Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Labinot Rexhaj

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
Sistemi Kompjuterik
Sistemi Kompjuterik
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 12 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (20)

Les utilisateurs ont également aimé (20)

Publicité

Plus récents (20)

Publicité

Labinot Rexhaj

 1. 1. Prof.Labinot Rexhaj
 2. 2. Përmbajtja Shtëpiza Kartela grafike Monitori Procesori Miu Ram Memoria Tastiera Cd-Rom Pllaka amë Hardisku Prof.Labinot Rexhaj
 3. 3. Shtëpiza është një kuti alumini në te cilën janë të vendosura komponente të tjera. Përveq rolit mbrojtës qe ka shtëpiza në të ndodhen edhe simtemi për furnizim me energji elektrike edhe tranformimi i saj ne form te papërshtatshme.Varësisht nga qellimi i kompjuterit egzistojn disa lloje të shtëpizave: Shtëpiz e holl-perdoret më shpesh per sacione rrjetesh qe nuk kan disqe Shtëpiza bejbi(baby)-është e dyta sipas madhësis me dimensione të përaferta 33x40x18cm dhe zakonisht qëndron e shtrir në tavolinë. Mini tauer- është shtëpiz me dimensione të ngjajshme si baby shtëpiza por e dizajnuar qe te qendroj vertikalisht. Shtepiza ATX -bëhen dominante me paraqitjen e procesorëve pentium II dhe pllakave Amë te konstruktuara per to. Prof.Labinot Rexhaj
 4. 4. Është paisje dalse e cila e paraqet ne ekran regjistrimin e informatave me ndihmet e paisjeve hyrse. Karakteristikat kryesore te monitorëve janë: madhësia( matet me inç: 14,15,17,19,21...) rezulucioni(densedia e pikave me rezulucion te zakonshëm horizontal dhe vertikat që sot perdoret deri më 800x600 , 1024x768 , 1280x1024) frekuenca( numri i vizatimit te fotografis në 1sekond të shprehur në herc) dhe madhësia e pikes( matet me milimeter, ndërsa e shpreh distancën ndermjet dy pikave ne ekran). Fotografia e ekranit është e perbër nga shum pika të vogla. Këto pika quhen piksel.Pikseli është elementi kryesor prej të cilit përbehet fotografia e ekranit. Prof.Labinot Rexhaj
 5. 5. Me paraqitjen e sistemeve operative grafike miu bëhet paisja pa të cilen nuk mund të mendohet puna e kompjuterit. Miu përdoret si paisje për tregim. Ashtu siq lëviz miu nëpër bazamet ashtu ne ekran duhet të leviz shigjeta treguese.Kur treguesi i miut do te sillet mbi objektin e nevojshëm me shtypjen e njërit nga butonët qe ndodhet ne mi ndirmirret aksion i caktuar. Egzistojn mi me një,dy dhe tre buton, ndërsa per punë më efikase sygjerohen minet me dy buton. Prof.Labinot Rexhaj
 6. 6. Tastiera i ngjan makines mekanike të shkrimit . Është njesi hyrese që më së shumti përdoret ,me ndihmën e së ciles te dhënat nga forma e shkruar kthehen ne shifrimin binar dhe barten ne memorien e punës.Detyra kryesore e tastierës është futja e simboleve tekstuale duke shtypur tastet e saj. Gjatë shtypjes së disa tasteve te ashtuquajtura taste speciale jepen urdhëra kompjuterit. Prof.Labinot Rexhaj
 7. 7. Shërben për vendosjen e të gjitha elementeve te sistemit kompjuterik, përmes pllakes amë vendoset komunikimi ndermjet njesive te ndryshme. Komunikimi me njësit e integruara bëhet përmes njësive te mrendshme ose bazave te mbrendshme me njësit të jashtme përmes bazave eksternal. Në pllaken amë janë te vendosura sllotet ose Ram-memorie te madhësive te ndryshme pastaj në pllakën amë është i ngjitur procesori, ndërsa në të ashtëquajterën sllot janë të vendosura të gjitha kartela e tjera (kartela e zërit , kartela e rrjetit , kartela e radios...). Egzistojnë edhe disa pllaka amë në te cilat disa kartela janë te integruara(të vendosura ne vetë pllaken): Video e rrjetit dhe Kartela e zërit qe kanë për qëllim zvoglimin e qmimit. Prof.Labinot Rexhaj
 8. 8. Kartela grafike është një nga paisjet kryesore të kompjuterëve modern. Këto karta kanë nëbrendesi te tyre GPU ështe shume i ngjashem me CPU por ndryshon ne faktin qe eshte i optimizuar ne kryerjen e operacioneve matematike qe jane mese te zakonshme ne manipulimin e grafikeve. Ky optimizim eshte diferenca kryesore midis GPU dhe CPU .Nje element tjeter i rëndësishem i kartes grafike eshte memoria GPU e cila e perdor memorien per te ruajtur rezultatet e perkohshme qe asaj i duhen per te kryer operacione ne menyre sa me eficente. Kjo memorie mund te perdoret edhe per qellime te tjera si ruajta e imazheve të cilat do te shfaqen së shpejti ne monitor. Sasia dhe tipi i kësaj memorie është një faktor I kartës grafike lidhet me monitorin nëpeëmjet RAMDAC .Disa karta grafike kanë më shume se një RAMDAC, kjo bën teë mundur lidhjen e më shumë se një monitori me skeden grafike. Prof.Labinot Rexhaj
 9. 9. Njësia qendrore e përpunimit (Central Processing Unit) ose shkurt CPU, ështe një program kompjuterik pjesë e një sistemi kompjuterik i cili kryen udhëzimet dhe është një element parësor në ushtrimin e funksioneve kompjuterike.Ky term ka qenë në përdorim në industrinë e kompjuterëve të paktën që prej fillimit të viteve 1960.Forma, hartimi dhe zbatimi i CPU kanë ndryshuar në mënyrë dramatike që nga shembujt më të hershme, por operacioni i tyre themelor mbetet i njëjtë. Veprimet e tij janë të caktuara nga një program me kodin e makinës. Detyrat kryesore të tij janë operacionet aritmetike, leximi dhe shkrimi i të dhënave në regjistrin e punës (kujtesa RAM) si zbatimin e urdhëresave në Programe. Format moderne të CPU-së janë Mikroprocesorët në të cilat të gjitha integralet dhe pjesët tjera përbërës të CPU-së janë të futura në një mikrointegral (mikrochip). Prof.Labinot Rexhaj
 10. 10. RAM ( Random-acces memory) është memoria kryesore e përkohshme e kompjuterit.Në tërësinë e kompjuterit kjo memorie pasqyron trurin e vogël të njeriut në të cilin mbahen të dhënat për një kohë të shkurtë. Memoria qendrore është vendi ku ekzekutohen të gjitha programet dhe ku vendosen të gjitha të dhënat që përdoren nga këto programe. Instruksionet e një programi duhet të ndodhen në RAM që të mund të ekzekutohen nga procesori. Dihet që të gjitha këto informacione memorizohen në formë bit–esh, pasi është më e thjeshtë paraqitja e këtyre informacioneve logjike në diçka fizike siç është Memoria qendrore është e përbërë nga një bashkësi fijesh, tranzistore dhe nga kondensatorë. Fijet ndahen në dy grupe : fijet që transportojnë adresat e të dhënave dhe fijet e të dhënave. Prof.Labinot Rexhaj
 11. 11. Kompakt disku (CD) është medium eksterm për ruajtjen e të dhënave ndryshe i njohur si medium standard për përcjellje te regjistrimeve muzikore, i cili i zëvendësoi pllakat e magnetofonit dhe për hapjen e këngeve në format digjiale.Egzistojn paisje speciale (CD recorder) që vendosen në kompjuter dhe mund të inçizojm përmbajtje të ndryshme ne CD disqe të paregjistruara apo të gatshme për regjistrim. CD Rom-i në kompjuter punon në menyrë identike si audio CD disqet e thjeshta. CD disku është pllak e plasikes me shtres alumini në te cilën janë të regjistruara të dhënat. Prof.Labinot Rexhaj
 12. 12. Hard Disk Drive, (Hard Disk Drajv, shkurt: HDD) është një memorizues magnetik (shpesh ferro-magnetik) i arkivave kompjuterike, i cili i shkruan arkivat binar mbi sipërfaqen e një disku rrotullues. Të dhënat ruhen në HDD edhe pas largimit të kësaj pjese nga tërësia e sistemit kompjuterik. Ekzistojnë HDD të jashtëm dhe të brendshëm, ku të parët instalohen në brendi të kopjuterëve ose sistemeve kompjuterike, kurse të dytët lidhen me kompjuterët ose sistemet kompjuterike nga jashtë për mes kabllove të ndryshëm e zakonisht me kabllo USB. Prof.Labinot Rexhaj

×