Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

vendlindja ne kohet me te hershme

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 21 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (20)

Les utilisateurs ont également aimé (20)

Publicité

Similaire à vendlindja ne kohet me te hershme (20)

Publicité

Plus récents (20)

vendlindja ne kohet me te hershme

 1. 1.  Nëntema: Vendlindja në kohët më të hershme Anëtarët: Koralda Basha (Lider) Sara Hajdari Sindi Paja Gledisa Beqiri Bruno Guga Gejsi Toska
 2. 2.   Të njohim historinë e vendlindjes në kohët më të hershme.  Të mësojmë kur daton fillimi I jetës njerëzore në territoret shqiptare dhe në qytetin e Elbasanit.  Të njohim paraardhësit tanë dhe banorët e hershëm të qytetit të Elbasnit.  Të mësojmë më shumë mbi historinë e pellazgëve dhe ilirëve. Objektivat:
 3. 3. Burimi I informacionit Internet: http://sq.wikipedia.org https://www.shqiperia.com/ http://oedsh.org/pdf/HistoriaePopullitShqiptar.pdf http://feelalbania.blogspot.com/p/fillimet-e- qytetit.html
 4. 4. * *Gjurmët më të hershme të qenies së njeriut në territorin e Shqipërisë shfaqen në periudhën musteriane, që i përket paleolitit të mesëm (100,000-30,000 vjet më parë). Këto përfaqësohen nga vegla prej stralli të punuara mirë, me forma tipike musteriane, të cilat i kanë shërbyer njeriut primitiv për procese të ndryshme pune që lidheshin drejtpërdrejtë me sigurimin e ushqimit të tij të përditshëm. Të tilla vegla, si prefëse, kruese, gërryese, etj., janë gjetur, deri më sot, në stacionin prehistorik të Xarës në rrethin e Sarandës, në stacionin e Kryegjatës, në afërsi të Apolonisë (Fier) dhe në stacionin e Gajtanit në rrethin e Shkodrës. Tipi fizik I njeriut në këtë kohë ishte ai I neandertalit.
 5. 5. OBJEKTET ARKEOLOGJIKE TE PERIUDHES SE PALEOLITIT : OBJEKTE PREJ GURI STRALLI
 6. 6. Vegla pune prej stralli (kruese,prerese,shpuese, gerryese)
 7. 7. *Gjate paleolitit te larte (30,000 – 10,000 vjet p.K) pati nje shtrirje me te madhe te vendbanimeve ne gjithe territorin e Shqiperise, si ne Xare, Konispol, Shen Marine, Kryegjate, Rreza e Dajtit, Gajtan etj. Ne keto vendbanime jane gjetur fosile kafshesh, mbeturina te zjarrit, si dhe vegla pune prej stralli, te cilat deshmojne per persosjen e teknikes se punimit te veglave te punes. Kjo u shoqerua me ndryshimin e pershkallezuar te vete njeriut, i cili u shkeput perfundimisht nga bota e kafsheve, duke forumuar homo sapiens-in (njeriun e sotem). *Territori i vendit tone vazhdoi te banohej edhe gjate epokes se mezolitit (gurit te mesem 10,000-7000 vjet p.K ) dhe kjo deshmohet dhe nga mbeturinat e veprimtarise njerezore ne shpellen e Konispolit, nga vendbanimi i Vlushes (Skrapar) dhe i Kryegjates. Ne keto stacione jane zbuluar vegla stralli me forma tipike mezolitike.
 8. 8. * Objekte guri të lëmuar Objekte druri dhe kocke Objekte briri
 9. 9. Janë zbuluar e gërmuar një numër i madh vendbanimesh neolitike me shtrirje gati në tërë territorin e Shqipërisë, si në Maliq, në Cakran, në Vashtëmi, në Burimas, në Podgorie, në Barç e në Dërsnik të rrethit të Korçës, në Kamnik të Kolonjës, në Blaz e Nezir të Matit, në Cakran të Fierit, në Burim, në Gradec e në Cetush të Dibrës, në Kolsh të Kukësit, në Rajcë e në Rashtan të Librazhdit e nga gjetje të rastit në pika të tjera. Më mirë është njohur e studiuar pellgu i Korçës, i cili gjatë epokës prehistorike ka pasur kushte shumë të mira gjeoklimatike. Jeta në Shqipëri gjatë neolitit u zhvillua në kushte shumë të përshtatshme natyrore. Klima e ftohtë dhe e lagësht e paleolitit, e cila kishte filluar që në mezolit t’i lëshonte vendin një klime më të butë, tani merr pak a shumë karakterin e klimës së sotme. Si rrjedhim edhe flora e fauna thuajse nuk ndryshojnë prej asaj të ditëve tona.
 10. 10. Ojektet Arkeologjike te periudhes Neolitike : Neoliti I hershem Neoliti I mesem Neoliti I vone
 11. 11. PELLAZGËT  'Pellazgët janë sipas mitologjise greke (të trashëguar nga populli para-helen pellazg), "Pelasgus" ishte njeriu i parë... pelargu ose njerëzit që jetonin nëpër pellgje (sea people); ishin një popull i lashtë indo-evropian që sipas disa shkrimeve antike të lëna nga (Homeri, Herodoti, Tukididi etj.) jetonin në pellgun e Egjeut dhe në bregdetin perëndimor të Azisë së Vogël, në Peloponez, në Greqinë Qendrore, në Thesali dhe në afërsi të këtyre viseve.  Në mesin e mijëvjecarit të tretë dhe në fillim të mijëvjecarit te dytë para Krishtit erdhën nga stepat e Lindjes grupe të reja popujsh që merreshin me blegtori. Këtu u përzien me banorët vendas dhe kështu u krijua bashkësia e re kulturore e Gadishullit Ballkanik.Kjo popullsi mendohet të jetë popullsia e lashtë pellazge. Gjuha e tyre quhet pellazgjishtja. Sipas shumë studiuesve shqiptarë e të huaj, pellazgët ishin parardhësit e ilirëve.
 12. 12. * *Ilirët ishin popull i lashtë i Gadishullit Ballkanik dhe paraardhësit e popullit shqiptar. Disa historianë besojnë se ilirët ishin trashëgimtarët e vetëm të pellazgëve. *Në shek. e II dhe III p.e.s. fisi ilir i ardianëve krijuan një mbretëri me qendër Shkodrën. Pas pushtimeve romake në fillim të v.III mbretëria ilire u kufizua me gjysmën e saj veriore. *Sipas Herodotit trojet e ilirëve shtriheshin në shek e 5 p.e.r nga Adriatiku në Morava në lindje dhe përkatësisht deri Etsch në perëndim.
 13. 13. * *Albanët *Arbërit *Ardianët *Atintanët *Dalmatët *Dardanët *Dasaretët *Desidiatët *Dokleatët *Dorsejtë *Enkelejtë *Eordejtë *Epiriotët *Japigët *Japodët *Kaonët *Labeatët *Istrët *Liburnët *Mesapët *Molosët *Paionët *Partinët *Pirustët *Penestët *Taulantët *Thesprotët
 14. 14. Fillimet e qytetit të Elbasanit.  Historia e qytetit e ka zanafillën në shekullin e II-të pas Krishtit. Në atë kohë kjo qendër antike e ka nisur jetën e saj si një pikë e intenerarit të “Via Egnatias” dhe në shumë dokumente historike përmendet me emrin “Skampis”. Ekzistenca e “Skampis” si qendër është shumë e lidhur me Via Egnatia. “Skampis” ka qenë në kryqëzimin e arterieve që lidhin veriun me jugun dhe lindjen me perëndimin. Duke patur një pozitë të favorshme gjeografike shpejt u kthye në stacion kryesor të rrugës Egnatia dhe përmendet si qendër urbane, ushtarake e peshkopale.
 15. 15. * *Kalaja e qytetit datohet e ndërtuar në fund të shekullit të III-të e fillimit të shekullit të IV (vitet 284 dhe 305) të erës sonë, në kohën e sundimit të perandorit Dioklician. Ajo është e ndërtuar tërësisht sipas teknikës Romane në formë të një katërkëndëshi me dimension 308 x 348 m me trashësi muri në nivelin e poshtëm 3 m. Nga jashtë rrethohej me një hendek me gjerësi 11 m. Via Egnatia kalon përmes kësaj kalaje. Mendohet se ky ndërtim është bërë si fillim për strehimin e një legjioni, i cili duhet të siguronte lëvizjen në rrugën Egnatia. Ky fakt vërtetohet me ekzistencën e një guri mortor i legjionarit Mark Sabidi i gjetur në vitin 1922, në të cilin pasi flitet për jetën e tij përmendet dhe emri “Skamp”. Guri i takon shekullit të II- të pas krishtit.
 16. 16. Shekullit V – VI  Nga të dhënat historike tregohetse ” SKAMPINI” gjatë shekullit të V-të kishte një zhvillim në të gjithë fushat. Mbështetur në disa dokumenta të arkivit të Muzeut të qytetit që bënin fjalë për ekzistencën e një mozaiku në afërsi të rrapit , gjatë vitit 2007-2008 me inisiativën e Bashkisë Elbasan në vendin e quajtur Bezistani, u kryen gërmime në sipërfaqe relativisht të kufizuar. Gërmimet në thellësi afro 2m nxorrën në dritë një bazilikë e cila nga vlerat është e veçantë në llojin e vet për mozaikun i cili me koloritin e tij e dallon nga të tjerët. Interesante në këtë zbulim është gjetja e një afresku të veçantë jo vetëm në Shqipëri por edhe në të gjithë Europën që ka paraqitur interes për shumë vizitorë brenda dhe jashtë vendit. Bazilika i takon shek të V – VI pas Krishtit. Punimet kërkuese arkeologjike në këtë objekt vazhdojnë.
 17. 17. • “Via Egnatia”, rrugë që është vazhdimi i Via Appias fillon nga Roma antike deri në Brindisi. Në vendin tonë kjo rrugë fillon me dy degëzime (respektivisht në Apollonia dhe Dyrrahu), të cilat bashkohen me “Skampis” në bregun e majtë të përroit të Zaranikës. Më tutje ajo vazhdon në jug-lindje pikërisht në veri të Ohrit dhe ka gjurmë të plota deri në Selanik e më tutje Turqi. Kjo rrugë mendohet se është ndërtuar midis viteve 146 - 120 p.e.s. • Gjatë periudhës së dyndjeve barbare të shekullit të VI e të VII dhe të migrimit Sllavo Bullgar rruga Egnatia u bllokua, qyteti nuk përmendet më dhe njeh shkatërrimin e tij.
 18. 18. Zbulohen afër mureve të Kalasë së Elbasanit dy varre të lashta ilire  Dy varret ilire që u zbuluan afër mureve të kalasë, sipas specialistëve, do të jenë objekt i ardhshëm i studiuesve të fushës së arkeologjisë.  Ky është një zbulim i rëndësishëm jo vetëm për vendin tonë, por për Ballkanin dhe më gjerë, është një bazë shumë e mirë për ngritjen e një muzeu arkeologjik.
 19. 19.  Që në kohët antike, tempulli i 14 Marsit, festa e Ditës së Verës, ka qenë në qytetin e Elbasanit. E quajtur ndryshe si dita e largimit të dimrit,. Zanafillën, “Dita e Verës” e ka në faltoren Zana e Çermenikës, e ndërtuar në rrethinat e qytetit të Elbasanit, e cila ishte perëndesha e gjuetisë, pyjeve dhe e të gjithë natyrës. Sipas gojëdhënës, kjo zanë dilte nga faltorja e vet ditën e 14 marsit. E trashëguar brez pas brezi, kjo festë popullore është një ditë, e cila sot identifikon edhe vetë qytetin e Elbasanit, i njohur në Shqipëri për tradita të veçanta kulturore. Dita e Verës

×