues
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912) par Kristjana Duni
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Kristjana Duni74.4K vues
Shënime mbi-shfuqizimin-e-partive-politike-sq par Lingua culture
Shënime mbi-shfuqizimin-e-partive-politike-sqShënime mbi-shfuqizimin-e-partive-politike-sq
Shënime mbi-shfuqizimin-e-partive-politike-sq
Lingua culture509 vues
sistemi komunzmit vs demokrati par anteasela
sistemi komunzmit vs demokratisistemi komunzmit vs demokrati
sistemi komunzmit vs demokrati
anteasela103 vues
Nikolla nikollov komploti boteror par Libra Islame
Nikolla nikollov  komploti boterorNikolla nikollov  komploti boteror
Nikolla nikollov komploti boteror
Libra Islame637 vues
Vendosja e Monarkisë së Ahmet Zogut.pptx par KlementinaThaci
Vendosja e Monarkisë së Ahmet Zogut.pptxVendosja e Monarkisë së Ahmet Zogut.pptx
Vendosja e Monarkisë së Ahmet Zogut.pptx
Thenie &fakte par S Gashi
Thenie &fakteThenie &fakte
Thenie &fakte
S Gashi985 vues
Dhuna gjate regjimit komunist.pdf par MoiraLako
Dhuna gjate regjimit komunist.pdfDhuna gjate regjimit komunist.pdf
Dhuna gjate regjimit komunist.pdf
MoiraLako260 vues

Plus de Klodjan Hoxha

Global warming k h par
Global warming k hGlobal warming k h
Global warming k hKlodjan Hoxha
235 vues7 diapositives
Ylberi par
YlberiYlberi
YlberiKlodjan Hoxha
123 vues14 diapositives
Lodra ime e preferuar 3 mujori 1 par
Lodra ime e preferuar 3 mujori 1Lodra ime e preferuar 3 mujori 1
Lodra ime e preferuar 3 mujori 1Klodjan Hoxha
146 vues19 diapositives
Klasa ime 4 -a par
Klasa ime 4 -aKlasa ime 4 -a
Klasa ime 4 -aKlodjan Hoxha
577 vues12 diapositives
Në kohën e lirë par
Në kohën e lirëNë kohën e lirë
Në kohën e lirëKlodjan Hoxha
253 vues16 diapositives
Hematomatt par
HematomattHematomatt
HematomattKlodjan Hoxha
4.1K vues11 diapositives

Plus de Klodjan Hoxha(20)

Lodra ime e preferuar 3 mujori 1 par Klodjan Hoxha
Lodra ime e preferuar 3 mujori 1Lodra ime e preferuar 3 mujori 1
Lodra ime e preferuar 3 mujori 1
Klodjan Hoxha146 vues
Trazhgimia kulturore e ne trevat shqiptare par Klodjan Hoxha
Trazhgimia kulturore e ne trevat shqiptareTrazhgimia kulturore e ne trevat shqiptare
Trazhgimia kulturore e ne trevat shqiptare
Klodjan Hoxha1.7K vues
Traditat dhe zakonetshkodranee par Klodjan Hoxha
Traditat dhe zakonetshkodraneeTraditat dhe zakonetshkodranee
Traditat dhe zakonetshkodranee
Klodjan Hoxha830 vues
Shpallja e pavartesis skenderbeus par Klodjan Hoxha
Shpallja e pavartesis skenderbeusShpallja e pavartesis skenderbeus
Shpallja e pavartesis skenderbeus
Klodjan Hoxha700 vues
Roli i elementeve ne organizmin tone par Klodjan Hoxha
Roli i elementeve ne organizmin tone Roli i elementeve ne organizmin tone
Roli i elementeve ne organizmin tone
Klodjan Hoxha989 vues
Projekt matematik derivatet par Klodjan Hoxha
Projekt matematik derivatet Projekt matematik derivatet
Projekt matematik derivatet
Klodjan Hoxha4.6K vues

100 vjet shtet shqiptarr

 • 2. Diktatura në Shqipëri. Sipas teorisë komuniste sistemi kolektiv pa prone private mund të arrihej duke shkatërruar sistemin ekzistues me anën e revolucionit proletar ose luftës së armatosur. Sipas saj, forca lëvizëse e shoqërisë ishte lufta e klasave e cila ishte e përjetshme. Pas revolucionit, forcimi dhe përjetësimi i pushtetit të ri realizohej me anën e diktaturës se proletariatit që nënkupton vendosjen e dhunës mbi arsyen, komisaret politike mbi specialistet, izolimin mbi lirinë, mungesën e ligjit mbi shtetin ligjor. Për t’u realizuar diktatura e proletariatit u ngritën institucione dhe organizma shtypëse kryesisht të fshehta, autoritare dhe frikësuese. Sipas kujtimeve që nga fëmijëria dhe nga sa kam dëgjuar, mbaj mend, që gjermanet ikën natën e 28 nëntorit 1944 dhe Shkodra pa brigadat partizane që hynë dhe parakaluan me29 nëntor. Natën e 28 nëntorit u vra ne Shkodër një furrtar i cili kishte shkelur ndalim qarkullimin. Rreth e rreth Shkodrës para 28-es ishin dëgjuar te shtëna të vazhdueshme, por nuk u muar vesh të ishte bere ndonjë lufte. Bombat që shpërthenin ishin nga depot e ndezuara të gjermaneve, sidomos tek shtëpia e Sulcebegut. Ne parakalimin e brigadave partizane u panë të rreshtuar edhe qindra pjesëtare të çetave balliste, zogiste etj të cilët ishin dorëzuar me porosi të komandave të tyre. Shumica dërrmuese kishin hequr shqiponjën nga kapelja dhe kishin qepur me ngut nga një yll të kuq.
 • 3. EnvEr hoxha . Lindi më 16 Tetor 1908 në lagjen "Palorto", Gjirokastër. Por për ditëlindjen e tij ekziston një çertifikatë lindje e përdorur nga vet Enveri për tu regjistruar në fakultetin e Montpelejesë e cila shumë qartë tregon që ditëlindja e tij është 3 tetor 1908. Enveri ishte djali i dytë pas Beqirit, dhe vëllai i tre motrave Fahrie, Haxhos dhe Sanijes. Nëna Gjylihani qe një grua e fortë dhe ambicioze, babai Halili ishte një burrë i ndershëm por naiv i cili bënte punë të rëndomta. Hoxhajt ishin musliman dhe i kishin shërbyer Perandorise Osmane brez pas brezi. Ata kishin ardhur nga Dropulli para 3 shekujsh. Enveri u edukua dhe u ndikua ne formimin e karakterit nga xhaxhai i tij të cilin e thërriste baba Ceni, ndërsa babait Halilit i cili kishte emigruar para lindjes së tij në SHBA, i thërriste xhaxha.
 • 4. krijimi i partiSë komuniStE ShqiptarE . Merita më e madhe historike e Enver Hoxhës për këtë periudhë qëndron në faktin se ai kuptoi thellë domosdoshmërinë jetike të krijimit të Partisë Komuniste të Shqipërisë si kusht vendimtar për mobilizimin, organizimin dhe udhëheqjen e popullit në luftën për çlirim kombëtar e shoqëror. Të gjitha forcat e përpjekjet e tij ai ia kushtoi realizimit të kësaj detyre themelore. Shumë shpejt krijoi lidhje të shëndosha me militantë të tillë komunistë si Qemal Stafa, Vasil Shanto etj, dhe së bashku me ta, luftoi e punoi për t’i dhënë fund situatës së grindjeve e përçarjeve që ekzistonin midis grupeve të atëhershme komuniste dhe për të krijuar në baza marksiste-leniniste Partinë Komuniste të Shqipërisë. Më 8 nëntor 1941, pas dy vjetësh pune të palodhur e të pandërprerë, përfaqsuesit e të tre grupeve komuniste, të Korçës, të Shkodrës dhe të të rinjve themeluan Partinë Komuniste Shqiptare.
 • 5. Masat e para të pushtetit të ri ishin: 1. Regjistrimi i vullnetareve për ne brigadën partizane të Shkodrës të krijuar një ditë pas çlirimit. 2. Mobilizimi me detyrim i atyre që nuk regjistroheshin dhe nisja e tyre ne Jugosllavi, drejt Kosovës, drejt Berlinit. 3. Divizioni i Mbrojtjes i komanduar nga Petro Bollatovici u nis krahinave për të zëne edhe shtypur të arratisurit. 4. U shpall shtetrrethimi nga Korparmata e Trete me komandant Shefqet Peci për kontroll të arratisurish për kontroll armesh dhe konfiskim "mallrash" që quheshin "të luftës". 5. Venia e triskave të bukës me 250 gram në ditë. 6. Krijimi i mencave të asistencës sociale nga Organizata Amerikane e Ndihmave UNRRA. 7. Ne dhjetor te 1944 u përgatiten 60 vete për të dalë në gjyqin special dhe pas tre muajsh u pushkatuan 17 prej tyre. 8. Behet një miting para bashkisë se Shkodrës. Mbahet një fjalim dhe pastaj pa gjyq dënohen me vdekje dhe pushkatohen në vend në mes të popullit 8 persona nder të cilët edhe Coku që ngriti flamurin ne 1912 ne Lezhe
 • 6. Metodat e diktaturës ishin : 1. Ngjallja e frikës : imperializmi, revizionizmi, armiku i klasës, sabotimi, bile u fol edhe për buburrecin amerikan. 2. Fushata e mbledhjes se floririt, tregtaret u tatuan me tatime të jashtëzakonshme. Kush nuk i paguante futej në burg. Janë të njohura torturat për t’i detyruar të paguanin. U krijua koncepti që çdo tregtar ishte njeri i poshtër. 4. Fushatat "Lemi i pare shtetit" ishin të zakonshme. Grumbullimi i drithit behej me detyrim. 5. Huate shtetërore. Zhvillohej një gare midis fshatareve dhe qytetareve kush jep me shume, është me i miri. Po s’e jipje vete, caktonin shumën 6. Shpallja kulak. Fshataret me të gjalle, me te zotet, me punëtoret, me të pasur shpalleshin kulakë, shpronësoheshin, u merrej toka, bagëtia, u vihej tatim u merrej tatimi jetik. 7. U krijuan repartet e punës. "Reaksionaret" i mblidhnin veçmas. Pa arme, me kazma e lopata kryenin pune të detyruar në ushtri, gurore, toka të reja, këneta, bonifikime. 8. Internimet politike. 9. Aksionet ishin të pandërprera : pune vullnetare, feste e pandërprere, mitingje të vazhdueshme.
 • 7. torturat. 1. Rrahje me dru deri sa të bëhen plage dhe të bjere mishi. 2. Kruarje e plagëve të qelbëzuara me dru 3. C'puarje e mishit më të djegur. 4. Elektrik ne veshe. 5. Futje e kripës ne mish. 6. Lagia me ujë të ftohtë. 7. Lenia pa buke deri në vdekje. 8. Lenia zhveshur ne të ftohte. 9. Jeleku i forcës. 10. Shtrëngimi i gishtërinjve me pinca. 11. Varje me koke poshtë. 12. Lidhje për peme. 13. Lenie ne diell. 14. Përgatitje varri, pushke në gojë.
 • 8. parlaMenti në periudhën e pasluftës. Zgjedhjet për Asamblenë Kushtetuese të pasluftës u zhvilluan më 2 dhjetor 1945. Për herë të parë në votim morën pjesë edhe gratë. Në këtë periudhë u miratua kushtetuta e 14 marsit 1946, ku Asambleja Kushtetuese u kthye në Kuvend Popullor. Në kushtet e mungesës së pluralizimit politik në vend, Kuvendi Popullor ishte një organ formal i cili mblidhej në sesione vetëm dy herë në vit. Në vitin 1976 Kuvendi Popullor miratoi Kushtetutën e Republikës Popullore Socialiste të Shqipërisë e cila ruajti më tepër tiparet e një programi politik plotësisht të ideologjizuar me ideologjinë e kohës. Roli i parlamentit mbetej fiktiv, sa kohë që nuk sanksionoheshin zgjedhje të lira dhe as që mund të flitej për pluralizëm.
 • 9. Vazhdim………… Pas luftes se dyte boterore Shqiperia pati fatin te rreshtohej perkrah fituesve dhe te fillonte sa me shpejte te ishte e mundur ndertimin e shtetit, dhe themelimin e organeve te domosdoshme te nje shteti sovran e te pavarur. Me 11 janar 1945 u shpall Republika e II`te Shqipetare, une preferoj ta quaj republika e dyte pase pas shpalljes se pavarsise shqiperia u shpall republike , principate, mbreteri prape republike nga qeverite kukulla por duhet te kemi parasysh se ne themelim te shtetit me 1912 ajo ishte republike dhe ky status vazhdoi deri ne shpalljen mbreteri nga Ahmet Zogolli, dhe pas luftes kemi nje rikthim ne objektivin e Ismail Qemalit. Patjeter qe ka edhe qendrime te tjera ne kete pike.
 • 10. Kushtetutat e miratuara gjate periudhes se diKtatures. Kushtetuta e 14 marsit 1946 1.U quajt ndryshe statusi i RPSH-se. 2.Asambleja kushtetuese u kthye ne kuvend popullor. 3.Ekzistonte ndarja e pushteteve dhe pavarsia e pushtetit gjyqesor. 4.Kuvendi popullor ishte organi me i larte drejtues i shtetit shqipetar dhe organizmi ligjvenes. 5.Organ i larte ishte edhe Presidiumi i kuvendit popullor qe nga Kuvendi popullor. 6.Presidiumi i kuvendit popullor shpallte ligjet, shprehej per perputhshmerine e tyre me statusin, ratifikonte traktatet nderkombetare, shpallte mobilizimin e pergjithshem te ushtrise etj. 7.Pushtetin ekzekutiv e ushtronte qeveria. 8.Pushtetin gjyqesor e ushtronte gjykata. Kushtetuta e dhjetorit 1976 1.Shpalli Republiken Popullore Socialiste te Shqiperise. 2.Legjitimoi diktaturen e proletariatit. 3.Ndaloi praktikimin e fese. 4.Ndaloi pronen private. 5.Vendosi ushtrine nen kontrollin e drejtperdrejte te strukturave te larta partiake. 6.Ndaloi rreptesisht marrjen e cdo lloj ndihme dhe kredie nga jashte. 7.Ishte dokumenti qe forcoi karakterin diktatorial dhe vetizolimin nderkombetar te shtetit shqipetar.
 • 11. renia e Komunizmit. Mbas vdekjes së Enver Hoxhës më 1985, zëvendësuesi i tij, Ramiz Alia, u përpoq ta ruante strukturën e sistemit ekzistues, por në të njëjtën kohë tentoi të implementonte reforma, në mënyrë që të revitalizonte ekonominë që në atë kohë po bënte në vend numero. Si rezultat ai lejoi investime nga firma të huaja në Shqipëri dhe shtoi marrëdhëniet diplomatike me vendet Perëndimore. Sidoqoftë me rënien e komunizmit në Evropën Lindore në vitin 1989, shumë segmente të shoqërise shqiptare filluan nja aktivizim politik më të vendosur dhe filluan agjitimin kundër qeverisë. Grupet më aktive ishin ato më të zhgënjyerat intelektualët, proletariati dhe rinia studentore. Në përgjigje të kërkesave të tyre Ramiz Alia u dha shqiptarëve të drejtën për udhëtim jashëte shtetit, zbuti fuqitë ekzekutive të Sigurimit, rivendosi liritë fetare dhe adoptoi disa masa të ekonomisë së lirë. Në dhjetor të 1990 Alia legalizoi krijimin e partive politike, kjo sinjalizoi fundin e monopolit komunist mbi ekzekutivin. Masë mbas mase, kontrolli absolut i shtetit mbi shoqerinë shqiptare u dobësua. Pasiguria politike, ekonomike dhe shoqërore solli rënien e shumë qeverive midis 1990 dhe 1992. Në mars të vitit 1992 fitorja vendimtare e Partisë Demokratike solli në fuqi Sali Berishën, presidentin a parë të zgjedhur në një skenë demokratike dhe elektorale qysh prej Fan Nolit.
 • 12. Rrezimi i bustit te Enver Hoxhes.