informatika

koralda
informatika
Projekt lëndor: TIK
Objektivat:
 Të aftësohemi në përdorimin e programit
Power Point.
 Të aftësohmi në shkrim, formatim,
vendosjen e Header & Footer.
 Të njohim historinë e kompjuterave.
 Të njohim gjeneratat e tyre.
 Të evidentojmë teknologjinë e ditëve të
sotme.
 Të paraqesim të rejat që priten nga
teknologjia në të ardhmen.
NËNTEMAT
•Preardhja e emrit
Informatika
•Historiku I
informatikës
•Gjeneratat e .
•TIK-u sot
•Disa nga teknologjitë
e 2014
•TIK-u nesër
•Teknologjitë që priten
Prejardhja e emrit “Informatikë”(TIK-u)
•Fjala informatikë paraqitet për herë të parë në Francë në vitin 1960.
•Fjala është nxjerrë nga fjalët informacion (information ) dhe automatikë
(Automatique).
•Shkencë mbi mbledhjen, përpunimin, bartjen, shfrytëzimin e të
dhënave/informatave me ndihmën e sistemeve për përpunimin e të dhënave.
 Mekanizmi i parë digjital -
abakusi,është zbuluar që në vitin
3000 para epokës sonë.
 Në vitin 1642 në Francë, Blez
Paskali , zbuloi makinën
digjitale e cila kishte mundësi të
kryente mbledhje dhe zbritje të
numrave, të cilën e pagëzoi me
emrin Paskalina.
Abakusi
 Në vitin 1672, Lajbnic ,konstruktoi makinën digjitale e
cila përveç mbledhjes dhe zbritjes kishte mundësi të
kryente edhe operacionin e shumëzimit dhe pjesëtimit,
si dhe të nxjerrë rrënjën katrore të çfarëdo numri.
 Më 1835, Çarls Bebixh (Charles Babbage), projektoi
makinën e re, e cila edhe pse nuk u përfundua, merret
si paraardhëse e kompjuterit bashkëkohor.
 Ky projekt kishte pajisjet për hyrje dhe dalje,vendin
për vendosjen e shënimeve - kujtesën (memorien), si
dhe procesorin.
Makina e parë për
llogaritje e realizuar në
v.1960, sipas projekteve të
Wilhelm Schickard-it.
Paskalina e Blez Paskalit
Makina e Bebeixhit
Në v.1975 Vanaver Bush e projektoi
kompjuterin analog të cilin e
pagëzoi me emrin analizatori
diferencial. Ky ishte kompjuteri i
parë me aftësi që të zhvillojë
ekuacione.
Konrad Zuse ,më 1941, përfundoi
kalkulatorin e tij bartës Z2 dhe Z3,
si dhe zhvilloi gjuhën algoritmike
PK.
Në vitin 1937 Klod Shanon dhe
Xhorxh Shtibic, duke punuar ndaras
në SHBA, arritën të zbulojnë qarqe
elektrondërprerëse të cilat punonin
sipas ligjeve të algjebrës së
Bulit.Shtatë vjetë më vonë është
prezantuar kompjuteri HARVARD
MARK 1.
KOMPJUTERI I PARË
PLOTËSISHT I ELEKTRONIZUAR
ISHTE ENIAC, TË CILIN E
PROJEKTUAN XHON MAUSHLI
DHE PRESPER EKERT. KY
KOMPJUTER U KRYE MË 1946
DHE ÇMIMI I TIJ ISHTE AFËR 10
MILION DOLLARË. KISHTE
18000 LLAMBA ELEKTRONIKE
DHE ISHTE I RËNDË 30
TONELATA.
•Në vitin 1971, kompania INTEL në
SHBA,realizoi mikroprocesorin e
parë ishte edhe njësi qendrore e
kompjuterit (CPU-Centml Proccesor
Unit) ku funksionet logjike dhe
aritmetike zhvilloheshin në të njëjtin
çip, me dimensione më të vogla se
gjysmë centimetri anash.
•Në v. 1975 kompania realizoi
kompjuterin komplet në një pllakë
të vetme.
Intel 4004, mikroprocesori I parë
Gjeneratat e kompjuterit
 GJENERATA E PARË
ndodhi në vitet 1947 deri rreth
vitit 1959. U përdorën llampat
elektronike në kompjutera,
programimi i kompjuterave
bëhej me gjuhë makine (është
me numra binar).Gjithashtu
në këtë gjeneratë për ruajtjen
e informacionit u përdoren
shiritat magnetike.
Kompjuterat ishin shumë të
mëdhenj dhe të ngadalshëm.
 GJENERATA E DYTË
filloi në fillim të viteve ‘60 dhe
zgjati deri në vitin 1965. Në këtë
gjeneratë filloi përdorimi i
tranzistori,si dhe përdorimi i
unazave të ferritit
për memeorie .Në këtë gjeneratë
filloi përdorimi i gjuhëve të
programimit të nivelit të lartë(
gjuhë që shkruhet me anë të
fjalëve).
 GJENERATA E TRETË
ishte nga viti 1965 deri ne vitin
1971.Ne kete gjenerate u ndertuan
kompjuterat e pare te vegjel
(minikompjuterat),si dhe u ndertuan
kompjuterat qe komunikonin në
distance. Ne vend te memeorive prej
ferriti u futen qarqet e integruara. U
ndertuan sistemet e shfrytezimit me
multiprogramim(time-sharing).
 GJENERATA E KATËRT ishte ne
vitet ‘70.U be e mundur prodhimi
per here te pare te mikroprocesoreve
CPU,dhe filloi perdorimi i qarqeve
me shkalle te larte.Ne kete gjenerate
filluan gjuhet e para te programimit.
 GJENERATA E PESTË filloi rreth
viteve ‘85 dhe në vazhdim.Zhvillimi
i kompjuterave pati një hov shume
te madh pasi u bë e mundur rritja e
shpejtesisë së punës me qindra
herë.U krijuan kompjuteat me
përmasa shumë më të vogla se të
mëparshmit.
informatika
Loja e parë
TIK-U SOT
iPhone 6 dhe 6 plus Blackphone
Kombinon një sistem
operativ Android të
fortifikuar me një suitë e Apps,
projektuar për të
siguruar privatësinë absolute.
Ringly Motion Savvy uni
Hartuar me3 mikron ar 18K
dhe gurë të çmuar. Unazë që
merr sms, e-maile dhe çdo gjë
tjetër që vjen në
smartphone-n tuaj
UNI përdor njohjen me anë
të gjestit.Përdor teknologji të
përparuar të quajtur ”Lëvizje e
brishtë”, kjo i lejon
përdoruesit për të parë se
si shenjat e tyre shfaqen
në kamera. (tabletë për gjuhën e
shenjave)
Microsoft Surface Pro 3 Osmo
Peshon vetëm £ 1,76, 12-
inch Surface Pro 3 ka
gjithë fuqinë dhe performancën e
një kompjuter portativ fund të
lartë në një dizajn të hollë dhe
të lehtë.
OSMO quhet fotokamera që
imiton veprimet e fëmijëve.
informatika
LUMIA 640
Lumia 640 është telefoni më i ri i cili pritet të vijë nga Microsoft.
Sipas informacioneve të paraLumia 640 do të ofrojë lidhjet për rrjetet HSDPA+,
Wi-Fi, Bluetooth 4.0, opsionet për dy sim kartela, mbështetje për TV digjital, si
dhe baterinë me 2500 mAh.
Mendohet se do të ketë dy
zmadhues të zërit – një në krye
dhe një në fund të pajisjes. Mund
të ketë një kamerë 5MGP.
Gjithashtu pajisja do të ketë edhe
veçorinë e Touch ID.
Në brendësi të pajisjes janë
vendosur 5GB RAM dhe do të
ishte i gatshëm në tre variante –
32GB, 64GB dhe 128GB dhe do
të ketë të instaluar sistemin e ri
operativ iOS 9.
Apple po punon për
krijimin e një iPad-i
shumë të madh. Mund të
quhet iPad Air Plus. Ky
iPad-i i ri do të ketë
dimensionet 305.31 x 220.8
x 7 mm.
iPadi gjigant do të vijë me
një procesor të
përmirësuar A9.Do të ketë
katër altoparlantë të
vendosur tek çdo anësore
e tabletit. Ky tablet mund
të prezantohet në
periudhën prill deri në
qershor të vitit 2015.
Health 9to5Mac është
aplikacioni menaxhues i
Apple Watch.
Apple Watch do të vijë me
një memorie të saj për
muzikë, foto dhe
aplikacione, ai mund të
kyçet me anë të një kodi
prej katër shifrash që
përdoret dhe në iPhone
dhe iPad. Pritet që ky
aplikacion të prezantohet
gjatë këtij viti. Ora do të
ofrojë një aplikacion për të
matur nivelin e sheqerit në
gjak.
Kompania Apple duket se po projekton projektin e saj më të fundit
atë të makinës Apple iCar, e cila mendohet se do të jetë makinë
vetëlëvizëse.
PJESËMARRËSIT NË PROJEKT
 Koralda Basha
 Orjeta Daja
 Sara Daja
 Adelajda Mazhi
 Tatjana Klosi
 Gejsi Toska
1 sur 26

Recommandé

Projekt ne informatike par
Projekt ne informatikeProjekt ne informatike
Projekt ne informatikeNA XXXXXXXXXXXXX
7K vues15 diapositives
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne) par
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Rexhino Kovaci
29.1K vues31 diapositives
Procesi i Fotosintezes par
Procesi i FotosintezesProcesi i Fotosintezes
Procesi i FotosintezesBlendon Abdullahu
4.6K vues11 diapositives
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit par
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisitxhulia osmanllari
206.8K vues34 diapositives
Fizika ne jeten e perditshme par
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeAn An
169.8K vues37 diapositives
Fibrat optike par
Fibrat optike Fibrat optike
Fibrat optike Olti OTo
50.1K vues15 diapositives

Contenu connexe

Tendances

Gazeta e shkolles par
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkollesValeria Baçi
148.2K vues12 diapositives
Te drejtat e njeriut par
Te drejtat e njeriutTe drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriutDonart Geci
64K vues17 diapositives
Figurat letrare par
Figurat letrareFigurat letrare
Figurat letrareshkumbin muzlijaj
198.6K vues67 diapositives
matematika projekt par
matematika projektmatematika projekt
matematika projektFacebook
62.8K vues9 diapositives
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri. par
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.#MesueseAurela Elezaj
11.6K vues10 diapositives
Pyetje me pergjigje nga informatika par
Pyetje me pergjigje nga informatikaPyetje me pergjigje nga informatika
Pyetje me pergjigje nga informatikaDritan Halimi
36K vues51 diapositives

Tendances(20)

matematika projekt par Facebook
matematika projektmatematika projekt
matematika projekt
Facebook62.8K vues
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri. par #MesueseAurela Elezaj
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
Pyetje me pergjigje nga informatika par Dritan Halimi
Pyetje me pergjigje nga informatikaPyetje me pergjigje nga informatika
Pyetje me pergjigje nga informatika
Dritan Halimi36K vues
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13 par Arjan Shahinlli
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13
Arjan Shahinlli5.6K vues
INTERPRETIME RRETH LUFTES SE FTOHTE par roni45
INTERPRETIME RRETH LUFTES SE FTOHTEINTERPRETIME RRETH LUFTES SE FTOHTE
INTERPRETIME RRETH LUFTES SE FTOHTE
roni454.7K vues
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe par Ajlinda Idrizi
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeLetersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Ajlinda Idrizi12.6K vues
Projekt gjeografie klasa 9 par S Gashi
Projekt gjeografie klasa 9Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9
S Gashi22.9K vues
Matematika ne jeten e perditshme par Ana Ana
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshme
Ana Ana150.9K vues
Jeronim De Rada par Muki Huduti
Jeronim De RadaJeronim De Rada
Jeronim De Rada
Muki Huduti12.4K vues
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare par Ke Keiss
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Ke Keiss84.3K vues
Historia e zhvillimit te matematikes par Xhuliana Haxhiu
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikes
Xhuliana Haxhiu203.7K vues
Shqiperia dhe Bashkimi Europian par olinuhi
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
olinuhi16.6K vues
MATEMATIKE AVANC: "Matja e objekteve te paarritshme ndermjet funksioneve trig... par Oksana Kamberi
MATEMATIKE AVANC: "Matja e objekteve te paarritshme ndermjet funksioneve trig...MATEMATIKE AVANC: "Matja e objekteve te paarritshme ndermjet funksioneve trig...
MATEMATIKE AVANC: "Matja e objekteve te paarritshme ndermjet funksioneve trig...
Oksana Kamberi17.9K vues
Elementët kimikë par Esmer Alda
Elementët kimikë Elementët kimikë
Elementët kimikë
Esmer Alda19.6K vues
Trupat gjeometrik par Esmer Alda
Trupat gjeometrikTrupat gjeometrik
Trupat gjeometrik
Esmer Alda261.7K vues
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr... par Edward Newgate
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Edward Newgate37.8K vues

En vedette

projekt ne informatike par
projekt ne informatikeprojekt ne informatike
projekt ne informatikekoralda
30K vues27 diapositives
Projekt Per lenden Informatike Viti 1 par
Projekt Per lenden Informatike Viti 1 Projekt Per lenden Informatike Viti 1
Projekt Per lenden Informatike Viti 1 dritispahiu
38.1K vues33 diapositives
Projekt ne TIK par
Projekt ne TIKProjekt ne TIK
Projekt ne TIKAnisa 19
58.6K vues8 diapositives
Kompjuteri dhe pjeset e tij par
Kompjuteri dhe pjeset e tijKompjuteri dhe pjeset e tij
Kompjuteri dhe pjeset e tijAltin Emiri
29.9K vues13 diapositives
Informatika 1 par
Informatika 1 Informatika 1
Informatika 1 sara7991
700 vues1 diapositive
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT par
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMITTEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMITornela rama
29.6K vues10 diapositives

En vedette(20)

projekt ne informatike par koralda
projekt ne informatikeprojekt ne informatike
projekt ne informatike
koralda30K vues
Projekt Per lenden Informatike Viti 1 par dritispahiu
Projekt Per lenden Informatike Viti 1 Projekt Per lenden Informatike Viti 1
Projekt Per lenden Informatike Viti 1
dritispahiu38.1K vues
Projekt ne TIK par Anisa 19
Projekt ne TIKProjekt ne TIK
Projekt ne TIK
Anisa 1958.6K vues
Kompjuteri dhe pjeset e tij par Altin Emiri
Kompjuteri dhe pjeset e tijKompjuteri dhe pjeset e tij
Kompjuteri dhe pjeset e tij
Altin Emiri29.9K vues
Informatika 1 par sara7991
Informatika 1 Informatika 1
Informatika 1
sara7991700 vues
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT par ornela rama
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMITTEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT
ornela rama29.6K vues
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre par Exhitah Vasija
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreHumanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Exhitah Vasija55.2K vues
INFORMATIKA NË BIZNES - Dr. Mihane Berisha (97 pyetje dhe përgjigje) par fatonbajrami1
INFORMATIKA NË BIZNES - Dr. Mihane Berisha (97 pyetje dhe përgjigje)INFORMATIKA NË BIZNES - Dr. Mihane Berisha (97 pyetje dhe përgjigje)
INFORMATIKA NË BIZNES - Dr. Mihane Berisha (97 pyetje dhe përgjigje)
fatonbajrami120.6K vues
energjia dhe burimet e energjise par ornela rama
energjia dhe burimet e energjise energjia dhe burimet e energjise
energjia dhe burimet e energjise
ornela rama78.5K vues
Nyelvtanulás az informatika segítségével par Kaiser Anna
Nyelvtanulás az informatika segítségévelNyelvtanulás az informatika segítségével
Nyelvtanulás az informatika segítségével
Kaiser Anna160 vues
Informatika skeneri par kifla
Informatika skeneriInformatika skeneri
Informatika skeneri
kifla2.2K vues
Tema:Lufta kunder duhanit par Jetmira Sula
Tema:Lufta kunder duhanitTema:Lufta kunder duhanit
Tema:Lufta kunder duhanit
Jetmira Sula10.9K vues
teknologjia informative / Ligjerata 5 par ilir 1122
teknologjia informative / Ligjerata 5teknologjia informative / Ligjerata 5
teknologjia informative / Ligjerata 5
ilir 11225K vues

Similaire à informatika

PROJEKT: TE REJAT NE FUSHEN E TIK-UT par
PROJEKT: TE REJAT NE FUSHEN E TIK-UTPROJEKT: TE REJAT NE FUSHEN E TIK-UT
PROJEKT: TE REJAT NE FUSHEN E TIK-UTKleaHaka
347 vues9 diapositives
Evolimi i kompjuterit power point presantation erson halili par
Evolimi i kompjuterit power point presantation erson haliliEvolimi i kompjuterit power point presantation erson halili
Evolimi i kompjuterit power point presantation erson haliliErson Halili
4.7K vues21 diapositives
Evolimi i kompjuterit par
Evolimi i kompjuteritEvolimi i kompjuterit
Evolimi i kompjuteritAlbi Muca
25.8K vues21 diapositives
Teknologjia kompjuteri par
Teknologjia kompjuteriTeknologjia kompjuteri
Teknologjia kompjuteriOlt Shala
1.8K vues12 diapositives
Projektkevi1 par
Projektkevi1Projektkevi1
Projektkevi1Dorjan Collaku
494 vues7 diapositives
Bekliprojekt1 par
Bekliprojekt1Bekliprojekt1
Bekliprojekt1Dorjan Collaku
462 vues7 diapositives

Similaire à informatika(20)

PROJEKT: TE REJAT NE FUSHEN E TIK-UT par KleaHaka
PROJEKT: TE REJAT NE FUSHEN E TIK-UTPROJEKT: TE REJAT NE FUSHEN E TIK-UT
PROJEKT: TE REJAT NE FUSHEN E TIK-UT
KleaHaka347 vues
Evolimi i kompjuterit power point presantation erson halili par Erson Halili
Evolimi i kompjuterit power point presantation erson haliliEvolimi i kompjuterit power point presantation erson halili
Evolimi i kompjuterit power point presantation erson halili
Erson Halili4.7K vues
Evolimi i kompjuterit par Albi Muca
Evolimi i kompjuteritEvolimi i kompjuterit
Evolimi i kompjuterit
Albi Muca25.8K vues
Teknologjia kompjuteri par Olt Shala
Teknologjia kompjuteriTeknologjia kompjuteri
Teknologjia kompjuteri
Olt Shala1.8K vues
Ligjerata 1 par ilir 1122
Ligjerata 1Ligjerata 1
Ligjerata 1
ilir 11221.4K vues
Leksione - Njohuri - Informatike par schizoidal
Leksione - Njohuri - InformatikeLeksione - Njohuri - Informatike
Leksione - Njohuri - Informatike
schizoidal3.5K vues
Historiku_i_kompjuterëve par Abazmemeti
Historiku_i_kompjuterëveHistoriku_i_kompjuterëve
Historiku_i_kompjuterëve
Abazmemeti903 vues
Histori dhe zhvillimi i kompjuterave par EGLI TAFA
Histori dhe zhvillimi i kompjuteraveHistori dhe zhvillimi i kompjuterave
Histori dhe zhvillimi i kompjuterave
EGLI TAFA12.8K vues
L02 kompjuteri200 par stiunada
L02 kompjuteri200L02 kompjuteri200
L02 kompjuteri200
stiunada615 vues
Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces... par Lirim Jahiu
Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...
Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...
Lirim Jahiu3.2K vues
Njohuri baze per kompjutera par ArberLaloshi
Njohuri baze per kompjuteraNjohuri baze per kompjutera
Njohuri baze per kompjutera
ArberLaloshi152 vues

Plus de koralda

La gastronomie francaise par
La gastronomie francaiseLa gastronomie francaise
La gastronomie francaisekoralda
4.8K vues23 diapositives
Udhetimi i Bartolomeo Diaz par
Udhetimi i Bartolomeo DiazUdhetimi i Bartolomeo Diaz
Udhetimi i Bartolomeo Diazkoralda
10.2K vues19 diapositives
Reklamimi i bisnesit par
Reklamimi i bisnesitReklamimi i bisnesit
Reklamimi i bisnesitkoralda
6.1K vues19 diapositives
Bashkimi Europian -BE par
Bashkimi Europian -BEBashkimi Europian -BE
Bashkimi Europian -BEkoralda
28K vues26 diapositives
Recyclage par
RecyclageRecyclage
Recyclagekoralda
1.2K vues11 diapositives
Ndotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanit par
Ndotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanitNdotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanit
Ndotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanitkoralda
5.7K vues10 diapositives

Plus de koralda(19)

La gastronomie francaise par koralda
La gastronomie francaiseLa gastronomie francaise
La gastronomie francaise
koralda4.8K vues
Udhetimi i Bartolomeo Diaz par koralda
Udhetimi i Bartolomeo DiazUdhetimi i Bartolomeo Diaz
Udhetimi i Bartolomeo Diaz
koralda10.2K vues
Reklamimi i bisnesit par koralda
Reklamimi i bisnesitReklamimi i bisnesit
Reklamimi i bisnesit
koralda6.1K vues
Bashkimi Europian -BE par koralda
Bashkimi Europian -BEBashkimi Europian -BE
Bashkimi Europian -BE
koralda28K vues
Recyclage par koralda
RecyclageRecyclage
Recyclage
koralda1.2K vues
Ndotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanit par koralda
Ndotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanitNdotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanit
Ndotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanit
koralda5.7K vues
French Cuisine par koralda
French CuisineFrench Cuisine
French Cuisine
koralda1.6K vues
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike par koralda
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
koralda43.3K vues
funksioni par koralda
funksioni funksioni
funksioni
koralda21.9K vues
vendlindja ne kohet me te hershme par koralda
vendlindja ne kohet me te hershmevendlindja ne kohet me te hershme
vendlindja ne kohet me te hershme
koralda2.4K vues
crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia par koralda
crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksiacrregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia
crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia
koralda8.8K vues
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut par koralda
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
koralda38.8K vues
uji par koralda
ujiuji
uji
koralda33.2K vues
Funksioni par koralda
FunksioniFunksioni
Funksioni
koralda44.7K vues
stresi par koralda
stresistresi
stresi
koralda5.2K vues
Shqiperia par koralda
ShqiperiaShqiperia
Shqiperia
koralda19.2K vues
Ozoni par koralda
OzoniOzoni
Ozoni
koralda17.4K vues
skenderbeu par koralda
skenderbeuskenderbeu
skenderbeu
koralda10.6K vues
Defendre la nature par koralda
Defendre la natureDefendre la nature
Defendre la nature
koralda1.8K vues

informatika

 • 2. Projekt lëndor: TIK Objektivat:  Të aftësohemi në përdorimin e programit Power Point.  Të aftësohmi në shkrim, formatim, vendosjen e Header & Footer.  Të njohim historinë e kompjuterave.  Të njohim gjeneratat e tyre.  Të evidentojmë teknologjinë e ditëve të sotme.  Të paraqesim të rejat që priten nga teknologjia në të ardhmen.
 • 3. NËNTEMAT •Preardhja e emrit Informatika •Historiku I informatikës •Gjeneratat e . •TIK-u sot •Disa nga teknologjitë e 2014 •TIK-u nesër •Teknologjitë që priten
 • 4. Prejardhja e emrit “Informatikë”(TIK-u) •Fjala informatikë paraqitet për herë të parë në Francë në vitin 1960. •Fjala është nxjerrë nga fjalët informacion (information ) dhe automatikë (Automatique). •Shkencë mbi mbledhjen, përpunimin, bartjen, shfrytëzimin e të dhënave/informatave me ndihmën e sistemeve për përpunimin e të dhënave.
 • 5.  Mekanizmi i parë digjital - abakusi,është zbuluar që në vitin 3000 para epokës sonë.  Në vitin 1642 në Francë, Blez Paskali , zbuloi makinën digjitale e cila kishte mundësi të kryente mbledhje dhe zbritje të numrave, të cilën e pagëzoi me emrin Paskalina. Abakusi
 • 6.  Në vitin 1672, Lajbnic ,konstruktoi makinën digjitale e cila përveç mbledhjes dhe zbritjes kishte mundësi të kryente edhe operacionin e shumëzimit dhe pjesëtimit, si dhe të nxjerrë rrënjën katrore të çfarëdo numri.  Më 1835, Çarls Bebixh (Charles Babbage), projektoi makinën e re, e cila edhe pse nuk u përfundua, merret si paraardhëse e kompjuterit bashkëkohor.  Ky projekt kishte pajisjet për hyrje dhe dalje,vendin për vendosjen e shënimeve - kujtesën (memorien), si dhe procesorin.
 • 7. Makina e parë për llogaritje e realizuar në v.1960, sipas projekteve të Wilhelm Schickard-it. Paskalina e Blez Paskalit Makina e Bebeixhit
 • 8. Në v.1975 Vanaver Bush e projektoi kompjuterin analog të cilin e pagëzoi me emrin analizatori diferencial. Ky ishte kompjuteri i parë me aftësi që të zhvillojë ekuacione. Konrad Zuse ,më 1941, përfundoi kalkulatorin e tij bartës Z2 dhe Z3, si dhe zhvilloi gjuhën algoritmike PK. Në vitin 1937 Klod Shanon dhe Xhorxh Shtibic, duke punuar ndaras në SHBA, arritën të zbulojnë qarqe elektrondërprerëse të cilat punonin sipas ligjeve të algjebrës së Bulit.Shtatë vjetë më vonë është prezantuar kompjuteri HARVARD MARK 1.
 • 9. KOMPJUTERI I PARË PLOTËSISHT I ELEKTRONIZUAR ISHTE ENIAC, TË CILIN E PROJEKTUAN XHON MAUSHLI DHE PRESPER EKERT. KY KOMPJUTER U KRYE MË 1946 DHE ÇMIMI I TIJ ISHTE AFËR 10 MILION DOLLARË. KISHTE 18000 LLAMBA ELEKTRONIKE DHE ISHTE I RËNDË 30 TONELATA.
 • 10. •Në vitin 1971, kompania INTEL në SHBA,realizoi mikroprocesorin e parë ishte edhe njësi qendrore e kompjuterit (CPU-Centml Proccesor Unit) ku funksionet logjike dhe aritmetike zhvilloheshin në të njëjtin çip, me dimensione më të vogla se gjysmë centimetri anash. •Në v. 1975 kompania realizoi kompjuterin komplet në një pllakë të vetme. Intel 4004, mikroprocesori I parë
 • 11. Gjeneratat e kompjuterit  GJENERATA E PARË ndodhi në vitet 1947 deri rreth vitit 1959. U përdorën llampat elektronike në kompjutera, programimi i kompjuterave bëhej me gjuhë makine (është me numra binar).Gjithashtu në këtë gjeneratë për ruajtjen e informacionit u përdoren shiritat magnetike. Kompjuterat ishin shumë të mëdhenj dhe të ngadalshëm.
 • 12.  GJENERATA E DYTË filloi në fillim të viteve ‘60 dhe zgjati deri në vitin 1965. Në këtë gjeneratë filloi përdorimi i tranzistori,si dhe përdorimi i unazave të ferritit për memeorie .Në këtë gjeneratë filloi përdorimi i gjuhëve të programimit të nivelit të lartë( gjuhë që shkruhet me anë të fjalëve).
 • 13.  GJENERATA E TRETË ishte nga viti 1965 deri ne vitin 1971.Ne kete gjenerate u ndertuan kompjuterat e pare te vegjel (minikompjuterat),si dhe u ndertuan kompjuterat qe komunikonin në distance. Ne vend te memeorive prej ferriti u futen qarqet e integruara. U ndertuan sistemet e shfrytezimit me multiprogramim(time-sharing).  GJENERATA E KATËRT ishte ne vitet ‘70.U be e mundur prodhimi per here te pare te mikroprocesoreve CPU,dhe filloi perdorimi i qarqeve me shkalle te larte.Ne kete gjenerate filluan gjuhet e para te programimit.  GJENERATA E PESTË filloi rreth viteve ‘85 dhe në vazhdim.Zhvillimi i kompjuterave pati një hov shume te madh pasi u bë e mundur rritja e shpejtesisë së punës me qindra herë.U krijuan kompjuteat me përmasa shumë më të vogla se të mëparshmit.
 • 17. iPhone 6 dhe 6 plus Blackphone Kombinon një sistem operativ Android të fortifikuar me një suitë e Apps, projektuar për të siguruar privatësinë absolute.
 • 18. Ringly Motion Savvy uni Hartuar me3 mikron ar 18K dhe gurë të çmuar. Unazë që merr sms, e-maile dhe çdo gjë tjetër që vjen në smartphone-n tuaj UNI përdor njohjen me anë të gjestit.Përdor teknologji të përparuar të quajtur ”Lëvizje e brishtë”, kjo i lejon përdoruesit për të parë se si shenjat e tyre shfaqen në kamera. (tabletë për gjuhën e shenjave)
 • 19. Microsoft Surface Pro 3 Osmo Peshon vetëm £ 1,76, 12- inch Surface Pro 3 ka gjithë fuqinë dhe performancën e një kompjuter portativ fund të lartë në një dizajn të hollë dhe të lehtë. OSMO quhet fotokamera që imiton veprimet e fëmijëve.
 • 21. LUMIA 640 Lumia 640 është telefoni më i ri i cili pritet të vijë nga Microsoft. Sipas informacioneve të paraLumia 640 do të ofrojë lidhjet për rrjetet HSDPA+, Wi-Fi, Bluetooth 4.0, opsionet për dy sim kartela, mbështetje për TV digjital, si dhe baterinë me 2500 mAh.
 • 22. Mendohet se do të ketë dy zmadhues të zërit – një në krye dhe një në fund të pajisjes. Mund të ketë një kamerë 5MGP. Gjithashtu pajisja do të ketë edhe veçorinë e Touch ID. Në brendësi të pajisjes janë vendosur 5GB RAM dhe do të ishte i gatshëm në tre variante – 32GB, 64GB dhe 128GB dhe do të ketë të instaluar sistemin e ri operativ iOS 9.
 • 23. Apple po punon për krijimin e një iPad-i shumë të madh. Mund të quhet iPad Air Plus. Ky iPad-i i ri do të ketë dimensionet 305.31 x 220.8 x 7 mm. iPadi gjigant do të vijë me një procesor të përmirësuar A9.Do të ketë katër altoparlantë të vendosur tek çdo anësore e tabletit. Ky tablet mund të prezantohet në periudhën prill deri në qershor të vitit 2015.
 • 24. Health 9to5Mac është aplikacioni menaxhues i Apple Watch. Apple Watch do të vijë me një memorie të saj për muzikë, foto dhe aplikacione, ai mund të kyçet me anë të një kodi prej katër shifrash që përdoret dhe në iPhone dhe iPad. Pritet që ky aplikacion të prezantohet gjatë këtij viti. Ora do të ofrojë një aplikacion për të matur nivelin e sheqerit në gjak.
 • 25. Kompania Apple duket se po projekton projektin e saj më të fundit atë të makinës Apple iCar, e cila mendohet se do të jetë makinë vetëlëvizëse.
 • 26. PJESËMARRËSIT NË PROJEKT  Koralda Basha  Orjeta Daja  Sara Daja  Adelajda Mazhi  Tatjana Klosi  Gejsi Toska