Divorci

Jenny Tusha
Jenny TushaIT à Information Technology
1-ABSTRAKTI

2-METODOLOGJIA

3-QELLIMI

4-OBJEKTIVAT

5-SHKAQET

6-PAMJE E PERGJITHSHME E PROBLEMIT

7-PASOJAT TEK FEMIJET

8-DIVORCI NJE FENOMEN POZITIV APO NEGATIV NE SHOQERI

9-ROLI I PUNONJESIT SOCIAL

10-ANALIZA E TE DHENAVE

11-REKOMANDIME PER PRINDERIT NE PRAG TE DIVORCIT

12-KONKLUZIONI

13-LITERATURA

14-PERFUNDIMET         ABSTRAKTI.PROCESI I KUNDERT ME PROCESIN E KUROREZIMIT ESHTE PROCESI I
SHKUROREZIMIT.NOCIONI I SHKUROREZIMIT KA TE BEJE ME PRISHJEN E NJE
MARRDHENIE INTIME AFATGJATE.TE DREJTE PER ANULIM TE MARTESES DHE
DIVORCIM KA CDO PERSON I KUROREZUAR PARAPRAKISHT QE DESHIRON TA
NDERPRESE KUROREN ME PERSONIN ME TE CILIN ESHTE
KUROREZUAR.NATYRISHT NUK MNUND TE PERJASHTOHEN RASTET E DIVORCIT
AKUT ,I NDODHUR PAS NJE NGJARJE QE TRONDIT NE MENYRE TE
MENJEHERSHME MARDHENIET BASHKOHORE,SIC MUND TE JETE NJE RAST
FLAGRANCE APO NJE BRAKTISJE GJITHASHTU FLAGRANTE.PERGJITHSISHT
KONSTATOHET PROCESI I KUNDERT I RENIES NE DASHURI,KU INDIVIDI ZBULON
ANET POZITIVE TE PARTNERIT,DUKE SHPERFILLUR APO NEGLIZHUAR ATO
NEGATIVE.DIVORCI ESHTE SIDOQOFTE,E KUNDERTA E MARTESES, PRA ZGJIDHJA E
SAJ.          METODOLOGJIA E STUDIMIT

NE KETE STUDIM QE KEMI PERDORUR JEMI PERPJEKUR TE BASHKOJME,JO VETEM
PERVOJAT,POR EDHE METODAT.DUKE TRAJTUAR PROBLEMATIKAT INTIME QE
LIDHEN ME DIVORCINLEXUESIT,VENE VENDE MUND TE DUKET SE JEMI LARGUAR
DISI NGA TEMA.NE FAKT NE KEMI SYNUAR TE NXJERRIM NE PAH SHKAQET ME TE
THELLA,ATO QE NDIKOJNE NE ZBEHJEN E LIDHJEVE TE NJE CIFTI QE COJNE NE
DIVORC.PERJUDHA SE CILES I JEMI REFERUAR ME TEPER ESHTE DHJETVJECARI I
FUNDIT.DUKURITE NE FJALE JANE ANALIZUAR DHE INTERPRETUAR.PER
ANALIZIMIN E TIJ JANE SHFRYTZUAR BURIMET ZYRTARE,TE DHENAT E
GJYKATAVE.MBI TE GJITHA NEPERNJET KETIJ STUDIMI JANE PASQYRUAR
OPINIONET E NJERZVE ME STATUS CIVIL,MOSHE,GJINI,NIVEL
ARSIMORE,VENBANIM E DERI BESIM TE NDRYSHEM FETARE.INFORMACIONI BAZE
ESHTE MARRE PERMES NJE ANKETIMI TE REALIZUAR NE FAMILJE TE
NDRYSHME.ANKETA QE KISHIM HARTUAR KONSISTON NE PYETJE TE MBYDHURA
ME RRETH 17 ALTERNATIVA PERGJIGJESH.SE FUNDMI MBI BAZEN E PERPUNIMIT
TE TE DHENAVE NE KONPJUTER JANE FORMUALUAR GRAFIKE TE CILET SHPREHIN
OPINIONET E TE ANKETUARVE.          PSE E ZGJODHEM KETE TEME.

DIVORCI NDODH VETEM ATJE DHE ATHERE KUR E GZISTON MARTESA.SOT NE
BOTE NR I DIVORCEVE PERGJITHSISHT ESHTE NE RRITJE,POR CTREGON KJO RRITJE,
DOBSIM TE LIDHJEVE FAMILJARE,APO KRIZE TE MARRDHENIEVE MARTESORE E
FAMIJARE? APO MOSBESIM PER TE ARDHMEN E VETE FAMILJES?DUKE MENDUAR
PER KETO PROBLEME E SHUM TE TJERA SIDOMOS ATO QE REZULTOJNE ME
BILANC NEGATIV,ZAKONISHT E KEMI TE LEHT TE PERCAKTOJME PERGJEGJSIN APO
FAKTORIN. A DO TE KONTRIBONIM NE ZGJIDHJEN APO LEHTESIMIN E NJE
PROBLEMI QE PREK SHOQERINE TONE? SHTROHET PYETJA.. PER ATA QE SHKOJNE
DREJT NDARJES,KETO DISKUTIME,PYETJE APO DILEMA I NDIHMOJME PER TA BERE
NDARJEN ME TE LEHTE DHE U FORCOJNE BINDJEN SE PO BEJNE PIKERISHT ATE QE
DUHET.
           OBJEKTIVAT

1- CILAT JANE SHKAQET NDERPERSONALE QE COJNE NJE CIFT DREJT DIVORCIT

2-TE INDENTIFIKOHEN PASOJAT E DIVORCIT TE FEMIJET

3-CILI ESHTE ROLI I NJE PUNONJESI SOCIAL NE KETO RASTE

4-SA NDIKON NIVELI KULTUROR DHE ARSIMORE NE PRISHJEN E E MARTESES

5-SA NDIKON GJENDJA EKONOMIKE E KETYRE FAMILJEVE NE DiVORCE


           SHKAQETDIVORCI ESHTE NJE PLAGE E THELLE E REALITETIT MBARE BOTERORE QE VITET E
FUNDIT KA ARDHUR DUKE U RRITUR.NE TE GJITHE SHOQERINE NJERZORE
FORMA,EMOCIONALE SHOQERORE E LIGJORE, MBI BAZEN E SE CILES KRIJOHET
FAMILJA,KA QENE DHE ESHTE MARTESA DHE HAPI PERFUNDIMTARE PER TA
SHPERBERE FAMILJEN KA QENE DHE MBETET DIVORCI.SHUME CIFTE PERPIQEN E
ARRIJNE NJE LIDHJE TE FORTE E TE QENDRUESHME,TE BAZUAR KRYESISHT TE
NDJENJAT E PERBASHKTA QE I BASHKOJNE.NEVOJAT E PAPLOTESUARA NGA NJERI
TJETRI SHKAKTOJNE LENDIM,KEQKUPTIME,ZEMERIM DOBSOJNE
KOMUNIKIMIN,DHE PROVOKON KONFLIKTE.PERSA U PERKET SHKAQEVE APO
MOTIVEVE QE SJELLIN DIVORCIN,MUND TE THEMI QE ATO JANE TE SHUMTA DHE
NDRYSHOJNE NE LEGJISLACIONE TE SHTETEVE TE NDRYSHME.SIPAS
LEGJISLACIONIT TONE,SHKAQET E SHKUROREZIMIT JANE TE
SHUMLLOJSHME.KETO SHKAQE LIDHEN ME DISA FAKTORE KRYESORE.NJE NDER
FAKTORET QE HASET ME SHPESH TE CIFTET DHE QE I CON ATA NE DIVORCE JANE
LIDHJET PARALELE JASHTMARTESORE,KRIJIM I RELACIONEVE ME PARTNERE TE
TJERE.TANI KA TENTATIVA PER TE DALE NGA BESNIKERIA E MARTESES SE
MBYDHUR.NUK JANE VETEM BURRAT QE E KANE KETE PERGJEGJSI POR EDHE
GRATE.KJO NDODH PER ARSYE SE ATO SOT JANE ME TE LIRA,ME TE
PAVARURA,FITOJNE,STUDIOJNE,UDHETOJNE.DUKE JETUAR NE NJE SHOQERI
MODERNE,ATO KANE ME TEPER MUNDESI TE KENE JETE NE VETMI,MADJE EDHE
PSE MUND TE JENE TE MARTUARA.SIPAS STUDIMEVE REZULTON SE TRADHTIA
BASHKSHORTORE e GRUAS KA ME SHUME PESHE NE DIVORCE.NE TE SHUMTEN E
RASTEVE INICIATORI I ZGJIDHJES SE MARTESES PER KETE SHKAK ESHTE BURRI,POR
KJO NUK DO TE THOTE QE BURRI TRADHTON ME PAK SE GRUAJA,PERKUNDRAZI
NDODH E KUNDERTA,POR GRUAJA DUKET SE ESHTE ME E PRIRUR PER TE FALUR
SE BURRI.POR DUKE ANALIZUAR RASTET DHE SPECIFIKAT E DIVORCEVE DUKET SE
JO NE PAK RASTE SHUME MARTESA PRISHEN NGA:XHELOZITE,DYSHIMET E
PABAZA,MOSKUPTIMI,PERCEPTIMI I DEFORMUAR.MOSMARRVESHJET E
VAZHDUESHME DHE JO TE RASTIT LINDIN GJATE JETES BASHKSHORTORE,PER
ARSYE NGA ME TE NDRYSHME QE I REFEROHEN SJELLJES SE BASHKSHORTIT
TJETER.QE KY SHKAK TE SJELLE SI PASOJE DIVORCIN MIDIS CiFTIT,DUHET QE
GRINDJA TE JETE KOMPLETE,E GJATE DHE E VAZHDUESHME.GRINDJA ESHTE
KOMPLETE KUR AJO SHOQEROHET ME NJE PRISHJE TOTALE TE LIDHJES APO
BASHKIMIT SHPIRTEROR,FIZIK,EKONOMIK.MEGJITHSE TRONDITJET NDONJEHERE
JANE TE RENDA,LIDHJA BASHKSHORTORE MUND TE RIKEMBEHET,ATHERE
GJYKATA MUND TE SHTYJE SHPALLJEN E VENDIMIT PER NJE AFAT,DERI NE NJE VIT
DUKE I LENE MUNDESI BASHKSHORTEVE TE RISHOHIN RAPORTIN MIDIS
TYRE.GJITHASHTU NJE NDER SHKAQET KRYESORE TE DIVORCEVE ESHTE DHUNA
QE USHTROHET NGA BASHKSHORTI.ME DHUNE NE FAMILJE KONSIDEROHET CDO
SJELLJE APO QENDRIM QE DEMTON MIRQENIEN FIZIKE,EMOCIONALE DHE
SEKSUALE TE NJE APO DISA PERSONAVE QE NDIKON NE NDERPRERJEN E
ZHVILLIMIT NORMAL TE INDIVIDIT.DHUNA NE FAMILJE PERQENDROHET
KRYESISHT NDERMJET BASHKSHORTEVE.KJO DHUNE MUND TE JETE FIZIKE.KETU
PERFSHIHEN KEQTRAJTIMET TE CILAT JANE ATO VEPRIME TE NJERIT BASHKSHORT
KUNDREJT TJETRIT,QE I SHKAKTOJNE PASOJA JO VETEM FIZIKE,POR DHE
PSIKOLOGJIKE SIC JANE:FYERJET E RENDA TE CILAT JANE ATO SJELLJE DHE
VEPRIME TE NJERIT BASHKSHORT QE I DREJTOHEN BASHKSHORTIT TJETER DUKE I
CENUAR RENDE DINJITETIN DHE NDERIN E TIJ.FYERJET JANE KONSIDERUAR
FJALE,GJESTE,KRITIKA,IZOLIM,POSHTERIM APO KERCENIME QE BASHKSHORTET I
KANE ATRIBUAR NJERI TJETRIT.POR KA DHE NGA ATO BASHKSHORTE,TE CILAT
DUKE JU FRIKSUAR OPINIONIT TE TJERVE,VAZHDOJNE TE DUROJNE DHUNEN QE
USHTROHET NDAJ TYRE,DUKE MOS BERE ASNJE LEVIZJE PER TA NDALUR
ATE.LIDHUR ME KETE SHKAK,KA DHE NJE KATEGORI TE CAKTUAR TE CILAT NUK I
DREJTOHEN PER TE KERKUAR DIVORCIN SI PASOJE E DHUNES POR KERKOJNE TE
MERREN NE MBROJTJE NGA ANA E POLICISE,DUKE DETYRUAR BASHKSHORTET E
TYRE QE PER NJE KOHE TE CAKTUAR TE QENDROJNE LARG TYRE.NJE SHKAK
TJETER JANE DHE PROBLEMET E RENDA EKONOMIKE.KUSHTET E VESHTIRA
EKONOMIKE KANE NDIKUAR DHE JANE BERE SHKAK PER ACARIME NDERMJET
BASHKSHORTEVE DHE KESHTU KANE SJELLE NE RRITJE NUMRIN E DIVORCEVE.ATA
QE E PERJETOJNE ME THELLE KETE PROBLEM JANE FAMILJET ME NJE NIVEL TE
ULET EKONOMIK.KJO PER FAKTIN SE PROBLEMET EKONOMIKE SJELLIN PROBLEME
PERSONALE SIC JANE:KONFLIKTET BURRE/GRUA POR EDHE NEPERMJET
PJESTARVE TE TJERE TE FAMILJES,MOSMARRVESHJE.POR RRITJA DISI E NIVELIT
EKONOMIK KANE MUNDESUARDHE RRITJEN E NUMRIT TE DIVORCEVE,KJO PER
FAKTIN E RRITJES SE PAVARSISE EKONOMIKE TE GRAVE KRYESISHT.DENIMI I
RENDE PENAL I NJERIT PREJ BASHKSHORTEVE MUNDESON PER KRYERJEN E NJE
VEPRE PENALE,QE NE DISA LEGJISLACIONE KA DHE PERCAKTIM TE NJE MINIMUMI
5 VJET,KJO HYN TE SHKAQET ABSOLUTE TE ZGJIDHJES SE MARTESES DHE I JEP
DREJTE BASHKSHORTIT TJETER TE KERKOJE DIVORCIN.KJO VJEN PER SHKAK SE
SHUME CIFTE NUK MUND TA DUROJNE DOT LARGESINE E NJERIT PREJ
BASHKSHORTEVE DHE KRIJON HAPSIREN PER TRADHTI BASHKSHORTORE,SI DHE
SHUME TE TJERE E KANE TE VESHTIRE TA PERBALLOJNE JETEN TE VETEM SI DHE
TE MBAJNE NEN KURRIZ KUJDESIN E PJESTARVE TE TJERE TE FAMILJES KREJT TE
VETEM.NDERSA PER SEMUNDJET MENDORE TE NJERIT PREJ BASHKSHORTEVE
MUND TE THEMI SE NESE NJERI PREJ BASHKSHORTVE VUAN NGA NJE SEMUNDJE
MENDORE KRONIKE DHE TE PASHERUESHME,E NDODHUR KJO PAS LIDHJES SE
MARTESES,HYN TEK ATO SHKAQE RELATIVE TE ZGJIDHJES SE MARTESES.KJO VJEN
SE SHUME INDIVIDE NUK MUND TA PERBALLOJNE KREJT JETEN TE VETEM,DUKE U
KUJDESUR PER BASHKSHORTE/IN E SEMURE,SI DHE PER PJESEN TJETER TE
FAMILJES,PASI VESHTIRSITE NE JETE JANE TE SHUMTA,TE PAPERBALLUESHME
DHE TE NDRYSHME.NJE TJETER FAKTOR QE NDIKON NE PRISHJEN E MARTESES
ESHTE DHE MOSHA E RE.KU SHUMICA E CIFTEVE QE MARTOHEN NE MOSHE
RELATIVISHT TE RE,JANE ME TE PREDISPOZUAR PER TE PERFUNDUAR NE
DIVORCE.KJO PER FAKTIN SE PAPJEKURIA NE KARAKTER BEN TE MUNDUR QE NE
SHUME RASTE GJATE MARTESES,SHUME CIFTE NUK ARRIJNE DOT TE PERBALLEN
ME SFIDAT E JETES.DHE STUDIMET TREGOJNE SE MOSHAT MESATARE TE PREKUR
NGA DIVORCI JANE MOSHAT 20-35VJEC.NDERSA PER KONFLIKTIN VJERRE/NUSE
MUND TE THEMI SE NDESHET ME SHPESH NE ZONAT RURALE SESA
URBANE,MEGJITHSE KOHET E FUNDIT PO ZBEHET DISI.KY KONFLIKT KA BERE TE
MUNDUR QE SHUME PREJ NUSEVE TE ARRIJNE DERI ATY SA TE KERKOJNE
DIVORCIN PER SHKAK TE MOSMARRVESHJEVE ME VJEHRREN.NDERSA NIVELET E
NDRYSHME ARSIMORE DHE KULTURORE NDERMJET BASHKSHORTEVE BEJNE TE
MUNDUR QE ATA MOS TE NDJEHEN MIRE ME NJERI TJETRIN,DUKE ARRITUR NE
NJE PIKE KYCE.NE MOSVLERSIMIN E NJERIT APO TJETRIT NGA PALA E TE DYVE. KJO
NGA ANA E SAJ SJELL KONFLIKT MOSPERPUTHJE INTERESASH.KY FENOMEN
NDODH NE ATO RASTE KUR NJE GRUA QYTETARE MARTOHET ME NJE NJERI NGA
FSHATI DHE ANASJELLTAS.NJE PREJ SHKAQEVE TE SHUMTA QE POTHUAJSE HASEN
CDO DITE ESHTE:EMIGRIMI NJE FAKTOR QE KA NDIKUAR NE LIDHJET
MARTESORE,VECANERISHT PER ATO RASTE KUR GRUAJA PRET NE QYTET APO NE
FSHAT NDERKOHE QE BURRI ME VITE QENDRON NE EMIGRIM DHE
ANASJELLTAS.KY FAKT BEN TE MUNDUR QE MARRDHENIA MIDIS CIFTIT TE
FTOHET SI DHE TE KRIJOHEN KUSHTET PER TRADHTI
BASHKSHORTORE.GJITHASHTU MUNGESA E KOMUNIKIMIT ME BASHKSHORTIN
ANASHKALON SHUME CESHTJE SI EDUKIMI I FEMIJEVE APO VENDIME TE TJERA TE
CILAT MEREN NE DISTANCE PA U KONSULTUAR ME BASHKSHORTIN.        PAMJA E PERGJITHSHME E PROBLEMITNE KOHEN TONE,NE TE GJITHE BOTEN,NUMRI I DIVORCEVE ESHTE RRITUR DHE
NATYRSHEM LIND PYETJA PO NE SHQIPERI.NE TE VERTET NE RRITJEN E NUMRIT
TE DIVORCEVE KA NDIKUAR NJE VARG FAKTORESH ME KARAKTER SOCIAL-
PSIKOLOGJIK DEMOGRAFIK ETJ.PER DIVORCET,GJATE VITEVE TE TRANZICIONIT
ESHTE SHKRUAR E FOLUR JO PAK:NE PERGJITHSI ESHTE KULTIVUAR MENDIMI SE
DIVORCET SI NUMER JANE SHTUAR NE MENYRE DRASTIKE,DHE SE PROBLEMET QE
ATA PO KRIJOJNE,JANE BERE SHUME TE MPREHTA.DIVORCI PERFAQSON NJE TE
DREJTE TE NJERIUT.AI ESHTE SHPREHJE E LIRISE SE INDIVIDIT PER TE DASHUR DHE
PER TE ZGJEDHUR.TASHME AJO ESHTE BERE NJE NORME E ZAKONSHME RELATIVE
QE KERCENON CDO MARTESE.PERGJITHSISHT DIVORCI LIDHET ME SHKAQE QE, NE
VETVETE PERFAQSOJNE PROBLEME SOCIALE.PRA DIVORCI FITON STATUSIN E TE
QENIT NJE PROBLEM SOCIAL NISUR DHE NGA PASOJAT SOCIALE QE AI KRIJON NE
NJE PJESE,APO NDOSHTA NE SHUMICEN E RASTEVE.PO TI REFEROHEMI SHIFRAVE
SHQIPERIA SOT RENDITET E 14-a NE BOTE PER NUMRIN E DIVORCEVE.            PASOJAT TEK FEMIJET

Recommandé

DIVORCI par
DIVORCIDIVORCI
DIVORCIroni45
4.1K vues37 diapositives
Familja rendesia e saj ne jeten tone par
Familja rendesia e saj ne jeten toneFamilja rendesia e saj ne jeten tone
Familja rendesia e saj ne jeten toneInternet VloraAlb
7.1K vues3 diapositives
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve par
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve Megi Braka
19K vues21 diapositives
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone par
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten toneTeknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten toneJugerta Poçi
32K vues20 diapositives
Ndikimi i rrjeteve sociale tek adoleshentet par
Ndikimi i rrjeteve sociale tek adoleshentetNdikimi i rrjeteve sociale tek adoleshentet
Ndikimi i rrjeteve sociale tek adoleshentetRabijeHamzaj
4.3K vues18 diapositives
Shqiperia dhe Bashkimi Europian par
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europianolinuhi
16.6K vues17 diapositives

Contenu connexe

Tendances

DISKRIMINIMI par
DISKRIMINIMIDISKRIMINIMI
DISKRIMINIMIberdufi
15K vues10 diapositives
14 Parimet e Wilson-it par
14 Parimet e Wilson-it14 Parimet e Wilson-it
14 Parimet e Wilson-itXhoana Pepa
6.1K vues8 diapositives
Shqiperia ne OKB par
Shqiperia ne OKBShqiperia ne OKB
Shqiperia ne OKBDurim Krasniqi
10K vues13 diapositives
Globalizimi par
GlobalizimiGlobalizimi
Globalizimiguest873eb3
50.4K vues13 diapositives
Aksidentet rrugore par
Aksidentet rrugoreAksidentet rrugore
Aksidentet rrugoreArlinda
48.8K vues16 diapositives
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912) par
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Kristjana Duni
74.4K vues71 diapositives

Tendances(20)

DISKRIMINIMI par berdufi
DISKRIMINIMIDISKRIMINIMI
DISKRIMINIMI
berdufi15K vues
14 Parimet e Wilson-it par Xhoana Pepa
14 Parimet e Wilson-it14 Parimet e Wilson-it
14 Parimet e Wilson-it
Xhoana Pepa6.1K vues
Aksidentet rrugore par Arlinda
Aksidentet rrugoreAksidentet rrugore
Aksidentet rrugore
Arlinda 48.8K vues
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912) par Kristjana Duni
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Kristjana Duni74.4K vues
PUNE ME PROJEKT par KleaHaka
PUNE ME PROJEKTPUNE ME PROJEKT
PUNE ME PROJEKT
KleaHaka1.3K vues
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore par Mirsad
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Mirsad114.2K vues
Leter motivimi par Anida Ago
Leter motivimi Leter motivimi
Leter motivimi
Anida Ago185.9K vues
Komunizmi ne Shqiperi par Denis Lezo
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne Shqiperi
Denis Lezo44.2K vues
Vendimmarrja individuale dhe grupore par Kastriot Gashi
Vendimmarrja individuale dhe gruporeVendimmarrja individuale dhe grupore
Vendimmarrja individuale dhe grupore
Kastriot Gashi12.6K vues
Qytetari (familja ) par jona jona
Qytetari (familja )Qytetari (familja )
Qytetari (familja )
jona jona8.4K vues
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti. par enerisaloti
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
enerisaloti58.8K vues
Enzimat par An An
EnzimatEnzimat
Enzimat
An An43.8K vues
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri. par #MesueseAurela Elezaj
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
Bashkimi Europian -BE par koralda
Bashkimi Europian -BEBashkimi Europian -BE
Bashkimi Europian -BE
koralda28K vues

En vedette

Divorci ne shoqerine shqiptare par
Divorci ne shoqerine shqiptare Divorci ne shoqerine shqiptare
Divorci ne shoqerine shqiptare sara7991
9.6K vues20 diapositives
Divorci ne shoqerine shqiptare par
Divorci ne shoqerine shqiptare Divorci ne shoqerine shqiptare
Divorci ne shoqerine shqiptare sara7991
2.1K vues6 diapositives
Shkurorzmi Divorci par
Shkurorzmi DivorciShkurorzmi Divorci
Shkurorzmi DivorciElldini-Upfiek
3.9K vues13 diapositives
Projekt sociologji par
Projekt sociologjiProjekt sociologji
Projekt sociologjiÊnêrîk Mãlkå
10.4K vues21 diapositives
Familja shqiptare ne vite par
Familja shqiptare ne viteFamilja shqiptare ne vite
Familja shqiptare ne viteD. Sh
45K vues21 diapositives
Sjelljet Deviante - Projekt sociologji par
Sjelljet Deviante - Projekt sociologjiSjelljet Deviante - Projekt sociologji
Sjelljet Deviante - Projekt sociologjiMirsad - New
19.7K vues16 diapositives

En vedette(20)

Divorci ne shoqerine shqiptare par sara7991
Divorci ne shoqerine shqiptare Divorci ne shoqerine shqiptare
Divorci ne shoqerine shqiptare
sara79919.6K vues
Divorci ne shoqerine shqiptare par sara7991
Divorci ne shoqerine shqiptare Divorci ne shoqerine shqiptare
Divorci ne shoqerine shqiptare
sara79912.1K vues
Familja shqiptare ne vite par D. Sh
Familja shqiptare ne viteFamilja shqiptare ne vite
Familja shqiptare ne vite
D. Sh45K vues
Sjelljet Deviante - Projekt sociologji par Mirsad - New
Sjelljet Deviante - Projekt sociologjiSjelljet Deviante - Projekt sociologji
Sjelljet Deviante - Projekt sociologji
Mirsad - New19.7K vues
Roli i Kultures ne formimin e individit par Kejti Cela
Roli i Kultures ne formimin e individitRoli i Kultures ne formimin e individit
Roli i Kultures ne formimin e individit
Kejti Cela14.3K vues
Normat shoqërore dhe llojet e normave shoqërore par Dardan Aliu
Normat shoqërore dhe llojet e normave shoqëroreNormat shoqërore dhe llojet e normave shoqërore
Normat shoqërore dhe llojet e normave shoqërore
Dardan Aliu26K vues
Kultura dhe civilizimi par Donart Geci
Kultura dhe civilizimiKultura dhe civilizimi
Kultura dhe civilizimi
Donart Geci12.7K vues
Psikologji Sociale par Anida Ago
Psikologji SocialePsikologji Sociale
Psikologji Sociale
Anida Ago2.6K vues
Inxhinieria softwere par Jenny Tusha
Inxhinieria softwere Inxhinieria softwere
Inxhinieria softwere
Jenny Tusha3.4K vues
Zhvillimi moral dhe social adoleshenca par Anida Rroshi
Zhvillimi moral dhe social  adoleshencaZhvillimi moral dhe social  adoleshenca
Zhvillimi moral dhe social adoleshenca
Anida Rroshi5K vues
“ Shoqëria në të cilën jetojmë sot në Shqipëri I përket epokës tradicionale... par Chriss Kocibelli
 “ Shoqëria në të cilën jetojmë sot në Shqipëri I përket epokës tradicionale... “ Shoqëria në të cilën jetojmë sot në Shqipëri I përket epokës tradicionale...
“ Shoqëria në të cilën jetojmë sot në Shqipëri I përket epokës tradicionale...
Chriss Kocibelli6.6K vues
revolucionet demokratike ne evropen lindore par Xheni Marku
revolucionet demokratike ne evropen lindore revolucionet demokratike ne evropen lindore
revolucionet demokratike ne evropen lindore
Xheni Marku6.5K vues
Sistemet politike-bashkohore par Edona Donna
Sistemet politike-bashkohoreSistemet politike-bashkohore
Sistemet politike-bashkohore
Edona Donna3.3K vues

Similaire à Divorci

Perdev week 3 par
Perdev week 3Perdev week 3
Perdev week 3NoajRengerAsonipse
199 vues75 diapositives
Perdev week 3 par
Perdev week 3Perdev week 3
Perdev week 3NoajRengerAsonipse
1.1K vues75 diapositives
Puberty youtube video par
Puberty youtube videoPuberty youtube video
Puberty youtube videookithwickramasinghe
58 vues15 diapositives
Pastoralaspect of marriage par
Pastoralaspect of marriagePastoralaspect of marriage
Pastoralaspect of marriageborgjie distura
377 vues41 diapositives
Marriage par
MarriageMarriage
MarriageQwaliti.com
819 vues15 diapositives
Social Ppt par
Social PptSocial Ppt
Social Pptalexjv
11.9K vues50 diapositives

Similaire à Divorci(20)

Social Ppt par alexjv
Social PptSocial Ppt
Social Ppt
alexjv11.9K vues
Cultural Diversity par cisilsen
Cultural Diversity Cultural Diversity
Cultural Diversity
cisilsen1.8K vues
Midterm-Challenging Old Conceptions of Citizenship.pptx par janeguinumtad3
Midterm-Challenging Old Conceptions of Citizenship.pptxMidterm-Challenging Old Conceptions of Citizenship.pptx
Midterm-Challenging Old Conceptions of Citizenship.pptx
janeguinumtad393 vues
S2 Stephen Stacey - The value of marriage to society - 30 june 2014 par sillitoe
S2 Stephen Stacey - The value of marriage to society - 30 june 2014S2 Stephen Stacey - The value of marriage to society - 30 june 2014
S2 Stephen Stacey - The value of marriage to society - 30 june 2014
sillitoe1.1K vues
Cultural relativism and ethical relativism par Teacher_Gilssie
Cultural relativism and ethical relativismCultural relativism and ethical relativism
Cultural relativism and ethical relativism
Teacher_Gilssie12.5K vues
Why Some Feminists Give The Movement A Bad Rap par Christy Davis
Why Some Feminists Give The Movement A Bad RapWhy Some Feminists Give The Movement A Bad Rap
Why Some Feminists Give The Movement A Bad Rap
Christy Davis2 vues
The Anticipation Of Emotional Sickness par Kimberly Yang
The Anticipation Of Emotional SicknessThe Anticipation Of Emotional Sickness
The Anticipation Of Emotional Sickness
Kimberly Yang2 vues

Dernier

ISO/IEC 27001 and ISO/IEC 27005: Managing AI Risks Effectively par
ISO/IEC 27001 and ISO/IEC 27005: Managing AI Risks EffectivelyISO/IEC 27001 and ISO/IEC 27005: Managing AI Risks Effectively
ISO/IEC 27001 and ISO/IEC 27005: Managing AI Risks EffectivelyPECB
623 vues18 diapositives
Java Simplified: Understanding Programming Basics par
Java Simplified: Understanding Programming BasicsJava Simplified: Understanding Programming Basics
Java Simplified: Understanding Programming BasicsAkshaj Vadakkath Joshy
322 vues155 diapositives
Collective Bargaining and Understanding a Teacher Contract(16793704.1).pptx par
Collective Bargaining and Understanding a Teacher Contract(16793704.1).pptxCollective Bargaining and Understanding a Teacher Contract(16793704.1).pptx
Collective Bargaining and Understanding a Teacher Contract(16793704.1).pptxCenter for Integrated Training & Education
95 vues57 diapositives
S1_SD_Resources Walkthrough.pptx par
S1_SD_Resources Walkthrough.pptxS1_SD_Resources Walkthrough.pptx
S1_SD_Resources Walkthrough.pptxLAZAROAREVALO1
64 vues57 diapositives
MIXING OF PHARMACEUTICALS.pptx par
MIXING OF PHARMACEUTICALS.pptxMIXING OF PHARMACEUTICALS.pptx
MIXING OF PHARMACEUTICALS.pptxAnupkumar Sharma
95 vues35 diapositives
Ch. 7 Political Participation and Elections.pptx par
Ch. 7 Political Participation and Elections.pptxCh. 7 Political Participation and Elections.pptx
Ch. 7 Political Participation and Elections.pptxRommel Regala
111 vues11 diapositives

Dernier(20)

ISO/IEC 27001 and ISO/IEC 27005: Managing AI Risks Effectively par PECB
ISO/IEC 27001 and ISO/IEC 27005: Managing AI Risks EffectivelyISO/IEC 27001 and ISO/IEC 27005: Managing AI Risks Effectively
ISO/IEC 27001 and ISO/IEC 27005: Managing AI Risks Effectively
PECB 623 vues
Ch. 7 Political Participation and Elections.pptx par Rommel Regala
Ch. 7 Political Participation and Elections.pptxCh. 7 Political Participation and Elections.pptx
Ch. 7 Political Participation and Elections.pptx
Rommel Regala111 vues
Solar System and Galaxies.pptx par DrHafizKosar
Solar System and Galaxies.pptxSolar System and Galaxies.pptx
Solar System and Galaxies.pptx
DrHafizKosar106 vues
Use of Probiotics in Aquaculture.pptx par AKSHAY MANDAL
Use of Probiotics in Aquaculture.pptxUse of Probiotics in Aquaculture.pptx
Use of Probiotics in Aquaculture.pptx
AKSHAY MANDAL119 vues
Drama KS5 Breakdown par WestHatch
Drama KS5 BreakdownDrama KS5 Breakdown
Drama KS5 Breakdown
WestHatch98 vues
The Accursed House by Émile Gaboriau par DivyaSheta
The Accursed House by Émile GaboriauThe Accursed House by Émile Gaboriau
The Accursed House by Émile Gaboriau
DivyaSheta223 vues
Psychology KS5 par WestHatch
Psychology KS5Psychology KS5
Psychology KS5
WestHatch119 vues
Create a Structure in VBNet.pptx par Breach_P
Create a Structure in VBNet.pptxCreate a Structure in VBNet.pptx
Create a Structure in VBNet.pptx
Breach_P78 vues
Pharmaceutical Inorganic chemistry UNIT-V Radiopharmaceutical.pptx par Ms. Pooja Bhandare
Pharmaceutical Inorganic chemistry UNIT-V Radiopharmaceutical.pptxPharmaceutical Inorganic chemistry UNIT-V Radiopharmaceutical.pptx
Pharmaceutical Inorganic chemistry UNIT-V Radiopharmaceutical.pptx
Pharmaceutical Inorganic Chemistry Unit IVMiscellaneous compounds Expectorant... par Ms. Pooja Bhandare
Pharmaceutical Inorganic Chemistry Unit IVMiscellaneous compounds Expectorant...Pharmaceutical Inorganic Chemistry Unit IVMiscellaneous compounds Expectorant...
Pharmaceutical Inorganic Chemistry Unit IVMiscellaneous compounds Expectorant...
EIT-Digital_Spohrer_AI_Intro 20231128 v1.pptx par ISSIP
EIT-Digital_Spohrer_AI_Intro 20231128 v1.pptxEIT-Digital_Spohrer_AI_Intro 20231128 v1.pptx
EIT-Digital_Spohrer_AI_Intro 20231128 v1.pptx
ISSIP386 vues
Ch. 8 Political Party and Party System.pptx par Rommel Regala
Ch. 8 Political Party and Party System.pptxCh. 8 Political Party and Party System.pptx
Ch. 8 Political Party and Party System.pptx
Rommel Regala54 vues

Divorci

 • 1. 1-ABSTRAKTI 2-METODOLOGJIA 3-QELLIMI 4-OBJEKTIVAT 5-SHKAQET 6-PAMJE E PERGJITHSHME E PROBLEMIT 7-PASOJAT TEK FEMIJET 8-DIVORCI NJE FENOMEN POZITIV APO NEGATIV NE SHOQERI 9-ROLI I PUNONJESIT SOCIAL 10-ANALIZA E TE DHENAVE 11-REKOMANDIME PER PRINDERIT NE PRAG TE DIVORCIT 12-KONKLUZIONI 13-LITERATURA 14-PERFUNDIMET ABSTRAKTI. PROCESI I KUNDERT ME PROCESIN E KUROREZIMIT ESHTE PROCESI I SHKUROREZIMIT.NOCIONI I SHKUROREZIMIT KA TE BEJE ME PRISHJEN E NJE MARRDHENIE INTIME AFATGJATE.TE DREJTE PER ANULIM TE MARTESES DHE DIVORCIM KA CDO PERSON I KUROREZUAR PARAPRAKISHT QE DESHIRON TA NDERPRESE KUROREN ME PERSONIN ME TE CILIN ESHTE KUROREZUAR.NATYRISHT NUK MNUND TE PERJASHTOHEN RASTET E DIVORCIT AKUT ,I NDODHUR PAS NJE NGJARJE QE TRONDIT NE MENYRE TE
 • 2. MENJEHERSHME MARDHENIET BASHKOHORE,SIC MUND TE JETE NJE RAST FLAGRANCE APO NJE BRAKTISJE GJITHASHTU FLAGRANTE.PERGJITHSISHT KONSTATOHET PROCESI I KUNDERT I RENIES NE DASHURI,KU INDIVIDI ZBULON ANET POZITIVE TE PARTNERIT,DUKE SHPERFILLUR APO NEGLIZHUAR ATO NEGATIVE.DIVORCI ESHTE SIDOQOFTE,E KUNDERTA E MARTESES, PRA ZGJIDHJA E SAJ. METODOLOGJIA E STUDIMIT NE KETE STUDIM QE KEMI PERDORUR JEMI PERPJEKUR TE BASHKOJME,JO VETEM PERVOJAT,POR EDHE METODAT.DUKE TRAJTUAR PROBLEMATIKAT INTIME QE LIDHEN ME DIVORCINLEXUESIT,VENE VENDE MUND TE DUKET SE JEMI LARGUAR DISI NGA TEMA.NE FAKT NE KEMI SYNUAR TE NXJERRIM NE PAH SHKAQET ME TE THELLA,ATO QE NDIKOJNE NE ZBEHJEN E LIDHJEVE TE NJE CIFTI QE COJNE NE DIVORC.PERJUDHA SE CILES I JEMI REFERUAR ME TEPER ESHTE DHJETVJECARI I FUNDIT.DUKURITE NE FJALE JANE ANALIZUAR DHE INTERPRETUAR.PER ANALIZIMIN E TIJ JANE SHFRYTZUAR BURIMET ZYRTARE,TE DHENAT E GJYKATAVE.MBI TE GJITHA NEPERNJET KETIJ STUDIMI JANE PASQYRUAR OPINIONET E NJERZVE ME STATUS CIVIL,MOSHE,GJINI,NIVEL ARSIMORE,VENBANIM E DERI BESIM TE NDRYSHEM FETARE.INFORMACIONI BAZE ESHTE MARRE PERMES NJE ANKETIMI TE REALIZUAR NE FAMILJE TE NDRYSHME.ANKETA QE KISHIM HARTUAR KONSISTON NE PYETJE TE MBYDHURA ME RRETH 17 ALTERNATIVA PERGJIGJESH.SE FUNDMI MBI BAZEN E PERPUNIMIT TE TE DHENAVE NE KONPJUTER JANE FORMUALUAR GRAFIKE TE CILET SHPREHIN OPINIONET E TE ANKETUARVE. PSE E ZGJODHEM KETE TEME. DIVORCI NDODH VETEM ATJE DHE ATHERE KUR E GZISTON MARTESA.SOT NE BOTE NR I DIVORCEVE PERGJITHSISHT ESHTE NE RRITJE,POR CTREGON KJO RRITJE, DOBSIM TE LIDHJEVE FAMILJARE,APO KRIZE TE MARRDHENIEVE MARTESORE E
 • 3. FAMIJARE? APO MOSBESIM PER TE ARDHMEN E VETE FAMILJES?DUKE MENDUAR PER KETO PROBLEME E SHUM TE TJERA SIDOMOS ATO QE REZULTOJNE ME BILANC NEGATIV,ZAKONISHT E KEMI TE LEHT TE PERCAKTOJME PERGJEGJSIN APO FAKTORIN. A DO TE KONTRIBONIM NE ZGJIDHJEN APO LEHTESIMIN E NJE PROBLEMI QE PREK SHOQERINE TONE? SHTROHET PYETJA.. PER ATA QE SHKOJNE DREJT NDARJES,KETO DISKUTIME,PYETJE APO DILEMA I NDIHMOJME PER TA BERE NDARJEN ME TE LEHTE DHE U FORCOJNE BINDJEN SE PO BEJNE PIKERISHT ATE QE DUHET. OBJEKTIVAT 1- CILAT JANE SHKAQET NDERPERSONALE QE COJNE NJE CIFT DREJT DIVORCIT 2-TE INDENTIFIKOHEN PASOJAT E DIVORCIT TE FEMIJET 3-CILI ESHTE ROLI I NJE PUNONJESI SOCIAL NE KETO RASTE 4-SA NDIKON NIVELI KULTUROR DHE ARSIMORE NE PRISHJEN E E MARTESES 5-SA NDIKON GJENDJA EKONOMIKE E KETYRE FAMILJEVE NE DiVORCE SHKAQET DIVORCI ESHTE NJE PLAGE E THELLE E REALITETIT MBARE BOTERORE QE VITET E FUNDIT KA ARDHUR DUKE U RRITUR.NE TE GJITHE SHOQERINE NJERZORE FORMA,EMOCIONALE SHOQERORE E LIGJORE, MBI BAZEN E SE CILES KRIJOHET FAMILJA,KA QENE DHE ESHTE MARTESA DHE HAPI PERFUNDIMTARE PER TA SHPERBERE FAMILJEN KA QENE DHE MBETET DIVORCI.SHUME CIFTE PERPIQEN E ARRIJNE NJE LIDHJE TE FORTE E TE QENDRUESHME,TE BAZUAR KRYESISHT TE NDJENJAT E PERBASHKTA QE I BASHKOJNE.NEVOJAT E PAPLOTESUARA NGA NJERI
 • 4. TJETRI SHKAKTOJNE LENDIM,KEQKUPTIME,ZEMERIM DOBSOJNE KOMUNIKIMIN,DHE PROVOKON KONFLIKTE.PERSA U PERKET SHKAQEVE APO MOTIVEVE QE SJELLIN DIVORCIN,MUND TE THEMI QE ATO JANE TE SHUMTA DHE NDRYSHOJNE NE LEGJISLACIONE TE SHTETEVE TE NDRYSHME.SIPAS LEGJISLACIONIT TONE,SHKAQET E SHKUROREZIMIT JANE TE SHUMLLOJSHME.KETO SHKAQE LIDHEN ME DISA FAKTORE KRYESORE.NJE NDER FAKTORET QE HASET ME SHPESH TE CIFTET DHE QE I CON ATA NE DIVORCE JANE LIDHJET PARALELE JASHTMARTESORE,KRIJIM I RELACIONEVE ME PARTNERE TE TJERE.TANI KA TENTATIVA PER TE DALE NGA BESNIKERIA E MARTESES SE MBYDHUR.NUK JANE VETEM BURRAT QE E KANE KETE PERGJEGJSI POR EDHE GRATE.KJO NDODH PER ARSYE SE ATO SOT JANE ME TE LIRA,ME TE PAVARURA,FITOJNE,STUDIOJNE,UDHETOJNE.DUKE JETUAR NE NJE SHOQERI MODERNE,ATO KANE ME TEPER MUNDESI TE KENE JETE NE VETMI,MADJE EDHE PSE MUND TE JENE TE MARTUARA.SIPAS STUDIMEVE REZULTON SE TRADHTIA BASHKSHORTORE e GRUAS KA ME SHUME PESHE NE DIVORCE.NE TE SHUMTEN E RASTEVE INICIATORI I ZGJIDHJES SE MARTESES PER KETE SHKAK ESHTE BURRI,POR KJO NUK DO TE THOTE QE BURRI TRADHTON ME PAK SE GRUAJA,PERKUNDRAZI NDODH E KUNDERTA,POR GRUAJA DUKET SE ESHTE ME E PRIRUR PER TE FALUR SE BURRI.POR DUKE ANALIZUAR RASTET DHE SPECIFIKAT E DIVORCEVE DUKET SE JO NE PAK RASTE SHUME MARTESA PRISHEN NGA:XHELOZITE,DYSHIMET E PABAZA,MOSKUPTIMI,PERCEPTIMI I DEFORMUAR.MOSMARRVESHJET E VAZHDUESHME DHE JO TE RASTIT LINDIN GJATE JETES BASHKSHORTORE,PER ARSYE NGA ME TE NDRYSHME QE I REFEROHEN SJELLJES SE BASHKSHORTIT TJETER.QE KY SHKAK TE SJELLE SI PASOJE DIVORCIN MIDIS CiFTIT,DUHET QE GRINDJA TE JETE KOMPLETE,E GJATE DHE E VAZHDUESHME.GRINDJA ESHTE KOMPLETE KUR AJO SHOQEROHET ME NJE PRISHJE TOTALE TE LIDHJES APO BASHKIMIT SHPIRTEROR,FIZIK,EKONOMIK.MEGJITHSE TRONDITJET NDONJEHERE JANE TE RENDA,LIDHJA BASHKSHORTORE MUND TE RIKEMBEHET,ATHERE GJYKATA MUND TE SHTYJE SHPALLJEN E VENDIMIT PER NJE AFAT,DERI NE NJE VIT DUKE I LENE MUNDESI BASHKSHORTEVE TE RISHOHIN RAPORTIN MIDIS TYRE.GJITHASHTU NJE NDER SHKAQET KRYESORE TE DIVORCEVE ESHTE DHUNA QE USHTROHET NGA BASHKSHORTI.ME DHUNE NE FAMILJE KONSIDEROHET CDO
 • 5. SJELLJE APO QENDRIM QE DEMTON MIRQENIEN FIZIKE,EMOCIONALE DHE SEKSUALE TE NJE APO DISA PERSONAVE QE NDIKON NE NDERPRERJEN E ZHVILLIMIT NORMAL TE INDIVIDIT.DHUNA NE FAMILJE PERQENDROHET KRYESISHT NDERMJET BASHKSHORTEVE.KJO DHUNE MUND TE JETE FIZIKE.KETU PERFSHIHEN KEQTRAJTIMET TE CILAT JANE ATO VEPRIME TE NJERIT BASHKSHORT KUNDREJT TJETRIT,QE I SHKAKTOJNE PASOJA JO VETEM FIZIKE,POR DHE PSIKOLOGJIKE SIC JANE:FYERJET E RENDA TE CILAT JANE ATO SJELLJE DHE VEPRIME TE NJERIT BASHKSHORT QE I DREJTOHEN BASHKSHORTIT TJETER DUKE I CENUAR RENDE DINJITETIN DHE NDERIN E TIJ.FYERJET JANE KONSIDERUAR FJALE,GJESTE,KRITIKA,IZOLIM,POSHTERIM APO KERCENIME QE BASHKSHORTET I KANE ATRIBUAR NJERI TJETRIT.POR KA DHE NGA ATO BASHKSHORTE,TE CILAT DUKE JU FRIKSUAR OPINIONIT TE TJERVE,VAZHDOJNE TE DUROJNE DHUNEN QE USHTROHET NDAJ TYRE,DUKE MOS BERE ASNJE LEVIZJE PER TA NDALUR ATE.LIDHUR ME KETE SHKAK,KA DHE NJE KATEGORI TE CAKTUAR TE CILAT NUK I DREJTOHEN PER TE KERKUAR DIVORCIN SI PASOJE E DHUNES POR KERKOJNE TE MERREN NE MBROJTJE NGA ANA E POLICISE,DUKE DETYRUAR BASHKSHORTET E TYRE QE PER NJE KOHE TE CAKTUAR TE QENDROJNE LARG TYRE.NJE SHKAK TJETER JANE DHE PROBLEMET E RENDA EKONOMIKE.KUSHTET E VESHTIRA EKONOMIKE KANE NDIKUAR DHE JANE BERE SHKAK PER ACARIME NDERMJET BASHKSHORTEVE DHE KESHTU KANE SJELLE NE RRITJE NUMRIN E DIVORCEVE.ATA QE E PERJETOJNE ME THELLE KETE PROBLEM JANE FAMILJET ME NJE NIVEL TE ULET EKONOMIK.KJO PER FAKTIN SE PROBLEMET EKONOMIKE SJELLIN PROBLEME PERSONALE SIC JANE:KONFLIKTET BURRE/GRUA POR EDHE NEPERMJET PJESTARVE TE TJERE TE FAMILJES,MOSMARRVESHJE.POR RRITJA DISI E NIVELIT EKONOMIK KANE MUNDESUARDHE RRITJEN E NUMRIT TE DIVORCEVE,KJO PER FAKTIN E RRITJES SE PAVARSISE EKONOMIKE TE GRAVE KRYESISHT.DENIMI I RENDE PENAL I NJERIT PREJ BASHKSHORTEVE MUNDESON PER KRYERJEN E NJE VEPRE PENALE,QE NE DISA LEGJISLACIONE KA DHE PERCAKTIM TE NJE MINIMUMI 5 VJET,KJO HYN TE SHKAQET ABSOLUTE TE ZGJIDHJES SE MARTESES DHE I JEP DREJTE BASHKSHORTIT TJETER TE KERKOJE DIVORCIN.KJO VJEN PER SHKAK SE SHUME CIFTE NUK MUND TA DUROJNE DOT LARGESINE E NJERIT PREJ BASHKSHORTEVE DHE KRIJON HAPSIREN PER TRADHTI BASHKSHORTORE,SI DHE
 • 6. SHUME TE TJERE E KANE TE VESHTIRE TA PERBALLOJNE JETEN TE VETEM SI DHE TE MBAJNE NEN KURRIZ KUJDESIN E PJESTARVE TE TJERE TE FAMILJES KREJT TE VETEM.NDERSA PER SEMUNDJET MENDORE TE NJERIT PREJ BASHKSHORTEVE MUND TE THEMI SE NESE NJERI PREJ BASHKSHORTVE VUAN NGA NJE SEMUNDJE MENDORE KRONIKE DHE TE PASHERUESHME,E NDODHUR KJO PAS LIDHJES SE MARTESES,HYN TEK ATO SHKAQE RELATIVE TE ZGJIDHJES SE MARTESES.KJO VJEN SE SHUME INDIVIDE NUK MUND TA PERBALLOJNE KREJT JETEN TE VETEM,DUKE U KUJDESUR PER BASHKSHORTE/IN E SEMURE,SI DHE PER PJESEN TJETER TE FAMILJES,PASI VESHTIRSITE NE JETE JANE TE SHUMTA,TE PAPERBALLUESHME DHE TE NDRYSHME.NJE TJETER FAKTOR QE NDIKON NE PRISHJEN E MARTESES ESHTE DHE MOSHA E RE.KU SHUMICA E CIFTEVE QE MARTOHEN NE MOSHE RELATIVISHT TE RE,JANE ME TE PREDISPOZUAR PER TE PERFUNDUAR NE DIVORCE.KJO PER FAKTIN SE PAPJEKURIA NE KARAKTER BEN TE MUNDUR QE NE SHUME RASTE GJATE MARTESES,SHUME CIFTE NUK ARRIJNE DOT TE PERBALLEN ME SFIDAT E JETES.DHE STUDIMET TREGOJNE SE MOSHAT MESATARE TE PREKUR NGA DIVORCI JANE MOSHAT 20-35VJEC.NDERSA PER KONFLIKTIN VJERRE/NUSE MUND TE THEMI SE NDESHET ME SHPESH NE ZONAT RURALE SESA URBANE,MEGJITHSE KOHET E FUNDIT PO ZBEHET DISI.KY KONFLIKT KA BERE TE MUNDUR QE SHUME PREJ NUSEVE TE ARRIJNE DERI ATY SA TE KERKOJNE DIVORCIN PER SHKAK TE MOSMARRVESHJEVE ME VJEHRREN.NDERSA NIVELET E NDRYSHME ARSIMORE DHE KULTURORE NDERMJET BASHKSHORTEVE BEJNE TE MUNDUR QE ATA MOS TE NDJEHEN MIRE ME NJERI TJETRIN,DUKE ARRITUR NE NJE PIKE KYCE.NE MOSVLERSIMIN E NJERIT APO TJETRIT NGA PALA E TE DYVE. KJO NGA ANA E SAJ SJELL KONFLIKT MOSPERPUTHJE INTERESASH.KY FENOMEN NDODH NE ATO RASTE KUR NJE GRUA QYTETARE MARTOHET ME NJE NJERI NGA FSHATI DHE ANASJELLTAS.NJE PREJ SHKAQEVE TE SHUMTA QE POTHUAJSE HASEN CDO DITE ESHTE:EMIGRIMI NJE FAKTOR QE KA NDIKUAR NE LIDHJET MARTESORE,VECANERISHT PER ATO RASTE KUR GRUAJA PRET NE QYTET APO NE FSHAT NDERKOHE QE BURRI ME VITE QENDRON NE EMIGRIM DHE ANASJELLTAS.KY FAKT BEN TE MUNDUR QE MARRDHENIA MIDIS CIFTIT TE FTOHET SI DHE TE KRIJOHEN KUSHTET PER TRADHTI BASHKSHORTORE.GJITHASHTU MUNGESA E KOMUNIKIMIT ME BASHKSHORTIN
 • 7. ANASHKALON SHUME CESHTJE SI EDUKIMI I FEMIJEVE APO VENDIME TE TJERA TE CILAT MEREN NE DISTANCE PA U KONSULTUAR ME BASHKSHORTIN. PAMJA E PERGJITHSHME E PROBLEMIT NE KOHEN TONE,NE TE GJITHE BOTEN,NUMRI I DIVORCEVE ESHTE RRITUR DHE NATYRSHEM LIND PYETJA PO NE SHQIPERI.NE TE VERTET NE RRITJEN E NUMRIT TE DIVORCEVE KA NDIKUAR NJE VARG FAKTORESH ME KARAKTER SOCIAL- PSIKOLOGJIK DEMOGRAFIK ETJ.PER DIVORCET,GJATE VITEVE TE TRANZICIONIT ESHTE SHKRUAR E FOLUR JO PAK:NE PERGJITHSI ESHTE KULTIVUAR MENDIMI SE DIVORCET SI NUMER JANE SHTUAR NE MENYRE DRASTIKE,DHE SE PROBLEMET QE ATA PO KRIJOJNE,JANE BERE SHUME TE MPREHTA.DIVORCI PERFAQSON NJE TE DREJTE TE NJERIUT.AI ESHTE SHPREHJE E LIRISE SE INDIVIDIT PER TE DASHUR DHE PER TE ZGJEDHUR.TASHME AJO ESHTE BERE NJE NORME E ZAKONSHME RELATIVE QE KERCENON CDO MARTESE.PERGJITHSISHT DIVORCI LIDHET ME SHKAQE QE, NE VETVETE PERFAQSOJNE PROBLEME SOCIALE.PRA DIVORCI FITON STATUSIN E TE QENIT NJE PROBLEM SOCIAL NISUR DHE NGA PASOJAT SOCIALE QE AI KRIJON NE NJE PJESE,APO NDOSHTA NE SHUMICEN E RASTEVE.PO TI REFEROHEMI SHIFRAVE SHQIPERIA SOT RENDITET E 14-a NE BOTE PER NUMRIN E DIVORCEVE. PASOJAT TEK FEMIJET